Elektrárna a baterie bez DPH

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Elektrárna a baterie bez DPH

Nový příspěvek od gupa »

Pokud by nebyla dotace, ale misto toho se neúčtovalo DPH na pořízení nebo jakkoukoli investici do malé elektrárny resp. s ohledem na úložistě, jaký by to mělo dopad na přebytky které budou výhledově opravdu odpojovat celé systémy FV elektráren po celé EU?

Proč EU nenařídí plánovitě v těch svých směrnicích daňové prázdniny pro úložiště energií? DE a AT viditelně nyní DPH neúčtuje u investic do malých (do30kWp) FVE a baterií!

https://www.tugraz.at/tu-graz/services/ ... xportieren

https://www.nkon.nl/de/rechargeable/lif ... fepo4.html

0% DPH
Obyvatelé Německa mohou nakupovat s 0% DPH, pokud je tento produkt používán soukromě nebo veřejně pro skladování energie v kombinaci se solárním systémem s maximálním špičkovým výkonem 30 kW.
Obyvatelé Rakouska mohou také nakupovat s 0% DPH, pokud se jedná o NOVÝ soukromý systém do maximálního výkonu 35 kW. Například je také potřeba koupit nové solární panely. (pro nás není nutné, neprodáváme je)
Pokud přidáte tuto položku do nákupního košíku, vyvstanou po aktualizaci vašeho účtu na 0% DPH několik otázek.

Sběr(odvoz) není možný, protože by spadal pod nizozemský systém DPH a na baterie se v Nizozemsku účtuje 21% DPH.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
eman
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrárna a baterie bez DPH

Nový příspěvek od eman »

Na to bych se jenom zeptal...Víš kde žiješ? Víš jak u nás dopadlo snížení nebo zrušení DPH na cokoliv?
Tyhle daňový pokusy můžeš dělat v zemích s normálním trhem a ne v zemi, kterou ovládají kartely, oligopoly a gangy. Podívej se, co se děje v dotacích....
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
gupa

Nový příspěvek od gupa »

AT a DE je stejné, bo horší. Pokud se nyní chystají na energettické špičky jednoduchou cestou zvýšením poptávky po bateriích, tz. zjednodušením prodeje bez DPH, komu myslíš prodají el energii v budoucnu?

Tomu, kdo se na tuto situaci nebo investici politicky a ekonomicky nenachystal. Je to stejné jako u ruského plynu a ropy.

Politika je základem diskuzí tohoto fóra, politik může zakázat omezit FVE, stejně jako povolit podpořit FVE. Gangy a známý známých jsou všude. Záleží jak to nazveš. Třeba Google kruhy, znáš?
eman

Nový příspěvek od eman »

Víš jak dopadlo poslední snížení DPH na potraviny?......slevnili ze 100Kč na 99,95Kč a vysmáli se politikům i veřejnosti.
Už teď si instalační firmy na FVE nechávají celou dotaci + marže. Tím, že snížíš DPH vůbec nic nevyřešíš, protože si rozdíl zase nechají prodejci a instalační firmy. Nejsme Polsko, kde se konkuruje na krev a Poláci jsou zvyklý hádat se o cenu.
Podívej se, jak fungují instalace TČ. Lidi si radši vezmou o půl mega vyšší hypotéku, než aby prodejci řekli, že se pos**** a nezaplatí mu 2000 za metr trubky.
Nemůžeš napravit úplně zdeformavaný trh odpuštěním daně. Co by pomohlo, je volný prodej veřejnosti jako v DE, kde koupíš balkonovku a pak jenom pošleš jednoduchou přihlášku distribuci. Pak by si v Lidlu koupil malou FVE každý strejda. Ale žijem v zemi, kde mafie jako TIČR a spol, nastavili lobingem komplikovaný pravidla, ze kterých mají vejvar a nikdo se neodváží to zrušit.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

,,Nejlépe" na to zareagovali na Slovensku, podle mých info jde DPH o 3% nahoru :dontknow:

Paradoxně to rozhýbalo i trh s komponenty FV - všichni své plánované akce chtějí nakoupit rychleji a ještě o 3% levněji :fuuu:

Snímek obrazovky (1076).png
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Ani mi to nespomínaj... Ešte transakčná daň, inflácia a hneď máme doma o 10% menej...
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
JirkaE

Ani mi to nespomínaj... Ešte transakčná daň, inflácia a hneď máme doma o 10% menej...
Napsal jsem to ironicky, ale je mě to samozřejmě velmi líto... Co se u Vás děje a jakou cestou se to ubírá :? :oops:
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
TomHC

Pohoda. Len si už pár rokov búcham hlavu, že sme nešli do Švajčiarska pred 10 rokmi keď sme mali možnosť.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

JirkaE

Valdano: To je sice hezké, ale podmínka montáže vybraných firem - to posunuje úplně jinam, stejně jako jakoukoliv jinou státní podporu

Běžný smrtelník tak takové snížení nepozná, buď si to koupí sám BEZ, nebo přes firmu - která snížení pohltí a navýší pro vlastní zisk = zase BEZ

BEZ levněji nebo BEZ dráž ale s koupeným certifitátem ministerstva = všechny varianty jsou pro koncového zákazníka BEZ = snížená DPH jen trapná komedie a komplikace s papírováním...

Výsledek : Zákazník to snížení nepozná a nepocítí a státní kasa je o X % chudší - stále mě vychází, že je to další forma umělého zisku jen pro jednu jedinou skupinu podnikajících a v žádném případě NE pro lidi...
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Nový příspěvek od skybor »

Jo, kdyby na materiál k FVE v běžném prodeji bylo 0% DPH a byly místo toho zrušeny dotace, to by byla jiná. Ale co by pak chudák úředník přerozděloval? A když by neměl co přerozdělovat, tak by se třeba taky mohlo zjistit, že ho ani není potřeba.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
gupa

Nový příspěvek od gupa »

A ona je potřeba udržitelnost, kdo by ten systém jinej držel než důůležitej ouřada který si vezme svůj spravedlivý díl. Samozřejmě kontrola nebo nachystaný papíry jako výdajový doklady a inventář s odpisy, pro a z FÚ okolo malé domácnosti která si sama vybudovala zdroje nebo výrobu beru. Vidím českého malého podnikatele jak má na své jméno tisíce Wp bez DPH. Třeba nějaký bezdomovec. To už je potřeba vyšetřování a celníka. Tam bych posílil represi místo běžných lidí kteří chcou jen svoje a ušetřit a něco vybudovat.
TomHC

skybor píše: čtv pro 19, 2024 7:34 am
Jo, kdyby na materiál k FVE v běžném prodeji bylo 0% DPH a byly místo toho zrušeny dotace, to by byla jiná. Ale co by pak chudák úředník přerozděloval? A když by neměl co přerozdělovat, tak by se třeba taky mohlo zjistit, že ho ani není potřeba.
Áno, to naserie. Postavíš si off-grid za vlastné = žiadna podpora. Kúpiš jazdené EV = žiadna podpora.
eman

Nový příspěvek od eman »

Největší paradox by byl, že by to vlastně bez DPH nebylo, protože my ty "vyšší ceny chceme" takže by jsi zaplatil skoro to samé jako s daní a pak by tě ještě šikanoval finančák, protože musí vykázat činnost. :(
Nevím, jestli není lepší zůstat u toho rozkrádání dotací ,ať se do nás nemontujou.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek