celková účinnost AC out vs PV in
Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
-
- Lokalita: Jihlava
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9840
- Kapacita baterie [kWh]: 13,6
Re: celková účinnost AC out vs PV in
Účinnost mám +/- stejně
9,84kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4,
ESS v síti E.On
ESS v síti E.On
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
přesně tak cca 30W na střídač + nějakej watt cerbo předpokládám napájený z baterek, nějakej W 'MPTT. baterka taky není kýbl nalil vylil ale něco se v ní na vnitřních odporech vytopí.
S malýma číslama to jde moc vidět.
Já mám jednak ongridy který to s vysokou účinnsotí tlačí do zátěže protože nonstop beží TČ, to se taky projeví. A druhak co v tom nejde vidět je to že se mi několikrát dobila sama baterka ze sítě protože na baterce mám rozvaděč kde je pc, rs485 převodníky, měření, hafo relátek... Dc spotřeba je cca 40W nonstop.
Ale to je prostě vlastnost LV hybridy tam a zpět mají menší účinnost než kdejaký gudvíčko ale pro mě jsou jiný benefity.
S malýma číslama to jde moc vidět.
Já mám jednak ongridy který to s vysokou účinnsotí tlačí do zátěže protože nonstop beží TČ, to se taky projeví. A druhak co v tom nejde vidět je to že se mi několikrát dobila sama baterka ze sítě protože na baterce mám rozvaděč kde je pc, rs485 převodníky, měření, hafo relátek... Dc spotřeba je cca 40W nonstop.
Ale to je prostě vlastnost LV hybridy tam a zpět mají menší účinnost než kdejaký gudvíčko ale pro mě jsou jiný benefity.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
-
jo to jo ale zase budeš mít díry v datech měření a celej tento dohled bude zobrazovat snůžku nesmyslů. To by mě za to třeba nestálo.glottis píše: ↑sob pro 09, 2023 2:36 pm
-
špatněj obrázek - díky za nakopnutí. Prosinec je opravdu čistá 0%PavelR píše: ↑sob pro 09, 2023 2:42 pmjo to jo ale zase budeš mít díry v datech měření a celej tento dohled bude zobrazovat snůžku nesmyslů. To by mě za to třeba nestálo.glottis píše: ↑sob pro 09, 2023 2:36 pm
9,84kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4,
ESS v síti E.On
ESS v síti E.On
-
pánové řešit účinnosti v prosinci je úsměvné. Mě trápí účinost v létě kdy to dělá 100kwh denně a v technické mám 40C. Teď je účinnost uplně jedno.
-
Vypínat nic nebudu, přenesly mě v prosinci přes 2 výpadky o kterých se člověk dozví, až když začne řešit proč nejede něco, co není zálohovaný.Raww píše: ↑sob pro 09, 2023 2:49 pmšpatněj obrázek - díky za nakopnutí. Prosinec je opravdu čistá 0%PavelR píše: ↑sob pro 09, 2023 2:42 pmjo to jo ale zase budeš mít díry v datech měření a celej tento dohled bude zobrazovat snůžku nesmyslů. To by mě za to třeba nestálo.glottis píše: ↑sob pro 09, 2023 2:36 pm
Nehledě na to, že HFVE je u mě pouze část elektroinstalace. není vidět na topný tyče 2x 6kWh a někdy na TČ. Denní spotřebu mám cca 70kWh/den. Takže na celkovým měřáku jsem na 580kWh v prosinci k teď.
ESS v síti E.On
ESS v síti E.On
-
- Lokalita: Senec
- Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Ja som za DECEMBER tiez spokojny...
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
zatial vsetko vo výstavbe...
-
Tak to je brutál. 70kwh. mě tepelko veme 20kwh denně plus spotřeba do deseti...Raww píše: ↑sob pro 09, 2023 3:00 pmVypínat nic nebudu, přenesly mě v prosinci přes 2 výpadky o kterých se člověk dozví, až když začne řešit proč nejede něco, co není zálohovaný.Raww píše: ↑sob pro 09, 2023 2:49 pmšpatněj obrázek - díky za nakopnutí. Prosinec je opravdu čistá 0%PavelR píše: ↑sob pro 09, 2023 2:42 pmjo to jo ale zase budeš mít díry v datech měření a celej tento dohled bude zobrazovat snůžku nesmyslů. To by mě za to třeba nestálo.glottis píše: ↑sob pro 09, 2023 2:36 pm
Nehledě na to, že HFVE je u mě pouze část elektroinstalace. není vidět na topný tyče 2x 6kWh a někdy na TČ. Denní spotřebu mám cca 70kWh/den. Takže na celkovým měřáku jsem na 580kWh v prosinci k teď.
-
Vše na elektriku. Plyn není a dřevo jen občas pro radost do krbovek. Celkově byla spotřeba bez HFVE 13MWh/rok. A v době temna si holt sosám z DS.
Nejnižší spotřebu denně mám 8kWh.
ESS v síti E.On
ESS v síti E.On
-
-
Když se vrátím k tématu - tak od července do teď (tedy včetně 0% prosince) mám účinnost 88%.
ESS v síti E.On
ESS v síti E.On
-
Letos bez ledna 92 procent. Nebyl merak.
V zime baterkam topim tak jestlize opticky prolozim leden a pak prosinec tak v rocnim provozu to cislo bude horsi.
Celkem zajimavy udaj jsem mel pred lety u bojleru kde jsem mel jen 2,5mm kabel a tam se topilo asi na 35 metrech celkem feste i po ceste
Jeste doplnim jedu bez VRM mam vnitrni monitoring + "excel".
Data vyroby PV z regulatoru.
Mereni AC - pres EM340
Nevim jestli je to presne ten typ https://www.enika.cz/em340din-av23x-s1pfb_z24768/ komunikace s RS485 Overeni mam bez papiru ale srovnavaci metodou pred zapojeni a nasledne na jende vetvi je jeste jedem overeny 1f merak. Ukazuje to stejne.
V zime baterkam topim tak jestlize opticky prolozim leden a pak prosinec tak v rocnim provozu to cislo bude horsi.
Celkem zajimavy udaj jsem mel pred lety u bojleru kde jsem mel jen 2,5mm kabel a tam se topilo asi na 35 metrech celkem feste i po ceste
Jeste doplnim jedu bez VRM mam vnitrni monitoring + "excel".
Data vyroby PV z regulatoru.
Mereni AC - pres EM340
Nevim jestli je to presne ten typ https://www.enika.cz/em340din-av23x-s1pfb_z24768/ komunikace s RS485 Overeni mam bez papiru ale srovnavaci metodou pred zapojeni a nasledne na jende vetvi je jeste jedem overeny 1f merak. Ukazuje to stejne.
Naposledy upravil(a) MartinF dne sob pro 09, 2023 4:44 pm, celkem upraveno 2 x.
8,08kWp (V - 1,680kWp, J - 3,04kWp, Z - 3,36kWp), Victron MP2 5000VA, 2 * (Victron MPPT 250/85), 2 * ( LiFePo4 16x 280Ah Eve), Victron Smartshunte + BMS
-
Pánové, jen podotýkám, že ta čísla z Victronu jsou mimo, protože Victron "Consumption" neměří, jen dopočítává. Takže třeba u mě za listopad Victron udával o 11% více AC spotřeby, než byla realita. Tudíž i ta reálná účinnost pak vypadá úplně jinak.
Tím jsem vám samozřejmě nechtěl zkazit radost z hezkých čísel
Jakou použitelná bych bral čísla jen od lidí, kdo má na výstupu střídače cejchovaný elektroměr, nebo jiné kvalitní měření.
Tím jsem vám samozřejmě nechtěl zkazit radost z hezkých čísel
Jakou použitelná bych bral čísla jen od lidí, kdo má na výstupu střídače cejchovaný elektroměr, nebo jiné kvalitní měření.
-
To stema cislama z Victronu me uz taky napadlo. Ma to nekdo dalsi overeny, ze to keca?
-
za mě můžu říct že mě "měření" victronu celkem sedí k fakturačnímu elměru. Je to +- něco málo, což je způsobeno tím, že Victron měří součtově, nýbrž DS fázově.
Já mám za fakturačním elměrem v systému ET340 (který je 4q takže tím eliminuje vadu victronu) který měří grid, pak elměry co měří patrony a TČ, budu dávat ještě jeden ET340 na další ongrid co plánuju a ongrid froniusy měří celkem dobře z těch to je přenášeno po komunikaci. Doplním i jeden ET na spotřebu domu abych měl data kompletně ze 4q elmerů
Z tabulky jsme vysledoval že v měsících kdy je velká dodávka do DS to měření vs victron sedí pěkně jeden měsíc i +-2kwh se podařil - logicky protože v podstatě od rána do večera to tlačí jedním směrem ven. V období kdy je dodávky méně a motá se to kolem nuly nastávají situace že v jedná fázi dodávka v druhé spotřeba a tehdy se to rozjíždí i když mám nastaven gridsetpoint pořád lehce do dodávky. Ale je to provozní měření, ne fakturační takže z toho nedělám vědu.
V účinnostech mi pak ještě haprujde stálá spotřeba z baterek - (pc automnatizace ...) cca 40W trvale. S tím victron nepočítá a vytváří se tam velký rozdíl mezi to battery a from battery a z logiky věci pokud to není měřeno a kalulováno s tím tak to tabulka vidí jako ztráty. Ony to v podstatě ztráty jsou protože to co do pc a těch krámů kolem nateče se vytopí ( ta výsledná informace nemá žádnou energii že). Takže to energeticky to považuji za ztráty - kvůli 40W se mi nechce kupovat DC elměr s modbusem.
Já mám za fakturačním elměrem v systému ET340 (který je 4q takže tím eliminuje vadu victronu) který měří grid, pak elměry co měří patrony a TČ, budu dávat ještě jeden ET340 na další ongrid co plánuju a ongrid froniusy měří celkem dobře z těch to je přenášeno po komunikaci. Doplním i jeden ET na spotřebu domu abych měl data kompletně ze 4q elmerů
Z tabulky jsme vysledoval že v měsících kdy je velká dodávka do DS to měření vs victron sedí pěkně jeden měsíc i +-2kwh se podařil - logicky protože v podstatě od rána do večera to tlačí jedním směrem ven. V období kdy je dodávky méně a motá se to kolem nuly nastávají situace že v jedná fázi dodávka v druhé spotřeba a tehdy se to rozjíždí i když mám nastaven gridsetpoint pořád lehce do dodávky. Ale je to provozní měření, ne fakturační takže z toho nedělám vědu.
V účinnostech mi pak ještě haprujde stálá spotřeba z baterek - (pc automnatizace ...) cca 40W trvale. S tím victron nepočítá a vytváří se tam velký rozdíl mezi to battery a from battery a z logiky věci pokud to není měřeno a kalulováno s tím tak to tabulka vidí jako ztráty. Ony to v podstatě ztráty jsou protože to co do pc a těch krámů kolem nateče se vytopí ( ta výsledná informace nemá žádnou energii že). Takže to energeticky to považuji za ztráty - kvůli 40W se mi nechce kupovat DC elměr s modbusem.
-
Já nemluvím o měření na AC IN, to sedí.
Nepřesný je AC OUT.
Nepřesný je AC OUT.
-
nemusí sedět oboje - viz systém měření jak jsem psal. Chápu a je to tak na outu.
spotřeba domu je jediný místo kde mi chybí elměr. Pak budou data relevantnější. Už se teším na vánoce a moji již tradiční činnost. 24 odstavím FVE proklemuju to na grid a budu předrátovávat rozvaděče jako již několikátým rokem.
spotřeba domu je jediný místo kde mi chybí elměr. Pak budou data relevantnější. Už se teším na vánoce a moji již tradiční činnost. 24 odstavím FVE proklemuju to na grid a budu předrátovávat rozvaděče jako již několikátým rokem.
-
Proc tam nemas prepinac siti?PavelR píše: ↑sob pro 09, 2023 5:30 pmnemusí sedět oboje - viz systém měření jak jsem psal. Chápu a je to tak na outu.
-
mam ale obvykle se drátuje i na vstupu jako zrovna teď budu přidávat ývvod pro další ongrid na inu. Nechce se mi to dělat pod napětím tak to vyklemuju ve skříňce kde mám přechod mezi hliníkem z ER a do domu.
Nastavá klasická poučka že žádny rozvaděěč není dost velký. Takže musím PV DV přesunout do samostatné skříně abych udelal místo pro AC. Nejak mi to bobtná.
Už jsem to ani nebyl schopnej to schema udržet v hlavě a musel jsem to zkreslit.
Nastavá klasická poučka že žádny rozvaděěč není dost velký. Takže musím PV DV přesunout do samostatné skříně abych udelal místo pro AC. Nejak mi to bobtná.
Už jsem to ani nebyl schopnej to schema udržet v hlavě a musel jsem to zkreslit.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 78 Odpovědi
- 15475 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ronn
-
-