Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Diskuze o regulátorech Victron
Hyp
Příspěvky: 367
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Hyp »

V dokumentaci myslím bod 4 bylo, připojit internetovým kabelem k počítači, jenže já nemám ethernetový kabel s USB …

A ethernetový konektor 2w nemá… WiFi hotspot nevysila mini hdmi ani redukci na microUSB pro klávesnici taky nemam…

Tak jak je obvyklý, nejjednodušší postup, dostat se do toho?

Myslel jsem, že se tam půjde dostat přes Bluetooth nebo wifi no VictronConnect taky nic nenasel.. Obvykle taková aplikace najde železo výrobce pro konfiguraci přes Bluetooth
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od PetrDubi »

mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Hyp
Příspěvky: 367
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Hyp »

Presne podle nej jsem postupoval - tzn. jak mam udelat bod 5 kdyz rpi 2w nema zadnej LAN port?!!!

Tak jsem napsal tento dotaz... Lidi mate nekdo rpi 2W ?

ps: Nekde teda mam kablik TTL_(dutinka na piny) to USB_A, ale letovat pinheader (nemam) se mi teda nechce... Mozna nekdo znate kabel microUSB to USB_A kabel (poslete mi link na Alika, pokud by to s nim slo?

pps: nebo to jde nejak jinak? Treba se ten VenusOS pripojuje defaultne na nejaky SSID? Nakonfiguruji WlanAP s takovym SSID a on se pripoji... Tady moje invence dosla a nic dalsiho jsem po 10 minutach nenasel a napsal dotaz...
PetrDubi
Příspěvky: 1432
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od PetrDubi »

Buď si musíš připojit na RPi klávesnici a monitor a nastavit si připojení k bezdrátové síti nebo si musíš upravit na počítači konfiguraci na té SD kartě, aby se pak automaticky připojil k wifi. Můžeš použít návody pro linux.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
cipis
Příspěvky: 4756
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od cipis »

To nemá modrý zub?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Hyp
Příspěvky: 367
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Hyp »

No zkousel jsem skenovat mobilem zda nejake BT sviti a zda jde pripojit jako k tuya, jejich aplikace najde pres bt automaticky tuya zarizeni, tady victron aplikace nic… Hlavně jsem k tomu nikde nic nenašel, tak asi blbě hledám, protože to přece musel někdo řešit, proto se ptám jestli už jste to někdo řešili
Hyp
Příspěvky: 367
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Hyp »

PetrDubi píše: pon čer 24, 2024 1:00 pm Buď si musíš připojit na RPi klávesnici a monitor a nastavit si připojení k bezdrátové síti nebo si musíš upravit na počítači konfiguraci na té SD kartě, aby se pak automaticky připojil k wifi. Můžeš použít návody pro linux.
Takže to znamená že si musím koupit redukci na USB redukci na HDMI ;-(

A ten druhý způsob, je někde nějaký odkaz, kde přesně ten konfigurační soubor na tom filesystému je? :eek2: Případně nějaký link kde se to popisuje i viz můj předchozí příspěvek, proto se ptám jestli to někdo z vás řešil konkrétně, předpokládám že podle nějakého how-to.
cipis
Příspěvky: 4756
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od cipis »

Zahod to a kup si repasovane rpi4b za 800 Kc nebo kolik. Tolik ztraceneho casu ...

https://rpishop.cz/278612/recyberry-ras ... &utm_term=

Na youtube je od Tobiho perfektni navod.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Hyp
Příspěvky: 367
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Hyp »

Kdyz victroni pisou ze je to i pro 2w tak kua nekde musi byt znamy postup ne? :-)

Mam uz i ruzovou krabicku (case) tak to zahazovat nechci :-)
Soban
Příspěvky: 3635
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Soban »

Panebože a to je fakt takový problém si koupit káblíky a připojit klávesnici a monitor?

Redukce:

https://rpishop.cz/datove-redukce/668-r ... apter.html
https://rpishop.cz/video-redukce/635-ra ... apter.html

A nebo přímo hub i s ETH portem: https://rpishop.cz/rozbocovace/1276-tri ... ektor.html

Ty redukce stojí po 70,-kč tak co řešíš za 140,-kč ?
Toto se kupuje už při nákupu toho RPI když už doma nemáš potřebné kabely.

A nebo si musíš upravit konfiguraci na SD kartě někde jinde......
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Antrac1t
Příspěvky: 296
Registrován: ned čer 26, 2022 3:33 pm
Lokalita: Znojemsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 11
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Antrac1t »

ano jde to i na 2W zero, odzkouseno , pro sichr starsi verzi treba 2.9 (nasledne upgrade), po spusteni je rpi viditelne pres pres mobil ve victron connect ... pokud nechces pouzit nastaveni pres mobil a nastavit vse v RPI, tak jak psal soban, koupit redukce a donastavit ... pokud nejde tak nepokracuj a kup si cerbo ...
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
cipis
Příspěvky: 4756
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od cipis »

No asi tak nějak ...
Já tohle nechápu, prodrbané hodiny a hodiny, co hodiny, to jsou dny. Ztracené špekulacema, pokusama, a vším možným.
Kvůli nějaké růžové krabičce. Když to nejde, tak to řeším prostě jinak. Ztrácet čas nemá smysl.
Čas je na tom všem to nejdražší.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban
Příspěvky: 3635
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Soban »

Jak psal předemnou tak to jde i přes BT a mobil (jsem nevěděl) tak kde je zrada?

Prostě se tě nespustil OS takže špatná karta, špatně vytvořená.....
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Hyp
Příspěvky: 367
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Hyp »

Byl tam posledni full, tusim 3.33 https://updates.victronenergy.com/feeds ... tfs.wic.gz nahraný podle všeho správně, chroustál o to pěkně dlouho než se to rozbalil na nějaký tuším 2 GB?

Mozu tam dat RC 3.40 z https://updates.victronenergy.com/feeds ... 2/?C=D;O=A

Ale radši jsem chtěl nějakou informaci, co je ověřené, protoze na iPhone to proste bluetooth nejak nedetekovalo aplikace https://apps.apple.com/cz/app/victronco ... 40744?l=cs nic nekonala

Anebo to mám zkoušet na Androidu? Já bych si to klidně připojil, kdyby se mi to povedlo, ale vím že může být rozdíl mezi Android a iOS aplikaci, případně implementací blutu s - On možná nějaký generický blutu s svítil, ale připojit na něj iOS nešlo a spuštěním výše linkované aplikace je to také vůbec nic nedělalo, narozdíl od aplikace tuya s tuje zařízeními nebo ewelink. Takže jakože nějaký zkušenosti mám. Každopádně tohle je bastl a je možný že to nemusí fungovat :uh:

Anebo tam mám zkusit nahrát verzi 2.9 https://updates.victronenergy.com/feeds ... tfs.wic.gz

Myslel jsem jestli to někdo z vás nepoužívá, no vyhazovat se mi to nechce a právě radši se dvakrát zeptám než pak hodinu zkouším

Co se týče těch redukcí, tak si nevzpomínám na to, že byste mě na to upozornili před objednáním, pokud jde o úpravu přímo na té flashce, tak to bych asi docela rád věděl, jaká je cesta toho konfiguračního souboru, Abych to nemusel hodinu někde hledat
Hyp
Příspěvky: 367
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Hyp »

Tak fakt 2.9 jde BT a 3.33 a 3.40rc nejde… chapete ? Jsem to smahnul tak 6x zatim
Tak to vypada fakt na dyl a dlouhe zimni vecery

Ps: A Raspberry Pi Imager tam nabizi nastaveni wifi, ale to asi nefunguje pro tento image - ale asi jen pro jejich image (cosi to dopise na ten FAT partition). Dost zmatecny pro laika :-)
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1445
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od TomHC »

Ale aspoň to má nízku spotrebu, nie? ;)
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 02/2023 -> 07/2024 = 6.1 MWh
Hyp
Příspěvky: 367
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Jak se dostanu do rpi2w s venusem?

Příspěvek od Hyp »

Tak spotřebu jsem ještě neměřil, nemám na to USB metr ani ten victron, následujících týdnech budu zkoumat, jak přidělat panel na plechovou střechu :-(