Přestavba bojleru z 1F na 3F

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Quetzalcoatl
Příspěvky: 3
Registrován: pát čer 07, 2024 9:08 pm
Lokalita: Plzeň

Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Quetzalcoatl »

Ahoj, mám bojler Dražice OKCE 200 s 1F spirálou 2,2kW (typové číslo 1107108101, rok výroby 5/2022). Koupil jsem ho pro použití se Sitonem a funguje bez problémů. Teď jsem ve fázi rozšiřování elektrárny a chtěl bych bojler přestavět na 3F, abych do něj mohl lépe vytěžovat. Chtěl bych použít třeba topné těleso 1800W/ 3x230V a pak ještě musím vyměnit 1F termostat za 3F termostat.

Termostat ale nevím, jaký mám hledat. Nějak si pořád nejsem jistý, který termostat je ten správný. A na webu Dražice se mi také nedaří najít nějaký doporučený náhradní díl.

Neřešil jste to už někdo? Případně, máte někdo 3 fázovou variantu OKCE 200 a víte, co je tam za termostat?
Pawel
Příspěvky: 826
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Pawel »

1f termostat a ten spíná 3f stykač. Čím budete spínat?
Mex
Příspěvky: 441
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Mex »

Jen 1f termostat a dodatečný 3f stykač by asi nebylo to správné.
Tím by se vyřešil jen provozní termostat, ale už ne havarijní.
Tak pak by musely být ty stykače 2 v sérii, jeden napojený na provozní a druhý na havarijní.

Protože mě čeká něco pdobného, tak jsem to taky řešil. Ale já ještě bojler nemám, tak nemůžu změřit, co se mi tam vejde.
Budu mít jenom malý 125 litrů, na větší nemám místo.
Pokud by se tam rozměrově vešel, tak bych šel asi do tohoto:
https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=cotherm+80023
Je fajn, že obsahuje 2 nezávislé termostaty - provozní i havarijní.
Jen to chce zjistit, jak se to tam rozměrově vejde a jestli sedí díry pro uchycení.

EDIT.
Tak tady mají 2 termostaty, které vypadají na první pohled na fotkách stejně.
U tohoto přímo píšou vhodnost pro jednotlivé bojlery:
https://www.elny.cz/termostat-3-faze-co ... us-p10450/
Tady už jen obecně:
https://www.elny.cz/termostat-cotherm-b ... mat-p1483/

Jestli to správně chápu, tak jediný rozdíl je v délce hřídelky.
U toho správného má 14mm, u toho druhého 25mm.
Ten druhý je i označován "s dlouhou hřídelkou".
Správná délka hřídele je asi těch 14mm, takovou délku píšou i u náhradních 1f termostatů do těchto bojlerů.
Tak jestli je to fakt jediný rozdíl, tak by bylo snadné hřídelku případně zkrátit nebo termostat namontovat s distančními podložkami.

Až to vybereš a koupíš, tak pak prosím napiš, jak jsi dopadl.
kyocera
Příspěvky: 1250
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od kyocera »

Na webu Dražice se nenabízí samostatně 3f termostat , ale jako celý blok s uchycením do příruby, kde jsou 3 samostatná suchá tělesa
dále je tam jímka na termostaty a je tam i 3 fázový termostat s havarijním termostatem. Celý ten blok se montuje do příruby.
Celý ten blok kde jsou např. 3 suchá keramická tělesa spojená do hvězdy , 3 x 230V a každé těleso má 2,2kW včetně 3 fázového termostatu +
havarijní termostat stojí 6500Kč včetně DPH. Odkaz je níže uvedený.
Zrovna takový jeden bojler 250 l s popsaným blokem 3x 2,2kW včetně provozního a havarijního termostatu budu za týden zprovozňovat u
rodinného příslušníka na fotovoltaiku. 2 spirály budou použité na ohřev přes panely spolu s 3f termostatem a třetí spirála pak na případný dohřev z DS přes časový spínač s cyklem 24 hod. A v jímce je dost místa takže tam dám ještě jeden termostat na 1f s nižší teplotou cca 65°C pro DS. Kdežto termostat na 3 f bude odpínat měniče z FV a termostat se nastaví na 75°C. Každý den se vždy přepne na DS, ale z DS se většinou nic neodebere, protože voda bude z FV ohřátá na vyšší teplotu. Zbývá jen dodat, že panely budou mít celkem 7kWp A pro dvě spirály tam budou dva samostatné MPPT měniče. Oba měniče bez baterek. Jeden s výstupem obdélník 50Hz a druhý s výstupem čistý sinus 50Hz , který bude napájet hlavně i další sinus spotřebiče v domě a vpřípadě potřeby , tedy např pod mrakem si ten druhý sinus měnič docucne potřebnou energii z DS a to 100% bez přetoku .
Baterky tam budou až za několik roků.
Odkaz navýše popsaný blok 3f Dražice je zde
https://www.dzd.cz/prislusenstvi/topna-jednotka-tpk
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
pibi
Příspěvky: 777
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od pibi »

Asi je zbytečné měnit celou přírubu, když 3f termostat jde koupit jako náhradní díl a namontovat do stávajícího bojleru.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Uživatelský avatar
JirkaE
Příspěvky: 275
Registrován: pát dub 21, 2023 7:17 pm
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2kWp+2,25kWp
Kapacita baterie [kWh]: 10+10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od JirkaE »

Pawel píše: sob čer 08, 2024 12:23 am 1f termostat a ten spíná 3f stykač.
Podpořím tuto verzi od Pawel - za mě je to nejlepší řešení pro výměnu na 3F spirálu a asi i nejlevnější řešení.

Šťáva pro 1F termostat a následně pro stykač - vede i přes havarijní termostat = maximální bezpečnost.

- Jako náhradní díl je i 3F termostat - jenže havarijní originál na přírubě je pouze pro jednu fázi.
Pokud vyřadí jen jednu fázi, dvě fáze hřejí dál = nebezpečná kombinace - tuhle variantu NEDOPORUČUJI.

Pokud je již havarijní termostat ,,v akci" - nebo občas vypadne - signalizuje to závažný problém.

Pokud je to termostat se dvěmi kapilárami = jedna je havarijní - pak je to také možné - ale mám tady i jeden rozbitý - kde selháním celého termostatu selhali součastně oba ochranné prvky.
Tohle konkrétně je termostat pro 3F spirálu TJ.

Vůbec se mě to řešení nelíbí - nejlepší je havarijní zcela samostatně na víku příruby.


Mám otevřený bojler doma, bez spirály, taky nějaké TPK - pokud by někdo něco potřeboval změřit.

Fotku spirál jsem nedávno dával = liší se nejen délka článků = nelze brát délku nebo počet článků jako vodítko - jakou spirálu musím koupit.
Originál z bojleru 1F 2000W je uprostřed.
20240520_104210.jpg
Všechny tři lze použít pro závěsný bojler a součastně i pro menší TPK (menší = delka do 440mm)
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x 125Litrů
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky z Lídlu 140Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
Balkónovka 140Wp je také on-line : ZDE
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí... :D
pibi
Příspěvky: 777
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od pibi »

Beru jako samozřejmost, že se použije 3f termostat i s 3f havarijním termostatem.
Selhat může cokoliv, jak havarijní termostat, tak se můžou slepit kontakty stykače, prasknout vratná pružina, ...
Jako poslední záchrana slouží přetlakový ventil, aby se voda "bezpečně" vyvařila.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
kyocera
Příspěvky: 1250
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od kyocera »

Kromě toho, že AC bojler má svůj vlastní havarijní termostat uvnitř a má přetlakový ventil, dávám ještě navíc jeden externí havarijní termostat
nastavený na 90°C s kapilárním čidlem do jímky a ten pak ovládá napětovou spoušt na DC rozvaděči pro bojler. V případě, že by selhal např. MPPT
regulátor na ohřev vody a hrozilo by přehřátí bojleru, při 90°C se sepne elektromechanický externí termostat 90°C a odpojí přes napětovou spoušt FV panely od MPPT regulátoru na ohřev vody.Na fotce je externí kapilární termostat na 90°C.
Přílohy
P1090792.JPG
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Pawel
Příspěvky: 826
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Pawel »

pibi píše: sob čer 08, 2024 10:24 am Beru jako samozřejmost, že se použije 3f termostat i s 3f havarijním termostatem.
Selhat může cokoliv, jak havarijní termostat, tak se můžou slepit kontakty stykače, prasknout vratná pružina, ...
Jako poslední záchrana slouží přetlakový ventil, aby se voda "bezpečně" vyvařila.
Mě zase připadá zbytečné kupovat dva tak drahé termostaty když stačí použít ty stávající co jsou v bojleru a jen přidat ten stykač.
cipis
Příspěvky: 4568
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od cipis »

Nestaci.
Havarijni musi odpojovat primo, ne pres stykac.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
pibi
Příspěvky: 777
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od pibi »

Pawel píše: sob čer 08, 2024 11:19 am Mě zase připadá zbytečné kupovat dva tak drahé termostaty když stačí použít ty stávající co jsou v bojleru a jen přidat ten stykač.
To je jeden termostat, ve kterém jsou 3x2 kontakty sériově, aspoň v TPK 6kW, co mám doma v akumulačce.
Snímek obrazovky 2024-05-27 163552.png
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Mex
Příspěvky: 441
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Mex »

JirkaE píše: sob čer 08, 2024 8:55 am Mám otevřený bojler doma, bez spirály, taky nějaké TPK - pokud by někdo něco potřeboval změřit.
Prosím mohl bys blejsknout jak to vypadá uvnitř kde je přišroubovaný termostat?
Jde mi o to, kolik je kolem místa.
Pokud je tam prostor, tak tam můžu strčit jakýkoli termostat (s krátkou i dlouhou hřídelí) a ten s dlouhou případně odsadit distančkami.

U mě to bude v malém bojleru OKCE 125. Snad je to tam stejně.

Děkuji.
Mex
Příspěvky: 441
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Mex »

Pawel píše: sob čer 08, 2024 11:19 am Mě zase připadá zbytečné kupovat dva tak drahé termostaty když stačí použít ty stávající co jsou v bojleru a jen přidat ten stykač.
Nic mi do toho není a nejsem normožrout.
Ale zrovna tohle je věc, které je potenciálně nebezpečná. A kde zabezpečení není nějak extrémně drahé.

Ten havarijní by měl být schopný působit samostatně, i když se všechno v cestě toho provozního podělá. Třeba když se mu svaří kontakty, což není nic nereálného.
Takže pokud i havarijní řešit stykačem, dal dalším v cestě. Ne tím, který je spínaný provozním.

A než 2 stykače, tak to už bude skoro určitě levnější 3f termostat, který má v sobě provozní i havarijní, a stojí kolem 1000 Kč.
Mex
Příspěvky: 441
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Mex »

kyocera píše: sob čer 08, 2024 10:54 am Kromě toho, že AC bojler má svůj vlastní havarijní termostat uvnitř a má přetlakový ventil, dávám ještě navíc jeden externí havarijní termostat
nastavený na 90°C s kapilárním čidlem do jímky a ten pak ovládá napětovou spoušt na DC rozvaděči pro bojler. V případě, že by selhal např. MPPT
regulátor na ohřev vody a hrozilo by přehřátí bojleru, při 90°C se sepne elektromechanický externí termostat 90°C a odpojí přes napětovou spoušt FV panely od MPPT regulátoru na ohřev vody.Na fotce je externí kapilární termostat na 90°C.
Taky tam budu přidávat další čidlo, ale naopak jako první do řady.
Strčím do jímky elektronické čidlo. Buď NTC nebo možná DS18B20. A podle tohoto čidla bude nabíjení bojleru řešit automatizace buď ze 4 panelů jen pro něho, nebo z velké fotovoltaiky, případně když to nepůjde jinak, tak z gridu.

Provozní termostat nastavím vysoko,takže prakticky nebude spínat nikdy. Dřív to odpojí ta automatizace.
Tedy ve finále to bude tak, že jako provozní bude pracovat ten elektronický.
Ty mechanické budou jako 2 havarijní, kdyby selhala automatizace.
Pawel
Příspěvky: 826
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Pawel »

Nemám zájem se zde dohadovat Ale kdybych si říkal co když tak bych si asi ani žádnou elektriku do baráku nezapojoval. Co když se slepí ten bezpečnostní termostat?
cipis
Příspěvky: 4568
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od cipis »

Neco je "co kdyz" a neco, co je na havarijni odpojeni delane. Uz jen to, ze havarijni vypne a bez obsluhy nesmi zapnout, coz absolutne tim stykacem nesplnis. Navic maji kontakty delane tak, aby pravdepodobnost svareni byla uplne nekde jinde nez u tech stykacu.
Havarie bojleru klidne srovna se zemi barak, to neni jen zavest do baraku elektriku ...
Kdyz se nechces dohadovat, tak to proste akceptuj, ze to tak je, a nevymyslej potencialne nebezpecne hovadiny.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Mex
Příspěvky: 441
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Mex »

Pawel píše: sob čer 08, 2024 11:11 pm Nemám zájem se zde dohadovat Ale kdybych si říkal co když tak bych si asi ani žádnou elektriku do baráku nezapojoval. Co když se slepí ten bezpečnostní termostat?
Jasně, všechno se může pokazit.
Ale ten princip nezávislého provozního a havarijního termostatu by měl zajistit, že pravděpodobnost průseru bude minimální, protože by se musely podělat dva nezávislé systémy najednou.
A to už je přece jen velmi málo pravděpodobné. I když úplně nemožné to samozřejmě taky není.
Jak psal kyocera, tak si tam doplňuje ještě další.
Já si tam budu taky přidávat další ochrannou bariéru, i když trochu jinak (jak jsem psal).

A znovu píšu: 3f termostat provozní+havarijní stojí kolem 1000 Kč.
Za kolik koupíš slušný 3f stykač?
A to pokud bys chtěl tu bezpečnost trochu dodržet, tak pak za kolik koupíš 2 slušné 3f stykače?

No ale nic mi do toho není, je to jen taková debata na sobotní večer. Dělej jak je libo.
Uživatelský avatar
JirkaE
Příspěvky: 275
Registrován: pát dub 21, 2023 7:17 pm
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2kWp+2,25kWp
Kapacita baterie [kWh]: 10+10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od JirkaE »

Mex píše: ned čer 09, 2024 12:40 am
A znovu píšu: 3f termostat provozní+havarijní stojí kolem 1000 Kč.
Pokud je za takovou cenu, tak není samozřejmě co řešit.

Můžu poprosit o link ? Já nic takového nemůžu najít...

Originál od DZD po změně dodavatele termostatů je nyní ještě dražší a hlavně ta kvalita je podle mě horší.
Bývalé termostaty ze Slovenska byli lepší.



Já mám předřazený také termostat navíc, před bojler-1, dal jsem spolu s čidlem teploty přímo na plášť bojleru, zastrčil pod izolaci, v místě kde byl orientační teploměr, tedy originál provozní termostat i havarijní jsou nyní dvojnásobnou jistotou a vůbec nevypínají. Originál termostat vypínal na 69-71 Stupňů.

Proto se vypíná na 67-68 viz https://boiler-1.tmep.cz/ a energie přesměruje na další bojler, kde mám již i oběhové čerpadlo.

Oběhové čerpadlo - jistota č.3 má další předřazený termostat a spíná se na 72-73 Stupňů a spíná pouze čerpadlo ( originál termostat bojleru-2 (https://boiler-2.tmep.cz) na 75 Stupňů)

Bojler-3 ( https://boiler-3.tmep.cz předehřev z přebytků + pračka) je letos aktuální až později, protože mám nasměrovanou energii do baterií, tak asi poběží ,,pouze" 2-3 měsíce.
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x 125Litrů
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky z Lídlu 140Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
Balkónovka 140Wp je také on-line : ZDE
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí... :D
pibi
Příspěvky: 777
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od pibi »

JirkaE píše: ned čer 09, 2024 8:28 am Můžu poprosit o link ? Já nic takového nemůžu najít...
https://www.dilynakotle.cz/drazice-term ... ka_z12930/
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Mex
Příspěvky: 441
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Přestavba bojleru z 1F na 3F

Příspěvek od Mex »

JirkaE píše: ned čer 09, 2024 8:28 am ...
Proto se vypíná na 67-68 viz https://boiler-1.tmep.cz/ a energie přesměruje na další bojler, kde mám již i oběhové čerpadlo.
Oběhové čerpadlo - jistota č.3 má další předřazený termostat a spíná se na 72-73 Stupňů a spíná pouze čerpadlo ( originál termostat bojleru-2 (https://boiler-2.tmep.cz) na 75 Stupňů)
Bojler-3 ( https://boiler-3.tmep.cz předehřev z přebytků + pračka) je letos aktuální až později, protože mám nasměrovanou energii do baterií, tak asi poběží ,,pouze" 2-3 měsíce.
Ty linky nějak nefungují.
Není to jen použití někde zevnitř sítě?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek