Homeassistant - DZD OKHE čtení dat
Diskuze, rady a návody ohledně HomeAssistant
-
- Lokalita: Bratislava
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 10000
- Kapacita baterie [kWh]: 0
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Homeassistant - DZD OKHE čtení dat
Zdravim,
Ako prosim skoncil tento projetk, podarilo sa nejako riadit tento bojler podla toho ako je na tom FVE? Akurat som sa tym zacal zaoberat, tak nech mozno neobjavujem koleso
Ako prosim skoncil tento projetk, podarilo sa nejako riadit tento bojler podla toho ako je na tom FVE? Akurat som sa tym zacal zaoberat, tak nech mozno neobjavujem koleso
-
V porovnání s aplikací SMART evo3 pro Android se v HA nedá nastavit a měnit časy spínání ohřevu v "PROGRAM" , tedy té Scheduler části. A pravděpodobně ani ovládat tu "Antilagionely".
Jinak je vše plně funkční, výborná práce.
Takže přepínačem PROG / MANUAL řeším zda se bude voda ohřívat ráno z baterie(PROG), nebo během léta okamžitě z FVE ohřívat vodu (MANUAL).
Takže mám nastaveno že PROG ráno nahřeje vodu na 50C a automatizací mám vyřešeno, že případnými přetoky (MANUAL) má raději vodu ohřát až na 60C a ráno se tedy nic ohřívat nebude.
Takže přepínačem PROG / MANUAL řeším zda se bude voda ohřívat ráno z baterie(PROG), nebo během léta okamžitě z FVE ohřívat vodu (MANUAL).
Takže mám nastaveno že PROG ráno nahřeje vodu na 50C a automatizací mám vyřešeno, že případnými přetoky (MANUAL) má raději vodu ohřát až na 60C a ráno se tedy nic ohřívat nebude.
-
- Lokalita: Bratislava
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 10000
A odkial pls. cerpas do HA info o aktualnych pretokoch aby si zapol bojler na manual. Ja mam Huawei a toto zatial este nemam poriesene, mam len shelly smart meter a vytahujem z neho aktualny stav, ale viac by sa mi pacilo to tahat z Menica, lebo ten by vedel poskytnut aj vyrobu nie len spotreba - vyroba ako shelyna. A iba zo zvedavosti, preco nenastavit bojler pri nadvyrobe rovno na 80 stupnov? dik za odpoved.erixon píše: ↑úte pro 12, 2023 6:22 pmV porovnání s aplikací SMART evo3 pro Android se v HA nedá nastavit a měnit časy spínání ohřevu v "PROGRAM" , tedy té Scheduler části. A pravděpodobně ani ovládat tu "Antilagionely".
-
- Lokalita: Nový Jičín
Dobrý den,
jsem začátečník a učím se v Homeassistant. Mám HA nainstalovný a zprovozněný. Přidáno několik wifi udělátek,ale chtěl bych vyzkoušet připojit tento ohřívač. Jaký používáte hardware (modul) ESP pro komunikaci s tímto ohřívačem. Kamarád má 2 ks na víkendovém domě a chtěl by, než tam vyrazí zapnout dálkově ohřev vody.
Předem děkuji za odpověď.
jsem začátečník a učím se v Homeassistant. Mám HA nainstalovný a zprovozněný. Přidáno několik wifi udělátek,ale chtěl bych vyzkoušet připojit tento ohřívač. Jaký používáte hardware (modul) ESP pro komunikaci s tímto ohřívačem. Kamarád má 2 ks na víkendovém domě a chtěl by, než tam vyrazí zapnout dálkově ohřev vody.
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Ja osobne kupujem tieto s ESP32, malý footprint, všetky GPIO... https://vi.aliexpress.com/item/32858054775.htmlcssoft píše: ↑čtv led 18, 2024 9:51 amDobrý den,
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
-
- Lokalita: Nový Jičín
Díky za tip. Koupil jsem na zkoušku ESP32 WROOM-32 USB C. Nahrál jsem ESPHome a dle návodu na GitHubu jsem upravil konfigurační soubor, nahrál do ESP32, spároval a světe div se ono to funguje. Chtěl jsem se zeptat jak se Vám to v HA zobrazuje? Autor tam má obrázek ovládání 2 ohřívačů a je to takové malé šikovné, ale mi se to zobrazuje hodně velké. Učím se tak uvidíme co bude dál.
-
- Lokalita: Trutnov
Ahoj,
pro ostatní - kdyby někdo řešil jak zjistit MAC adresu pro BLE.
Já jsem to vyšešil přes raspberry (RPI). Zmiňuji tento postup, protože spoustu lidí používá RPI ať už pro HA samotné, nebo třeba pro ZigbeeToMQTT jako tomu bylo v mém případě.
Připojil jsem se přes ssh do RPI - příkaz: ssh <HOST>
Kde je třeba hosta nahradit IP addresou RPI nebo doménou.
Poté jsem spustil příkaz bluetoothctl, který mě přepnul do této utility.
Dalším příkazem byl scan on v tento moment mi v konzoli začal chodit výstup a viděl jsem okolní zařízení a jejich MAC viz. přiložený screenshot.
Jakmile jsem našel co jsem potřeboval, ukočil jsem scannování přes scan off a následně exit pro opuštění bluetoothctl utility.
pro ostatní - kdyby někdo řešil jak zjistit MAC adresu pro BLE.
Já jsem to vyšešil přes raspberry (RPI). Zmiňuji tento postup, protože spoustu lidí používá RPI ať už pro HA samotné, nebo třeba pro ZigbeeToMQTT jako tomu bylo v mém případě.
Připojil jsem se přes ssh do RPI - příkaz: ssh <HOST>
Kde je třeba hosta nahradit IP addresou RPI nebo doménou.
Poté jsem spustil příkaz bluetoothctl, který mě přepnul do této utility.
Dalším příkazem byl scan on v tento moment mi v konzoli začal chodit výstup a viděl jsem okolní zařízení a jejich MAC viz. přiložený screenshot.
Jakmile jsem našel co jsem potřeboval, ukočil jsem scannování přes scan off a následně exit pro opuštění bluetoothctl utility.
- Přílohy
-
- BLE_scan.png (37.83 KiB) Zobrazeno 1451 x
-
- Lokalita: Slezsko
Zdravím tě. Potřeboval bych navést jak zprovoznit komunikaci HA a bojleru. Nějak se točím v kruhu a nevidím cestu venerixon píše: ↑čtv srp 10, 2023 9:56 amMyšleno bylo v případě, že by byl zájem zveřejnit, jak jsem se propracoval ke konečnému obsahu example.yaml. Bo jsem měl představu, že mám použít ten obsah co je na githubu. Doplním jen BT MAC address bojleru a o vše se již postará instalace. Pro lidi, zkušené programátory, je jistě pochopitelné, že to nejde. Já to bral, jako návod i pro úplného blba, jako jsem já. Takže i instalace ESP32 byl běh na dlouhou trať.
V odstavci "2. Pairing with PIN" je uvedeno "it will end up in Require PIN", vůbec jsem netušil kde a jak se objeví to "Reguire PIN", pravda to nevím ani dnes. Ale spárovat už to umím.
dík.
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Pokial by niekto chcel esp32 s ethernetom, tak pouzivam od olimex. Veci domacej automatizacie si radsej taham dratom.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
- Lokalita: Brno
Prosím moc o radu. Popravdě už nevím co dál. Nejde mi napárovat bojler s ESP dle integrace. MAC adresu vypadá že mám (ověřeno z různých zařízení). Ale při spuštění ESP se na displeji nic neobjeví. I log ESP vypadá bez chyby. Dle fora se Vam to nějak podařilo napárovat. Moc díky
-
- Lokalita: Kvetoslavov
- Systémové napětí: 12V
- Výkon panelů [Wp]: 7
Ja sa bojím, že toto už nie je aktuálne, skúšal som to na 2 kompoch skompilovať ten ESPhome projekt pre dražice a vždy skončím na:
src/esphome/components/smartboiler/smartboiler.cpp:3:10: fatal error: md5.h: No such file or directory
nech robím čo robím, neviem sa cez to pohnúť. Písal som aj autorovi, ale žiaľ neodpovedá, takže bu'd to bude deprecated, alebo proste nejaký bug. AK by ste na to niekto došli a šlo by Vám to skompilovať, dajte prosím vedieť. Vďaka
src/esphome/components/smartboiler/smartboiler.cpp:3:10: fatal error: md5.h: No such file or directory
nech robím čo robím, neviem sa cez to pohnúť. Písal som aj autorovi, ale žiaľ neodpovedá, takže bu'd to bude deprecated, alebo proste nejaký bug. AK by ste na to niekto došli a šlo by Vám to skompilovať, dajte prosím vedieť. Vďaka
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Nic o esphome neviem a ani nechcem vediet, ale ak mas problem s kompilaciou, skus najprv starsiu verziu esphome. Co pozeram do zdrojakov, tak md5.h tam normalne je, tak je skor otazka ako to kompilujes a ci mas spravne nastavene cesty pre gcc. Pripadne vyprud chatgpt, podla mna ta dokope k uspesnemu koncu.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
Ja som to už v minulosti úspešne skompiloval, a fungovalo to, len mi odišiel pred pár dňami bojler tak som ho vymenil za druhý (nová BT MAC adresa) a už mi to skompilovať nejde, cesty sú správne, ak z kódu vyhodím celé md5 tak to skompilujem, ale samozrejme sa potom nepripojím na bojler takže to je nepoužiteľné.
Skúsim ešte tú staršiu verziu esphome, to je dobrý point. Vďaka
Skúsim ešte tú staršiu verziu esphome, to je dobrý point. Vďaka
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Podľa mňa nemá iba nainštalovaný GIT - https://git-scm.com/downloads/win
Bez toho esphome nevie stiahnuť externý komponent.
Bez toho esphome nevie stiahnuť externý komponent.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
-
git nainštalovaný samozrejme mám, neviem úplne vysvetliť, čo sa stalo, ale začal som dostávať rôzne chyby, ktoré nedávali zmysel. Vyskúšal som vymeniť esp32, naštastie som ich mal viac, a prešlo mi to ako víno bez chýb a všetko funguje. Čiže chyba bola pravdepodobne v HW.
-
- Lokalita: Praha
Bojler nemám, ale mám Šaomi váhu a ze srandy jsem ji vyzkoušel a funguje to.
Jelikož jednodušší fungující příklad už asi být nemůže, dávám ho sem. Bojler asi bude podobný, tedy čtení teploty namísto čtení mé váhy .
Co tě bude možná zajímat je přítomnost md5.h
Tipoval bych si, že ta bojlerová integrace nespecifikuje, že potřebuje md5 komponent, ale potřebuje ho. To se může stát, že autor testuje a testuje, ale md5 používá i jiná integrace a tak přehlédne, že to tam nepožaduje
¨Zlus tam přihofit třeba tu internal temperature, co tam mám (to je teplota esp desky, ne bojleru), API, ota, ... ona se ta md5 stáhne a zbuildí
edit: editor mi zničil odsazení v yamlu, chjo, zkusím to opravit, snad se to povede
Jelikož jednodušší fungující příklad už asi být nemůže, dávám ho sem. Bojler asi bude podobný, tedy čtení teploty namísto čtení mé váhy .
Kód: Vybrat vše
esphome:
name: testboard
esp32:
board: esp32dev
framework:
type: esp-idf
wifi:
ssid: mojessid
password: mojeheslo
manual_ip:
static_ip: 192.168.1.2
gateway: 192.168.1.1
subnet: 255.255.255.0
ota:
logger:
level: DEBUG
api:
mqtt:
broker: 192.168.1.1
username: esptest
password: password
id: mqtt_client
esp32_ble_tracker:
sensor:
- platform: internal_temperature
name: "Internal Temperature"
update_interval: 2s
- platform: xiaomi_miscale
mac_address: '12:34:56:78:9A:BC'
weight:
name: "Weight"
Kód: Vybrat vše
find . -name md5.h
./.esphome/build/testboard/src/esphome/components/md5/md5.h
¨Zlus tam přihofit třeba tu internal temperature, co tam mám (to je teplota esp desky, ne bojleru), API, ota, ... ona se ta md5 stáhne a zbuildí
edit: editor mi zničil odsazení v yamlu, chjo, zkusím to opravit, snad se to povede
Just PoC (proof of concept) "FVE" pro odzkoušení a doplnění si vzdělání
1x panel 180Wp, MPPT EPever 5415, EPever IPower+ 500-12, LifePo4 30Ah 12V, JK BMS, HomeAssistant
1x panel 180Wp, MPPT EPever 5415, EPever IPower+ 500-12, LifePo4 30Ah 12V, JK BMS, HomeAssistant
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Dražice OKHE Smart - odpálený termostat?
od karlwanhov » » v Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace - 19 Odpovědi
- 873 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od unicast
-
-
-
HomeAssistant - Workshop 1 - 16.1.2022 8.30
od mgx » » v HomeAssistant
HomeAssistant - Workshop 1 - 16.1.2022 8.30
- 39 Odpovědi
- 5349 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od PetrDubi
-
-
-
HomeAssistant - citanie zo smart metra
od tuckin » » v HomeAssistant
HomeAssistant - citanie zo smart metra
- 1 Odpovědi
- 110 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od TomHC
-
-
-
HomeAssistant + Victron CerboGX + 3F bojler
od VEmartin » » v Automatizace, měření, statistiky
HomeAssistant + Victron CerboGX + 3F bojler
- 11 Odpovědi
- 2134 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Antrac1t
-
-
-
HomeAssistant & předpověď výkonu FVE (a větrníku)
od brouk » » v HomeAssistant
HomeAssistant & předpověď výkonu FVE (a větrníku)
- 15 Odpovědi
- 2260 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od PetrDubi
-