Zapojeni DC jistice
Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
-
- Reputace: 41
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Zapojeni DC jistice
No, priatelia, s isticom TOMZN TOB1Z-125 mam relativne cerstvu skusenost, kedy som sa ho pred par minutami pokusil vypnut do skratu. Pole mam 3S5P 375Wp canadian solar, takze realne mi z neho tecie tak okolo 55A pri 110V.
Z dovodu ktory este budem skumat mi skoncilo VT-80 v skrate. Predtym zahlasilo prepatie, takze asi zimne slnko a pole napatovo "nadoraz" + transil vo VT-80. Takze som rozmyslal, ci ho v tom skrate ponechat do vecera, alebo to pole radsej odpojit hned. Rozhodol som sa to pole odpojit hned, sposobom, ktory som mal planovany ako havarijny - zhodenim DC istica. Na ten som planoval dat release spust a mat nejaku formu total stopu, ktora by odpojila panely od regulatorov. No a kedy inokedy vyskusat funkcnost havarijneho istica nez v havarijnej situacii. Tak som ho teda zhodil. A potom, zhruba v polsekundovom casovom useku, som sa skoro stihol dosrat, pretoze samozrejme istic natiahol obluk s fest neprijemnym zvukom rozladeneho radia sprevadzany farebnym svetelnym efektom. Trvalo to len chvilku, ale bolo to velmi neprijemne.
Istic mam zapojeny takto (z hora je privod, dole je odchod k regulatorom). Priznam sa, ze som to zapojenie studoval asi 2 dni, nez som k nemu dospel, pretoze po prestudovani vsetkych dostupnych materialov som nadobudol ten pocit, ze je to prave takto spravne. Cim chcem povedat, ze ta dokumentacia k tomu isticu je katastrofalna (pretoze miesto aby jasne povedala kde co zapojit, indikuje len tok prudu, aby pokryla obe mozne zapojenia (privod z hora aj z dola)).
Cize pokial to mam zapojene spravne, tak za mna TOMZN uz urcite nie a kladiem teda otazku, cim odpinat 55A 120V DC s moznostou dialkovej spuste.
Z dovodu ktory este budem skumat mi skoncilo VT-80 v skrate. Predtym zahlasilo prepatie, takze asi zimne slnko a pole napatovo "nadoraz" + transil vo VT-80. Takze som rozmyslal, ci ho v tom skrate ponechat do vecera, alebo to pole radsej odpojit hned. Rozhodol som sa to pole odpojit hned, sposobom, ktory som mal planovany ako havarijny - zhodenim DC istica. Na ten som planoval dat release spust a mat nejaku formu total stopu, ktora by odpojila panely od regulatorov. No a kedy inokedy vyskusat funkcnost havarijneho istica nez v havarijnej situacii. Tak som ho teda zhodil. A potom, zhruba v polsekundovom casovom useku, som sa skoro stihol dosrat, pretoze samozrejme istic natiahol obluk s fest neprijemnym zvukom rozladeneho radia sprevadzany farebnym svetelnym efektom. Trvalo to len chvilku, ale bolo to velmi neprijemne.
Istic mam zapojeny takto (z hora je privod, dole je odchod k regulatorom). Priznam sa, ze som to zapojenie studoval asi 2 dni, nez som k nemu dospel, pretoze po prestudovani vsetkych dostupnych materialov som nadobudol ten pocit, ze je to prave takto spravne. Cim chcem povedat, ze ta dokumentacia k tomu isticu je katastrofalna (pretoze miesto aby jasne povedala kde co zapojit, indikuje len tok prudu, aby pokryla obe mozne zapojenia (privod z hora aj z dola)).
Cize pokial to mam zapojene spravne, tak za mna TOMZN uz urcite nie a kladiem teda otazku, cim odpinat 55A 120V DC s moznostou dialkovej spuste.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
-
Ha, presiel som historiu a narazil na toto. Cize to mam zapojene naopak. Kedze tahal obluk, musim ho vymenit, takze ho kuchnem a poslem sem fotky ked bude chvila casu.
-
- Reputace: 168
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
No a proto je tak pěkné řešení si jednotlivé stringy oddělit diodami.betmen píše: ↑ned úno 16, 2025 12:45 pmak chces mat v pripade poskodenia co i len jedineho panelu v stringu paradny poziar na streche, tak tie poistky nemusis davat...
tusim si niekde pisal, ze to chces zapajat 3p4s.
kazdy string ti da povedzme 13A. co myslis, ze sa stane ak dva stringy zacnu tlačiť 26A do jedinej vadnej bunky, ktorá v 3tom stringu vdaka poruche (vyrobna vada, krupy atd) nevyraba, ale sprava sa ako spotrebic?
myslis, ze bude stastna, ked to do toho kremiku 5x10cm zacne futrovat 3,5kW zo susednych stringov?
to je dovod, preco sa za kazdy string davaju poistky a az potom sa spajaju...
Pak nikdo nikam nic tlačit nebude, a bude se to chovat líp i v případě výrazného zastínění jednoho stringu proti těm ostatním.
Ještě k tomu, jak tlačí ostatní stringy do toho pokaženého: ono zas úplně tak, jak jsi napsal, to asi nebude.
K těm stringům je připojený odběr, tj. MPPT vstup. Tak značnou část proudu odebere.
A pokud by byla opravdu jedna buňka vadného panelu ve zkratu, tak na ní jistě nevznikne úbytek 3.5kW.
Bude-li ve zkratu, tak na ní bude zanedbatelně nízké napětí. Tudíž i výkonová ztráta bude malá.
Drtivá část celého napětí bude na ostatních buňkách panelu, které v té chvíli funguji jako diody v propustném směru.
Takže se naopak začne víc zahřívat ten zbytek panelu, ne ta konkrétní buňka ve zkratu.
Problém by naopak spíš mohl být, kdyby byla přerušená. Pak na ní bude dost vysoké napětí.
Ale zase pokud by přes ní začal protékat nějaký proud při vzniku oblouku, tak napětí ihned poklesne, opět úbytkem na ostatních buňkách.
Takže pro stanovení co se bude dít asi člověk nevystačí jen ze "selským rozumem". Ten nechme selkám.
Bude třeba asi trochu počítat poměry v této soustavě velkého počtů zdrojů.
Nebo samozřejmě simulovat, což bývá nejjednodušší.
Případně zvolit to (podle mě) nejlepší řešení, a fláknout tam diodu na každý string.
-
- Reputace: 3
Tak ja odpojoval pri zatezi/vyrobe Tomzn TOB7Z-63 cca 30A 170V, to o kterem se tu furt bavime a vzdy naprosto OK. Je pravde, ze ten muj ma + a - se shora vlevo minus vpravo plus, tvuj to ma obracene, ale vyznej se v tom znaceni od Tomznu, jeden DC jistic to ma takto jako muj a ostatni obracene jako tvuj a pak se v tom vyznej. Neni to jednoznacne ani u znackovych. Otestoval bych zda ma zhaseci komoru nebo jsi naletel a koupil fake, ktery je jen vlastne proklemovany vypinac. Magnet postaci, ale asi bych ho kuchnul, kdyz uz ti takto uzahorel.dusanmsk píše: ↑ned úno 16, 2025 1:39 pmNo, priatelia, s isticom TOMZN TOB1Z-125 mam relativne cerstvu skusenost, kedy som sa ho pred par minutami pokusil vypnut do skratu. Pole mam 3S5P 375Wp canadian solar, takze realne mi z neho tecie tak okolo 55A pri 110V.
Istic mam zapojeny takto (z hora je privod, dole je odchod k regulatorom).
e24QhMyS.jpg
Priznam sa, ze som to zapojenie studoval asi 2 dni, nez som k nemu dospel, pretoze po prestudovani vsetkych dostupnych materialov som nadobudol ten pocit, ze je to prave takto spravne. Cim chcem povedat, ze ta dokumentacia k tomu isticu je katastrofalna (pretoze miesto aby jasne povedala kde co zapojit, indikuje len tok prudu, aby pokryla obe mozne zapojenia (privod z hora aj z dola)).
EDIT: - tady zhaseci komora je
Naposledy upravil(a) ladik dne ned úno 16, 2025 2:03 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Podle mě to máš zapojené dobře.
Plusový pól od panelů shora do svorky 1, označené jako (+).
Pokud tedy sedí popis přímo na tom jističi, ale to snad sedí.
- betmen
- Reputace: 73
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Mex a co ak v prípade poruchy prerazi tu diou v zavernom smere a nebude tam ziadne istsnie?
je to len polovodic a z tych obcas ujde dym a bud zostanu nevodive, alebo 100% vodive, preto sa nepouzivaju ako istiace prvky.
inac mas pravdu, trosku som tie cisla zovseobecnil a nadniesol. to bude asi tym, ze netusim ako vypocitat ubytky napatia a prudu na poskodenom paneli, neznameho rozsahu poskodenom.
je to len polovodic a z tych obcas ujde dym a bud zostanu nevodive, alebo 100% vodive, preto sa nepouzivaju ako istiace prvky.
inac mas pravdu, trosku som tie cisla zovseobecnil a nadniesol. to bude asi tym, ze netusim ako vypocitat ubytky napatia a prudu na poskodenom paneli, neznameho rozsahu poskodenom.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
-
U odpínání za běžného stavu tam budou asi o dost jiné poměry.ladik píše: ↑ned úno 16, 2025 1:55 pmTak ja odpojoval pri zatezi/vyrobe Tomzn TOB7Z-63 cca 30A 170V, to o kterem se tu furt bavime a vzdy naprosto OK. Je pravde, ze ten muj ma + a - se shora vlevo minus vpravo plus, tvuj to ma obracene, ale vyznej se v tom znaceni od Tomznu, jeden DC jistic to ma takto jako muj a ostatni obracene jako tvuj a pak se v tom vyznej. Neni to jednoznacne ani u znackovych. Otestoval bych zda ma zhaseci komoru nebo jsi naletel a koupil fake, ktery je jen vlastne proklemovany vypinac. Magnet postaci, ale asi bych ho kuchnul, kdyz uz ti takto uzahorel.
Na druhé straně je vstup MPPT, na kterém je skoro plné napětí stringu.
Kdežto tady to kolega odpínal ve stavu, kdy na výstupu toho jističe byl zkrat a tedy nulové napětí.
A tak zřejmě nastal přechodový děj, kdy při odepnutí začalo to napětí na výstupu stoupat a vytáhlo oblouk. V případě, kdy by tam bylo zapojené MPPT, tak by rychle zhasnul. Ale tady byla na začátku nula, a tak napětí začalo stoupat s tím, jak se kontakty toho jističe oddalovaly.
-
Jasně, může se stát.
Ale pak už je to dvojchyba (vadný panel, vadná dioda), které jsou mnohem méně pravděpodobné.
Navíc dioda je obecně velmi spolehlivý prvek, zvlášť když se ještě rozumně předimenzuje.
Její spolehlivost bude cca 144x vyšší než spolehlivost panelu, protože v běžném halfcut panelu je těch diod 144.

Nicméně ani instalace diody za pár korun nevylučuje osadit tam i nějaké pojistky.
Jen je otázkou, jestli ty pojistky zaberou.
Protože pak sice proud půjde zpětně a teoreticky by byl u 3 paralelních stringů dvojnásobný (podle typu závady).
Jenže v praxi tak velký nebude, protože část proudu odbere vstup MPPT. A co bude na výstupu toho vadného panelu bude záležet na typu poruchy.
Takže se klidně může stát, že ty pojistky si v klidu budou lebedit a přesto do vadného panelu pohrčí proud z těch ostatních. Jen nebude tak velký.
-
To je mozne, kazdopadne to sycalo tak 500-750 ms (do sekundy to kazdopadne zhaslo). Ten 125A istic ma relativne tvrdu pruzinu a kontakty odpaja dost drastickym razom/rychlostou. Fakt som zostal prekvapeny. Blbe je, ze tieto veci si clovek nema moc kde vyskusat nanecisto. Chcelo by to niekoho, kto ma 5kW pole niekde na zahrade na konstrukcii, kde by slo bezpecne prist a "odskusat" tam odpinanie roznych prvkov (v dielektrickych rukaviciach). Skusat to na drevom obitej povale (ok, +- 1m okolo combinerboxu mam cetris) sa mi moc nechce 

-
Tím, že oblouk startoval z nulového napětí do plného napětí, tak měl dost času zionizovat okolní vzduch a vytvořit si tak trasu pro svou existenci.
To by se u zapojení s MPPT na výstupu nestalo, protože tam by to kondenzátory podržely ještě tu chvilku přechodného děje, a tak by ten jistič odpínal vlastně jenom dost nízké napětí.
Podle mě to, že to nakonec odepnul a oblouk nehořel i dál, svědčí o tom, že vevnitř nějaký zhášecí mechanismus bude.
Jestli uděláš pitvu, tak jsem opravdu hodně zvědavý na její výsledek.
Díky předem.
To by se u zapojení s MPPT na výstupu nestalo, protože tam by to kondenzátory podržely ještě tu chvilku přechodného děje, a tak by ten jistič odpínal vlastně jenom dost nízké napětí.
Podle mě to, že to nakonec odepnul a oblouk nehořel i dál, svědčí o tom, že vevnitř nějaký zhášecí mechanismus bude.
Díky předem.
-
Jo, ja to rozoberem, pretoze tak ci tak ho uz nemozem pouzit. Akurat asi nie dnes, najprv doriesim to chcipnute VT-80, takze to moze chvilu zabrat.
-
- Reputace: 952
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
to mex: jistič musí vypnout vždycky a spolehlivě, pokud je napětí a proud v rozsahu daným výrobcem. Co-by-kdyby u bezpečnostních prvků nesmí existovat.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Však vypnul. 
Já ho nijak neobhajuju. Nejsem jeho výrobce ani prodejce.
Jen se u každé mimořádné situace snažím dopátrat příčiny.
A tady je (podle mě) ta příčina taková, jako jsem popsal.
Jestli máš konkurenční protiteorii (proč to jednomu kolegovi při běžném vypínání funguje OK, a druhému to při jednom odepnutí shořelo), tak si ji rád přečtu a zamyslím se nad ní.
Mám rád úsloví Marie Curie-Sklodowské: ničeho se nemusíme bát, jen tomu musíme rozumět.
EDIT: Z čeho podle mě mimo jiné plyne, že používat to jako vypínač stringů je asi v pohodě. Tedy s výjimkou situace zásadní poruchy MPPT, který by měl vstup v tvrdém zkratu.
Protože panely víc než svůj zkratový proud nedají, tak asi nehrozí, že by ten jistič někdy při nějaké závadě vypnul sám, bez přítomnosti obsluhy.

Já ho nijak neobhajuju. Nejsem jeho výrobce ani prodejce.
Jen se u každé mimořádné situace snažím dopátrat příčiny.
A tady je (podle mě) ta příčina taková, jako jsem popsal.
Jestli máš konkurenční protiteorii (proč to jednomu kolegovi při běžném vypínání funguje OK, a druhému to při jednom odepnutí shořelo), tak si ji rád přečtu a zamyslím se nad ní.
Mám rád úsloví Marie Curie-Sklodowské: ničeho se nemusíme bát, jen tomu musíme rozumět.
EDIT: Z čeho podle mě mimo jiné plyne, že používat to jako vypínač stringů je asi v pohodě. Tedy s výjimkou situace zásadní poruchy MPPT, který by měl vstup v tvrdém zkratu.
Protože panely víc než svůj zkratový proud nedají, tak asi nehrozí, že by ten jistič někdy při nějaké závadě vypnul sám, bez přítomnosti obsluhy.
-
- Reputace: 293
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Nejak si to neumim predstavit. Na tom spinaci bude vzdycky na zacatku rozepnuti nulove napeti, ne?Mex píše: ↑ned úno 16, 2025 2:35 pmTím, že oblouk startoval z nulového napětí do plného napětí, tak měl dost času zionizovat okolní vzduch a vytvořit si tak trasu pro svou existenci.
Díky předem.
-
- Reputace: 154
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Vždyť ti psal Mex, že kdyby se to odpojovalo od mppt, tak bude rozdíl napěti strigu -mppt velmi malý a nic hořet nebude. Já u mppt Victron vytáhnu klemu nabíjení a pak až vypínám stringy, nic nehoří i když poslední odpojuji velmi pomalu a je tam cca 200V.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 19.2.2025 12700kWh
k 19.2.2025 12700kWh
-
A ma tu niekto potuchy, aky prud tecie vyskratovanym panelom? Zaujimalo by ma, pokial to je streleny transil na vstupe mptt (je to zatial len moja teoria), kolko energie musel marit. Predpokladam, ze to az tak vela nebolo, inak by ho tych 5 kWp v paneloch odparilo v okamihu. Ja som na svorkach mptt nameral nieco ako 0.2V, ale debila ma nenapadlo kontrolne zmerat klestakom prud, takze ten sa uz nedozvieme. Keby to bol nominal (55A), tak to znamena 11W a to je uz na nejake to odpajkovanie suciastky asi staci. No, skoda, mohol som to prebehnut klestakom a termokamerou.
-
On už to správně napsal FRSO.
Ale když už jsem měl namatlaný hnusný obrázek, tak už ho sem dám.
Nejde o výchozí nebo koncový ustálený stav. Jde o přechodový děj.
Na obr. 1 je klasický stav, kdy panely pracují do MPPT vstupu.
Na spínači je nulové napětí.
Při rozepnutí se na každém ze spínačů zvýší napětí o trochu, o polovinu rozdílu mezi napětím Umax a Umppt panelů.
Takže to nebude o moc, spínače odpínají sice velký proud, ale jen velmi malé napětí.
Takže při malé vzdálenosti kontaktů na začátku přeběhu sice udělají krátký oblouk, ale ten prakticky hned zhasne, protože na něho není dost vysoké napětí při větší vzdálenosti kontaktů.
Je to neuměle namalované na grafu se zelenýma osama a červeným průběhem.
To naznačené zvýšení napětí daleko na konci je dáno vybitím vstupních kapacit MPPT regulátoru. Ale v té době už tam žádný proud neteče.
Navíc je ten proud ještě omezený vstupním odporem MPPT regulátoru, jak je tam namalované.
Na obr. 2 pracují panely do zkratu. Navic bez omezení tím vnitřním odporem.
Při vypnutí, jak se zvyšuje vzdálenost kontaktů, na nich postupně narůstá napětí. Takže ten oblouk, který na začátku vznikl stejně jako v prvním případě, tady má dostatečně vysoké napětí na to, aby se udržel i když se vzdálenost kontaktů zvětší.
Postupně ionizuje vzduch a vytváří si prostředí pro své dlouhodobé udržení, až případně do úplného odhoření kontaktů (nebo celého baráku).
Takže jediná šance na zhasnutí je, že zafunguje odklonění toho oblouku do zhášecí komory, která ho utluče.
Při zkratu panel dává maximální proud jaký umí, tj. zkratový proud Isc. Proto se tak i jmenuje.dusanmsk píše:A ma tu niekto potuchy, aky prud tecie vyskratovanym panelom? Zaujimalo by ma, pokial to je streleny transil na vstupe mptt (je to zatial len moja teoria), kolko energie musel marit.
Samozřejmě je daný velikosti osvitu.
-
Pozeral som teraz do grafany, VT-80 normalne dalej po vypadku zilo a meralo napatie. Pred poruchou bolo na PV poli 111V, potom pad, 4 minuty nic a potom to meria okolo 0.9V. Takze ked sa vratime k tomu isticu, tak nim dokonca mozno tieklo viac, ako ked je MPTT v plnej zatazi, lebo mam 5 kWp pole a 4 kWp regulator. Isticom teda tieklo asi plnych 55A (osvit bol zimne azuro v prave poledne, vonku -8).
Zajtra vyleziem na povalu a ten istic odmontujem a kuchnem, aby som videl ci ho mam zapojeny spravne, alebo naopak.
Zajtra vyleziem na povalu a ten istic odmontujem a kuchnem, aby som videl ci ho mam zapojeny spravne, alebo naopak.
-
- Reputace: 240
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
A proč? Pokud jsem mu rozuměl dobře tak tam bude mít 200V DC na co stačí obyčejné pojistky a nepotřebuje kupovat předražené....
Viz: třeba 16A gG .....
Popis produktu:
Un AC 500 V / DC 250 V, velikost 10×38, gG - charakteristika pro všeobecné použití, Cd/Pb free
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 2
- Lokalita: Zdiby
- Výkon panelů [Wp]: 9120
- Kapacita baterie [kWh]: 27
Mam to presne jak ty,akorat pouze 8 stringu.Z panelu 6mm kabely,8x 2p pojistkove odpinace a za pojistkama spojeny vzdy 4 stringy do 3s4p a toto svedeno 16mm kabelama do garaze k dalsim pojistkam a svodicum.Na pude v lete normalne kolem 50st.Pojistky prezili uz 3 leta bez potizi.Akorat kdyz to vypinam pred bourkou,tak mam otlaceny prsty.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) , 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek