Prepinanie odporovych zatazi, priorita + FVE/DS
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Prepinanie odporovych zatazi, priorita + FVE/DS
Nejde o výsledný výstup, ten se mění od rána do večera, jde o připojenou spirálu a její odpor.Sanc0 píše: ↑čtv lis 07, 2024 9:31 am To:Jirka
Neni to asi celkom tak, prevadzkujem obcas aj pri 11 ohm, pasívny chladic studeny, napatie samozrejme nizsie ako nominal, do 180V. Hranicny parameter je aj 20A a to samozrejme nebolo dosiahnute. A to je ta recnicka otazka. Ci vadi napr 10 ohm pri 160V = 16A
Aby jsi šel na 11 Ohm, musel by jsi připojit skoro 5kW spirálu, nebo ne ?
To předpokládám neděláš, jen počítáš napětí na výstupu a tam má spirála pevný odpor.
-
- Lokalita: Spišská Nová Ves
Boli to dva bojlery 2000+2000W+350W podlaha v kupelni. Trochu som sa obaval co to urobi ale fungovalo to v pohode, 5kW by som samozrejme neriskoval.
Riesime tu pointu ako prepnut zataz a nepretazit vystup. Prudove rele to riesi ale kym zareaguje a prepne dojde ku kratkodobemu pretazeniu vystupu.
A ja sa pytam ci to vadi, ci nevadi.
Mam v hlave riesenie, ktore musim domysliet a otestovat. Jedna sa sa o monitorovanie prudu cez odpor, cize zopnutie termostatu bojleru nesposobi ziadny problem, prud narastie o par mA a nasledne stikac zopne a monitorovaci odpor bude odpojeny z obvodu a bojler pobezi naplno.
Panely: JINKO JKM625N-78HL4-BDV, string 5x seriovo, vykon 3,1kWp, 230V, 13,5 A
Regulátor: ECO Solar Boost MPPT-4000 4kW GRID
-
Asi to má nějakou rezervu, ale na tohle odpovědět neumím, nikdy jsem tak velký výkon (odpor) nepřipojil...Sanc0 píše: ↑čtv lis 07, 2024 11:02 amBoli to dva bojlery 2000+2000W+350W podlaha v kupelni. Trochu som sa obaval co to urobi ale fungovalo to v pohode, 5kW by som samozrejme neriskoval.
Riesime tu pointu ako prepnut zataz a nepretazit vystup. Prudove rele to riesi ale kym zareaguje a prepne dojde ku kratkodobemu pretazeniu vystupu.
A ja sa pytam ci to vadi, ci nevadi.
Já to vyřešil tím opožděním sepnutí, ale byl to jen vedlejší produkt přepínání stringů - ne původní úmysl.
Nemůžu si dovolit testovat samotné vrchní hranice regulátoru, to je už drahá sranda, navíc to neumím opravit.
Edit:
Takhle to vypadá - pokud si tam odmyslíš ty 4 stykače - které slouží k jinému účelu - tak to opožděné analogové sepnutí může vypadat takhle.
Zpět jsem opožďovat nepotřeboval, tedy tam je to relé jen jedno, u Tebe bych volil 2ks - jedno na bojler a jedno na kamna.
Respektive jedno pro cívku stykače pro bojler a jedno pro cívku stykače na kamna - pokud se přepne na síť, tak výstup regulátoru pro kamna odpínacím kontaktem odpojit - samozřejmě myslím cívku stykače pro kamna, aby neběželi ze sítě také.
Připojení k síti by řešilo 3 relé, u jiného regulátoru, ale to není u Tebe potřeba, to dělá regulátor sám.
Vždy je tam na 10s nula mezi těma měřákama... tedy ve směru na druhý výstup = v opačném směru jsem to nepotřeboval.
https://photos.app.goo.gl/HaDEYNwt4a9eTp9k6
Ve videu pouze zapínám a vypínám termostat první zátěže.
-
Jeden termostat navíc s NC a NO kontakty a s kapilárou pod plášť a izolaci bojleru a kamna s vlastním termostatem a analogové zapínání s opožděným sepnutím s časovým relé kdy se nemůže nic spolu potkat ani v jednom směru - kamna (oleják) - bojler s prioritou na bojler.
Stávající termostat musí zůstat na max a funguje i jako havarijní a přídavný nový termostat o něco méně.
V případě napájení ze sítě jde AC jen do bojleru, ne do kamen.
Stávající termostat musí zůstat na max a funguje i jako havarijní a přídavný nový termostat o něco méně.
V případě napájení ze sítě jde AC jen do bojleru, ne do kamen.
-
- Lokalita: Spišská Nová Ves
Krasne, dal si si pracu. Ano, takto by to slo, riadiace prvky na AC sieti, externy termostat, z FV len vykonove stykace.
Panely: JINKO JKM625N-78HL4-BDV, string 5x seriovo, vykon 3,1kWp, 230V, 13,5 A
-
Tohle je ideální termostat v reálu, NC/NO - jen já mám ovládání na 12V a k něčemu jinému, ale princip je stejný.
Bojlerový termostat na MAX a tenhle řídí teplotu, bojlerový tak jen jako záložní a pojistný - krom originál havarijního.
Pod páskou pak ještě senzor pro regulátor a další pro měření teploty, celkem jsou tak v tom otvoru 3 senzory teplot v původním otvoru pro orientační teploměr.
https://boiler-1.tmep.cz/
A další den ohřev ze DS
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Axpert 4048 - vyssia teplota pri malej zatazi a vyrobe FV
od DanoP » » v Axpert
Axpert 4048 - vyssia teplota pri malej zatazi a vyrobe FV