pouze ohřev TUV
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
Re: pouze ohřev TUV
Vem kalkulacku a spocitej cenu pridavne konstrukce vs. cenu pridane vyroby na optimalizovanem sklonu panelu.Vysledek bude asi jednoznacny.A to nepocitam nachylnost pridavne konstrukce na vitr.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) = 9120wp, 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
-
- Lokalita: SK-ZA
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Znamy si kupil nejaku zostavicku panely + ECO Solar Boost MPPT 3,5kW PRO. Samozrejme bojler 120L s jednou spiralou...
Napadlo ma na prepinanie DS/MPPT pouzit ten BEL prepinac SPN4316 v kombinacii s LK4 TinyControl + DS18B20 v bojleri a Hallovou sondou (napr. WCS1800) na privode z panelov. V LK4 nastavit podmienku napr. IF teplavoda<40°C AND prudzpanelov<5A THEN zapni rele, co privedie 230V na ten prepinac a tym sa preklopi spirala na DS. Pripadne zapoijit dve rele z LK4 do serie a na jednom nechat bezat cyklovac napriklad 30min/60s- To by zabezpecilo, ze napr. po vyjasneni oblohy pri teplote vody pod 40°C by spirala ostala preklopena na MPPT. Cize pravidelne testovanie aktualneho vykonu panelov. No a nad 40°C preklopit spiralu trvalo na MPPT bez ohladu na vykon. Bonus by bola moznost dialkoveho riadenia (MQTT), cize vypnutie bojlera z DS natvrdo apkou v telefone.
Nesiel niekto touto cestou? Financne to vychadza tak polovica z ceny bojlera OKCE 2/2kW.
Napadlo ma na prepinanie DS/MPPT pouzit ten BEL prepinac SPN4316 v kombinacii s LK4 TinyControl + DS18B20 v bojleri a Hallovou sondou (napr. WCS1800) na privode z panelov. V LK4 nastavit podmienku napr. IF teplavoda<40°C AND prudzpanelov<5A THEN zapni rele, co privedie 230V na ten prepinac a tym sa preklopi spirala na DS. Pripadne zapoijit dve rele z LK4 do serie a na jednom nechat bezat cyklovac napriklad 30min/60s- To by zabezpecilo, ze napr. po vyjasneni oblohy pri teplote vody pod 40°C by spirala ostala preklopena na MPPT. Cize pravidelne testovanie aktualneho vykonu panelov. No a nad 40°C preklopit spiralu trvalo na MPPT bez ohladu na vykon. Bonus by bola moznost dialkoveho riadenia (MQTT), cize vypnutie bojlera z DS natvrdo apkou v telefone.
Nesiel niekto touto cestou? Financne to vychadza tak polovica z ceny bojlera OKCE 2/2kW.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Pokud BEL vypne AC a opozdí DC na přepnutí, pak to smysl má, ale obávám se, že takhle napřímo přepínat mezi sítí a jiným regulátorem není dobrá cesta, protože to přepnutí je pak přímé a současně jako na stykači NO/NC.
To relé je postavené na míru pro BEL a pokud by se použilo jinak, hrozí tam nebezpečí....
Pár příspěvků zpět se to probílalo...
Třeba by to někdo vyměnil za regulátor s bypass a bylo by po problému....
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
V manuale toho prepinaca sa jasne pise o oneskoreniach, resp. sekvenciach zapinania/vypinania, takze uplne rovnake ako priame prepinanie stykacov to asi nebude ...JirkaE píše: ↑pát zář 27, 2024 8:28 pmPokud BEL vypne AC a opozdí DC na přepnutí, pak to smysl má, ale obávám se, že takhle napřímo přepínat mezi sítí a jiným regulátorem není dobrá cesta, protože to přepnutí je pak přímé a současně jako na stykači NO/NC.
To relé je postavené na míru pro BEL a pokud by se použilo jinak, hrozí tam nebezpečí....
Pár příspěvků zpět se to probílalo...
Třeba by to někdo vyměnil za regulátor s bypass a bylo by po problému....
-
Máš pravdu, manuál jsem nečetl, vycházel jsem pouze ze schema a nastavení BELu.
Je to použitelný pro jakoukoliv jinou variantu,
-
BEL prepinac ma v sobe snimani napeti na vystupu a procesor, takze predpokladam, ze si to pripadne slepeni kontaktu, nebo jiskreni pohlida.
Tomin
5,5kWp, 12x Longi 455Wp, Triton300, ostatní v tvorbě
5,5kWp, 12x Longi 455Wp, Triton300, ostatní v tvorbě
-
- Lokalita: Boskovicko
Díval jsem se na tu FB skupinu Siton 210, no chce to dost velké překopávky obvodu buzení, aby se tranzistory nepotkaly, pocínovat cesty DPS, zvýšit proudový limit, je toho víc. A navýšení proudu není nijak výrazné.betmen píše: ↑pát zář 13, 2024 8:48 pmja som isiel do Sitonu a mam rovnake Voc ako planujes.
co sa tyka prudu, tak uz kutilovia vyriesili aj ine Fety a ich budenie, aby zvladal 13A (skus pozriet na FB skupinu siton210).
co sa tyka jeho nastavenia, tak viac menej iba zapnes a funguje.
ucinnoat som nemeral, vodu zohrieva a funguje bez zbytocneho zahrievania...
k Belu sa vyjadrit neviem, nevlastnim.
To už mi přijde lepší ten BEL, kde by mohly jít tranzistory vytáhnout na drátech ven. Nebo třeba Geti, to má taky pasivní chladič zezadu
-
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
To: Svasek
Takže už máš 2 roky v provozu " ohřívárnu vody ".
Jak to vidíš po dvou letech provozu ?
Takže už máš 2 roky v provozu " ohřívárnu vody ".
Jak to vidíš po dvou letech provozu ?
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3 kW ( provozní záloha ), ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L + další tepelné spotřebiče Remoska, olejový radiátor, varná konev, fritéza.
Stále zůstavá ještě na střeše, musím jít k lékaři ?? NE, kašlu už na to, účel plní perfektně a utrácet další peníze kvůli pár kWh za ledničku nemá smysl jak ekonomický tak i zvýšený nárok na provoz.
Stále zůstavá ještě na střeše, musím jít k lékaři ?? NE, kašlu už na to, účel plní perfektně a utrácet další peníze kvůli pár kWh za ledničku nemá smysl jak ekonomický tak i zvýšený nárok na provoz.
-
Aktuálně mám od počátku provozu dodáno do bojleru 1,558 MWh.
Zhruba od dubna do začátku září mohou nastat dny, kdy je bojler nahřátý a část energie zůstane na střeše.
Použitelný je tento ohřev zhruba 6 měsíců v roce. Po zbytek roku spíš jen temperuje. Je to dáno sklonem panelů, mým bydlištěm (podzimní a zimní mlhy a inverze) a jako u každého délkou dne.
Dnes při proměnlivé oblačnosti bylo do bojleru dodáno 0,963 kWh.
Po zbytek roku ohřívám přes krbová kamna. Pro denní potřebu tříčlenné rodiny to zabere asi 2 hodiny nahřívání. To znamená zavřít topení a vodu hnát jen do bojleru.
Bojler jsem improvizovaně zabalil do izolační vaty a řekl bych, že to trochu omezilo tepelné ztráty. Mám ho ve sklepě, kde teplota osciluje mezi 10-16 stupni.
Z původní celkové spotřeby elektřiny ca 3,5 MWh jsem se dostal na zhruba 1,5 MWh. Čili roční úspora kolem 10 tis. korun. Vše mě stálo do ca 90 tis., takže návratnost by mohla být do 10 ti let. Pokud se něco nepodělá. V případě, že bych používal jen FVE, byla by návratnost horší. Na druhou stranu jsou dnes panely za zhruba poloviční cenu, takže pro lidi, kteří ohřívají vodu elektřinou a mají vhodnou střechu, to může dávat smysl i bez ohřevu zatím levným dřevem.
Nejefektivnější by bylo použití někde v kempu, který je otevřený od dubna do října.
Ještě se za zhruba 2 roky chystám vyměnit provizorní dřevěné trámy, na kterých panely drží, za hliníkovou konstrukci. Tu už má započítanou v těch ca 90 ti tis. pořizovací ceny.
Zhruba od dubna do začátku září mohou nastat dny, kdy je bojler nahřátý a část energie zůstane na střeše.
Použitelný je tento ohřev zhruba 6 měsíců v roce. Po zbytek roku spíš jen temperuje. Je to dáno sklonem panelů, mým bydlištěm (podzimní a zimní mlhy a inverze) a jako u každého délkou dne.
Dnes při proměnlivé oblačnosti bylo do bojleru dodáno 0,963 kWh.
Po zbytek roku ohřívám přes krbová kamna. Pro denní potřebu tříčlenné rodiny to zabere asi 2 hodiny nahřívání. To znamená zavřít topení a vodu hnát jen do bojleru.
Bojler jsem improvizovaně zabalil do izolační vaty a řekl bych, že to trochu omezilo tepelné ztráty. Mám ho ve sklepě, kde teplota osciluje mezi 10-16 stupni.
Z původní celkové spotřeby elektřiny ca 3,5 MWh jsem se dostal na zhruba 1,5 MWh. Čili roční úspora kolem 10 tis. korun. Vše mě stálo do ca 90 tis., takže návratnost by mohla být do 10 ti let. Pokud se něco nepodělá. V případě, že bych používal jen FVE, byla by návratnost horší. Na druhou stranu jsou dnes panely za zhruba poloviční cenu, takže pro lidi, kteří ohřívají vodu elektřinou a mají vhodnou střechu, to může dávat smysl i bez ohřevu zatím levným dřevem.
Nejefektivnější by bylo použití někde v kempu, který je otevřený od dubna do října.
Ještě se za zhruba 2 roky chystám vyměnit provizorní dřevěné trámy, na kterých panely drží, za hliníkovou konstrukci. Tu už má započítanou v těch ca 90 ti tis. pořizovací ceny.
8xCanadian Solar 375Wp+MPPT regulátor OPL 9AC 3kW+Dražice OKC 200/1m2
-
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
Dík za reference.
Moje ohřívárna TUV má ideální orientaci na čistý jih i sklon 45 stupňů.
Max. denní výkon byl 18,6 kWh, Min výkon 1,7 kWh a celkový vyrobený výkon 2,46 MWh za 36 měsíců.
Celkové pořizovací nákldy 62 tisíc. Tenkrát stál jeden panel 450 Wp šílených 5.500 korun.
Dá se říct, že jsem dosáhl požadovaného cíle.
Za bonus považuji, že přes zimu temperuji chalupu, boilery jsou mimo provoz.
Moje ohřívárna TUV má ideální orientaci na čistý jih i sklon 45 stupňů.
Max. denní výkon byl 18,6 kWh, Min výkon 1,7 kWh a celkový vyrobený výkon 2,46 MWh za 36 měsíců.
Celkové pořizovací nákldy 62 tisíc. Tenkrát stál jeden panel 450 Wp šílených 5.500 korun.
Dá se říct, že jsem dosáhl požadovaného cíle.
Za bonus považuji, že přes zimu temperuji chalupu, boilery jsou mimo provoz.
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3 kW ( provozní záloha ), ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L + další tepelné spotřebiče Remoska, olejový radiátor, varná konev, fritéza.
-
U nás se letos již 5x zapnula energie ze sítě - pro ohřev vody, z toho jednou manuálně, kvůli návštěvě dvou dospělých navíc na 4 dny a také že u toho dál testují výkony různých regulátorů při nižším denním zisku z panelů.
A nyní jsme do konce týdne zas pryč my.
Tak uvidíme zda se to udrží nebo i ohřeje do neděle.
Jeden z regulátoru se v tomhle mlhavém počasí začíná vymykat a dosahuje vyšších výkonu než ostatní - zajímavé.
Celé to vzniklo náhodou a nepozornosti při přepojování - později vysvětlím co se stalo.
Aktuálně běží na string 1 regulátor ANTIK.
Po ohřátí se přepne string 1 na ohřev Logitex.
Na string 2 běží BEL - po ohřátí se přepne na nabíjení baterie.
Bohužel zase vypadla částečně wifi, jsem si právě všiml, tedy nevím nic s tím bojuju celou dobu.
Už jsem koupil 2x repeater a nijak víc se to nezlepšilo.
Taky jsem podlehl lákadlu nepřehlédnutelné reklamy zde na webu a objednal na testy regulátor Sapro
Podám hlášení - pak
A nyní jsme do konce týdne zas pryč my.
Tak uvidíme zda se to udrží nebo i ohřeje do neděle.
Jeden z regulátoru se v tomhle mlhavém počasí začíná vymykat a dosahuje vyšších výkonu než ostatní - zajímavé.
Celé to vzniklo náhodou a nepozornosti při přepojování - později vysvětlím co se stalo.
Aktuálně běží na string 1 regulátor ANTIK.
Po ohřátí se přepne string 1 na ohřev Logitex.
Na string 2 běží BEL - po ohřátí se přepne na nabíjení baterie.
Bohužel zase vypadla částečně wifi, jsem si právě všiml, tedy nevím nic s tím bojuju celou dobu.
Už jsem koupil 2x repeater a nijak víc se to nezlepšilo.
Taky jsem podlehl lákadlu nepřehlédnutelné reklamy zde na webu a objednal na testy regulátor Sapro
Podám hlášení - pak
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
To by mě asi zajímalo, máš nějakou fotku vnitřku?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Repeatery jsou cesta do pekel!
Kabel nejde?
Když už tak použít třeba směrové antény a podobně.....
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Co přesně myslíš ? Vidět co ?
Regulator a bojler ?
Vše postupně stěhuji do FV technické místnosti... Nechávám běžet, škoda každého wattů.
Kabely bohužel nejdou, vše je wifi, to bych nezvládl předělat.
Repeatery oba pokrývají vše ale občas se to odpojí, netuším proč
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
k tématu ohřevu TUV.
Dnes jsem poprvé oživoval výrobek od my-PV. 3x3kw plynule ale němělo by to být jako wattrouret ale invertor. Tzn že by nemělo dělat mikropřetoky ani flikr.
Jak budu mít příležitost hodím na to oscilo abych viděl co z toho leze.
Super je kompatibilita se spoustou výrobců střídačů po komunikaci. Jdou tam i uživatelsky nastavovat registry modbusu z různých zdrojů měření, nebo to provozovat jako uzavřenej systém se svými měřidly.
Jako super věc považuju kompatibilitu s Victronem i v plně ostrovním režimu jak po komunikaci, tak při použití ongridů a řízení frekvencí se to umí řídit tou frekvencí. Aji pěknej cloud.
Tady je to v provozu s Huawei ongridy 7,5kw plynule + 2 stupeň 7,5kw stykačem do 2000l bojleru.
Za mě to vypadá good. Je vidět že programátoři se zasnažili.
Jedinou výtku mám k tomu že jejich měřáky jsou jen wifi. Naprosto nepochopitelně přestali dělat ethernet verzi. Wifi je dobrá maximálně tek na internet do telefonu pár mětrů od routeru jinak to je cesta do pekel.
Dnes jsem poprvé oživoval výrobek od my-PV. 3x3kw plynule ale němělo by to být jako wattrouret ale invertor. Tzn že by nemělo dělat mikropřetoky ani flikr.
Jak budu mít příležitost hodím na to oscilo abych viděl co z toho leze.
Super je kompatibilita se spoustou výrobců střídačů po komunikaci. Jdou tam i uživatelsky nastavovat registry modbusu z různých zdrojů měření, nebo to provozovat jako uzavřenej systém se svými měřidly.
Jako super věc považuju kompatibilitu s Victronem i v plně ostrovním režimu jak po komunikaci, tak při použití ongridů a řízení frekvencí se to umí řídit tou frekvencí. Aji pěknej cloud.
Tady je to v provozu s Huawei ongridy 7,5kw plynule + 2 stupeň 7,5kw stykačem do 2000l bojleru.
Za mě to vypadá good. Je vidět že programátoři se zasnažili.
Jedinou výtku mám k tomu že jejich měřáky jsou jen wifi. Naprosto nepochopitelně přestali dělat ethernet verzi. Wifi je dobrá maximálně tek na internet do telefonu pár mětrů od routeru jinak to je cesta do pekel.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 31 Odpovědi
- 3186 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Mogul
-
- 69 Odpovědi