Aktivní balancer
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
Aktivní balancer
Ahoj. Moje bms nestíhají balancovat, tak chci pořídit 2 aktivní balancery.
Máte někdo zkušenosti s tímto?
Děkuju
https://www.mivvyenergy.cz/cs/bms-a-bal ... aqEALw_wcB
Máte někdo zkušenosti s tímto?
Děkuju
https://www.mivvyenergy.cz/cs/bms-a-bal ... aqEALw_wcB
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Aktivní balancer
Jak nestíhají balancovat? Jaký je balancovací proud? Pokud jsou články nahoře srovnány, tak není moc důvodů, proč by bylo potřeba hodně balancovat.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Jbd bms má asi 200mA.
Včera večer jeden článek 2.6V a zbytek kolem 3.2 V.
Při nabíjení zase jeden článek utíká až na 3,7V
Mám dvě baterie paralelně a je to u obou zhruba stejné
Včera večer jeden článek 2.6V a zbytek kolem 3.2 V.
Při nabíjení zase jeden článek utíká až na 3,7V
Mám dvě baterie paralelně a je to u obou zhruba stejné
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
To by chcelo prepnúť na grid, nabiť batériu a urobiť top balancing. A ten čo zhora uteká prinajhoršom umravniť nejakou odporovou záťažou aby nevypínalo BMS.
Ale k otázke, áno taký balancer je fajn, ale má zopár problémov z dizajnu.
Napríklad, že zapne balancovanie ak stúpne napätie nad 3.4V na článku č.1 - to býva problém, ak je utečený nejaký iný článok ako č.1 . Potom to dopadne tak, že skôr ako sa začne reálne balancovať, tak to BMS odstaví na vysoké napätie článku (toho utečeného).
Druhá vec je balančný prúd, ten stúpa s deltou. Takže ak by si chcel balancovať spomínaných 5A, musel by byť veľký rozdiel medzi článkami s najnižším a najvyšším napätím. A splniť tú prvú podmienku...
Ale k otázke, áno taký balancer je fajn, ale má zopár problémov z dizajnu.
Napríklad, že zapne balancovanie ak stúpne napätie nad 3.4V na článku č.1 - to býva problém, ak je utečený nejaký iný článok ako č.1 . Potom to dopadne tak, že skôr ako sa začne reálne balancovať, tak to BMS odstaví na vysoké napätie článku (toho utečeného).
Druhá vec je balančný prúd, ten stúpa s deltou. Takže ak by si chcel balancovať spomínaných 5A, musel by byť veľký rozdiel medzi článkami s najnižším a najvyšším napätím. A splniť tú prvú podmienku...
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
-
To je těžké. Články nejsou nikdy úplně stejné. Když se srovnají nahoře, tak se budou rozcházet dole podle nejslabšího článku a nemá cenu se toto snažit napravit balancováním (protože balancování není zadarmo, část energie se ztratí ve ztrátách).
Navic články nemají stejný odpor, takže když se dobíjejí, tak se na článku s vyšším odporem naměří vyšší napětí a balancer z něj začne zbytečně odebírat energii a pumpovat ji do článku s minimálním vnitřním odporem.
Proto je vhodné balancovat až tehdy, když jsou články dost nabité. Tehdy jimi už neteče velký proud (regulátor stahuje proud, protože je na napětí bulk) a u nejnabitějšího článku se začíná projevovat napěťové "koleno" kdy jeho napětí začíná více stoupat.
Toto žádný balancer samostatně nezajistí. Potřebuje informaci o SOC a třeba i proudu a dle toho spouští balancování. Tady bych srovnal články nahoře - třeba i pomocí laboratorního zdroje. A pokud bude dole velký rozdíl, tak to řešil připojením malého článku paralelně k tomu nejslabšímu.
Navic články nemají stejný odpor, takže když se dobíjejí, tak se na článku s vyšším odporem naměří vyšší napětí a balancer z něj začne zbytečně odebírat energii a pumpovat ji do článku s minimálním vnitřním odporem.
Proto je vhodné balancovat až tehdy, když jsou články dost nabité. Tehdy jimi už neteče velký proud (regulátor stahuje proud, protože je na napětí bulk) a u nejnabitějšího článku se začíná projevovat napěťové "koleno" kdy jeho napětí začíná více stoupat.
Toto žádný balancer samostatně nezajistí. Potřebuje informaci o SOC a třeba i proudu a dle toho spouští balancování. Tady bych srovnal články nahoře - třeba i pomocí laboratorního zdroje. A pokud bude dole velký rozdíl, tak to řešil připojením malého článku paralelně k tomu nejslabšímu.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Přebíjení prvního článku jsem vyřešil, že jsem stáhnul Float na 53,85 V, takže má pořád o trošku větší napětí než ostatní, ale už se nepřebije tak, aby vybavila bms.
Až teď cca po 2 letech vybavila na podvybiti článku
Dobil jsem ho modelářskou nabíječkou na zhruba stejné napětí jako ostatní články a vlezlo tam 9 Ah.
Myslím, že by ten balancer pomohl.
Až teď cca po 2 letech vybavila na podvybiti článku
Dobil jsem ho modelářskou nabíječkou na zhruba stejné napětí jako ostatní články a vlezlo tam 9 Ah.
Myslím, že by ten balancer pomohl.
-
Ještě přemýšlím rovnou o jiných bms.
JK bms 150A s aktivním balancerem1A by o moc dráž nevyšli a jsou i vhodné pro paralelní provoz, což ty moje JBD nejsou.
JK bms 150A s aktivním balancerem1A by o moc dráž nevyšli a jsou i vhodné pro paralelní provoz, což ty moje JBD nejsou.
-
JK BMS je dobrá volba. Pokud potřebuji bms, beru tyto.
-
Díky všem. Objednal jsem ty JK bms.
Budu tedy mít na prodej 2xJBD 200A, kdyby někdo chtěl, za slušnou cenu.
Budu tedy mít na prodej 2xJBD 200A, kdyby někdo chtěl, za slušnou cenu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 937 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Matess
-
- 0 Odpovědi