Střecha pouze s FVE panely bez krytiny
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Střecha pouze s FVE panely bez krytiny
Já jsem nad tím přemýšlel, kdybych to dělal, tak bych panely horní-dolní sešrouboval (stáhnul) přes gumovou/silikonovou hadičku cca 10mm. Levý-pravý bych je taky sešrouboval přes stejnou hadičku, ale tak, že by vždy na dolním konci panelu šel konec hadičky nad tu vodorovnou (a přečníval by o pár cm) a současně by začátek nové hadičky šel pod tou vodorovnou - prostě překryv, vyvádějící vodu nahoru. Celá plocha panelů by musela pochopitelně dilatovat, takže ke konstrukci kotvit ne úplně na krev. Neumím si představit, že by to pak někde teklo.
-
- Lokalita: JV od Brna
Má někdo "ánunk" jak se projevuje u střechy z panelů, které nemají žádné dilatační mezery tepelná roztažnost materiálů?
Panel na Al profilu snad ještě... Panely na dřevěné konstrukci ( i když nevyhovuje protipožárním předpisům), nevím, nevím...
Mně osobně by se u střechy, kde není bezpodmínečně nutné udržet pod krytinou absolutní sucho, líbila klasická skladba bez podélných mezer a šikmé* mezery "podložené" nějakým profilem typu "žlab".
Řeším podobný problém se zatékáním na ploché střeše. Zakrytí panely by zabilo dvě mouchy jednou ranou. Kromě dostatečného krytí proti vodě, bych získal 5kWp zdroj. Orientace čistý východ téměř bez překážek, sklon cca 30°.
*šikmé - myšleno po spádu střechy
Panel na Al profilu snad ještě... Panely na dřevěné konstrukci ( i když nevyhovuje protipožárním předpisům), nevím, nevím...
Mně osobně by se u střechy, kde není bezpodmínečně nutné udržet pod krytinou absolutní sucho, líbila klasická skladba bez podélných mezer a šikmé* mezery "podložené" nějakým profilem typu "žlab".
Řeším podobný problém se zatékáním na ploché střeše. Zakrytí panely by zabilo dvě mouchy jednou ranou. Kromě dostatečného krytí proti vodě, bych získal 5kWp zdroj. Orientace čistý východ téměř bez překážek, sklon cca 30°.
*šikmé - myšleno po spádu střechy
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Po spádu střechy by šlo použít omega profil v metráži na celou délku, pod hlavy šroubů uvnitř použít gumové těsnění (EPDM)
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: Středočeský
Pro mě by bylo ideální to mít v náklonu tak 3°na jih...jen aby odtékala voda...
Ty carporty to většinou asi nemají těsné, co?
Ty carporty to většinou asi nemají těsné, co?
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Ne většinou, ale vůbec, krom toho Poláka a taky Topregal - ale ten má podle mě vodotěsnou vždy jen jednu linii, druhá by se musela opět doplnit leda gumou, která bude za pár let na výměnu... Je tady na to celé samostetné téma, jak již bylo několikrát zmíněné...
Vše se zde pouze opakuje viewtopic.php?p=250091#p250091
Vše se zde pouze opakuje viewtopic.php?p=250091#p250091
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
Tady je jedna výjimka:
Říká i o bezrámečkových panelech... ty se zatěsní jen nákou gumou mezi nimi? A jak se to upevňuje, když je to jen sklo?
Říká i o bezrámečkových panelech... ty se zatěsní jen nákou gumou mezi nimi? A jak se to upevňuje, když je to jen sklo?
-
To není žádná vyjímka - jen pracnější a dražší řešení
Ve videu jsou podlištované všechny spoje panelů, však to poptej a uvidíš.
Předražený řešení, kde bude nakonec úplně totéž.
Svislé spáry jsou přelištované = lišta + těsnění
Vodorovné vypadají jako vyplněné gumovým těsněním.
Celé je to odspodu překryté s ,,desingovými" účky v barvě, nasazených na klasický profil = voda která projde přes těsnění odteče účkem do žlábku na dešťovku.
Na obrázku pokládají skleněné FV-panely do lišt pro klasické sklo, přišroubované na dřevo, zapatlají silikonem, navrch přijde už jen lišta gumovou paličkou nebo na šroubky s gumovou podložkou.
Jakmile za pár let vyhnije ta guma pod lištou, začne to téct postupně na více a více místech... Čím menší sklon, tím horší, protože ta voda u lišt za deště stojí.
Ve videu jsou podlištované všechny spoje panelů, však to poptej a uvidíš.
Předražený řešení, kde bude nakonec úplně totéž.
Svislé spáry jsou přelištované = lišta + těsnění
Vodorovné vypadají jako vyplněné gumovým těsněním.
Celé je to odspodu překryté s ,,desingovými" účky v barvě, nasazených na klasický profil = voda která projde přes těsnění odteče účkem do žlábku na dešťovku.
Na obrázku pokládají skleněné FV-panely do lišt pro klasické sklo, přišroubované na dřevo, zapatlají silikonem, navrch přijde už jen lišta gumovou paličkou nebo na šroubky s gumovou podložkou.
Jakmile za pár let vyhnije ta guma pod lištou, začne to téct postupně na více a více místech... Čím menší sklon, tím horší, protože ta voda u lišt za deště stojí.
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon pro 30, 2024 1:47 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Nejednodušší mi tedy přijde na montáž tím pádem toto: - na nějakém roštu položit ALU "U" profily, do a do nich panely nasunout...
-
Ano, tento obrázek z videa jsem dával do předchozího tematu já.
Dobrý řešení, nicméně dražší = dvojitý rošt, z poměrně drahých profilů.
A panely musí mít nějaký sklon, protože vodorovné gumové těsnění je skřípnuté jen vahou panelu.
Pokud to bude mít jen 5 Stupňů, tlačit ty panely na sebe nebudou, jak už jsem psal, ten Polák v jednom z videí říká min.15Stupňů sklon.
Když jsem to spočítal, pergola vyšla na 2x tolik peněz a zas je tam ta guma, kterou bude potřeba za pár let měnit
Dobrý řešení, nicméně dražší = dvojitý rošt, z poměrně drahých profilů.
A panely musí mít nějaký sklon, protože vodorovné gumové těsnění je skřípnuté jen vahou panelu.
Pokud to bude mít jen 5 Stupňů, tlačit ty panely na sebe nebudou, jak už jsem psal, ten Polák v jednom z videí říká min.15Stupňů sklon.
Když jsem to spočítal, pergola vyšla na 2x tolik peněz a zas je tam ta guma, kterou bude potřeba za pár let měnit
-
Jj, tam jsem ho sebral
Já stejně budu muset přesně takovouto podkonstrukci udělat v rozměru cca 7,5m x 6,7m (resp. podle panelů) a přesně takto jako (na fotce) by to bylo přisazené ke "garáži", kde by byla sedlová střecha 35° a na ní další panely... a co celé orientované na jih.
Já stejně budu muset přesně takovouto podkonstrukci udělat v rozměru cca 7,5m x 6,7m (resp. podle panelů) a přesně takto jako (na fotce) by to bylo přisazené ke "garáži", kde by byla sedlová střecha 35° a na ní další panely... a co celé orientované na jih.
-
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+7
Jak se dostanes na tu sikmou strechu v upati?
Jak z toho sundas snih, kdyz by ho omylem napadlo vic, nez unese strecha?
Orientovat to vychod/zapad nemuzes? Vyuzil bys obe sikme strechy.
To kryte stani bych udelal odsazene, aby se tam dalo projit a postavit treba zebrik atd.
Jak z toho sundas snih, kdyz by ho omylem napadlo vic, nez unese strecha?
Orientovat to vychod/zapad nemuzes? Vyuzil bys obe sikme strechy.
To kryte stani bych udelal odsazene, aby se tam dalo projit a postavit treba zebrik atd.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Staticky se to spočítá aby to uneslo to, co to unést má. To problém není. Neberte to jako výrobní "výkres". Okap tam není, a přesto tam bude... je to jen skica
Jak se ometají ty velký carporty?
EDIT: Východ bych nevyužil - z té strany by stínili stromy - ořechy. Třeba se tam nechá mezera... uvidí se jak vůbec vyjdou výšky - tj. spodek okapu střechy versus zastřešení stání aby vyšel rozumný spád (ideálně bych aspoň těch 5°). Nebo dát jedno pole polykarbonátu se střešním výlezem
Navíc výpočtově opravdu vychází nejlépe i při 3°skonu umístění panelů na jih. Východ/západ (35°) dá v součtu vždy o 7% výkonu méně, a časový posun výroby je cca 1-2h maximálně. Ráno jih dává v 7h to, co východ v 6h, ale polední rozsah stejné hladiny osvitu je až o 2h delší (a samozřejmě v části úseku i vyšší). To samé západ. V mém případě dostanu jen z jihu maximum možného.
Jak se ometají ty velký carporty?
EDIT: Východ bych nevyužil - z té strany by stínili stromy - ořechy. Třeba se tam nechá mezera... uvidí se jak vůbec vyjdou výšky - tj. spodek okapu střechy versus zastřešení stání aby vyšel rozumný spád (ideálně bych aspoň těch 5°). Nebo dát jedno pole polykarbonátu se střešním výlezem
Navíc výpočtově opravdu vychází nejlépe i při 3°skonu umístění panelů na jih. Východ/západ (35°) dá v součtu vždy o 7% výkonu méně, a časový posun výroby je cca 1-2h maximálně. Ráno jih dává v 7h to, co východ v 6h, ale polední rozsah stejné hladiny osvitu je až o 2h delší (a samozřejmě v části úseku i vyšší). To samé západ. V mém případě dostanu jen z jihu maximum možného.
-
Ještě pro inspiraci další možnost... přístřešek sklon 5° na západ/východ... dá to jen nepatrně méně výkonu nežli celá plocha orientovaná na jih.
-
Náhodou jsem narazil na to co jsem hledal
viewtopic.php?p=104916#p104916
Takhle jsem si to nějak představoval
V mém případě, cena za zakrytí FVE panely = cena keramických tašek.
viewtopic.php?p=104916#p104916
Takhle jsem si to nějak představoval
V mém případě, cena za zakrytí FVE panely = cena keramických tašek.
-
- Moderátor
Dle normy nepripustna montaz panelu na horlavou konstrukci.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: pod Brnem
Konkurence pro výrobce střešní krytiny v Česku. Vývoj tlaků ve všech směrech. V jiném pohledu. Diferenciální čínská konkurence. Stačí aby nějaký normolog stanovil do norem FV panely jako stavební materiál - střešní krytina, protože to stavební pravidla vyžadují. Nelze stavět s neschválenými materiály. A výroba křidlic je minulostí, stačí to jen zařadit po nějakém tom trafikantském byro úkonu nějaké atestační kanceláři v EU, což je jen otázka času. U nás tímto směrem, si myslím podle výstavních zážitků z Prahy z elektromobility, jde Alukov. Ale přístřešků pro auta s FVE nad ním bylo na výstavě povícero.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 13,4
Když vidím jaké ptákoviny neustále vymýšlí s různými normami kolem FVE, tak jim na to se... Taky mám panely na pergole na trámech ze dřeva, na dřevníku mám taky panely a neřeším... Radši využiju potenciál střechy a vyrábím. Pokud by tuhle normu splnilo například mezi panel a trámy dát nehořlavou konstrukci (hliník) tak se tomu nebráním.
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 13,4KWh lifepo4 (2X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp
-
- Lokalita: pod Brnem
Jako nad PVC? Úplně normální skladba hořlavin typu F (nemyslím tím Fatra), a nadto prdnout stovky kWp výkonu FVE. Uplně normální technické provedení. Nějaké nedodržení zóny nad dřevěnnou konstrukcí se řeší stejnou třídou hořlavosti nebo vyšší, což je splněno. Obráceně to nelze, tz. když je nosná konstrukce a prostor třídy A, nelze skladbu provést např tepelnou izolaci v třídě nižší.
Řeší se to prohlášením výrobce krytiny nebo provedením skladby, že třída hořlavosti je vyšší. A jde všechno na světě. Skladba třeba trámoví, heraklit a nato panely. Heraklit je hodně starý dřevobeton, testy na garáže ukazují, že se hodí i nad elektroauta.
https://www.nullifire.com/cs-cz/technic ... materialu/
Naposledy upravil(a) gupa dne stř led 01, 2025 2:36 pm, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Moderátor
Vsak to tam pisu, na nehorlave konstrukci. Na fotkach je ale drevo, ne hlinik. A na PVC zadne panely nepridelas - jde o ty profily, ne o horlavost strechy. Ta hraje roli az pri vedeni kabelaze.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 32 Odpovědi
- 10939 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od vacha99
-
- 24 Odpovědi