Victron a indukční zátěž

Měniče Victron
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Mám trochu špatnou zkušenost co se týká Victrona a el.motorů.Při jedné fázi mi loni padal Victron Multiplus 5000VA kvůli Wapce s motorem 2,9kW.Pak u třífázbetrieb(3xVictron Multiplus 5000VA)jsem nemohl na cirkulárku 4kW motor přitlačit.Spadlo to.Čekal jsem od toho víc...
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Soban
Příspěvky: 3526
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Soban »

No a změřil jsi jakou špičku ten motor generuje při startu.

Motor vygeneruje klidně 10 násobek jeho příkonu což 5kW měnič nedá 29kW!!!

To stejně s tím 4kW motorem.

A u motorů je třeba ještě počítat s jalovým výkonem pokud tam nemáš kompenzaci atd..........
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Při startu nemá vůbec Victron problém.Jen při zátěži.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Jen doplňující info:Victrona jsem nikdy neshodil při startu.Takže krátkodobé přetížení snáší velmi dobře,dle údajů výrobce.
Po spuštění Wapky cejchovaný elměr ukazoval okolo 3200W,předpokládám žhav.svíčka v bufíku.Pak se ustálil na hodnotě 2,7kW.Ale od startu Victron signalizoval přetížení a cca po pěti nebo sedmi minutách zkolaboval.Přitom odporovou zátěž snáší velmi dobře.Do 4,5kw když je chladno.V létě,když bylo vedro zvládal 3,6kW na fázi,což výrobce udává.Není to kritika Victrona,jen poznatek pro ostatní.Celkově hodnoty výkonů za určitých podmínek souhlasí s údaji výrobce.Jen ta indukční zátěž mu dává zabrat.Ale to asi všem zdrojům.Snažil jsem se před několika léty tady na fóru dopátrat,jestli mi to Victron utáhne,jednoznačná odpověď nebyla.Neutáhne.Victron Multiplus II 5000VA neutáhne delší dobu motor 2,9kW na jedné fázi a na školení to nikdo neřešil.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
glottis
Příspěvky: 2129
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od glottis »

nepomohlo by pripojit kondenzator na narovnani uciniku? To by me docela zajimalo
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2206
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od gupa »

Pavel111 píše: ned bře 17, 2024 11:54 am Mám trochu špatnou zkušenost co se týká Victrona a el.motorů.Při jedné fázi mi loni padal Victron Multiplus 5000VA kvůli Wapce s motorem 2,9kW.Pak u třífázbetrieb(3xVictron Multiplus 5000VA)jsem nemohl na cirkulárku 4kW motor přitlačit.Spadlo to.Čekal jsem od toho víc...
A je možné čekat trochu více informací okolo zapojení, konfigurace? Proč nehodily chybu všechny tři zaráz? A jakou chybu? Přechoďák na svorce a kvůli podpětí, nebo něco jiného?
Naposledy upravil(a) gupa dne sob bře 23, 2024 8:19 pm, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
pibi
Příspěvky: 748
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od pibi »

Nebo motor zapojen do trojůhelníku?
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2206
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od gupa »

Na wapce je to určitě do trojuhelníku, 1f wapku mám, ale dlouhodobě jsem ji ještě neprovozoval kvůli hadici, prostě nález v místním kovošrotě, nikdo ho chudáka nechtěl, furt jsem kolem něj chodil až jsem si ho zvážil a vzal dom. Určitě bych proměřil kondenzátor, ten jsem dával nový. Motor má 2,2kW, mám paralelně 3x2kVAVM.
IMG_20240323_204300.jpg
IMG_20240323_204515.jpg
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2206
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od gupa »

Pavel111 píše: ned bře 17, 2024 12:33 pm Při startu nemá vůbec Victron problém.Jen při zátěži.

V první části mluví o tom, jestli je chyba kterou vyvolá firmware, zmiňuje pravidlo třikrát a dost nebo po nějaké době se měniče samy zresetují. Předpokládám že nastavení je 1x3xmaster na 3f. A nastaveno na 3f přes VE bus quick Configure. Vidím v podpisu ale 6 měničů a velkou baterii, tak mi není jasné jak to nemůže pracovat. Proto si myslím, že proudu není někde učiněno zadost. Je ale fakt, že takové ostrovní měniče jsou měkký.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
pibi
Příspěvky: 748
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od pibi »

Asi bych na PC spustil remote konzoli z Cerba, nevím, jak to vypadá u 3f systému, někde jsem viděl, že to měří proudy a výkony u jednotlivých fází, pokud ano, spustit nahrávání obrazovky, pustit cirkulárku a řezat, případně připojit mikrofon, aby v záznamu byl i zvuk cirkulárky. Při zatížení motoru může proud chodit klidně na 5 - 7 násobek jmenovitého.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od PavelR »

pár detailů.
je to doopravy jako 3f zkonfigurováno ve vebus system config nebo jak se ten tool jmenuje? aby to drželo fázový posuv a doopravy to byl 3f ? Už jsem se setkal s borcem co to hodil na zeď, zapnul a ono to dělá psí kusy. Jé ono se tam musí něco nastavovat ... ahá. Ani neměl propojenej ve.bus...
Tedy 2MP na L1 2 na L2 2 na L3 ? jsou cca stejně dlouhý kabely na DC a AC straně? a ne zbytečně velký průřez? aby byly impedance zhruba stejný? Ty kabeláže zmiňují u drátování více paralelních sestav měničů. Wiring unlimited strana 55 to může taky dělat rutiku.

Pokud to provozuješ jako offgrid tak bych na takových strojích jalovinu kompenzoval. Kompenzační kondenzátor stojí prd a buď spočítat nebo empiricky aby proud cca odpovídal činnému výkonu. Pak není jediný důvod aby to padalo.
Když je vykompenzováno zbývá ti pak výkon i na jiný zátěže i při provozu pily.
Kdybys potřeboval kopenzační kondy dokážu zajistit.
Mex
Příspěvky: 390
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Mex »

Když nevím, tak napřed měřím.
Píšeš, že máš certifikovaný měřák. Ale měří to, co potřebuješ? Nebo měří jen činný výkon?

Koupil nebo půjčil bych si nějaký nezávislý 3f měřák, který umí měřit a logovat činný a jalový výkon, a k tomu účiník.
Třeba nějaký takový by to mohl umět (zkontrolovat napřed před případnou koupí pořádně dokumentaci):
https://shop.atoselektro.cz/elektromer- ... 27383.html

Až to budeš mít exaktně změřeno, tak pak můžeš začít dělat závěry. Zatím vaříš z vody.
Kdybys byl z Brna nebo blízkého okolí, tak bych ti ho možná mohl půjčit.
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Jen pro upřesnění,tento problém jsem měl dokud byly jen 3 jednotky Multiplus.Co jsem to zdvojil,tak problém nemám.To, že MPII 5000VA je takový čajíček byl důvod,abych to zdvojil. Je to nakonfigurováno správně.6x Multiplus už jde.Jen mi šlo o to,že papírově motor 4kW 3xMPII 5000VA zvládaly ale realita byla,že to pod zatížením nezvládaly.Odporovou zátěž 3x3,5kW v topné spirále dávaly v pohodě.Teď už je mi to jedno.Co mám 6 jednotek,tak mám silnější elektriku než od EONu.Akorát mne zarazil ten rozdíl v druzích zátěže,což Victron nezmiňoval ani na školení.Oni samozřejmě říkali,že rozdíl tam je.Jen jsem chtěl ostatní varovat,že ten rozdíl je větší,než by se dalo čekat.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Pavel111
Příspěvky: 136
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Pavel111 »

Nevím,jestli by to nebylo na samostatné vlákno o mojí realizaci,ale samozřejmě mám všude stejně dlouhé kabely +-1cm (50mm průřez) se stejnými pojistkami,to je základ.Střídače si jen vrní a kolikrát ani nezapínají chlazení.Nenechal jsem si poslat aktualizeci softu,protože sám Victron uvádí,že pokud vše funguje jak má,tak "neškrábat".Nechal jsem aktualizovat MPPT nabíječky a rozdíl je znatelný.Daleko dřív zapínají větráky a na mnohem vyšší výkon.Doma bych to mít nechtěl.Je to hukot.Z toho dedukuji že se jim asi pár reglů seškvařilo...
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2206
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od gupa »

Mám nějaké tušení, že motor by měl být zapojen i s nulou, do hvězdy, něco mi říká, že to je kvůli tomu, že jde o zdroj 3x230V, ne 3x400V. To umí jen další krabice s názvem frekvenční měnič a na něm udávaných 3x400V na výstupu.

Jaké údaje jsou na štítku a jak je motor 4kW ve skutečnosti zapojen? Když jsem testoval kdysi moje 3 chuďata tak kompresor s motorem 4kW na 3f mne také roztáhly, víc si ale jako zkušenost nepamatuji, dal jsem je paralelně a hodně dlouho jsem do nich nevrtal, protože fungovaly. Pro motory s fr. měničem z 230V do 2kW na 3f nemají problém.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od PavelR »

motor do hvězdy nemusí být zapojen s nulou. To jsem nikdy neviděl ani na síti. Je to symetrické, beztak by nulou nic neteklo.
je to 3x230 s fázovým posuvem. Takže 400V sdružené. Uzel je zapojen u měničů tam kde má být.
Klidně můžeš zapojit nějakou zátěž mezifázově a nic se neděje.
Máme instalaci 3f MP II na ČOV a tam je to samej motor. Žádný problém.
PavelR
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od PavelR »

MP II 5000 jsem viděl slabou půlhodinu v ostrovu na 6,5kw je svítil na přetížení ale držel. 3 fázově to je cca 20kw to by mohlo nějakej ten motor nakopnout. Otázka jaká tam je ta jalovina.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2206
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od gupa »

Právě že tam symetrie moc není a pokud není, úhly se mění a spotřeba na cívkách roste. Přeci to je jen asynchronní pohon a každé zatížení na měkkém zdroji, pokud není nula, se podle mne podepíše na nějakém hlídacím driveru který si neví rady, pokud není nula nulou.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
kodl69
Příspěvky: 7421
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od kodl69 »

zrovna včera jsem zkoušeli na 3x MPII 4000 rozjet kompresor 5kW bez */D, tj natvrdo do hvězdy, a nějak to ten systém nedával. Výrazně pokleslo napětí, měniče vydávaly divný zvuky a kompresor se začal pomalu točit, tak jsme nečekali až to shodí měniče na přetížení a raděj pokus ukončili. Ještě to chci zkusit s víc nabitejma baterkama, je to "jenom" na 12s li-ion, i když "mnoho" Ah, ale 43V asi není to pravý ořechový pro maximální výkon měniče. Zkusím ještě změřit jakej to má cos. fi při normálním chodu a aspoň odhadnout při rozběhu a podle toho aplikovat kompenzační kondenzátor, to by mohlo drobek pomoct, ale to co se dělo, se mi vůbec nelíbilo.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Mex
Příspěvky: 390
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Victron a indukční zátěž

Příspěvek od Mex »

Když je to kompresor - funguje správně odlehčovací ventil? Startuje kompresor opravdu bez protitlaku?
Udivuje mě, že když už se to roztočilo (i když pomalu), tak že už to pak nejelo.
Co tak zkusit slow-start přes nějaké odpory?

Při běhu ty kondenzátory asi OK. Ale při startu bych skoro čekal spíš možná i zhoršení (větší náběhový proud, i když krátkodobě) než zlepšení.

Jinak píšeš "natvrdo do hvězdy". Ale ta hvězda je to mírumilovnější vůči měniči.
Takže i kdybys to řešil s přepnutím Y/D, tak bys to stejně startoval do Y.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek