FV ohrev TUV a vybranych izieb v dome t. pod Tatrami

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
JozefSK

Re: FV ohrev TUV a vybranych izieb v dome t. pod Tatrami

Příspěvek od JozefSK »

Dnes som si vyhradil cas na zmenu sklonu mojich panelov zo zimnej polohy na jarny sklon, t.j. z 59° na 40°:
z 59° na 40°.jpg
Uz sme dospeli do stavu, ze ked svieti slnko, tak bojler je nahriaty do 10 hod. a zbytkom prekurujem izby. Ked je ale silne zamracene, tak so zimnym sklonom mi ledva vyhreje bojler. Znizenim sklonu pri silne zamracenej oblohe by panely mali dodat viac "stavy" ...

PS: V tomto clanku som nasiel navod, ako si vypocitat kedy aky sklon je vyhovujuci.
soami
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od soami »

Pro tyto účely (nejen) je skvělá stránka https://www.suncalc.org
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Příspěvek od skybor »

Že máš možnost změny sklonu panelů je super věc.

Sklon panelů totiž řeším od začátku budování FVE už skoro rok. V PVGIS (https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/) jsem si simuloval různé sklony v různých obdobích. A nakonec jsem došel k závěru, že nejlepší by asi bylo je dát na plocho vodorovně. Ono totiž když svítí, tak je většinou elektřiny dost, ale když nesvítí tak dávají většinou nejvíc ty panely vodorovně ...(anebo možná půlku panelů vodorovně a druhou půlku svisle na JIH - na zimu)
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
JozefSK

Příspěvek od JozefSK »

skybor, panely vodorovne, pri tej simulacii si zohladnil aj sneh na paneloch ?
Napr. v Bratislave, kde je suvisla vrstva snehu max 3 x v roku a aj to len na par hodin ta poloha vodorovne je skor vyhodnejsia, ako niekde severnejsie "v kopcoch", kde je snehu o "par lopat" viac a par dni - tyzdnov - mesiacov dlhsie. A navyse, ak by umiestnenie panelov bolo nevhodnejsie na ometanie snehu ...
Teda ked sa bavime o zime, kedy sa rata kazdy Watt z panelu ... :)

Ale ano, aj ja som predtym rozmyslal, aky sklon zvolit. Kedze som ale nebol obmedzeny sklonom ziadnej strechy a konstrukciu som si vymyslal sam, tak nakoniec som sa rozhodol pre to natacanie. Len mal som stastie, ze povodny navrh konstrukcie som ukazal jednemu znamemu, ktory projektuje o.i. konstrukcie na bilbordy a ten ma upozornil na silu vetra a doporucil mi spevnit ukotvene stlpiky. Ze ekvivalent plochy mojich panelov, ze ake velke a tazke lietadlo udrzi vo vzduchu ...
Tfuj, tfuj, tfuj, aby som to nezariekol - zatial este u nas nebol tak silny vietor, ktory by mi to uniesol ... 8-)
skybor
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 20kWh

Příspěvek od skybor »

pri tej simulacii si zohladnil aj sneh na paneloch ?
Mám momentálně některé panely 20°, některé 40° a některé 60° a když napadlo (a že tuto zimu u nás napadlo a pak to i drželo), tak to bylo skoro jedno jaký sklon. Prostě byly pod sněhem všechny. Proto jsem psal, že na zimu svisle anebo ideál, jak to máš ty ;)
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
JozefSK

Příspěvek od JozefSK »

Ak by niekto prave zhanal, tak tu maju v akcii za myslim dobru cenu BMS JK-B2A8S20P na baterku 24V.
Jednu som objednal, skusim nieco poskladat.
JozefSK

Příspěvek od JozefSK »

Predcasne dneska bol u nas dedo Mikulas a urobil mi veeeeelku radost ...
BAT_20241121.jpg
Sice to trvalo par mesiacov (od objednavky), ale nakoniec som sa dockal. Priniesol mi osem kusov Eve LF280K v3 Prismatic 280Ah a teraz v zimnych mesiacoch si skusim poskladat moju prvu bateriu. Vsetky clanky maju 3,301 V okrem jedneho, ten ma 3,302 V.

Doma uz mam BMS JK-B2A8S20P a izolanty medzi clanky, ktore som kupil z odkazu, co mi tu na predchadzajucej strane poradil TomHC. Co som meral, tak ten izolant je "uzsi" o 2 mm (clanok ma sirku 174 mm a izolant kratsiu stranu 172 mm) a nizsi o 1 mm (clanok na vysku 204 mm a izolant 203 mm). Verim ale, ze ked to dobre vycentrujem, ze to nebude vadit.

Este dokupit 8 mm zavitove tyce, buzirku, vyrezat ocelove cela, pod to dokupit izolant cetris ...

Takze najprv ma caka balancovanie, asi podla tohto videa. Aj ked v tomto videu ten isty autor tvrdi, ze pri nabiti clankov sa tieto uz nafuknu. Takze robit kompresiu clankov by sa nemalo este pred balancovanim ?

Varovanie:
V tych videach autor vela rozprava. Pre neznalych ako ja, tam moze byt vela zaujimaveho, ale skusenejsich to moze nudit, resp. znova znechutit ... ;)
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Omlouvám se za úkrok stranou.
Nedávno jsem taky po dlouhé době dostal články EVE, v mém případě 105Ah.
Taky tam mám z boku tu samolepku s popisem.
Ale Číňanka, co to tam lepí, asi měla slabší den. A tak je pod mnoha samolepkami dost velká bublina vzduchu.
Štvou mě už samotné (dost tlusté) samolepky. Ale ty bubliny ještě mnohem víc.
Vzduch je sice stlačitelný, ale ne neomezeně. A když to stáhnu k sobě, tak se bojím, že ty bubliny si tam vymáčknou důlek.
Ten plech je asi hodně tenký a bude dost měkký.
Tak jestli se je pokusit propíchnout, nebo rovnou samolepku sundat. Ale to by chtělo asi trochu ohřát horkovzduškou nebo aspoň fénem, což zase není ideální.

Jak kvalitně je tam máš prosím nalepené Ty?
A řešíte to někdo nebo jenom slyším trávu růst?
Nevím, kolik je vevnitř místa, jak daleko jsou nejbližší elektrody od toho futrálu.
pibi
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od pibi »

JozefSK píše: čtv lis 21, 2024 10:20 pm
Takze robit kompresiu clankov by sa nemalo este pred balancovanim ?
Stáhnul jsem už před balancováním, pak rozebral, přeskládal do série a znovu stáhnul.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

Bubliny propicni :)

A nebo kup sprej na odstranovani samolepek. Jde to pak docela dobre a tu ochranou folii to snad nesezere :) Ale asi bych si to zkusil nejdriv na jednom kousku
Lubik
Lokalita: Praha

Příspěvek od Lubik »

Sprei funguje dobře na papírové samolepky kde se vsákne a rozpustí lepidlo. Na kovové nebo laminované moc nefunguje. Dostane se tam pouze kolem okrajů.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek