Pračky - modely so vstupom na teplú a studenú vodu
Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Re: Pračky - modely so vstupom na teplú a studenú vodu
Benefit ušetřených minut je pro mne žádný benefit. Mně osobně je úplně jedno jak dlouho pračka pere (stejně jako jak dlouho myje nádobí myčka).Cely benefit by asi bol len v skrateni pracieho cyklu o 20 min.
Benefit těchto řešení s teplou vodou je u FVE bez baterky nebo s malou baterkou, kdy jsi ale schopen nacpat nějakou energii ze slunce do vody. Dnes už ale taky vím, že tudy cesta nevede A většina, co takhle nějak začla, stejně po časem začala řešit, jak to předělat na klasickou FVE. A někteří před tím přechodem ještě stráví nějaký čas řešením, jak střídačem k bojleru nejlépe zásobovat elektrickou energií celý dům.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Pračka na teplou vodu je super pro lidi, kdo ohřívají TUV dřevem. Hlavně ostrovníci.
Pro lidi s FVE a klasickým malým bojlerem to moc smyslu nemá.
Já mám teplou vodu do pračky (37 stupňů) přivedenou už půl roku, a zatím super. Úspora elektřiny na jeden cyklus praní je u nás 950 Wh. V praxi to vychází 1 kWh denně. K tomu navíc rychlejší cyklus praní, a teplejší prádlo, které pak jde do sušičky. Tím se ušetří i trošku čas a elektřina na sušení.
Já zhruba 4 měsíce v roce mám elektřiny z FVE málo (Liberecko), a přidání pár panelů na střechu to opravdu nevyřeší.
Jasně, je to úchylka, ale prostě je fajn pocit, že tý elektřiny ze sítě v zimě spotřebuju míň.
Pro lidi s FVE a klasickým malým bojlerem to moc smyslu nemá.
Já mám teplou vodu do pračky (37 stupňů) přivedenou už půl roku, a zatím super. Úspora elektřiny na jeden cyklus praní je u nás 950 Wh. V praxi to vychází 1 kWh denně. K tomu navíc rychlejší cyklus praní, a teplejší prádlo, které pak jde do sušičky. Tím se ušetří i trošku čas a elektřina na sušení.
Já zhruba 4 měsíce v roce mám elektřiny z FVE málo (Liberecko), a přidání pár panelů na střechu to opravdu nevyřeší.
Jasně, je to úchylka, ale prostě je fajn pocit, že tý elektřiny ze sítě v zimě spotřebuju míň.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
,, Plnotučná elektrárna " s 10kWp a více na střeše a zásobou v baterce 20-40kWh má jistě své kouzlo.
A odpadají jistě problémy menších ostrovů.
Ale pokud je jeden String zcela na 100% vytížený pouze vodou, bez přebytků, a velmi levným způsobem, tak druhá ,, štíhlejší " elektrárna zaměřená pouze na domácí spotřebu (bez vody) má také své kouzlo a hlavně nižší cenu což platí i pro pračku, která bez ohřevu spotřebuje mnohem méně i z baterek.
Přecejenom je to rozdíl, mnoho dalších ovládacích prvků, kdy pustit šťávu i do vody, pokud zrovna nemám 20kWp a více - na střeše.
Každý kdo má 2-3,5kWp s tím musí bojovat, je-li již správný čas ohřívat i vodu aby neměl baterky stále jen prázdné.
Stringem jen pro vodu tohle zcela odpadá.
Mě to jde do pračky pouze při přebytku, což je 5-6 měsíců, přesto to prostě tehdy stálo ,,jen" 5000Kč za obyčejný bojler navíc, cirkulaci mám tak jako tak a benefit je 125litrů vody navíc jako předehřev z přebytků a teplá pro pračku.
Na pračce to dělá úsporu cca 4000 Kč ročně (pro nás cca 160-200Euro) + voda navíc na zatažené dny, kdy to nestíhá dohřát na 75Stupňů celou zásobu, třeba dnes ne, je ještě brzy, ale jinak tam je stále nějaká předehřátá voda.
A je rozdíl, pokud bojler 2, nebo pračka ohřívá z 10Stupňů nebo z 35 Stupňů...
Žena je také spokojená a o nic jiného vlastně nejde, vedle toho vyúčtování
Je 25.04 a jen do vody šlo z 2kWp od 1.1.2024 :
Pokud slunce není, tak není, dohřeje se na potřebné minimum ze sítě, jako půlce všech lidi
A odpadají jistě problémy menších ostrovů.
Ale pokud je jeden String zcela na 100% vytížený pouze vodou, bez přebytků, a velmi levným způsobem, tak druhá ,, štíhlejší " elektrárna zaměřená pouze na domácí spotřebu (bez vody) má také své kouzlo a hlavně nižší cenu což platí i pro pračku, která bez ohřevu spotřebuje mnohem méně i z baterek.
Přecejenom je to rozdíl, mnoho dalších ovládacích prvků, kdy pustit šťávu i do vody, pokud zrovna nemám 20kWp a více - na střeše.
Každý kdo má 2-3,5kWp s tím musí bojovat, je-li již správný čas ohřívat i vodu aby neměl baterky stále jen prázdné.
Stringem jen pro vodu tohle zcela odpadá.
Mě to jde do pračky pouze při přebytku, což je 5-6 měsíců, přesto to prostě tehdy stálo ,,jen" 5000Kč za obyčejný bojler navíc, cirkulaci mám tak jako tak a benefit je 125litrů vody navíc jako předehřev z přebytků a teplá pro pračku.
Na pračce to dělá úsporu cca 4000 Kč ročně (pro nás cca 160-200Euro) + voda navíc na zatažené dny, kdy to nestíhá dohřát na 75Stupňů celou zásobu, třeba dnes ne, je ještě brzy, ale jinak tam je stále nějaká předehřátá voda.
A je rozdíl, pokud bojler 2, nebo pračka ohřívá z 10Stupňů nebo z 35 Stupňů...
Žena je také spokojená a o nic jiného vlastně nejde, vedle toho vyúčtování
Je 25.04 a jen do vody šlo z 2kWp od 1.1.2024 :
Pokud slunce není, tak není, dohřeje se na potřebné minimum ze sítě, jako půlce všech lidi
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Pokud je pračka Romo RWF2282L připojena na přívod horké vody, tento přívod se využívá pouze u programů Bavlna 90 °C, Bavlna s předpírkou a Rychlý 60' – hlavní prací cyklus, a to pouze při teplotách 60 °C a vyšších. Pro tyto programy pračka nejprve napouští studenou vodu a poté dopouští teplou, přičemž maximální teplota přívodní vody je 65 °C.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Praha
Stejně se chová přes 25 roku stará pračka Philco
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
A co udělat kombinaci ruční+automatika.
Na vstup pračky namontovat termostatický ventil. V Číně za 400 Kč.
https://vi.aliexpress.com/item/1005006434706884.html
K tomu 2 elektroventily po stovce, něco jako tohle:
https://vi.aliexpress.com/item/1005001709056668.html
Jeden v provedení Normaly Open, druhý Normaly Closed.
A nějaký jednoduchý časovač. Koupit nebo postavit, je to triviální.
Pouštět teplou vodu má smysl jen na hlavní praní. Na máchání už ne.
Takže při startu praní nastavit teplotu vody a zmáčknout čudlík, který na 3 minuty přepne elektroventily na vstup vody přes ten termoventil.
Pak pustit pračku.
Tohle snad zvládne ovládat i obsluha s IQ houpacího koně.
A je možné to použít i na praní třeba na 30°C, i když voda v bojleru bude mít třeba 80°C.
Celé je to do tisícovky, a připojitelní k jakékoli pračce. A není to omezeno jen na vysokoteplotní programy.
Protože ten ventil na studené je Normaly Open, tak je zajištěno, že i když na to obsluha zapomene nebo se to pokazí, tak pračku bude prát jako před instalací tohoto vylepšení.
Na vstup pračky namontovat termostatický ventil. V Číně za 400 Kč.
https://vi.aliexpress.com/item/1005006434706884.html
K tomu 2 elektroventily po stovce, něco jako tohle:
https://vi.aliexpress.com/item/1005001709056668.html
Jeden v provedení Normaly Open, druhý Normaly Closed.
A nějaký jednoduchý časovač. Koupit nebo postavit, je to triviální.
Pouštět teplou vodu má smysl jen na hlavní praní. Na máchání už ne.
Takže při startu praní nastavit teplotu vody a zmáčknout čudlík, který na 3 minuty přepne elektroventily na vstup vody přes ten termoventil.
Pak pustit pračku.
Tohle snad zvládne ovládat i obsluha s IQ houpacího koně.
A je možné to použít i na praní třeba na 30°C, i když voda v bojleru bude mít třeba 80°C.
Celé je to do tisícovky, a připojitelní k jakékoli pračce. A není to omezeno jen na vysokoteplotní programy.
Protože ten ventil na studené je Normaly Open, tak je zajištěno, že i když na to obsluha zapomene nebo se to pokazí, tak pračku bude prát jako před instalací tohoto vylepšení.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
A nějak nechápu smysl tohoto řešení?
Pračky s přívodem teplé vody měly smysl kde byl přívod teplé vody z teplárny (paneláky) když ještě nebyly vodoměry na teplou vodu.
U FVE mi to smysl nedává, je přece jedno zda FVE bude nahřívat spirálu v bojleru a z bojleru poteče teplá voda do pračky, a nebo bude FVE nahřívat vodu přímo v pračce?
Když bude FVE nahřívat přímo v pračce tak si pračka sama nastaví správnou teplotu vody, jinak moje si různě dopouští vodu i v průběhu praní takže knoflík a časovač je úplně nahouby.
Pračky s přívodem teplé vody měly smysl kde byl přívod teplé vody z teplárny (paneláky) když ještě nebyly vodoměry na teplou vodu.
U FVE mi to smysl nedává, je přece jedno zda FVE bude nahřívat spirálu v bojleru a z bojleru poteče teplá voda do pračky, a nebo bude FVE nahřívat vodu přímo v pračce?
Když bude FVE nahřívat přímo v pračce tak si pračka sama nastaví správnou teplotu vody, jinak moje si různě dopouští vodu i v průběhu praní takže knoflík a časovač je úplně nahouby.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Teplá voda se ohřeje z přebytků během poledne. Teplou vodu do pračky použiju klidně v době kdy už nesvítí a bral bych EE z baterek.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ano a tak se postaví zařízení za tisíce a ušetří se koruna
Není jednoduší pustit praní kdy svítí a údajný přebytek spotřebovat přímo v pračce?
Právě pračka je zařízení co můžu spustit jak svítí......
Není jednoduší pustit praní kdy svítí a údajný přebytek spotřebovat přímo v pračce?
Právě pračka je zařízení co můžu spustit jak svítí......
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Kdysi na úplném začátku experimentů s FVE jsem o něčem takovém taky uvažoval, protože jsem měl "baterku" s nějakou mikrokapacitou a šetřil jsem každou Wh. Dneska už mi to připadá taky jako nesmysl se tím zabývat kvůli úspoře cca 1kWh. Ale nic proti kutilům a experimentátorům. Sám se počítám za jednoho z nich. Jen bych asi upřel snažení o úsporu EE dneska již někam jinam.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
dakedy davno, tak 20-25 rokov spat, som sa dopracoval k jazdenej umyvacke riadu za smiešny peniaz (vtedy boli nove pre mna 20 ročného financne nedostupne).
s vidiniou uspory elektriny som ju pripojil na teplu vodu (mala pisane v papieroch, ze do 65°C) a to bola chyba, kedze sme nemali ziadnu upravovnu vody iba ten elektricky impulzny akoze zmakcovac vody omotany na privodnej trubke.
vzhladom na lepsie usadzanie kamena v teplej vode umyvacka po 3 rokoch zdochla na totalne zarastenie vsetkych napustacich ciest vodnym kamenom od privodnej hadice az po solnicku, kde voda konecne naozaj zmakla.
oprava bola nerentabilna, kedze vo vnutri bol plastový odliatok so systémom kanalov a ten stal polovicu novej umyvacky.
zarastol aj aqua stop ventil na privodnej hadici a ten sa dal vymenit iba spolocne s hadicou, cena bola vo vyske mojej výhodne zakupenej umyvacky.
takze za mna pracku a mycku uz iba na studenu vodu, pokial to nie je od vyrobcu naozaj poctivo konstruovane na napustanie teplou vodou.
s vidiniou uspory elektriny som ju pripojil na teplu vodu (mala pisane v papieroch, ze do 65°C) a to bola chyba, kedze sme nemali ziadnu upravovnu vody iba ten elektricky impulzny akoze zmakcovac vody omotany na privodnej trubke.
vzhladom na lepsie usadzanie kamena v teplej vode umyvacka po 3 rokoch zdochla na totalne zarastenie vsetkych napustacich ciest vodnym kamenom od privodnej hadice az po solnicku, kde voda konecne naozaj zmakla.
oprava bola nerentabilna, kedze vo vnutri bol plastový odliatok so systémom kanalov a ten stal polovicu novej umyvacky.
zarastol aj aqua stop ventil na privodnej hadici a ten sa dal vymenit iba spolocne s hadicou, cena bola vo vyske mojej výhodne zakupenej umyvacky.
takze za mna pracku a mycku uz iba na studenu vodu, pokial to nie je od vyrobcu naozaj poctivo konstruovane na napustanie teplou vodou.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
- Lokalita: Hlučín
Dám ti opačný příklad ,mám napojenou myčku na teplou,kde je i 80°C v maximálce,nijak to nereguluji a myčka(Elektrolux) šlapala 17let,nyní tedy nahrazena další.Mám hodně vápenitou studniční vodu,ale řekl bych, že vše zůstává právě v boileru u kotle ve sklepě.V myčce jsem nikdy nic nemusel s přívody řešit .
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Ten vápník se uvolňuje z vody tam kde se voda ohřívá to znamená na topném tělese. A každý spotřebič má má na vstupu i sítko které kdyby nějaký bordel šel do zařízení tak se okamžitě ucpe. Nevím kolik kdo má baterek ale při 10kWp na střeše nevím kam to dát a velké baterky nabijete jen jednou. Jasně řeší to třeba el. auto ale to nemám. Tak že přebytky jsou a tak mi připadá divné se bránit tomu že přes léto mám 1000l vody trvale ohřáté na nějakých 80st. Proč tu vodu nevyužít. Ta akumulačka je součásti topení a nepořizoval jsem si ji z důvodu FV.
-
Přeně tak to je = nejen že se šetří energie za ohřev vody, ještě se významně prodlouží životnost topného tělesa myčky nebo pračky a samotné zanášení tímto bordelem u obou spotřebičů
-
som zvedavy ako tvoju teoriu vysvetlis tomuto ventilu, ktory je od centralnej kotolne vzdialeny 50m dlzkovych a 15m vyskovychTen vápník se uvolňuje z vody tam kde se voda ohřívá to znamená na topném tělese.
podotykam, ze sa jedna o mestskú vodu, ziadna studnova.
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
alebo to skus vysvetlit tejto 1/2 col trubke na TUV, 10m za prietokovym plynovym kotlom, kde bolo samozrejme na vstupe a vystupe namontovane sitko, aby bordel nešiel do systemu.
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
K tomu prvnímu případu. Kohout se stálým únikem vody která se odpařuje a tak se vápník vyloučí na povrchu.
Druhy případ v průtokovém kotli se vylučuje na horkém povrchu výměníku vápenec který ucpe cokoliv. V bojleru kde se používá tvrdá voda vyberete takovýchto šupin klidně kýbl.
Městský vodovod nezaručuje že voda nemůže být tvrdá. Ta může být také z větších hloubek než je běžná studna. Něco jiného je voda čištěná povrchová.
Druhy případ v průtokovém kotli se vylučuje na horkém povrchu výměníku vápenec který ucpe cokoliv. V bojleru kde se používá tvrdá voda vyberete takovýchto šupin klidně kýbl.
Městský vodovod nezaručuje že voda nemůže být tvrdá. Ta může být také z větších hloubek než je běžná studna. Něco jiného je voda čištěná povrchová.
-
Já myslím, že ani v jednom případě to ale nemá nic společné s tématem a je to úplně jiný problém a že za tohle určitě nemůže předehřáta voda do pračky nebo myčky fotovoltaikou...
Jsou prostě oblasti, kde je ta voda tak brutální, že sklo sprcháče je bílé po jedné sprše...
Jsou prostě oblasti, kde je ta voda tak brutální, že sklo sprcháče je bílé po jedné sprše...
-
prave z toho dovodu boli na vstupe a aj vystupe prietokaca osadene sitka, aby tie supiny nesli do trubiek.Druhy případ v průtokovém kotli se vylučuje na horkém povrchu výměníku vápenec který ucpe cokoliv. V bojleru kde se používá tvrdá voda vyberete takovýchto šupin klidně kýbl
toto je bordel, ktory sa nausadzal a nasledne utrhol z trubky.
JirkaE, nema, ale zaroven ma.
umyvacku, ktorá skoncila podobne ako ventil a zaroven aj trubka zial nafotenu nemam.
kazdopadne, je to iba moj názor a ja osobne uz nikdy nepripojim mycku na teplú vodu.
co ale neznamena, ze v tom niekomu budem branit.
btw, ta tvrda voda je u nas naozaj tvrda a je to vidiet na vsetkom coho sa dotkne.
kanvica bola odvapnena pred 3 dnami a uvari sa v nej kazdy den tak 4L vody...
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :