Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
patamat30
Příspěvky: 3
Registrován: pon bře 13, 2023 7:37 am
Lokalita: Přerov

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od patamat30 »

kodl69 píše: stř kvě 17, 2023 1:38 am On nesepne ten optočlen, ale netuším proč. Vstupem určitě protéká proud, když LED svítí. Tady jsem zásek nečekal, bude to chtít delší bádání. Kapacita schottky: Ani nevím, co jsem tam nakonec nechal osadit, ale na 100Hz to určitě nebude mít zásadní vliv. Těch 10n bude proti kapacitě diody v okamžiku přepnutí o dva řády víc, navíc dioda se zavírá už ve chvíli, kdy je na výstupu usměrňovače cca 10V... I tak, časová konstanta 20k*10n je 20us, oproti půlperiodě 50Hz 10ms, to je fakt málo. Já u práce fakt přemejšlím, i když ot tak nevypadá. Ale co když... Odpory nevybuchly, (dohromady je to 360R, tj jenom 175W :) ) a pořád nechápu, jak může LED svítit naplno a optotriak nesepnout. Hlava mi to nebere. Prostě to funguje korektně do otevření po 90% periody, při 95% začnou pulsy vynechávat, když se vstupní napětí ještě drobek zvýší, tak najednou přestane triak spínat úplně. Záhada hlavolamu. Možný je ještě to, že se triak sice na pár us sepne, ale zase rozepne díky nějaké indukované špičce, která se vrátí zpátky z boilerováho tělesa. Ale že bych něco podezřelýho neviděl na 100MHz osciloskopu, je taky divný.
dělával jsem s tyristory a triaky a někdy býval problém s impulzním buzením takový že v okamžiku příchodu impulzu nabylo na tyristoru ještě dostatečné
napětí aby začal protékat udržovací proud. Musel jsem vše předělat na buzení spojité po celou dobu půlvlny. Právě na začátku půlvlny a požadavku plného otevření hned od začátku periody to může nastat.
Ale to se budilo přes transformátorky jako galv. oddělení.
podobnou vlastnost by mohl mít i triak s optronem . Moožná by stálo za zkoušku použít obyčejný oddělovač s fototranzistorem. jen pozor na závěrné napětí tranzistoru
wimpi
Příspěvky: 176
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od wimpi »

Ahoj, nemáte prosím někdo volnou DPS pro sestavení vytěžovače alá Marek? Děkuji
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od Bobo84 »

Ahojte. Přidávám taky prosbu. Neměl by někdo na prodej desku, stavebnici nebo klidně hotový kus? Tohle je na mne už docela velké sousto..
Díky
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od Bobo84 »

Součástky objednané...postavím to na univerzalnim tistaku :) Snad to bude šlapat napoprvé
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od Bobo84 »

Ahojte. Tak vytezovac jsem ubastlil, ale bohužel nefunguje. Na napětí baterky trimr reaguje a signální dioda se rozsvítí dle napětí baterky, ale silová část nesepne. Mám na zkoušku zapojenou 60w žárovku a nic. Na vstupu do optoclenu mi po sepnutí drží cca 2 V. S útlumem diody spadne napětí na nulu. Na výstupu optoclenu naměřím stále 230V na obou pinech, jakoby byl nechce stále seply..ale triak bta160 to nesepne. Neporadi prosím někdo zkušený? Jsem v koncích 😔
kodl69
Příspěvky: 7443
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od kodl69 »

asi bude ten optočlen KO. Nic jinýho bych nečekal.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
FRSO
Příspěvky: 2306
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od FRSO »

Bobo84 píše: ned čer 09, 2024 6:27 pm Ahojte. Tak vytezovac jsem ubastlil, ale bohužel nefunguje. Na napětí baterky trimr reaguje a signální dioda se rozsvítí dle napětí baterky, ale silová část nesepne. Mám na zkoušku zapojenou 60w žárovku a nic. Na vstupu do optoclenu mi po sepnutí drží cca 2 V. S útlumem diody spadne napětí na nulu. Na výstupu optoclenu naměřím stále 230V na obou pinech, jakoby byl nechce stále seply..ale triak bta160 to nesepne. Neporadi prosím někdo zkušený? Jsem v koncích 😔
R19 má správnou hodnotu ?, kdyby byl seplý optočlen, tak by ta žárovka měla svítit. Pošli foto osazené desky.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od Bobo84 »

No prvně jsem zkusil vyměnit ten triak, ale nic. Tak zkusím vyměnit ten optočlen a uvidím. Foto večer přidám, ale snad se někteří nezděsí :D Běžným multimetrem naměřím na výstupu optočlenu stále 230V. Co tam skutečně teče, a jestli to ve správný okamžik otevírá ten triak nevím.
Kostěj
Příspěvky: 601
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od Kostěj »

Bobo84 píše: ned čer 09, 2024 6:27 pm Na výstupu optoclenu naměřím stále 230V na obou pinech, jako by byl stále seply..ale triak bta160 to nesepne.
Na obou výstupních pinech optočlenu je 230V? A triak nesepnul? A i přímo na vývodech triaku je 230V, 230V a 0V? je Pak je vadný triak.
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od Bobo84 »

Tak jsem zkusil vyměnit i ten optočlen a stejný výsledek...dokonce se mi na vstupu optoclenu ukazuje max 1,2V, když svítí signální dioda...na prvním pinů vstupu je napojeno 230V, na druhém pinů výstupu, do jde přímo na gate triaku je stále 230V a tím pádem je je triaku vstup 230V , na gate taky naměřím 230V a na výstupu nic..tudíž žárovka nesvítí...takže už netuším 🙈 Můžete prosím někdo změřit, kolik je v otevřeném stavu na vstupu toho optotriaku? Nějak se mi nechce věřit, že by mi z tme poslali dva špatné triaky nebo oprocleny ...když prověřují výstup toho optotriaku proti nulaku multimetrem, tak mi problikne občas zárovka .. co vyzkoušet?
Přílohy
IMG_20240610_183901.jpg
IMG_20240610_183852.jpg
FRSO
Příspěvky: 2306
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od FRSO »

Bobo84 píše: pon čer 10, 2024 8:35 pm Tak jsem zkusil vyměnit i ten optočlen a stejný výsledek...dokonce se mi na vstupu optoclenu ukazuje max 1,2V, když svítí signální dioda...na prvním pinů vstupu je napojeno 230V, na druhém pinů výstupu, do jde přímo na gate triaku je stále 230V a tím pádem je je triaku vstup 230V , na gate taky naměřím 230V a na výstupu nic..tudíž žárovka nesvítí...takže už netuším 🙈 Můžete prosím někdo změřit, kolik je v otevřeném stavu na vstupu toho optotriaku? Nějak se mi nechce věřit, že by mi z tme poslali dva špatné triaky nebo oprocleny ...když prověřují výstup toho optotriaku proti nulaku multimetrem, tak mi problikne občas zárovka .. co vyzkoušet?
Je ten triak a optočlen zapojen správně ? (ty piny), jen pro sichr, jinak to je podivné, je to jednoduché zapojení.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Kostěj
Příspěvky: 601
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od Kostěj »

Bobo84 píše: pon čer 10, 2024 8:35 pm Tak jsem zkusil vyměnit i ten optočlen a stejný výsledek
Řekl bych, že u triaku jsou prohozené A1 a A2. Řídící napětí musí jít mezi G a A1, podle fotek se mi zdá, že jde mezi G a A2.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2217
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od gupa »

Řekl bych, že 15 a 16 jsou spojený. Jinak proškrábat na spojích, to TL, by asi určitě chtělo.
Bez názvu.bmp - Malování.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
FRSO
Příspěvky: 2306
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od FRSO »

Screenshot_20240610_235611_Drive.jpg
Bobo84 píše: pon čer 10, 2024 8:35 pm Tak jsem zkusil vyměnit i ten optočlen a stejný výsledek...dokonce se mi na vstupu optoclenu ukazuje max 1,2V, když svítí signální dioda...na prvním pinů vstupu je napojeno 230V, na druhém pinů výstupu, do jde přímo na gate triaku je stále 230V a tím pádem je je triaku vstup 230V , na gate taky naměřím 230V a na výstupu nic..tudíž žárovka nesvítí...takže už netuším 🙈 Můžete prosím někdo změřit, kolik je v otevřeném stavu na vstupu toho optotriaku? Nějak se mi nechce věřit, že by mi z tme poslali dva špatné triaky nebo oprocleny ...když prověřují výstup toho optotriaku proti nulaku multimetrem, tak mi problikne občas zárovka .. co vyzkoušet?
Já tam vidím, že výstup z optotriaku pin4 jde na prostřední pin triaku, což je ale A2, musí jít na G ! Máš ten triak špatně zapojený.

Při pohledu zepředu je vlevo A1, uprostřed je A2 a vpravo G
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
kodl69
Příspěvky: 7443
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od kodl69 »

Já mu snad za snahu pošlu jednu desku osazenou, až najdu bednu, ve které se to schovává... Tolik práce a tak mizernej výsledek. Izolační mezery na té univerz desce na 230V straně jsou vyloženě nedostatečný, ostatně nai klasickou DPS nemám odvahu provozovat bez zalití silikonovou zalívací hmotou, aspoň svorky a okolí triaku, kde je to nejkritičtější.
A další věc, asi všichni kdo to zkusili, tak ví, jak pěkně se ta univerz deska čistí od tavidla. Bez toho je ten silikon k ničemu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
wimpi
Příspěvky: 176
Registrován: pon čer 20, 2022 12:59 pm
Lokalita: Újezd u Nového Veselí
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: Zatím bez baterie

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od wimpi »

A nechcete mi někdo poslat jednu desku, abych si to mohl taky vyrobit? :))
Bobo84
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od Bobo84 »

FRSO píše: pon čer 10, 2024 11:40 pm Screenshot_20240610_235611_Drive.jpg
Bobo84 píše: pon čer 10, 2024 8:35 pm Tak jsem zkusil vyměnit i ten optočlen a stejný výsledek...dokonce se mi na vstupu optoclenu ukazuje max 1,2V, když svítí signální dioda...na prvním pinů vstupu je napojeno 230V, na druhém pinů výstupu, do jde přímo na gate triaku je stále 230V a tím pádem je je triaku vstup 230V , na gate taky naměřím 230V a na výstupu nic..tudíž žárovka nesvítí...takže už netuším 🙈 Můžete prosím někdo změřit, kolik je v otevřeném stavu na vstupu toho optotriaku? Nějak se mi nechce věřit, že by mi z tme poslali dva špatné triaky nebo oprocleny ...když prověřují výstup toho optotriaku proti nulaku multimetrem, tak mi problikne občas zárovka .. co vyzkoušet?
Já tam vidím, že výstup z optotriaku pin4 jde na prostřední pin triaku, což je ale A2, musí jít na G ! Máš ten triak špatně zapojený.

Při pohledu zepředu je vlevo A1, uprostřed je A2 a vpravo G
AHoj. Ono to asi nejde dobře vidět, (foto jsem dával jen jako důkaz, že se o něco snažím :D) ale výstup z optotriaku je opravdu na první pin z prava na triaku dle datasheetu. Druhé dva piny jsou A1 a A2 a měl jsem za to, že je pak jedno na který pin je vstup 220 a na který je výstup silový?? Jinak vím, že to na tom uviverzálu je sviňárna, na silové části jsem se snazil nepotřebné body odškrábat, ať jsou mezery větší a u toho triaku je to asi nejblíže. Mám v pnánu to časem předělat, ale pokud by někdo měl funkční modul, tak bych ho samožřejmě rád koupil ;) No mylsel jsem, že to hold bude šlapat na první dobrou....
sm@sh
Příspěvky: 63
Registrován: úte bře 29, 2022 9:16 am
Lokalita: PO-KE/SK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 1000
Kapacita baterie [kWh]: 6,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od sm@sh »

wimpi píše: úte čer 11, 2024 7:04 am A nechcete mi někdo poslat jednu desku, abych si to mohl taky vyrobit? :))
Chlapi vsak dosky u JLC stoja par korun, minimum je 5ks, cize sa bez problemov podelite. :) Mne jedna nefungovala na "první dobrou" preto, ze optoclen som do patice dal naopak, cize klasika problem medzi klavesnicou a stolickou...
Na streche zatial 1kW na Smart Solar 250/60, EPever IP5000-42-plus, NARADA 125Ah pack by MIVVY/JBD. V stave rozsirovania na vyslednych 9,84kWp, Multiplus II 48V 5kW, Cerbo GX a 280Ah pack REPT/JK...
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
Příspěvky: 309
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Blansko

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od Marek_Kuřim »

Všem, kterým to nejede na první dobrou…
Nevím, co k tomu dodat. Můj 17ti letý syn to na originální desce dal dohromady na první…
Chce to zkontrolovat všechny součástky, než je zaletuju, io i optočlen do patice pro případnou jednoduchou výměnu při poruše.
Od doby zveřejnění jej mám nainstalovaný a šlape, jak hodinky… :yes:
A jak už tu někdo několikrát zmínil, domluvte se a objednejte si tu desku u JLCPCB. Je to 100x lepší, než ty bastly na univerzálkách…
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
cipis
Příspěvky: 4582
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Fázově řízený vytěžovač alá Marek

Příspěvek od cipis »

Též doporučím hotovou desku. I kdyby někomu zbyly ty desky 4 (to si nemyslím ...), tak je to furt nicotná cena ve srovnání s neskutečnou ztrátou času při tom bastlení a, jak vidno, několikanásobnou při oživování, nehledě na potenciální nebezpečnost takového produktu. A že se dá "znebezpečnit" i osazená "originální" deska, tak víme také, viz. neodizolovaný triak od chladiče. Což je další malér toho řešení na univerzálce, nějak se zapomnělo na chladič (tak asi ve velikosti samotné desky ...).
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek