Axpert Max 7200

Měniče Axpert
Keraj
Příspěvky: 230
Registrován: čtv dub 21, 2022 7:15 pm
Lokalita: Poblíž Hradce Králové
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Keraj »

Jak píše sindyk

Záleží na využití,
už si ani nepamatuji kdy se u nás pustila největší zóna na boost, to jsou necelé 3 kW odběru po dobu 3 minut. Málo kdy je odběr větší než 2 kW při vaření na více zónách.
Samozřejmě pokud někdo potřebuje vařit na více jak třech zónách naráz maximálním výkonem, pak stačí přeznačit šedý na modrý.

Já to ještě neudělal, mám tedy nulák jeden, 2,5 kabel přenese 5-6 kW podle uložení, měnič mi dá 5 kW.
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
měniče 5 + 3 kW
EPever IP5000-42-plus-T a IP 3000-42-plus-T
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
Příspěvky: 309
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Blansko

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Marek_Kuřim »

Marek_Kuřim píše: stř čer 05, 2024 9:33 am
Franta2776 píše: stř čer 05, 2024 9:19 am
Mělo by to jít bez problémů. Pozor na sílu modrého vodiče, poteče ním proud odběru z obou fází a na to není běžně dimenzovaný.
No, to je přesně to, čím si nejsem jist.
Je to tak, že plotny jsou na 230V a jsou vždy dvě na jedné fázi?
Nebo jsou zapojeny na 400V a proudy tečou mezi fázemi?
Tak jsem vlezl za troubu a podrobil připojení expertíze. A zároveň našel odpovědi. Do kuchyně je k troubě a desce přivedeno 5×2,5.
Trouba má na štítku 3,5kW a je na samostatné fázi.
Deska má plotny 3,2kW + 1,7kW na jedné fázi a 2,2kW + 1,7kW na druhé fázi.
Celé to visí na 3×20A jističi.
Ergo, toto celé pověsit na jednu fázi nejde. A 6mm modrý navíc tam nedostanu.
Takže zkusím na měnič pověsit jen 1/2 desky.

Bude to ale znamenat, že budu muset spojit modrou sběrnici (N) před měničem s modrou sběrnicí (N) za měničem. A budu se modlit, abych tím nic neposral... :dontknow:
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
cipis
Příspěvky: 4597
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od cipis »

Kudy ten kabel vede?
Pripojeni jen pulky ti nepomuze, kdyz nebude menic posunuty od te pulky na DS. Ty pouzivas vsechny plotynky na boost zaraz? Trouba si tech 3,5 kW vezme akorat pri rozehrivani, jinak to pri beznem peceni zere tak 2 kW. Ta indukce podobne. Pokud nepretizis menic, tak bude ten nulak chvili mozna o neco vice hrat, ale on ma povolenou teplotu vyssi nez pokojovou.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
pibi
Příspěvky: 781
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od pibi »

Pro jednofázové zapojení by se z kabelu 5x2,5 dal udělat 2x5mm2 L a N, + 2,5mm2 PE, ale není to v souladu s ČSN/EN.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
thomas.007
Příspěvky: 352
Registrován: pát říj 28, 2016 2:30 pm

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od thomas.007 »

Já bych vyhodil 3f jistič a dal tam 1F stejné hodnoty, teda B20A (4600W).
Vedení bude stále chráněné (tedy jestli je před jističem taky 2,5mm2) a jistič prakticky nespadne.
Podle normy vodič PE nesmí mít menší průřez, než má L a N.
1) jistič nesmí vypadnout při 1,13 násobku jmenovité hodnoty (5200W) no a to asi trvale bude těžko žrát (regulace),
2) jistič musí odpojit 1,45 násobek (6670W) do 1 hodiny,
3) souběh všech uvedených výkonů (8800W -> 38,3A) vypne tepelná spoušť za cca. 40 - 150 vteřin...
no, to u Axperta MAX 7200W zabere dříve ochrana a vypne se, ale jistič to bude držet.
Upřímně u mě doma, že bych ze 4 plotýnek využil všechny a do toho ještě pekl v troubě se mi nestalo. Běžně jedou 2 někdy 3 plotýnky, k tomu třeba trouba, která ale taky bere sice nárazově dost, ale ten souběh je možný jen v případě, že mám na plotně 4 studené plotýnky a v jednu chvíli je zapnu.
Další fintou je snížení napětí na měniči (já používám 220V), takhle mi utáhne malý měnič i 2x 2kW.
Při velké disciplíně (a napětí 220V) to jde ukočírovat i na 3,6kW Axpertu MAX, tedy 1f jistič B16A :mrgreen:
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1386
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od TomHC »

thomas.007 píše: čtv čer 06, 2024 9:25 pm Další fintou je snížení napětí na měniči (já používám 220V), takhle mi utáhne malý měnič i 2x 2kW.
Při velké disciplíně (a napětí 220V) to jde ukočírovat i na 3,6kW Axpertu MAX, tedy 1f jistič B16A :mrgreen:
Toto som presne urobil aj ja, celkom zaujímavo to zníži výkon odporových zaťaží. A spínaným zdrojom je to jedno.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
Příspěvky: 309
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Blansko

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Marek_Kuřim »

thomas.007 píše: čtv čer 06, 2024 9:25 pm Já bych vyhodil 3f jistič a dal tam 1F stejné hodnoty, teda B20A (4600W).
Vedení bude stále chráněné (tedy jestli je před jističem taky 2,5mm2) a jistič prakticky nespadne.
Mám jednu kacířskou myšlenku, co kdybych dal 20A jistič i na modrý nulák? Kdyby náhodou někdo zapomněl.... Je to moc prasárna?
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
Franta2776
Příspěvky: 2643
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Franta2776 »

Marek_Kuřim píše: stř čer 12, 2024 11:56 am
thomas.007 píše: čtv čer 06, 2024 9:25 pm Já bych vyhodil 3f jistič a dal tam 1F stejné hodnoty, teda B20A (4600W).
Vedení bude stále chráněné (tedy jestli je před jističem taky 2,5mm2) a jistič prakticky nespadne.
Mám jednu kacířskou myšlenku, co kdybych dal 20A jistič i na modrý nulák? Kdyby náhodou někdo zapomněl.... Je to moc prasárna?
Není, správně by to tak mělo být.Měly být jištěny oba vodiče z měniče, oba jsou živé.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
cipis
Příspěvky: 4597
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od cipis »

Musi byt ale sprazene mechanicky dohromady.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
Příspěvky: 309
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Blansko

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Marek_Kuřim »

cipis píše: stř čer 12, 2024 12:09 pm Musi byt ale sprazene mechanicky dohromady.
Proč? Seru na normy.
Řeším furt převedení trouby a sporáku na jednu fázi MAXe. Přívod mám jen 5x2,5 a nechci ztratit možnost přepnutí zpět na 3f
Když dám samostatný B20 na nulák, tak budu mít sichr, že jej nepřetížím…
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
unicast
Příspěvky: 1323
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od unicast »

Je tam riziko, že z nějakého důvodu vybaví jistič na nuláku a ne jistič na fázi, pak budeš mít fázi i na tom nuláku až po ten jistič. Ale pokud bude sporák správně uzeměný a je to opravdu jen 1F okruh, tak ta rizika jsou zanedbatelná.

Největší riziko vidím v tom, že se tím inspiruje někdo, kdo úplně neví co dělá a dá to takhle na skutečnou 3F instalaci, kde to může ale už napáchat dost velké škody.
rva
Příspěvky: 3640
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od rva »

Nech dvě plotýnky na distributora a doma vysvětli, že ty plotýnky jsou pašivé a co se na nich uvaří, ti nechutná. Trouba a dvě zbylé dvě plotýnky na tu jednu fázi pod 20A jističem pojedou a řešil bych to jen když by takový jistič padal. A pro ty dvě na distributora bych si vybral jinou fázi, než jde z fotovoltaiky, aby nebyly ve fázi.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
Příspěvky: 309
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Blansko

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Marek_Kuřim »

unicast píše: stř čer 12, 2024 12:32 pm Je tam riziko, že z nějakého důvodu vybaví jistič na nuláku a ne jistič na fázi, pak budeš mít fázi i na tom nuláku až po ten jistič. Ale pokud bude sporák správně uzeměný a je to opravdu jen 1F okruh, tak ta rizika jsou zanedbatelná.

Největší riziko vidím v tom, že se tím inspiruje někdo, kdo úplně neví co dělá a dá to takhle na skutečnou 3F instalaci, kde to může ale už napáchat dost velké škody.
Jo, toho rizika jsem si vědom a je pro mě naprosto zanedbatelné.
Daleko větší riziko vidím v přetížení toho nuláku při zapnutí trouby a dvou plotýnek desky…a to mě jistič na nuláku ochrání.

Je mi zcela jasné, že nejoptimálnejší řešení by bylo natáhnout tam dodatečně 6mm nulák a bylo by po starosti. Ale na to nemám v chrániče prostor…

A teď varování, pro všechny, kdo to čte a neví přesně, co dělá… je vždy lepší si na to pozvat profíka…
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
sindyk
Příspěvky: 549
Registrován: pát kvě 21, 2021 12:53 pm
Bydliště: Semily

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od sindyk »

Co prdnout troubu za proudové relé, které rozepne, když se náhodou při pečení zapnou "zakázané" plotny?
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | 14 kWh olova (4s2p JPC12-100 + 4s 12V92F)
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
unicast
Příspěvky: 1323
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od unicast »

Táhnout nulák dvojmo lze, přeznačit pracovní vodič (H, Č, Š, M) na jiný pracovní vodič taky můžeš.
cipis
Příspěvky: 4597
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od cipis »

Dát nespřažené jističe na nulák i fázi považuji za větší prasárnu, než co tu navrhoval kolega, dát 2x2,5 fázi, 2x2,5 nulák a zem jen 2,5 (zem má být stejně "tlustá" jak pracovní vodiče do rozměru 16mm2).
Stačí, že to přijde servisovat někdo jiný, nebude to pořádně poznačeno v rozváděči, vypne někdo jen ten nulák a bude pak třeba sranda.
Riziko přehřátí toho nuláku (a jaké pak asi je, když ten samotný drát zvládne 32 A, ve svazku 26 A? (a to je zatížení pro flexibilní kabely)) je mnohem menší než riziko případného úrazu nevhodnou manipulací s jističi.
Argumentovat "na normy seru" je naprostá hovadina, obzvlášť, když to řeší jedna jediná tyčka o délce okolo 30 mm. To je pak už zdechlost nejvyššího řádu.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
PetrDubi
Příspěvky: 1420
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od PetrDubi »

Já bych mezi ty jističe dal taky tu tyčku na propojení páček a bylo by.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek