Občasné přepětí panelu nad 150V

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
Bobo84
Příspěvky: 54
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Bobo84 »

Ahojte vespolek. Mám drobný problém. Na pergole mám už zapojeny string 3x450Wp a krmím baterku přes mppt easun 100A s maximem 150V. Na pergolu vleze 9 panelu, takže je plán zapojit to 3s3p. Momentálně je zapojen jen první string a stává se, že někdy ráno, když jsou už panely osvícené, spadne občas regulátor do chyby: max napětí překročeno. Není nějaký fígl, jak lehce zatížit pernementne panely tak, aby nikdy neprestrelilo napětí naprázdno 150V? Panely mají Voc těsně pod 50V...ale očividně to ráno prochladle dává více ...za provozu se to samozřejmě už nestane...Je způsob? Zapojovat 2s4p se mi to nechce...byla by díra po jednom panelu ::facepalm::
unicast
Příspěvky: 1255
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od unicast »

Šel by tam přes diakovou regulaci připojit třeba přímotop jako balastní zátěž. Ale lepší bude tam dát mppt s vyšším Vmax, třeba Epever nebo Victron.
Vitek
Příspěvky: 1928
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Vitek »

Ne je to nevhodne zvoleny system. Pokud maj voc pod 50 musis pouzit 2s4p a jeden nechat nezapojeny. A nebo koupit jiny nabijec ktery snese vetsi napeti.
Musis pocitat s tim ze ani v minus 20 v zime naprazdno nepresahnes tech 145 V.

Takze cele spatne. Muzes mi napsat kdo ti doporucil takhle dimenzovat? To je fakt zmar tady.
Vitek
Příspěvky: 1928
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Vitek »

unicast píše: sob kvě 11, 2024 10:47 am Šel by tam přes diakovou regulaci připojit třeba přímotop jako balastní zátěž. Ale lepší bude tam dát mppt s vyšším Vmax, třeba Epever nebo Victron.
No to neni dobre. Nekdo primotop vypne nebo se poroucha a ke to v prdeli.
Uzivatel musi zajistit nizsi napeti stringu to je nutnost nejake zarovky transily diaky a podobny necim spinane zateze sice muzou pomoct ale i ty zateze se mohou odpojit a pak se stane zase pruser a nabijec shori a nebo se jinak poskodi.
Vyrobci nabijecu a panelu parametry udavaji tak proc to neudelat jednoduse a spravne ale delat to slozite a nespolehlive .... Mimochodem chtel bych videt jak primotop vydrzi 25 let bez odpojeni....
Bobo84
Příspěvky: 54
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Bobo84 »

No tento systém jsem si vymyslel já 😂😂 No nejhůř bude 8 panelu 2s3p... Ale přece jen. Měnič má max vstup 150Voc a panely mají 49,8Voc. Jakmile jsou lehce zatížené , tak to jde dolů a běžné je tam nějakých 120V. Mám za to, že měnič s tím nemá problém, jen je pevně nastavena hranice 150 pro chybu, ale to v zátěži nikdy 150 nebude..takže bych se asi nebal o nějaké poškození z tohoto důvodu. Připojit na výstup panelu trvale nějakou maličkou zátěž na 150V? Hrozí nějaké nebezpečí? Nebo trvale nějakou zátěž až na výstup regulátoru? Výstup mám 48V Lion
Atman
Příspěvky: 307
Registrován: ned čer 20, 2021 10:09 am
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: Západné Slovensko

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Atman »

Vitek píše: sob kvě 11, 2024 10:49 am Ne je to nevhodne zvoleny system. Pokud maj voc pod 50 musis pouzit 2s4p a jeden nechat nezapojeny.napeti.
Stačilo by v jednom z dvoch stringov 2s4p ten deviaty dať paralelne k panelu, ktorý na pergole je najviac náchylný k tieňom. Potom sa aspoň využije keď sú tiene a keď nie sú, nič sa nestane a panely sa budú spoločne na polovicu flákať. Lepšie ako vôbec nezapojený. Ja to na pergole tiež tak idem robiť kvôli Voc - 53V jeden panel, 250V mptt, deviaty panel (ukladanie 3x3) dám paralelne s jedným rohovým, kde od 14tej mi začína chodiť tieň.
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
rva
Příspěvky: 3581
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od rva »

Jiný regulátor a tento si nechat pro příští rok na rozšíření elektrárny.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Soban
Příspěvky: 3524
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Soban »

Prostě se to nejdříve musí spočítat VOC + kolik to dá v zimě při - XX.

A dle toho pořídit mppt a nebo obráceně dle mppt si pořídit panely s příslušným VOC.

Tady pokud chceš všechny využít je řešení vyměnit mppt které bude zvládat větší napětí.....
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Bobo84
Příspěvky: 54
Registrován: pát říj 07, 2022 8:03 pm

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Bobo84 »

A co tak srazit v každém stringu mezi jednotlivými panely didama celkové napětí o pár voltů? Možná pomůže jen pár voltů na to 3s. Dělají se i spojovací konentry s diodou pro ochranu.. něco takového a vyměnit diodu?
pibi
Příspěvky: 747
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od pibi »

Na zimní mrazy počítej s nárůstem napětí +15-20% jestli Ti teď občas vyleze napětí ke 150V, za mrazivého zimního rána to může být 170V.
Je to Tvoje zařízení, dělej jak myslíš.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1343
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od TomHC »

Ja len taká technická otázka. To "zimné Voc" sa objaví len keď MPPT urobí hľadanie nového maxima, alebo keby sa pri nejakej údržbe pripoja odpojené stringy. Pravda? Ak áno, nebolo by možné použiť nejaký varistor alebo niečo podobné, čo by tieto (predpokladám) kratučké špičky vedelo odfiltrovať?

EDIT: moje panely majú Voc 50.28V a mám ich zapojené ako 2S, prikladám graf zo dnešného dňa. Vmp max 89.8V
Přílohy
voc.PNG
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Soban
Příspěvky: 3524
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Soban »

Fakt se budou hledat berličky jak obejít VOC?

VOC tam bude jak bude mrznout a svítit slunko......

Jak to chcete ignorovat, vaše věc...
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Kostěj
Příspěvky: 593
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Kostěj »

TomHC píše: sob kvě 11, 2024 4:47 pm ...nejaký varistor, čo by tieto špičky vedelo odfiltrovať?
Zima, poledne, po obloze se honí tmavé mraky a vykoukne ostré slunce. Přidá se rozptyl a krátkodobě může být přes 1000W/m2. Ten varistor by musel alespoň několik minut udržet řádově kilowatty výkonu. Stálo by to stejně jako jiný měnič.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1343
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od TomHC »

Soban píše: sob kvě 11, 2024 5:39 pm Fakt se budou hledat berličky jak obejít VOC?

VOC tam bude jak bude mrznout a svítit slunko......

Jak to chcete ignorovat, vaše věc...
Nie, Voc tam nebude keď budú panely zaťažené. Voc je napätie bez záťaže, otvorený obvod.

Vmp max 91.4V, 25.3.2024. Na grafe okolo 12:00 dávalo MPPT cez 4.5 kW, pričom max. MUST PV1800 je 80A = 80 * 54V (baterka) = 4.32 kW. Vmp bolo vtedy iba cca 75V.

A ja nič neignorujem, ja sa len pýtam. MUST PV1800 má limit Voc 150V, ja som v pohode.
Kostěj píše: sob kvě 11, 2024 5:43 pm Ten varistor by musel alespoň několik minut udržet řádově kilowatty výkonu. Stálo by to stejně jako jiný měnič.
Záleží, ako prebieha hľadanie max pointu na konkrétnom MPPT, ale nepredpokladám, že nechá odpojené panely na 10 sekúnd. Na MUSTe som nikdy nevidel Voc napätie...
Přílohy
voc25.3..PNG
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Soban
Příspěvky: 3524
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Soban »

Jenže mppt pořád ty panely nemá zatížené!

Já na dvojici 500Wp jsem měl za provozu i přes 90V. A to nemrzlo!

A jak jsou pořádně zatížené klesne to i na 60V.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1343
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od TomHC »

Ešte raz, pozri ďalší graf. Do 15:09 sa nabíjala batéria už len s 2A prúdom (top balancing), potom sa znížilo napätie bulk/float a MPPT malo NULOVÝ výkon, začalo sa brať z batérie. Napätie na paneloch stúplo o cca 1 volt! Kde v prdeli je to Voc? :uh:

Ja vám tu nechcem narúšať Voc mantru, len vám ukazujem dáta (2 sekundový interval zberu do InfluxDB) z reálnej prevádzky PV1800. Čo urobí EAsun, alebo EPever netuším.
Přílohy
voc-dnes.PNG
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Soban
Příspěvky: 3524
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od Soban »

Jenže to je dle teploty, svitu a zatížení.....

Může ti to vycházet a pak se to jednou sende....
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
glottis
Příspěvky: 2128
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od glottis »

victron mppt treba periodicky zkousi a hleda bod a odlehcuje to skoro az na Voc.
cipis
Příspěvky: 4456
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od cipis »

Čím to měříš?
Anebo to jsou jen data, co posílá samotný Must? Tak to filtruje, resp. v momentě odpojení při hledání nemá stejně co měřit.

Před 16 dny nahlásil smartsolar150/70 Vmax 127,41 V.
U tří panelů v sérii, co mají Voc 40,6 V (při standardních podmínkách). Tj. je to o více než 6%..
A co se koukám do historie, tak tam furt lítá Vmax těch 120 V.

Provozovat zařízení na hranici nebo i za ní je totální krávovina. Ale je to jeho regulátor, tak akorát pak ať nebrečí.

TomHC píše: sob kvě 11, 2024 6:35 pm Ešte raz, pozri ďalší graf. Do 15:09 sa nabíjala batéria už len s 2A prúdom (top balancing), potom sa znížilo napätie bulk/float a MPPT malo NULOVÝ výkon, začalo sa brať z batérie. Napätie na paneloch stúplo o cca 1 volt! Kde v prdeli je to Voc? :uh:

Ja vám tu nechcem narúšať Voc mantru, len vám ukazujem dáta (2 sekundový interval zberu do InfluxDB) z reálnej prevádzky PV1800. Čo urobí EAsun, alebo EPever netuším.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva
Příspěvky: 3581
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Občasné přepětí panelu nad 150V

Příspěvek od rva »

Jde o to jaká je elektrárna. Já mám několik regulátorů a když jeden usoudí, že je baterie nabitá, tak jeho odběr z fv panelů klesne na nulu.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek