Dešťovka v domácnosti
Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Re: Dešťovka v domácnosti
Co provoz toho čerpadla/čerpadel vs. ušetřená voda z řadu?
Chystám se na předělání koupelny a záchodu u máti v bytě, IBC kontejner je hned za venkovní stěnou, poblíž možného vstupu do baráku/sklepa, takže se to přímo nabízí. Ale máme vestavěné záchody a mám celkem strach o ty splachovací ventily.
Samostatné přívody k oběma wc (jsou v koupelně i na záchodě) nejsou problém, je to záležitost několika metrů trubky navíc (stejně budu dělat i přípravu na cirkulaci do vzdálenějšího sprcháče) ...
Chystám se na předělání koupelny a záchodu u máti v bytě, IBC kontejner je hned za venkovní stěnou, poblíž možného vstupu do baráku/sklepa, takže se to přímo nabízí. Ale máme vestavěné záchody a mám celkem strach o ty splachovací ventily.
Samostatné přívody k oběma wc (jsou v koupelně i na záchodě) nejsou problém, je to záležitost několika metrů trubky navíc (stejně budu dělat i přípravu na cirkulaci do vzdálenějšího sprcháče) ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: SK-ZA
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
cipis: Zaujimave, nemam v Tvojom prispevku tlacidlo pre citaciu...
Ad cerpadlo: Znamy pouziva 12V cerpadlo prave na napustanie WC a vodu do umyvadla na WC na chate a funguje mu to uz asi piaty rok, co ma celkom prekvapilo. Ma tam nejake seafflo cerpadlo, su aj na aliku. Mozno tadial ide aj tvoja cesta...
edit: Ok, tlacidlo sa zobrazilo po postnuti tohto prispevku. Sice nechapem, ale asi ok.
Ad cerpadlo: Znamy pouziva 12V cerpadlo prave na napustanie WC a vodu do umyvadla na WC na chate a funguje mu to uz asi piaty rok, co ma celkom prekvapilo. Ma tam nejake seafflo cerpadlo, su aj na aliku. Mozno tadial ide aj tvoja cesta...
edit: Ok, tlacidlo sa zobrazilo po postnuti tohto prispevku. Sice nechapem, ale asi ok.
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Ad tlačítko, vzhledem k tomu, že někteří kolegové tapetovali jak urvaní z řetězu a furt klikali "citovat", tak se nastavilo, že poslední příspěvek nejde citovat - není totiž důvod jej citovat. A kdo si umí pohrát s tagy, tak ho ocitovat umí, resp. konkrétní větu třeba, jinak to opravdu nemá smysl.
Co se týče těch čerpadel, těm se právě chci maximálně vyhnout. Nevím, jestli to bylo tady nebo na rozpadu, ale řešení je splachovací ventil z ventilu pro automatické napáječky, které se umí zavřít i "samotížně". Jenže to jde udělat jen tak, jak psal výše kolega, že jeho kámoš má dva napouštěcí ventily na kombíku. Tohle prostě v tom vestavěném neudělám. Tedy to znamená vyčistit a natlakovat tu dešťovku, aby se splachovací ventil dokázal zavřít a neucpal se.
Co se týče těch čerpadel, těm se právě chci maximálně vyhnout. Nevím, jestli to bylo tady nebo na rozpadu, ale řešení je splachovací ventil z ventilu pro automatické napáječky, které se umí zavřít i "samotížně". Jenže to jde udělat jen tak, jak psal výše kolega, že jeho kámoš má dva napouštěcí ventily na kombíku. Tohle prostě v tom vestavěném neudělám. Tedy to znamená vyčistit a natlakovat tu dešťovku, aby se splachovací ventil dokázal zavřít a neucpal se.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Výkon panelů [Wp]: 12360
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
Dispozičně pro mě bylo nejvhodnější ponorný čerpadlo, tak chránim hlavně čerpadlo před mechanickou nečistotou. Nejvíc bordelu v nádrži udělá jarní pyl a nevim, jestli ho zachytí vstupní sejto. Troufám si tvrdit, že vyhnívací nádrž se z toho stane tak jako tak (tvorba syrovodíku), ale nesvítí do toho a je to chlazený od země, když je to zakopaný.eman píše: ↑ned pro 15, 2024 9:14 amNic proti pánové, ale hadrový "filtr" je řešení někdy z minulého století. Na Bazoši koupený použitý bazénový pískový filtr udělá svoji práci 100x lépe a jednou za čas stačí otočit pákou a propláchnout. Usazeniny na dně nádrže zase řeší plovoucí sací koš.
Ještě bych dodal, že ta voda by měla být filtrována už na vstupu do nádrže, jinak je to spíš "vyhnívací" nádrž, než zásobárna vody na praní.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
-
cipis: ad tlacitko: tjn, akurat teda inak beriem v notifikaciach "Citován" ako "Odpověď"
ad cerpadlo: Ja to mam riesene zatial samonatokom (vyskovy rozdiel medzi WC a nadrzou asi 2-3m) a funguje to, ale... nateka to pomerne pomaly (7 min), takze ked chces po sebe este WC aj umyt a znovu splachnut, je to otrava.Takze to cerpadlo tam buducu sezonu aj tak dam, pretoze to posunie o level vyssie (a zaroven mi bude dvihat tlak na polievanie). Dalsia vec je, ze pri napustani cerpadlom je mensia tendencia usadzovania necistot v plavakovom ventile, ako pri samotiazi. To vidim aj u seba, z casu na cas prepnem WC na svoju vodu (3bar), aby sa preplachol ventil... taktiez viem takto preplachnut aj privodne potrubie z IBC protiprudom (mam tam zaradeny klasicky mosadzny kurenarsky filter 1").
ad cerpadlo: Ja to mam riesene zatial samonatokom (vyskovy rozdiel medzi WC a nadrzou asi 2-3m) a funguje to, ale... nateka to pomerne pomaly (7 min), takze ked chces po sebe este WC aj umyt a znovu splachnut, je to otrava.Takze to cerpadlo tam buducu sezonu aj tak dam, pretoze to posunie o level vyssie (a zaroven mi bude dvihat tlak na polievanie). Dalsia vec je, ze pri napustani cerpadlom je mensia tendencia usadzovania necistot v plavakovom ventile, ako pri samotiazi. To vidim aj u seba, z casu na cas prepnem WC na svoju vodu (3bar), aby sa preplachol ventil... taktiez viem takto preplachnut aj privodne potrubie z IBC protiprudom (mam tam zaradeny klasicky mosadzny kurenarsky filter 1").
-
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Ahoj.Lubik píše: ↑ned pro 15, 2024 3:56 pmSice to na dešťovou vodu není vhodné, ale ze studny nebo vodovodu super.
Podle rozboru vody jsem měl ve studni pár kolonii koliformních bakterií a tak jsme vodu na pití kupovali nebo převařovali. Před rokem jsem koupil keramický filtr, který dokáže odstranit z vody většinu škodlivých látek včetně bakterií.
Voda z filtru je chuťově výborná. Údržba minimální. Filtr stačí několikrát do roka omýt kartáčkem případně smirkem. Dají se koupit i větší filtrační jednotky. Od ty doby jsem nekoupil balenou vodu.
Třeba
https://a.aliexpress.com/_EJSwIXS
Tebou zmiňovaný filtr je zajímavým řešením. Jen si nejsem jistý, že je to jako filtr dostatečné. Co jsem se koukal, tak to funguje jako mechanická filtrace do velikosti 1qm, což se sice u produktu nikde nepíše, ale dohledal jsem v čechách jiné keramické filtry a ty tento parametr mají. Můžeme se domnívat a doufat, že by to snad mohlo být i u této číny.
Koliformní bakterie, přesně - Escherichia coli, má ovšem velikost pod 1qm. V tomto případě by tedy byla filtrace neúčinná.
Nicméně jsem koukal, že filtr se skládá ze tří částí, což je keramika jako první, uhlík jako druhý a něco se stříbrem jako třetí prvek filtru. Ty zmiňuješ, že občas do roka čistíš kartáčkem, nebo smirkem. To tedy značí, že čistíš pouze povrch keramiky? Jak řešíš zanešení pórů keramiky a dalších (vnitřních) částí filtru?
Předpokládám, že až tím přestane protékat voda, tak koupíš filtr nový.
Do té doby kvalitu a bezpečnost vody neřešíš, nebo si necháváš občas udělat rozbor vody, která z toho teče?
Já tady na Litoměřicku zase řeším vodní kámen ... To je ti takový prevít ...
-
- Lokalita: Praha
Nikomu ten čínský filtr nevnuvuji, ale připadá mi stejný jako jsou v prodeji u nás za mnohem vyšší cenu.
Vodu mám z vrtu, který je pažený ocelovou trubkou. Ve vodě je řez a drobné částečky které projdu filtry 100 a 10um. Voda je za filrem perfektně čistá a chuťově úplně jiná, žádná pachuť po železe a podobně. Jestli to zachytí i baterie jsem nezjišťoval rozborem, ale doufám že ano . Žádné zdravotní problémy.
Průtok je po roce pořád stejný. Beru z toho vodu jenom na pití a vaření. Očistí se jen povrch od rezaveho povlaku. Vzhledem k ceně není problém dát poroce novou vložku.
Stejný filtr jsem pořídil i na městskou vodu v Praze, už bych jinou nepil.
Vodu mám z vrtu, který je pažený ocelovou trubkou. Ve vodě je řez a drobné částečky které projdu filtry 100 a 10um. Voda je za filrem perfektně čistá a chuťově úplně jiná, žádná pachuť po železe a podobně. Jestli to zachytí i baterie jsem nezjišťoval rozborem, ale doufám že ano . Žádné zdravotní problémy.
Průtok je po roce pořád stejný. Beru z toho vodu jenom na pití a vaření. Očistí se jen povrch od rezaveho povlaku. Vzhledem k ceně není problém dát poroce novou vložku.
Stejný filtr jsem pořídil i na městskou vodu v Praze, už bych jinou nepil.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
cipis:
Co se týká provozu, tak to ušetří ročně v naší tříčlenné domácnosti kolem 22-23 m3 vody ročně na splachování a desítky m3 na zahradu. Dřív jsme měli v létě spotřebu několik kubíků ze řádu ročně (a zbytek dešťovka) na zahradu a to manželka hodně škrtila zálivku. Problém byl hlavně v tom, že u nás v létě (hlavně červenec) kolikrát prší třeba dva dny a potom 3-4 týdny nespadne ani kapka (holt úbočí hor). Poslední 4 roky, co máme ještě tu novou nádrž, tak máme zahradu komplet z dešťovky a to přibyl ještě jeden záhon a poslední dva roky pěstujeme pár melounů, takže vyšší spotřeba. A bazén ve vedrech sežere kolem půl kubíku týdně, mimo vedra cca. půlku. Taky se většinou dopouští z dešťovky (pokud je jí dost) a na jaře se napouští z dešťovky (to dostanou nádrže za uši). Dále když kvete všechno možný (tak do konce června), tak je zvýšená spotřeba vody na proplachování filtrace v bazénu.
Jedno spláchnutí WC je cca. 30 vteřin chodu vodárny s příkonem 350W. Takže kubík dešťovky vyjde cca. na 750Wh - z pohledu ceny vody z řádu sranda a když běží FV tak vlastně "zdarma". Přepouštění nádrží (když je dost vody v IBC) je vždycky když klesne nová nádrž pod 95% a trvá to cca. 5 minut čerpadlem s příkonem 600W.
A co se týká splachování, tak jsem loni po 13 letech provozu poprvé čistil napouštěcí ventil, protože začal podtékat. Takže jsem ho vymontoval, rozebral, propláchnul, smontoval a namontoval a od té doby běhá zase jako nový. WC je podomítkové Geberit.
Co se týká provozu, tak to ušetří ročně v naší tříčlenné domácnosti kolem 22-23 m3 vody ročně na splachování a desítky m3 na zahradu. Dřív jsme měli v létě spotřebu několik kubíků ze řádu ročně (a zbytek dešťovka) na zahradu a to manželka hodně škrtila zálivku. Problém byl hlavně v tom, že u nás v létě (hlavně červenec) kolikrát prší třeba dva dny a potom 3-4 týdny nespadne ani kapka (holt úbočí hor). Poslední 4 roky, co máme ještě tu novou nádrž, tak máme zahradu komplet z dešťovky a to přibyl ještě jeden záhon a poslední dva roky pěstujeme pár melounů, takže vyšší spotřeba. A bazén ve vedrech sežere kolem půl kubíku týdně, mimo vedra cca. půlku. Taky se většinou dopouští z dešťovky (pokud je jí dost) a na jaře se napouští z dešťovky (to dostanou nádrže za uši). Dále když kvete všechno možný (tak do konce června), tak je zvýšená spotřeba vody na proplachování filtrace v bazénu.
Jedno spláchnutí WC je cca. 30 vteřin chodu vodárny s příkonem 350W. Takže kubík dešťovky vyjde cca. na 750Wh - z pohledu ceny vody z řádu sranda a když běží FV tak vlastně "zdarma". Přepouštění nádrží (když je dost vody v IBC) je vždycky když klesne nová nádrž pod 95% a trvá to cca. 5 minut čerpadlem s příkonem 600W.
A co se týká splachování, tak jsem loni po 13 letech provozu poprvé čistil napouštěcí ventil, protože začal podtékat. Takže jsem ho vymontoval, rozebral, propláchnul, smontoval a namontoval a od té doby běhá zase jako nový. WC je podomítkové Geberit.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Slusny hazard. Ja dávam vodu z vrtu na rozbor kazde dva roky a to som zatial nikdy nemal "zle" vysledky.
-
Jinak jak jsem psal o vodárně s příkonem 350W, tak jsem měl původně nějakou z OBI s nerez čerpadlem 1000W a u toho po několika létech odešlo uvnitř plastové odstředivé kolo. Tak jsem se naštval, koupil jsem litinová čerpadlo Mouse 60, které má třetinový výkon a přes 10 let je tam tohle čerpadlo. Jediný rozdíl je v nižším tlaku, to mouse 60 dává maximálně něco přes 3 bary a to původní vypínal tlakový spínač na 3,5. Ale mě to nevadí, za to čerpadlo jsem tenkrát dal kolem 6 stovek, ne i tišší a žere třetinu co tamto.
-
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 11
ja jsem resil dedstovku pred dvema lety skrz odvodu vody od baraku pryc + zalevani (jsme v suche oblasti). Pred samotnym zacatkem jsem jeste zacal sledovat spotrebu vody pri splachovani (prutokomer + esp32). Voala a po roce mereni jsme byli na 34m3, coz mi prislo docela dost na proplacani pitne vody (ok, bylo to obdobi koronacu, takze se vice cvrkalo doma nez v hokne).Takze mensi poznatky se "stavbou"
1,vybrat co nejvetsi nadrz co jde (vybral jsem 10m3 nadrz z polska, cca 19tisic)
2,spravne si navrhnout jimaci prepad, kam se bude odvadet voda, kdyz bude nadrz jiz plna. Ja se rozhodl udelat plosnej vsak z kameniva mezi stromky na zahrade.
3,Krome gajgry, tak vytvorit predfiltracni komoru pred samotnou nadrzi. Jak zminil @Mex, pyl a listi jsou dost velci nepratele. Takze vybetonovana sachta cca 60x60x40cm , kde je cca 20cm hladina pro usazovani bordelu co gajgry nepoberou. Mezi prepad do nadrze je jeste vybaveno sitem + do samotne nadrze vede KG Tkus 200, ktery je vyplnen drti cerneho uhli pro zachyceni pilu a drobneho bordelu (cistim 2x v sezone proplachem vapkou).
4, V mem pripade jsem se rozhodl pro 100l vodarnu skrz eliminaci casteho spinani pri zalevani (nechtel jsem ponorne cerpadlo). Cerpadlo je v technicke mistnosti, kde jsem mohl udelat okruhy pro zahradu a zaroven na splachovani, kde je jeste externi filtrace (1x sito, 1x nylon, 1x cerne uhli). Vodarna je IBO WZI 750 100l a samotnou spotrebu jsem nikdy nemeril, ale mohl bych zpetne ji vypocitat.
spotreba vody splachovani 2021
1,vybrat co nejvetsi nadrz co jde (vybral jsem 10m3 nadrz z polska, cca 19tisic)
2,spravne si navrhnout jimaci prepad, kam se bude odvadet voda, kdyz bude nadrz jiz plna. Ja se rozhodl udelat plosnej vsak z kameniva mezi stromky na zahrade.
3,Krome gajgry, tak vytvorit predfiltracni komoru pred samotnou nadrzi. Jak zminil @Mex, pyl a listi jsou dost velci nepratele. Takze vybetonovana sachta cca 60x60x40cm , kde je cca 20cm hladina pro usazovani bordelu co gajgry nepoberou. Mezi prepad do nadrze je jeste vybaveno sitem + do samotne nadrze vede KG Tkus 200, ktery je vyplnen drti cerneho uhli pro zachyceni pilu a drobneho bordelu (cistim 2x v sezone proplachem vapkou).
4, V mem pripade jsem se rozhodl pro 100l vodarnu skrz eliminaci casteho spinani pri zalevani (nechtel jsem ponorne cerpadlo). Cerpadlo je v technicke mistnosti, kde jsem mohl udelat okruhy pro zahradu a zaroven na splachovani, kde je jeste externi filtrace (1x sito, 1x nylon, 1x cerne uhli). Vodarna je IBO WZI 750 100l a samotnou spotrebu jsem nikdy nemeril, ale mohl bych zpetne ji vypocitat.
spotreba vody splachovani 2021
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Není lepší realizovat "konečné řešení" - tedy (vrtanou) studnu? Kromě problematických míst se tím vyřeší navěky dostatek jak pitné, tak užitkové vody a zvýší soběstačnost.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
to asi je ale destova voda je meka, na zalevani a prani vhodna ja mam jen jedno IBC a mam to halvne na myti auta. A na to je to pecka
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Ako to robite, ze sa vam v tom ibc voda nezkazi? Ja mam ibc ako "dosadzovaci filter za studnou", pretoze mi studna taha piesok a ten mi systematicky likvidoval vsetky mechanicke prvky na zavlahe - a tak som spravil zavlahu dvojkomorovu - zo studne natiahnem do ibc, tam necham usadit piesok a potom striekam vodu na pozemok. No a ked z toho ibc vsetku vodu nevycerpam a necham ju tam, zachvilu tam mam zelenu dzunglu takych parametrov, ze je schopna mi zalepit plavaky na detekciu hladiny vody. Planujem tento rok prechod na ultrazvukove meranie hladiny a zakrytovanie ibc pod plachtu kvoli svetlu, snad to trochu pomoze.
No a k teme - uz pri stavbe som si nechal natiahnut extra trubky k wc, staci len v technickej miestnosti prepojit. Po skusenostiach so zavlahou som to nakoniec nerealizoval a splachujem pitnou
No a k teme - uz pri stavbe som si nechal natiahnut extra trubky k wc, staci len v technickej miestnosti prepojit. Po skusenostiach so zavlahou som to nakoniec nerealizoval a splachujem pitnou
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
Ta voda se v IBC kazí, protože tam je světlo a teplo - nejhorší kombinace. Když je nádrž pod zemí, tak je voda chladnější a není tam světlo, takže tam nic neroste a nekazí se.
Jinak slyšel jsem, že manželky kolega na zahradě obalil IBC nějakou pevnou fólií, která má z venku ještě stříbrnou hliníkovou vrstvu, takže je uvnitř tma a míň se to ohřívá od sluníčka a ta voda se mu tak nekazí. Dřív jí měl prý za pár dní v létě zelenou a teď vydrží v pohodě i pár týdnů. Ale samozřejmě je to informace z doslechu, takže to případně musí někdo vyzkoušet.
Jinak slyšel jsem, že manželky kolega na zahradě obalil IBC nějakou pevnou fólií, která má z venku ještě stříbrnou hliníkovou vrstvu, takže je uvnitř tma a míň se to ohřívá od sluníčka a ta voda se mu tak nekazí. Dřív jí měl prý za pár dní v létě zelenou a teď vydrží v pohodě i pár týdnů. Ale samozřejmě je to informace z doslechu, takže to případně musí někdo vyzkoušet.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
IBC jsem celé zamotal do černé geotextilie. A mám to na místě, kam nepere slunce celý den. Voda je čistá, žádná řasa. Po roce jen oslizle čerpadlo.
-
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Už jsem to psal, viz hned 2. post vlákna.
viewtopic.php?p=252364#p252364
5g modré skalice na kubík vody. To je tak 1/2 čajové lžičky, naprosté minimum.
Modrá skalice lidem nijak neškodí, ale vodní mikroorganismy a plísně ji nezvládají.
Proto se taky odjakživa tradičně používá na postřik vinohradů proti plísním.
Na rozdíl od různých přípravků na bázi chlóru nesmrdí a je i velice levná.
Když vyzkoušíš, už nebudeš chtít jinak.
A když mám nádrž prázdnou, tak ji vystříkám wapkou (vodou z druhé nádrže).
Nádrž prostě musí vypadat pořád stejně bíle jako když byla nová (už víc než 10 roků).
Mně v létě teplá vyhovuje, tak mám IBC na slunci.
Používám to na venkovní sprchu a na praní, které je tak praním v teplé vodě. Pračka prakticky netopí.
V létě je někdy voda tak horká, že je až skoro problém se tím sprchovat.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Moc dobře si vzpomínám na čištění koupališť modrou skalicí z dětství, kdy se obvykle 24h nesmělo do vody.
Loknutí dětí zabránit nejde a taky si vzpomínám na následnou ,,sračku" půlky tábora = je to pěkné svinstvo, zabije naprosto vše, to ano = mrtvá voda.
Doporučuji max 2g na kubík ale sám to použiju jen když je hodně zle a potřebuju zachránit vodu v bazénu, což už se zas pár let nestalo (ale vzadu v regálu je stále pro sychr schovaná)
PS: není čajová lžička jako čajová lžička
PS 2 : Já mám IBC dva na sobě, ze dvou stran oplášťěné dřevem, z vrchu střecha pergoly = slunce na to nesmí svítit
Loknutí dětí zabránit nejde a taky si vzpomínám na následnou ,,sračku" půlky tábora = je to pěkné svinstvo, zabije naprosto vše, to ano = mrtvá voda.
Doporučuji max 2g na kubík ale sám to použiju jen když je hodně zle a potřebuju zachránit vodu v bazénu, což už se zas pár let nestalo (ale vzadu v regálu je stále pro sychr schovaná)
PS: není čajová lžička jako čajová lžička
PS 2 : Já mám IBC dva na sobě, ze dvou stran oplášťěné dřevem, z vrchu střecha pergoly = slunce na to nesmí svítit
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
-
- Lokalita: Praha
Jo, akorát že pak je ta voda toxická stále a defakto znehodnocená. Chlornan se rozloží.Mex píše: ↑úte pro 17, 2024 3:16 amUž jsem to psal, viz hned 2. post vlákna.
viewtopic.php?p=252364#p252364
5g modré skalice na kubík vody. To je tak 1/2 čajové lžičky, naprosté minimum.
Modrá skalice lidem nijak neškodí, ale vodní mikroorganismy a plísně ji nezvládají.
Proto se taky odjakživa tradičně používá na postřik vinohradů proti plísním.
Na rozdíl od různých přípravků na bázi chlóru nesmrdí a je i velice levná.
Když vyzkoušíš, už nebudeš chtít jinak.
A když mám nádrž prázdnou, tak ji vystříkám wapkou (vodou z druhé nádrže).
Nádrž prostě musí vypadat pořád stejně bíle jako když byla nová (už víc než 10 roků).
Mně v létě teplá vyhovuje, tak mám IBC na slunci.
Používám to na venkovní sprchu a na praní, které je tak praním v teplé vodě. Pračka prakticky netopí.
V létě je někdy voda tak horká, že je až skoro problém se tím sprchovat.
Chemie diletantům do ruky nepatří.
Jinak pánové, pokud vám voda smrdí po chloru, tak je jste to extrémě přehnali. S chemií se musí umět zacházet. U elektřiny si každý dává pozor, ale asi by to vaše rozvody taky nepřežili, kdyby jste tam "pro jistotu" nalili 1000V.
Na desinfekci cca 36m3 spotřebuji necelé 2l chlornanu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7 Odpovědi
- 1200 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od bol-St
-
-