epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Diskuze o regulátorech EP Solar
cipis
Příspěvky: 4752
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od cipis »

Nemam tam 4 panely v serii, mel jsem tam 3s2p. Prvne 3s1p na kazdem z 4415, pak jsem to spojil dohromady, tak to bylo o neco malo lepsi. Stale ale vyrazne mene nez jeden 8420.
4210 se chova o dost lepe, maji to tam asi jinak naprogramovane.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
wimpi
Příspěvky: 190
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od wimpi »

Je zajimavé že ta 3210 vykazuje stejné chování jako 4415 a přitom je to jiná ,,řada" nebo jak to říct, Možná ji zkusím připojit jeden panel navíc paralelně a uvidíme. Protože já ho vlastně nikdy s jedním nepoužíval. Vždy dva nebo tři a vždy paralelně.
Marek4444
Příspěvky: 23
Registrován: úte led 10, 2023 11:02 pm
Lokalita: Praha

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od Marek4444 »

lwj píše: úte črc 09, 2024 6:32 am Ahoj!
Také provozuji měnič Xtend (Deye) s regulátorama Epever (mám jich celkem 6ks, 3x XTR4415, 5420AN, 6420AN a 10420AN) a zatím žádnej problém. Nemám je napojené do žádného boxu, pouze čtu data z RS485 do HA. Jaké je nastavení toho 10420AN?
Ahoj. Tak to máme dost podobně- u mě dvakrát 10420 a přes 485 do HA. Jen jsou jestě spojeny mezi sebou právě přes PAL. Ty je máš propojené tedy prosím jen datově mezi sebou nebo má každý samostatný převodní RS485 a o sobě vůbec nevědí?
epever 8.jpeg
cipis
Příspěvky: 4752
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od cipis »

Jednu chvíli jsem měl těch epever regulátorů 9. Všechno na jedné RS485 a k tomu převodník 485/tcp a vyčítání tím jejich solarstation.
Krom toho nesmyslného padání napětí panelů 4415 a řekněme pomalejšího náběhu 64/8420 (vůči victronu), jsem žádné problémy nepozoroval.

Jinak se koukám, máš nastavené baterky na lifepo, co jsem tak kdysi zjistil, tak to většina přepla zpátky na "olovo" a user nastavení.
Jediné, čím se to liší, je to overtemp, a to máš stejně vyplé.

Přepni to na User olovo, a zadej napětí, co tam máš nastavené, a vyzkoušej.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
v600
Příspěvky: 51
Registrován: ned srp 13, 2023 4:21 pm
Lokalita: RK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7000
Kapacita baterie [kWh]: 20
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od v600 »

Marek4444 píše: stř črc 10, 2024 9:39 am ...
Obrázek
epever 8.jpeg
Tohle by se dalo i jinak:
EpEver10420AN-14SLiionNMC.jpg
Mám sice prismatické LiionNMC, ale bude to podobné.

Eqalizace i Boost na stejnou hodnotu, v podstatě i Float by mělo být stejné.
U obojího čas na nejmenší možní minimum
(Rozdílné hodnoty se využívajé u olověnek)

Běží to už 3/4 roku jako ostrov, měnič je taky EpEver 5kW a nezlobí to.
Dokonce půl roku byly kabely z Regulátoru přímo na měnič a na svorkách měniče byly další kabely do baterie...
To jsem po půl roce předělal a na propoje udělal busbar - kvůli druhé baterii

Nemám u toho ale žádný extra monitoring takže údaje jenobčas zkouknu online na notebooku.
Trochu jsem posílil... 15 panelů Solarmi, 7000W (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
lwj
Příspěvky: 28
Registrován: stř úno 17, 2021 8:45 am
Lokalita: Plzeň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13,77kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40,8kWh
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Horní Bříza

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od lwj »

Mám to jedné lince 485 pro čtení dat a Epevery o sobě nevědí. Jsou nastaveny všichni stejně na LFP 15s Pylontechy.
lwj
13,77kWp
40,8kWh Pylontech
Xtend Solarmi SUN-12K-SG04LP3-EU
Kostěj
Příspěvky: 610
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od Kostěj »

Můžeš sem dát od ruky schéma zapojení obou Epeverů a toho měniče, jen tu část 48V. U každého vodiče napiš průřez a délku, jestli jsou v cestě pojistky a BMS, tak i jejich popis. A ještě tři printscreeny ze Solar monitoru - okno nastavení a 2x okno Monitoring (OK a KO stav). Dík.
unicast
Příspěvky: 1354
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od unicast »

Marek4444 píše: pon črc 08, 2024 2:02 pm Jj, vypadá to tak, že tam opravdu něco leze, co to "nakopne" - osciloskop už je poptaný a dojede během par dní :D, tak sem pak hodím ukázku, co se objeví. Každopádně po dnešním hledání ještě na dalších zahraničních fórech to opravdu není ojedinělý problém - vždy se to týká jen 10420AN. Jen to řešení nikde krom víše zmíněného celkem zvláštního videa s kondíkem nikde není uvedeno.
Tak jaký je výsledek? Bylo to tak?
Marek4444
Příspěvky: 23
Registrován: úte led 10, 2023 11:02 pm
Lokalita: Praha

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od Marek4444 »

unicast píše: pon črc 15, 2024 1:49 pm
Marek4444 píše: pon črc 08, 2024 2:02 pm Jj, vypadá to tak, že tam opravdu něco leze, co to "nakopne" - osciloskop už je poptaný a dojede během par dní :D, tak sem pak hodím ukázku, co se objeví. Každopádně po dnešním hledání ještě na dalších zahraničních fórech to opravdu není ojedinělý problém - vždy se to týká jen 10420AN. Jen to řešení nikde krom víše zmíněného celkem zvláštního videa s kondíkem nikde není uvedeno.
Tak jaký je výsledek? Bylo to tak?
Ahoj všem. Tak teprve dnes jsem se k tomu dostal. A musím konstatovat, že tam opravdu něco (dost) leze zpátky z měniče po DC lince. 1. obrázek je, když má měnič výkon do 200W
menic bez zateze.png
], druhý obrázek do cca 1500W
zatez menice do 1500W.png
a třetí už nad 3000W
zatez menice nad 2800W.png
. Lítá tam něco v rozmezí od cca 105Hz až do cca 900Hz. Přikládám i pořízené video
zaznam mereni.mp4
(6.8 MiB) Staženo 17 x
. Mezitím zkoušeno vše zde uvedené (odpojení části stringů, napěťová " sonda" z mppt na kontakt baterie, vyřazení komunikace mezi MPPT a i vyřazení toho PAL a dnešní výsledek je opět dost divný
14-7-1.jpg
. Vždy pomůže odpojit úplně stringy a znovu připojit a pak zas nějakou dobu jede. Měřil jsem to delší dobu a to, co je ve videu tam leze stále pokud jede měnič ( 105Hz-cca 900Hz), ale jen někdy to způsobí tento problém s epevery.
Marek4444
Příspěvky: 23
Registrován: úte led 10, 2023 11:02 pm
Lokalita: Praha

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od Marek4444 »

Kostěj píše: ned črc 14, 2024 3:17 pm Můžeš sem dát od ruky schéma zapojení obou Epeverů a toho měniče, jen tu část 48V. U každého vodiče napiš průřez a délku, jestli jsou v cestě pojistky a BMS, tak i jejich popis. A ještě tři printscreeny ze Solar monitoru - okno nastavení a 2x okno Monitoring (OK a KO stav). Dík.
Ahoj. Zde je zjednodušeně 48V část. Solar monitor nepoužívám. Má posíláno přímo info z epeverů do HA.
epever.jpg
unicast
Příspěvky: 1354
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od unicast »

Měřil jsi napětí nebo proud?
Kostěj
Příspěvky: 610
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od Kostěj »

Marek4444 píše: pon črc 15, 2024 7:19 pm Solar monitor nepoužívám. Má posíláno přímo info z epeverů do HA.
Díky za schéma.
Solar monitor má na stránce Monitoring pole s názvy: Solar Status, Charging Status, Battery Status, Device Status, Battery SOC(%) a Battery Voltage. Máš je i v HA? Pro mne jsou údaje v těchto polích zásadní, bez nich těžko poradím. Nicméně ta myšlenka, že měnič vlastně využívá kondenzátory v Epeveru, což způsobí toky proudů do a z Epeveru, což zmate jeho řídící procesor - to se mi zdá jako pravděpodobné. Zkusil bych nastavit všechna napětí v Epeveru na velmi vysoké hodnoty, jestli to bude i tak zlobit.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2244
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od gupa »

Jsou dle návodu použity filtrační prstýnky?
SUN-(3.6-8).png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2244
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od gupa »

Řekl bych už od počátku diskuze, že epever tracer 10420AN, je v tom nevinně. Jak vypadá sinusoida na line out měniče při různých zatížení? Pokud je načatý (vadný) nějaký tlumič polovodičového spínače, mohlo by to být ono. Obrázek nastavení BMS v menu měniče je jaké? Podoba nastavení něco jako toto:
IDEYE SUN 8K.png
Úplně nejjednodušší je na lišty +- nainstalovat jiný měnič přes 2kW a prostě postupovat známou logickou vylučovací metodou.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
thomas.007
Příspěvky: 354
Registrován: pát říj 28, 2016 2:30 pm

Re: epever tracer 10420AN - problem s výkonem při zapnutém střídači

Příspěvek od thomas.007 »

Marek4444 píše: pon črc 15, 2024 7:19 pm Ahoj. Zde je zjednodušeně 48V část. Solar monitor nepoužívám. Má posíláno přímo info z epeverů do HA.
epever.jpg
Hele, jestli je to podle schématu, tak zkus na DC bus barech prohodit připojení baterky a měniče. Jsou to sice mikroohmy, ale při větších proudech i to málo může dělat divy. Když budeš mít baterii připojenou uprostřed bus baru, na jedné straně měniče a na druhé MPPT, tak bude baterie mezi tím ty špičky krotit. Takhle máš měnič na bus barech hned vedle mppt a baterie je až na konci, takže ty špičky z měniče se potkávajís MPPT...třeba to tím nebude, ale zhoršit se to tím prohozením měnič/baterie nedá.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek