Victron a indukční zátěž

Měniče Victron
cipis
Příspěvky: 4331
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od cipis »

To budeme za chvíli asi montovat i kompenzaci jako ve fabrikách :)
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban
Příspěvky: 3448
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Soban »

Asi ano když mám:
Jalový výkon
Jalový výkon
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
eman
Příspěvky: 962
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od eman »

Neřeší tyhle problémy s motory spouštěč? Mám 11kW protah a ten má problém i na DS. Chytal jsem se mu koupit spouštěč, aby ten proudový náraz nebyl takový, že problikne půl vesnici televize.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
Mex
Příspěvky: 305
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Mex »

Jestli chceš svému protahu udělat radost (a obyvatelům vesnice taky), tak mu kup frekvenční měnič.
Když mu nastavíš rozumnou rozběhovou křivku, tak bude spokojený protah, distributor, i dámy, co zrovna sledují svou denní dávku emocí v seriálu na Nově.
Pavel111
Příspěvky: 119
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Poháním tu Victronem spoustu třífázových motorů.A není problém.Problém je jen když je to na limitu.Pak je Vicron oproti Gridu měkký.Manželka hlásila,že když přitlačím na pilu,tak tam bylo na 4kW motoru skoro 7 kW.To chápu.Jenže než to projde přes servery v Seattlu,tak ta špička bude někde jinde než hlásí VRM.Samozřejmě výše.Já jsem tu cirkuli zastavil i na Grid kdy klouzaly řemeny.Teď na 2x5KVA Multiplus (na fázi) cirkulárku také opravdu výjímečně zastavím.Ale řemeny nekloužou a přitom systém nespadne..To znamená,že systém drží,ale je stále měkčí než Grid.
Nutkno podotknout,že tyto extrémy nezkouší každý...chápu.Já cirkulárku většinu roku nepotřebuji.Je to v rámci testů.
Myslím,že je to opět věc softu.8kW na fázi je sice teoreticky tvrdší zdroj než byl u mne EON,ale v určité chvíli,když se na Victron moc tlačí,řekne Victron dost.
T.j.mozek Victron řekne dost,zatímco mozek"Temelína" cpe elektriku dál a kloužou řemeny.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Pavel111
Příspěvky: 119
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Asymetrie zatížení jednotlivých fází evidentně nedělá Victronu problém.Včera jsme měli na jednotlivých fázích poměr 8100W ku 500W ku 3300W.Myslím,že důvodem pro to,že to funguje, jsou dostatečně silné vodiče se stejnými odpory.Ale kam s nimi?Nechci dělat smyčky,a na stěně to vypadá jako nedodělané,když to visí v prostoru...
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Mex
Příspěvky: 305
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Mex »

Jestli není lepší na každou práci použít správné nářadí.

Pro řízení asynchronních motorů lidstvo už dost dávno vymyslelo frekvenční měniče. A nic lepšího od té doby nikdo neobjevil.
Použití frekvenčního měniče přináší úplně jiné možnosti a komfort.

A jistě i ten drahý Victron (a jeho baterky) bude mnohem spokojenější po zatížení měničem s dobrým účiníkem a pozvolným náběhem, proti mizernému účiníku a děsným proudovým rázům bez toho frekvenčního měniče.
rva
Příspěvky: 3514
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od rva »

Můžu ukázat co udělá zvyšující 1f/3f měnič, kterým poháním cirkulárku:
Odběr frekvenčního měniče 1f-3f při řezání cirkulárkou.jpg
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Mex
Příspěvky: 305
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Mex »

Jestli můžu doporučení a tip: pro nějakou seriózní práci rozhodně nepoužívat zvyšující měniče s 1f napájením.
Je to nouzovka pro ty, co nemají možnost 3f napájení, a současně mají spotřebič, který se nedá přehodit do D na 3x230V.
A jakožto nouzovka to má i nouzovkové výsledky.
Ne nadarmo to značkoví výrobci ani moc nevyrábí.
Pavel111
Příspěvky: 119
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

V jiném vlakně také propaguji frekvenční měniče co se týká rozběhových proudů atd.Jenže není to všelék.Např.na slušnou cirkuli s kolébkou,kterou jsem koupil za 120€ se mi nechce kupovat fr.měnič na 4kW za ještě větší finance.Navíc když s rozběhem problém nemám.Frekvenční měnič toho umí odfiltrovat mnoho,ale je to potencionální "kurvítko".Já mám raději jednoduchost.Kde nic není, nemůže se nic podělat.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Mex
Příspěvky: 305
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Mex »

I tak se to dá brát.
Je to podobné jako třeba otázka jestli jsou lepší brzdy s ABS (kde je potenciální kurvítko) nebo bez.

Kolem měničů funguje docela velký sekundární trh, Bazoš atd.
Pavel111
Příspěvky: 119
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Mám tu doma měnič od Mitsubishi 22kW nefunkční.Cena za opravu 2500€ +MwSt výměnným způsobem.Přitom mám dojem,že je tam jen proražený kondík a ochranná dioda.Ale nemají na sobě žádné označení takže to musí k výrobci.Jen výrobce ví,co tam patří.Je to úmysl?Poslední fr. měnič(2kW) jsem také kupoval přes Bazoš a spokojenost.Ale nefunguje to vždy.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Pavel111
Příspěvky: 119
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

rva píše: sob dub 13, 2024 3:29 pm Můžu ukázat co udělá zvyšující 1f/3f měnič, kterým poháním cirkulárku:Odběr frekvenčního měniče 1f-3f při řezání cirkulárkou.jpg
Jaký je tam motor?Koukal jsem,že odběr je i kolem 10kW...
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
rva
Příspěvky: 3514
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od rva »

Štítek říká, že 5.5 kW. A koukám, že bych to mohl přepojit z hvězdy do trojúhelníku a nebyl by potřeba zvyšující frekvenční měnič.
štítek elektromotoru cirkulárky
štítek elektromotoru cirkulárky
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Pavel111
Příspěvky: 119
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Díky za info,
takže se dá předpokládat,že u cirkulárky,kde není žádné elektronické hlídání,jen naše kondice(svaly),umí být odběr při práci cca dvojnásobek jmenovitého výkonu motoru.I když takovýto graf neumím,tušil jsem to.
Mimochodem,to jsi hnal vše přes tu jednu fázi nebo jsem to špatně pochopil?
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
rva
Příspěvky: 3514
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od rva »

Jo, fv je jednofázová, takže z jedné fáze. Teď už mám venku na zdi 1f/32A zásuvku na kterou se měnič připojuje. Alternativně (raději) používám jiný frekvenční měnič DC/3f, který napájím přímo z jednoho fv pole. Víc o těch pokusech začíná na pokusy s frekvenčními měniči DC/3f a 1f/3f
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Pavel111
Příspěvky: 119
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

1f/32A zásuvku si neumím představit.To je nějaká stará poctivá?(keramická)Také jsem si udělal jednu silnou zásuvku přímo v rozvaděči elektrárny,v rozporu s předpisy.Ale umím s tím žít a jednofázová Wapka si jen vrní.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Dagus
Příspěvky: 1946
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Dagus »

Pavel111 píše: ned dub 14, 2024 1:07 pm 1f/32A zásuvku si neumím představit.To je nějaká stará poctivá?(keramická)Také jsem si udělal jednu silnou zásuvku přímo v rozvaděči elektrárny,v rozporu s předpisy.Ale umím s tím žít a jednofázová Wapka si jen vrní.
Je to běžná zásuvka/zástrčka jako se dělá 3f, tak je i modrá 1faz.
https://www.elfetex.cz/10-081-306-pce-v ... 8wQAvD_BwE
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
rva
Příspěvky: 3514
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od rva »

Celkem běžná pro připojení 1f zařízení s vyšší spotřebou. Na rozdíl od 3f mají modrou barvu, namátkou třeba na 1f 32A zásuvka, ale já mám poctivou Čínu.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
cipis
Příspěvky: 4331
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od cipis »

Co je to ten hodinovy uhel? Jak jsou ty koliky natocene?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek