Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Měniče Axpert
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od rva »

Řešil a používá někdo automatickou změnu dobíjecího napětí u regulátorů "Axpert"?
1. Tyto regulátory neměří napětí na baterii, ale na svém vstupu od baterie.
2. Vlivem odporu přívodních kabelů a přechodových odporů se toto napětí liší od napětí na svorkách baterie.
3. To vede k tomu, že regulátor snižuje dobíjecí proud i když na svorkách baterie ještě není napětí boost (popř. float).
4. Tím se prodlužuje doba nabíjení a část energie zůstává nevyužita na střeše. Přes léto, kdy jsou přebytky, to obvykle nevadí. Ale jak přijde zima, tak je škoda každého nevyužitého elektronu.
Jedno z možných řešení vypadá třeba takto:
1. Sleduje se SOC baterie (jak je baterie nabitá - třeba pomocí JK-BMS).
2. Pokud je SOC nízké (třeba pod 70%), nastaví se automaticky vyšší napětí dobíjení (třeba o 0,5 V oproti požadovanému konečnému stavu napětí na nabité baterii).
3. Když SOC dosáhne 90%, vrátí se automaticky dobíjecí napětí na původní hodnotu.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1436
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od TomHC »

Presne také niečo používam na MUSTe s riadením cez Home assistant. Neviem ako funguje integrácia Axpertov do HA, či umožňuje zmeniť nastavenia, alebo len vyčítať hodnoty. Ak aj zmeny, tak je to jednoduché :)
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
pibi
Příspěvky: 789
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od pibi »

rva píše: pon črc 08, 2024 7:48 am
1. Sleduje se SOC baterie (jak je baterie nabitá - třeba pomocí JK-BMS).
Zrovna tohle asi ne, chce to nějaký přesnější měřič.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Vitek
Příspěvky: 1941
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od Vitek »

Ahoj přesně tento problém má volovo.
nabíjíš to tejden a stejně to nenabiješ.

a proto: léto čili březen až říjen neřeším a mám konstantní vytěžovací a floatové napětí, v závislosti na teplotě ve strojovně i regulátory uberou napětí na baterkách aby se v létě nepřebíjelo.

v zimě se řeší takto :

do 80 proc SOC vytěžování přebytků mám vyplé, v 81 procentech BMV712 sepne kontakt a přivede baterkové napětí do vytěžovače a začne se vytěžovat na konstantní napětí

funguje to geniálně 6 let.

jen je třeba u volova vědět že se nabíjí dýl. což skoro nikdo tady neřeší neb máte lithium.

Zdarec V.
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od rva »

TomHC píše: pon črc 08, 2024 10:11 am Presne také niečo používam na MUSTe s riadením cez Home assistant.
Mám ty "Axpert" ISolar integrované do HA dle integrace "Axpert" do esphome dle syssi. A tam je umožněno (snad) jen čtení parametrů.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
PetrDubi
Příspěvky: 1431
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od PetrDubi »

Otázkou je, jestli to u těch 5 kW měničů lze. Já používám https://github.com/syssi/esphome-pipsolar/tree/pip8048
A tam je pro MAXe i přepínání nabíjecího a vybíjecího proudu a nastavení napětí pro bulk a recharge. Ale v Main verzi (pro 5 kW měniče) tyhle parametry nejsou.
Jinak se nchá nabíjecí napětí a nabíjecí i vybíjecí proud nastavovat přes port pro BMS, ale měnič ten port musí mít. Já to řídím přes CAN, je to tu už několikrát popsaný.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od rva »

Já jsem natvrdlý a když něco dělám poprvé, tak to dělám desetkrát. U jednoho PIP5048 jsem to zkusil nastavit. Snad část output z yaml, která se toho týká:

Kód: Vybrat vše

switch:
  - platform: pipsolar
    pipsolar_id: inverter0
    output_source_priority_utility:
      name: "${name} output_source_priority_utility"
    output_source_priority_solar:
      name: "${name} output_source_priority_solar"
    output_source_priority_battery:
      name: "${name} output_source_priority_battery"
    input_voltage_range:
      name: "${name} input_voltage_range"
    pv_ok_condition_for_parallel:
      name: "${name} pv_ok_condition_for_parallel"
    pv_power_balance:
      name: "${name} pv_power_balance"

output:
  - platform: pipsolar
    pipsolar_id: inverter0
    battery_recharge_voltage:
      id: inverter0_battery_recharge_voltage_out  
    battery_float_voltage:
      id: inverter0_battery_float_voltage_out  
  
V HA normálně vidím dané entity (ale ne ty v části output):
PIP entity
PIP entity
Ale netuším, jak měniči řeknu, aby dobíjel na jiné napětí.
Když zkusím automatizaci v HA, tak tam si nastavím trigger (SOC je pod 70%), ale nejde nastavit na měniči požadované regulační napětí. Pro dané PIP zařízení tam taková entity (např. inverter0_battery_float_voltage_out) neexistují. Asi se to dělá jinak, ale nevím jak.
Nejde dát do automatizace požadované napětí
Nejde dát do automatizace požadované napětí
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
PetrDubi
Příspěvky: 1431
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od PetrDubi »

Za prvé to tam máš zmaštěný dohromady a za druhý 5048 hodnotu float nepodporuje (pouze recharge - na float musíš mít MAXe).
https://github.com/syssi/esphome-pipsolar/tree/main

Kód: Vybrat vše

output:
  - platform: pipsolar
    pipsolar_id: inverter0
    battery_recharge_voltage:
      id: inverter0_battery_recharge_voltage_out
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od rva »

Ani to battery_recharge_voltage tam nikde nevidím. Asi se to dělá jinak, protože na výběr mám z entit typu control a ne output:
entity pro výběr
entity pro výběr
log vypadá normálně:
log z PIP
log z PIP
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od rva »

Přepínání float napětí funguje:
Přepínání float napětí měniče z HomeAssistant
Přepínání float napětí měniče z HomeAssistant
Drobný problémek, který to dělá nepoužitelným je v tom, že autor syssi přednastavil dovolené hodnoty napětí 48.0, 49.0 ,50.0 ,51.0 V. Zkoušel jsem jiné hodnoty, ale ty to nevezme. Dá se to obejít? Nebo se platform pipsolar pro toto použít nedá?
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1436
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od TomHC »

Urob si fork toho repozitára a uprav si zdrojáky :)
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Automatizace nastavování dobíjecího napětí

Příspěvek od rva »

Zkusil jsem, kouknul jsem do nich a nic, co by vypadalo jako povolené parametry, do kterých by šlo vepsat i pár svých, jsem nenašel. Pro mě je to španělská vesnice.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek