Axpert Max 7200

Měniče Axpert
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od PetrDubi »

Když je vypnuté to tlačítko na displeji, tak je měnič trvale vypnutý a fungují pouze MPPT, které dobíjejí baterii, pokud něco teče z panelů. Ráno se probudí, přes den dobíjí a večer zase usne.
Akorát pokud ho chceš takhle použít, tak by jsi měl mít nahraný firmware, který má vyřešený zaseknutí na 90V při malém proudu (90V stuck).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Charlie_XZ
Příspěvky: 50
Registrován: pon led 06, 2020 5:58 pm

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Charlie_XZ »

PetrDubi píše: sob bře 16, 2024 6:22 pm ... Akorát pokud ho chceš takhle použít, tak by jsi měl mít nahraný firmware, který má vyřešený zaseknutí na 90V při malém proudu (90V stuck).
Nějaký odkaz na toto FW prosím ? nemohu to nikde najít a nerad bych to bricknul ...
Mogul
Příspěvky: 155
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

S tím WF to není tak jednoduché. Existují dva typy čipů a tím pádem dva druhy firmware, které jsou pro ně určené. V první řade bych doporučoval si zjistit instalovaný typ čipu. Pak už je snadné dohledat i firmware.

S určením instalovaného čipu můžeš začít zde :
https://powerforum.co.za/topic/15880-axpert-chipset-chatter/
Mogul
Příspěvky: 155
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

Ten Axpert na USB výstupu šíleně kecá :eek2: :-) By mě zajímalo, kde bere tu energii na dobíjení baterek, když není slunce :-) ... A nebo kecá se sluncem :-) To ten AC odběr je tedy mnohem přesnější (červená) (modrá je to, co dle Axperta leze do/z baterky)
Budu muset zapracovat na odečítání ze SmartShuntu 500A. :idea:
5644.jpg
Soban
Příspěvky: 3521
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Soban »

Nějak nechápu?

To že je modrá čára výš jak žlutá je v pořádku, protože měříš proud a o napětí tam nic nemáš.

Když budeš porovnávat výkon bude graf vypadat jinak.

Prostě mppt tu elektřinu transformuje na menší napětí a větší proud.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Mogul
Příspěvky: 155
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

No asi to není úplně nejlépe popsané. Vše je to ale výkon ve Watech. Proto je mě to divné. Modrá by měla kopírovat jak žlutou, tak i červenou, kde červená ubírá ze žluté a výsledek je modrá. A samozřejmě neviditelná spotřeba samotného střídače. Při detailnějším pohledu v minulém příspěvku je vidět ta indiference.
Ve větším časovém měřítku znázorněno takto:
rtjt.jpg
Soban
Příspěvky: 3521
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Soban »

No tak potom to počítáš blbě.....

Jak ty W počítáš protože je rozdíl zda ti měnič zobrazuje proud který teče z mppt nebo který teče do mppt z panelů, tak stejně musíš vědět napětí na vstupu mppt a napětí na výstupu mppt aby jsi správně spočítal výkon.

A samozřejmě nějaké kecání tam bude.....
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Mogul
Příspěvky: 155
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

No jo, to mě ani nenapadlo, že by to mohl blbě počítat MultiSIB Control , který data vyčítá z Axpertu skrze USB port. :uh: Já tak nějak bral za hotové, že už lezou špatná data z USB a Multisib to jen zobrazuje a odesílá na Emoncms. :dontknow:
Tak to se budu muset kát ... :wall:
A i když to třeba není chyba Axpertu jako takového, beztak je to zajímavé zjištění :write:
Soban
Příspěvky: 3521
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Soban »

No co ty hodnoty porovnat s tím co vypisuje ten měnič přímo na svém displeji.

Protože SW pošle nějaký dotaz třeba na proud mppt, ovšem jde o to zda měnič posílá ten proud co do mppt jde z panelů a nebo ten co jde z mppt do baterky.

Vím že jsou rozdíly u nízkonapěťových mppt se posílá většinou proud z mppt co teče do baterky a u vysokonapěťového zase většinou proud z panelů do mppt. (Záleží v kterém místě se ten proud měří - kde je to čidlo)
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
Příspěvky: 302
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Blansko

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Marek_Kuřim »

Mogul píše: pát bře 22, 2024 11:07 am No jo, to mě ani nenapadlo, že by to mohl blbě počítat MultiSIB Control , který data vyčítá z Axpertu skrze USB port. :uh: Já tak nějak bral za hotové, že už lezou špatná data z USB a Multisib to jen zobrazuje a odesílá na Emoncms. :dontknow:
Tak to se budu muset kát ... :wall:
A i když to třeba není chyba Axpertu jako takového, beztak je to zajímavé zjištění :write:
Ahoj, mě data vyčítá z Maxe Solar Asistant, který ale bohužel nekombinuje údaje o baterce a výkonu.
Přehledový graf mi zobrazuje, co dává FV (panely/baterka) nebo distribuce, vzhledem ke spotřebě domu. Vlastní spotřebu Axpertu nevidím na žádném grafu, který má SA k dispozici.
Detaily proudu do a z baterky, napětí baterky a hodnoty obou stringů (U, I, P) lze pak vidět na samostatných grafech.
Přílohy
obrázek_2024-03-22_113938771.png
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
Mogul
Příspěvky: 155
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Axpert Max 7200

Příspěvek od Mogul »

Je zajímavé... a pro mne potěšující, že Max dokáže vyrovnávat zatížení obou vstupů. Chodí to jak má a za to jsem fakt moc rád. :yes:
rghsthg.jpg
rghsthg.jpg (30.15 KiB) Zobrazeno 72 x

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek