Střecha pouze s FVE panely bez krytiny

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
nnntomas
Lokalita: Středočeský

Střecha pouze s FVE panely bez krytiny

Nový příspěvek od nnntomas »

Zdravím,
jde vůbec realizovat střecha pouze s FVE panely bez krytiny? Jde mi o zastřešení zděného zahradního skladu (pod střechou bude jen půda) s navazujícím přístřeškem pro parkovací místo (zde asi taky bude prostor využit jako půda). Viz návrh v příloze...

Myšlenka je taková, že nad krokve bych dal parotěsku, latě....a pak rovnou panely...

Tj. proč pod FVE panel dávat drahou krytinu (aby byla stejná jak na RD, tak vyjde stejně jak panel) ? Jdou spoje mezi panely vůbec systémově utěsnit?

Díky.

Tomáš
Přílohy
přístřešek.png
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Střecha pouze s FVE panely bez krytiny

Nový příspěvek od rva »

Já bych tam dal krytinu, protože by mě tady nebavilo prošlapávat nové cesty. Ale jinde si s radostí klidně něco zkusím a zjistím, že to nefunguje. Na čtyřech neobydlených objektech (zastřešení stání pro auta, zastřešení boudy, zastřešení posezení u krbu, dřevník) mám takto plechovou krytinu simulující tašky a nad ní fv panely.
Lubik
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od Lubik »

Už se to tady někde řešilo.
Třeba https://www.ecomar1ml.pl/
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
nnntomas

rva: Jen se blbě zeptám, není ta plechová krytina při dešti hlučná? Vydrží déle než ty panely?
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Píšeš, že záhradný sklad, tam ťa to bude trápiť?
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
rva

Nový příspěvek od rva »

Plechová krytina je při dešti hlučná. Pokud nad ní jsou FV panely, hluk zmizí. Já to dělal s plechovou krytinou kvůli sjednocení krytiny. Před tím někde byly "živičné vlnovky" a to byl neskutečný šmejd. A FV panely až nad ní, protože jsem rezignoval na přesnou montáž, která jediná slibuje +- vodotěsnost. Plech je s překrytím vodotěsný a to, co je nad ním už +- cm nehraje roli. Je to tak už pár let a nemusel jsem do toho šáhnout.
A dělal jsem to z variant krytiny z Hornbachu https://www.hornbach.cz/p/profilovana-s ... /10481172/ . Ty první jsem odvezl v autě/vozíku, ale Hornbach je tak rychlý, že pro ty poslední bylo nejjednodušší si to nechat přivést. Návrh už vycházel z rozměrů panelů abych nemusel nic stříhat.

Ta střecha je asi 9m od okna ložnice, tak bych nerad randál :-) Na jedné straně to bude kryté FVE panely, ale na druhé ne...
rva

Nový příspěvek od rva »

Je spousta dobrých variant. Já bych bral i tašky (ty mám na obytném baráku a nějaké fv panely nad nimi), ale nízký sklon už byl riziko. Nechtěl jsem, aby to protékalo. Ono to na pomocných stavbách třeba nevadí, ale pak si tam člověk něco uskladní a už to začne vadit. Samozřejmě při finanční nouzi jsem realizoval netypická řešení raději než si vzít půjčku. A pak to třeba předělal.

Tejct tam nesmí! To je požadavek :-) Jen nechci vyhazovat peníze za něco, co nebude vidět, a nebylo by vlastně třeba ani potřeba, ale kromě carportů jsem FVE panely na střechám bez krytin právě nikde neviděl, proto jsme pátral.

Jen pro info - ještě jsem uvažoval o této variantě zastřešení - sklad zastřešen pořádně, stání na auto by bylo jen FVE panely. Střecha by takto byla orientována přesně na jih, ale jen pro cca 6 panelů/3,3kwp, zbylé (18/10kwp) by byli na ležato (tak max.5°)...což prý není optimální...špinění...

Předcházející varianta byla celá na západ pro cca 18 panelů/10kwp (s možností dát to samé na východ, ale tam nyní stíní stromy-ořechy).

Která varianta bude výhodnější těžko říct...
Přílohy
přístřešek-plochý.png
eman
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Já dal na zahradní domek střešní asfaltový pás a naněj na háky panely. Stojí to pár korun a vydrží desítky let. Nedokážu si představit, že při závadě nebo rozbití jednoho panelu, budu rozebírat celou střechu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+7

Nový příspěvek od cipis »

Kridlice/tasky mohou byt i na hodne maly sklon, ale musi mit vodotesne podstresi. Mam tak jednu strechu nad schodistem. Bedneni, na to vodotesna folie, slepovana, kontralate podlepene. A na to jako pohledova vrstva kridlice.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
nnntomas

To jo, ale když už pořádný krov na tašky, tak rovnou s půdou na jistě potřebné věci. Zde padne hodně peněz za oběť.
Když bez půdy, tak lehkou konstrukci jen na FVE panely - klidně ty bificiální jestli je to k lepšímu výkonu dobré, a bohužel sklon 5°max....
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Pokud mají sklon jen 5 Stupňů, pak už mohou ležet i na zemi, kde voda nevadí...

Třeba místo dlažby před zahradním domkem, nebo jako příjezdovka k místu pro stání :)

Nebo nechat udělat u číňana pásy přesně na míru, ale stejně jako u asfaltovýho pásu, se to prodražuje o OSB nebo jiné desky a stabilní konstrukci.

I polské řešení má nějaký minimální sklon, aby to těsnilo a s dvojitou konstrukcí vyjde stejně draho jako jakékoliv standartní řešení.

Navíc stále s rizikem komplikovaného vyndávání nefunkčního panelu někde uprostřed..

Variant je mnoho, ale těch peněz za to :fuuu:
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
nnntomas

Tak zrovna na těch panelech v příjezdové cestě bych chtěl hledat závadu :D

Ty carporty mají právě těch 5°...
Mogul
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh

Nový příspěvek od Mogul »

nnntomas píše: ned pro 29, 2024 7:05 pm
Tejct tam nesmí! To je požadavek :-) Jen nechci vyhazovat peníze za něco, co nebude vidět, a nebylo by vlastně třeba ani potřeba, ale kromě carportů jsem FVE panely na střechám bez krytin právě nikde neviděl, proto jsme pátral.

Jen pro info - ještě jsem uvažoval o této variantě zastřešení - sklad zastřešen pořádně, stání na auto by bylo jen FVE panely. Střecha by takto byla orientována přesně na jih, ale jen pro cca 6 panelů/3,3kwp, zbylé (18/10kwp) by byli na ležato (tak max.5°)...což prý není optimální...špinění...

Předcházející varianta byla celá na západ pro cca 18 panelů/10kwp (s možností dát to samé na východ, ale tam nyní stíní stromy-ořechy).

Která varianta bude výhodnější těžko říct...

Taky je tam riziko prohybu samotného panelu. To jsem řešil na cca 7-10° Raději jsem to podložil.
Nejlépe tedy vybrat opravdu kvalitního výrobce, než se pak divit, že mě do konstrukce panelu zatéká a při zatížení je sklo pomalu na vyklouznutí z rámu.
Taky si myslím, že to moc neprospívá těm spojovacím cestám mezi články. To ukáže čas.
nnntomas

Tak vypodložit a umístit panely třeba takto? Orientace východ-západ? Je to horší než to mít jen na jih?

...a nebo i zde je pak možnost je dát na podpůrnou konstrukci i na 15°... roční výnos (i denní) bude asi pořád lepší než je mít 35°, ale všechny na západ...
Přílohy
dji_0124-700x950.jpg
JirkaE

Už jsem to psal v předchozím tématu - použitelná je a cenově dobrá ta verze - s podložením klasického profilu s ALU - U-profilem, který odvádí přebytek vody - pokud nějaké dva panely stačí délkově na šířku toho zahradního domku, pak to klasický profil vydrží a k propojení lze použít běžně dostupné komponenty a běžně dostupné ALU-oplechování

Popřípadě lze i třeba v půlce podložit (svázat), ale to už by byl asi extrém, na velkou vrstvu mokrého sněhu.

Celoplošně mít delší stranu panelu - celou na profilu je hodně pevný prvek - když panel obvykle drží na 4 bodech na pár centimetrech čtverečných a profil sešroubovaný jako vazníková střecha do trojúhelníku - je velmi pevný a stabilní.

Navrch jako hřebenáč přes oba panely opět ALU profil do elka.
ALU-plech do U jsem nedávno kupoval v hobby marketu, běžně dostupné v několika šířkách

Pak nejsou potřeba žádné gumy, které za čas zpuchří a voda je hezky vyvedená ven. Jen si s tím pohrát :)

profil+u-profil.png
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

nnntomas píše: ned pro 29, 2024 7:05 pm
Tejct tam nesmí! To je požadavek :-)
Přes střechu jen z panelů spojených hliníkovými profily by zatékat nemělo viz odkaz co jde již uvedl Lubík. Profily a vše k tomu se tam dá nakoupit v eShopu.

JirkaE

To by sice nemělo zatékat, do polského systému, ale v jednou z videi říká, že minimum je 15 Stupňů sklon...
V papírech jsem to ale nenašel, ale je to logický, panely těsní k sobě přes gumu - jen svojí vahou, při více panelech nad sebou..

Také je polský profil oproti klasickým, velmi významně konstrukčně oslabený, taky viz manuál, a vyžaduje podpůrný profil s maximální vzdáleností 1m.
Tím pádem to bez podpěry nedá ani na jeden klasický panel - běžných rozměrů - na dýlku.

S těma podpůrnýma profilama se ta konstrukce velmi komplikuje a prodražuje, protože jsou pak pro běžný panel potřeba podpěry 3ks.
A až potom profil do kterého nezatéká :fuuu:

Jednodůchým výpočtem pak jsem pak zjistil, že mě ten přístřešek vyjde na 2x tolik... :dontknow:

ecomar1ml-szkic-profili-1536x864.jpg
Radar

Nový příspěvek od Radar »

Jirko, s jakým sklonem/úhlem počítáš?? Píšeš o L profilu nahoře, ale nějak se ty svislé "krovy" spojit musí do jednoho celku, to samé u "pozednice"...
Rovnoběžně počítáš jenom se spojením svorkami za rámy panelů ...? To drenážní "U" pod solárním profilem je fajn...
Naposledy upravil(a) Radar dne pon pro 30, 2024 10:17 am, celkem upraveno 1 x.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek