EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Příspěvek od emedium »

Jak to řeší když má někdo "tři balkóny" a napojí si ji na všechny fáze :-)
Valdano
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od Valdano »

Žádný čistý odběratel elektrické energie nemá ve smlouvě o odběru elektrické energie povoleny dodávky do DS. V případě balkonové FVE připojené tzv. na černo tj. bez uzavřené smlouvy o připojení mikrozdroje k DS je tedy riziko nejen případné pokuty za porušení energetického zákona, ale potenciálně i riziko uplatněných poplatků za neoprávněnou dodávku do DS, a to bez uplatnění zmíněných limitů. Pokud dodavatel zjistí, že odběratel provozuje balkonovou FVE připojenou k DS a nemá k tomu sjednánu smlouvu o připojení mikrozdroje tak může v krajním případě odběratele v souladu s energetickým zákonem i dočasně odpojit a následně může být odběratel pokutován za porušení energetického zákona i když nebudou změřeny žádné přetoky do DS. Pokud bude navíc shodou okolností na odběrném místě již z dřívějška instalován některý z elektroměrů, který přetoky měří i když nejde o 4Q, tak mohou být naúčtovány poplatky za veškeré nenulové přetoky, protože zmíněné limity se pro takový případ neuplatňují.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pát lis 29, 2024 11:51 pm, celkem upraveno 3 x.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

U legálně připojené balkonovky, ke které je sjednána smlouva o připojení k DS platí zmíněný limit 300W/čtvrthodina pro každou fázi individuálně. Takže v případě tří balkonovek kdy bude každá připojena na jinou fázi v rámci třífázového připojení odběrného místa je limit 300W/čtvrthodina na každé jednotlivé fázi.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

JirkaE píše: pát lis 29, 2024 10:40 pm
Nahlásit a namontovat balkonovku, která pokryje případný mini přetoky a přikryje snížení spotřeby a pak si postavit něco většího ostrovniho ,,vzadu"
Ostrovní FVE jejíž AC výstup není připojen k DS a AC vstup je připojen k DS jen jako záloha pro případ nedostatku energie z FV panelů vůbec nemůže generovat přetoky a jako taková je považována z hlediska DS za potenciálně čistý spotřebič a ani nepodléhá požadavku na sjednání smlouvy o připojení mikrozdroje k DS tj. na čistě ostrovní FVE se §16 vyhlášky ERU č. 16/2016 Sb. vůbec nevztahuje. V takové případě je tedy zcela zbytečné si vůbec pořizovat balkonovou FVE jako jakousi kamufláž mini přetoků. Tedy pokud to pořízení balkonovky bylo za tímto účelem. ;)
JirkaE píše: pát lis 29, 2024 10:40 pm
Přesně tak jsem to udělal, teď jsem zvědavý co se bude dít po vyúčtování, když budeme pod půlkou spotřeby :D a budou nám tolik vracet...
Nestane se vůbec nic. Žádný postih Vám nehrozí a z hlediska potenciálního postihu by Vám vůbec nic nehrozilo ani kdybyste si žádnou balkonovou FVE nepořídil a nic nenahlašoval a jen provozoval ostrovní FVE, protože provozování ostrovní FVE jejíž AC výstup není připojen k DS je z hlediska energetického zákona zcela legální bez nutnosti žádat o připojení mikrozdroje k DS a zcela bez nutnosti provozování ostrovní FVE dodavateli vůbec oznamovat. ;)
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

On je tam trochu jiný problém ... Podle připojovacích podmínek je uživatel DS povinen oznámit připojení záložního zdroje. Tedy i ostrova, který je "dotován" v případě potřeby z DS. A dokážu si představit, že by chtěli i ostrova, který je dotován agregátem. Nicméně tam ta vymahatelnost bude asi o dost horší, než u té "velká UPSka", tvořená "ostrovem" a "nabíječkou". Debaty ve stylu "co je jim po tom" se tu už ale vedly. Nicméně ty podmínky provozovatelů DS se v tomhle nezměnily.

Maškaráda balkónovkou byla myšlena za jiným účelem, totiž "ospravedlnění" případných přetoků třeba nějakého hybrida, u kterých lidi zatím radši neměli AC in připojený. A co si budeme povídat, pokud je připojený AC in, tak je daleko jednodušší a rychlejší přepínání na DS v případě "low battery".
Tímto samozřejmě nikoho nenabádám, aby to tak dělal. Jediné korektní připojení je po oznámení či schválení připojení mikrozdroje.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Příspěvek od skybor »

Podle připojovacích podmínek je uživatel DS povinen oznámit připojení záložního zdroje. Tedy i ostrova, který je "dotován" v případě potřeby z DS. A dokážu si představit, že by chtěli i ostrova, který je dotován agregátem. Nicméně tam ta vymahatelnost bude asi o dost horší, než u té "velká UPSka", tvořená "ostrovem" a "nabíječkou".
Tak jsem si stáhl a (letmo) pročetl "Připojovací podmínky NN - ČEZ Distribuce" a nic podobného jsem tam nenašel. Ale možná jen špatně hledám. Mohli byste mne prosím trochu navézt, kde je takový požadavek uveden?
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
Radar

Příspěvek od Radar »

Valdano píše: pát lis 29, 2024 11:30 pm
U legálně připojené balkonovky, ke které je sjednána smlouva o připojení k DS platí zmíněný limit 300W/čtvrthodina pro každou fázi individuálně. Takže v případě tří balkonovek kdy bude každá připojena na jinou fázi v rámci třífázového připojení odběrného místa je limit 300W/čtvrthodina na každé jednotlivé fázi.
Balkonovka má jasný limit 800W instalovaného výkonu v jednom OM a šlus. Kdo chce 3f, ať si sežene tři 265Wp panely (nové už dnes těžko) 😀😀😀😀, tři mikroměniče a může si hrát :-). V čem je ale smysl tohoto při takovém pidivýkonu, mi uniká... 😀
Radar

Příspěvek od Radar »

Přikrývat hybridní FVE balkonovkou je krátkozraké.
Nakonec ty 4Q ELM namontují všem a všude a krátkodobý změřený vyšší přetok např 2000W nemá logické vysvětlení
u zdroje do 800W, to dá rozum, že ... ;-) . A pak....?

Není lepší za těchto již poměrně rozumných podmínek nevymýšlet přespříliš a zjednodušeně to jednoduše připojit???
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Jinak já mám ostrov a připojené i AC IN a koukal jsem kde nahlásit UPS jak tu pořád někdo tvrdí a taky jsem nic nenašel......

A jinak kdo nahlašuje různé UPS které si kupuje k PC a jiným zařízením? Podle tvého tvrzení by se ty UPS měly hlásit, a nebo je tam nějaké omezení výkonu o kterém nikdo nikdy nic nenapsal?
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Příspěvek od JirkaE »

Radar píše: sob lis 30, 2024 5:27 am

Balkonovka má jasný limit 800W instalovaného výkonu v jednom OM a šlus. Kdo chce 3f, ať si sežene tři 265Wp panely (nové už dnes těžko) 😀😀😀😀, tři mikroměniče a může si hrát :-). V čem je ale smysl tohoto při takovém pidivýkonu, mi uniká... 😀
Samozřejmě lze koupit nové panely 265W bez problému, otázka je ale cena versus výkon.

Ne každý má k dispozici 200m2 střechy, někdy jsou to právě jen balkony nahoře nebo pergoly přízemních bytů.

Ale ono se to posouvá dál, ta pravidla a předpisy.

A půjde to dál i v Česku.

Nyní už můžou v DE změnit instalovaný výkon panelů napriklad na 2000Wp nebo 3000Wp a těch 800W mít připojených 24h denně spolu s úložištěm.
Obecněji je trend spotřebovat sám...

Pokud připojím jeden kus mikroměniče na bateriové uložiště (TEN PIDI-VÝKON) 200W jako je non-stop spotřeba domácnosti 200W - tak ten PIDI-VÝKON udělá 4,8kWh za pouhý jeden den. A krát 365dní ? :fuuu:

Když využiju k tomu spínání 600W mikroměniče, nebo 2ks 300W - jen podle potřeby na ledničky, mrazáky, a ohřeju u toho i bojler tak se zařízením za pár desítek tisíc pokryju 80-90% spotřeby (samozřejmě ne v prosinci, ale to skoro nikdo)

Pokud na to dám 500W spiralu do bojleru a po ohřátí do žebříku a 300W do spotřeby domácnosti pak tímhle výkonem přikryje člověk 80-90% denní spotřeby i s vodou.

Nebo vezmu spiralu na DC a budu ohřívat jen přes den ještě před mikroměničem, nebo k baterii připojím mikroméniče za pár korun 2 nebo 3 kusy...

Nejde jen o překrytí záložního zdroje, jde o mikropřetoky, které některé měniče dělají.

Včera jsem zkusil provoz (asi od 12,30h - string 3) modráska přímo na jeho rozsah rovnou z panelů 2p3s a poslal do domácnosti 1,5kWh, ano protože spotřeba kolísá kolem 200-250W - ta trvalá.
Regulátor na ohřev vody vyrobil 2,5kWh za stejný čas.

Pokud bych šel přes uložiště bylo by to téměř 3kWh.
To není zanedbatelný výkon na jeden zimní den :)
Naposledy upravil(a) JirkaE dne sob lis 30, 2024 9:12 am, celkem upraveno 1 x.
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Radar

Příspěvek od Radar »

Špatná úvaha, 800Wp nedá za rok víc jak 800kWh, i kdybyste vše zachytil a spotřeboval... Víc instalovat nesmíte..
A navíc rok má zimu i léto... Výroba není konstantní
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Radar píše: sob lis 30, 2024 5:27 am

Špatná úvaha, 800Wp nedá za rok víc jak 800kWh, i kdybyste vše zachytil a spotřeboval... Víc instalovat nesmíte..
O.K - opakuji znova, protože se to mění pořád i u sousedů a pak celé EU :
Ale ono se to posouvá dál, ta pravidla a předpisy.

A půjde to dál i v Česku je to jen otázka času.

Nyní už můžou v DE změnit instalovaný výkon panelů napriklad na 2000Wp nebo 3000Wp a těch 800W mít připojených 24h denně spolu s úložištěm.
Obecněji je trend spotřebovat sám...

Můžu mít ostrov bez limitu galvanicky oddělený od DS ?

Můžu k tomu uložišti ostrova připojit 800W povolený mikroměnič bez přetoků ? (jen s pracovními mini-přetoky)

Proč bych nemohl legálně využívat přebytek - legálně instalovaného ostrovního FV - ohřevu vody - bojleru (klidně i na dotaci) tak, že přebytek denně uložím do baterie a pak přes legálně povolený mikroměnič 800W dál spotřebovám ?
Naposledy upravil(a) JirkaE dne sob lis 30, 2024 9:26 am, celkem upraveno 1 x.
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Radar

Příspěvek od Radar »

V důsledku se dá kombinovat cokoliv s čímkoliv, solax X1 micro s CT sondou je na to fajn, ale kombinovat s baterkou to už nebude jednoduché, MPPT startuje až na 50V, u goodwee XS sice už na 40V, ale má zase jen 12A proud na vstupu, takže nedá 800W z baterky. K tomu je potřeba napěťové relé a odpojovat případně mikromenic od sítě, aby nevyšlahal baterku
Naposledy upravil(a) Radar dne sob lis 30, 2024 10:55 am, celkem upraveno 3 x.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Každý stát se k té myšlence dříve nebo později nakonec připojí, protože pokud to takhle někdo ukládá a dokrmuje síť přetoky ZDARMA a hlavně v noci, kdy je energie nedostatek, může udělat ve velkém počtu poměrně dost energie ,,zdarma" i v noci.

Není to úplně ,,blbá" idea z pohledu celostátní spotřeby - efekt pro každého malého výrobce je taky nezanedbatelný :)

Věřím že i Česko ty přetoky nakonec dovolí :D ty malé mikroměniče používané v Německu jsou fakt za babku (jen to přetéká do sítě) :dontknow:
Radar

Příspěvek od Radar »

Ještě doplnění výše uvedeného...:
Můžu mít ostrov bez limitu, galvanicky oddělený od DS? - ANO
Můžu k tomu úložišti ostrova připojit povolený mikromenic 800W? - NE
... jelikož potom se již nejedná o ostrov galvanicky oddělený od sítě...
Že se postupně snad věci mění k lepšímu je možná pravda, ale bavíme-li se o status quo, je to tak jak jsem popsal dříve...
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Příspěvek od skybor »

A není už fakt rozumnější (ekonomičtější) nějaký "balkonový" mikroostrov? A bez nějakého omezení ...
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
emedium

Příspěvek od emedium »

Nejlevnější balkónovky mají jen ongrid bez limiteru, takže by mohly prakticky poslat do sítě těch 80 kWh, co máš ze srpna. Pak by jim mohli naúčtovat i 50 kWh * 2000 kč a to se distribuci už vyplatí...

Limit je pořád nízko, mělo by to být 100 kWh měsíčně a 800 W povoleného přetoku, jinak je to akorát pěkná bouda na lidi, kterí si to pořídí. V Německu to jen stačí ohlásit a přetoky neřeší ?
Radar

Příspěvek od Radar »

To si musí každý zvážit sám.
Kolik panelu a kam se vejde, jaká je orientace a poloha montáže, a co to v důsledku za rok vyrobí...
Někdy to rozumnější být může, někdy nebude mít smysl dělat ani jedno. Ekonomičtější a jednodušší to nejspíš nebude nikdy...
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

emedium píše: sob lis 30, 2024 11:07 am
V Německu to jen stačí ohlásit a přetoky neřeší ?
Ano. Jen ohlásím v DE v on-line formuláři. I jinou FV instalaci.

Adresa a jméno, číslo elektroměru.
Výkon měniče a způsob připojení - předpřipravené je i varianta - zásuvkové připojení - balkónová elektrárna.
Velikost uložiště, pokud nějaké je.
Výkon instalace panelů na střeše.

To vše až 30dní zpětně.

Během chvilky email s odpovědí (asi automatickou) že splňuju podmínky malého zdroje do 800W.
Pak další email, že není nutná výměna elektroměru.
Poslední email, že vše bylo uložené do registru a kontrola na místě instalace není nutná :D

Nedávalo by to žádný smysl, ale teoreticky mohu mít přetoky 800W / 24h denně :dontknow:

Někde jsem četl, že již odhadují, že se počet ,,balkónovek" v Německu blíží k milionu, že si to pořizují i lidi, co už FV mají :dontknow:
emedium píše: sob lis 30, 2024 11:07 am
Nejlevnější balkónovky mají jen ongrid bez limiteru, takže by mohly prakticky poslat do sítě těch 80 kWh, co máš ze srpna.
V srpnu jsme byli na dovolený, vícemeně to bylo víc vypnuté, než zapnuté
emedium

Příspěvek od emedium »

Aha tak to jsem popletl, 80 kWh je v září, takže v srpnu by to mohlo být ještě víc

Právě pokud by někdo jel na dovolenou a nechal by to zapnuté, tak by to mohlo poslat víc než těch 30 kWh za měsíc. I tak když bude přes den v práci a teoreticky by dával panel nominálních 800 W, tak má pořád 500+ víc než bude povolené, to aby si tam dávali 300 W panýlky.

By mě zajímalo, kdo to na tom eru počítal...

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek