Elektroměr vs. Shelly
Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Raspberry Pi.
-
Elektroměr vs. Shelly
Zdravím,
mám v EM sloupku elektroměr ITRON ACE3000 typ 110. Jelikož jsem si chtěl začít dělat podrobnou statistiku spotřeby, koupil jsem si "měřič spotřeby" Shelly Pro 3EM. Jedná se 1m zařízení na DIN lištu s proudovými trafy a možností komunikace přes MQTT, Web API apod. Udělal jsem si na to softwarové vazby, DB a vše kolem. Šlape to.
Jenže jsem narazil ne jeden zádrhel a tím je, že spotřeba na fakturačním elektroměru je výrazně nižší než to, co měří Shelly. Nedělám si iluze o bůhvíjaké přesnosti (zvlášť s měřícími trafy do 120A), ale toto je už moc mimo a marně se snažím najít nějakou systémovou chybu.
Hodnoty za celé září a říjnu jsou následující (konstanta je v těchto řádech stejná v obou měsících):
kWh_EM = kWh_Shelly * 0.721
Hodnoty za poslední dva dny v listopadu pak:
kWh_EM = kWh_Shelly * 0.702
kWh_EM je to, co ukazuje fakturační elektroměr
kWh_Shelly je to, co ukazuje Shelly
Původně jsem si myslel, že Shelly vrací jako "active_power" zdánlivý výkon, čili stačilo by vynásobit účiníkem a bylo by vyřešeno. Bohužel tomu tak není, neboť mezi datovou strukturou je i položka se zdánlivým výkonem a "active_power" je už skutečně výsledek uvedeného součinu. Navíc se domnívám, že jelikož Shelly není čína, určitě bych nebyl první, který by si takové odchylky všimnul.
Nesetkal jste se s tímto někdo? Buď může být vadné Shelly, nezkaliborvané trafa (výrobce tvrdí, že zkalibrovaná jsou) nebo vadný fakturační EM (což mi ale nevadí ). Zatím mě napadá jen jedno řešení a to pořídit další EM (např. DTSU666, případně DDSU666) a porovnat výsledky všech tří měřičů.
mám v EM sloupku elektroměr ITRON ACE3000 typ 110. Jelikož jsem si chtěl začít dělat podrobnou statistiku spotřeby, koupil jsem si "měřič spotřeby" Shelly Pro 3EM. Jedná se 1m zařízení na DIN lištu s proudovými trafy a možností komunikace přes MQTT, Web API apod. Udělal jsem si na to softwarové vazby, DB a vše kolem. Šlape to.
Jenže jsem narazil ne jeden zádrhel a tím je, že spotřeba na fakturačním elektroměru je výrazně nižší než to, co měří Shelly. Nedělám si iluze o bůhvíjaké přesnosti (zvlášť s měřícími trafy do 120A), ale toto je už moc mimo a marně se snažím najít nějakou systémovou chybu.
Hodnoty za celé září a říjnu jsou následující (konstanta je v těchto řádech stejná v obou měsících):
kWh_EM = kWh_Shelly * 0.721
Hodnoty za poslední dva dny v listopadu pak:
kWh_EM = kWh_Shelly * 0.702
kWh_EM je to, co ukazuje fakturační elektroměr
kWh_Shelly je to, co ukazuje Shelly
Původně jsem si myslel, že Shelly vrací jako "active_power" zdánlivý výkon, čili stačilo by vynásobit účiníkem a bylo by vyřešeno. Bohužel tomu tak není, neboť mezi datovou strukturou je i položka se zdánlivým výkonem a "active_power" je už skutečně výsledek uvedeného součinu. Navíc se domnívám, že jelikož Shelly není čína, určitě bych nebyl první, který by si takové odchylky všimnul.
Nesetkal jste se s tímto někdo? Buď může být vadné Shelly, nezkaliborvané trafa (výrobce tvrdí, že zkalibrovaná jsou) nebo vadný fakturační EM (což mi ale nevadí ). Zatím mě napadá jen jedno řešení a to pořídit další EM (např. DTSU666, případně DDSU666) a porovnat výsledky všech tří měřičů.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Elektroměr vs. Shelly
ja pozoruju naprosto stejnou vec Energie co mam na shelly na vstupu do domu je vyssi, nez pak ukaze elmer nebo cez online. Konstantu jsem nepocital ale je to o dost. Pritom ale kdyz se divam na cinne vykony, kdyz neco bezi tak to vicemene vsechno sedi. Mam tu jeste dve stejne shelly pro mereni spotreby tepelka a jedno na vystupu z menicu. Nepozoruju mezi nimi zadny velky rozpor.
Taky jsem premyslel, jestli meri ten elmer cezu spravne ale verim spis jemu nez shelly. Rozhodne se mi ale libi, ze ukaze o dost min
Tebou spoctena konstanata je ale zajimava. Je to vicemene 1/1.41 a tedy jestli ty jelimani nepocitaj nejak spatne s efektivni hodnotou napeti nebo proudu nebo co ja vim. Uz jsem chtel taky kupovat jiny elmer, ze bych ho mel i pripraveny pro prpadny budouci victron
edit: ted jsem si to jeste projel a porovnal s cez a nekde jsem i na konstante 0,6.
Taky jsem premyslel, jestli meri ten elmer cezu spravne ale verim spis jemu nez shelly. Rozhodne se mi ale libi, ze ukaze o dost min
Tebou spoctena konstanata je ale zajimava. Je to vicemene 1/1.41 a tedy jestli ty jelimani nepocitaj nejak spatne s efektivni hodnotou napeti nebo proudu nebo co ja vim. Uz jsem chtel taky kupovat jiny elmer, ze bych ho mel i pripraveny pro prpadny budouci victron
edit: ted jsem si to jeste projel a porovnal s cez a nekde jsem i na konstante 0,6.
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7640
- Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Co zkusit provést tu jejich kalibraci?
Nebo je něco špatně zapojené.
Já mám teď přidaných nově 9 kusů Shelly PM Mini a třeba u napětí opravdu využívají tu jejich toleranci +-1%
Ukazují v rozsahu 232.2 - 235.4 a to jsou všechny na jedné fázi
Ten Shelly Pro 3EM k tomu má ještě +-5% na proudu pro malé hodnoty, to je spíše orientační ukazatel
Ale tahle odchylka je opravdu extrémní
Nebo je něco špatně zapojené.
Já mám teď přidaných nově 9 kusů Shelly PM Mini a třeba u napětí opravdu využívají tu jejich toleranci +-1%
Ukazují v rozsahu 232.2 - 235.4 a to jsou všechny na jedné fázi
Ten Shelly Pro 3EM k tomu má ještě +-5% na proudu pro malé hodnoty, to je spíše orientační ukazatel
Ale tahle odchylka je opravdu extrémní
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
-
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 13,4
Také provozuji toto shelly a nepozoruji nic takového... Rozdíl mezi El. měrem a shelly za měsíc není větší jak 5kWh což považuji za naprosto ok.
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 13,4KWh lifepo4 (2X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp
-
Ahoj,
u mne to vypadá takto:
Shelly Pro 3EM Pnd EDC
Odběr 400,88 405,672 405,68 4,8 -1,20%
Dodávka 422,35 423,035 423,04 0,69 -0,16%
Asi by byla lepší přesnost s MTP 50A, ale i takto mi to stačí.
Radek
u mne to vypadá takto:
Shelly Pro 3EM Pnd EDC
Odběr 400,88 405,672 405,68 4,8 -1,20%
Dodávka 422,35 423,035 423,04 0,69 -0,16%
Asi by byla lepší přesnost s MTP 50A, ale i takto mi to stačí.
Radek
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Napísal by som na Shelly podporu...
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 21 Odpovědi
- 1785 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ElektroEzs
-
- 1 Odpovědi