Jak řídit SSR relé pro řízení výkonu spirály bojleru
Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
-
- Reputace: 147
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Jak řídit SSR relé pro řízení výkonu spirály bojleru
Ja mám wattrouter a SSR Carlo Gavazzi pre bojler a žiadny flickering nepozorujem. Ale asi je to tým, že to mám pre on-grid, čiže sieť je stále k dispozícii.beethowen píše:4-32V znamená, že to relé můžeš sepnout takovým napětím. Napětím pod 4V se asi nesepne, přes 32V se může vstup relé poškodit. Že používají 12V znamená, že jsou v pohodě v tomto rozpětí a to napětí asi mají k dispozici.
To řízení u Wattrouteru pracuje tak, že vždy nějaké půlvlny v sinusovce vynechá, dle potřebné zátěže. A to je zdroj toho flickeringu.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- beethowen
- Reputace: 153
Ono zálaží na více faktorech (Příkon zátěže, impedance sítě, % vytěžování, typ svítidla, atd.) Ne vždy to musí být pozorovatelné.Diablo1st píše:Ja mám wattrouter a SSR Carlo Gavazzi pre bojler a žiadny flickering nepozorujem. Ale asi je to tým, že to mám pre on-grid, čiže sieť je stále k dispozícii.beethowen píše:4-32V znamená, že to relé můžeš sepnout takovým napětím. Napětím pod 4V se asi nesepne, přes 32V se může vstup relé poškodit. Že používají 12V znamená, že jsou v pohodě v tomto rozpětí a to napětí asi mají k dispozici.
To řízení u Wattrouteru pracuje tak, že vždy nějaké půlvlny v sinusovce vynechá, dle potřebné zátěže. A to je zdroj toho flickeringu.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 58#p103484
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ion#p72550
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 58#p103484
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ion#p72550
-
- Reputace: 0
Můžeš pls uvést přesný typ těch relé?Diablo1st píše:Ja mám wattrouter a SSR Carlo Gavazzi pre bojler a žiadny flickering nepozorujem. Ale asi je to tým, že to mám pre on-grid, čiže sieť je stále k dispozícii.beethowen píše:4-32V znamená, že to relé můžeš sepnout takovým napětím. Napětím pod 4V se asi nesepne, přes 32V se může vstup relé poškodit. Že používají 12V znamená, že jsou v pohodě v tomto rozpětí a to napětí asi mají k dispozici.
-
Zdravim, pokrocil jsem v realizaci vyhrivani vody a mam dotaz na rizeni SSR resp frekvenci. Mam controler co umi 50Hz - 100kHz (tinycontrol) a spiname 12V pro SSR relatka. Poradite prosim jake frekvence priblizne vyzkouset pro SSR rele spinane v 0?
Spinam 2.2kW spiraly.
Diky
Spinam 2.2kW spiraly.
Diky
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Litomyšlsko
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 4000
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
2,2kW a SSR, to musí hrozně topit. Já právě z toho důvodu od tohoto nápadu ustoupil.
A ještě se zeptám, když budu řídit výkon vynecháním period, z toho střídač nemůže mít radost. Není lepší obyčejné fázové řízení, ale zas rušení i když u těhle solár. aplikací je to asi jedno.
A ještě se zeptám, když budu řídit výkon vynecháním period, z toho střídač nemůže mít radost. Není lepší obyčejné fázové řízení, ale zas rušení i když u těhle solár. aplikací je to asi jedno.
5,6kW , RESACS, EPEVER, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
-
- Reputace: 126
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
Dneska jsem zkoušel svůj první vytěžovák. Jen počasí moc nepřálo. Zatím jen s SSR se spínáním v nule (fázové je objednané). A jeden měnič (ten jakoby lepší) se z toho mohl zblázit a nějaký číňan za pár kaček jel úplně v pohodě . Ta frekvence PWM by mne taky zajímala. Začal jsem na periodě 1s a pak zkusil zkrátit (0,5 - 0,2 -0,1s) a při kratší periodě se mi to zdálo takové plynulejší a klidnější. Až mne napadlo jestli by nemělo nějaký smysl při regulaci měnit i délku periody (frekvenci) PWM.
BTW: Mám ten vytěžovák postavený na Siemens LOGO! (má blok PI regulátoru i PWM).
BTW: Mám ten vytěžovák postavený na Siemens LOGO! (má blok PI regulátoru i PWM).
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
No muj stridac Victron s vinutym trafem nebude mit zas takovy problem.
SSR rele jsou na 20A takze 10A je sice zahreje ale maji pasiv a mam tam vetrak spinany podle teploty.
Zlusil jsem umelou iteligenci a ta me navrhla rozsah 500Hz az 5kHz by melo reprezentovat 20% az 90% vykon.
Je to dost rychle 5kHz
SSR rele jsou na 20A takze 10A je sice zahreje ale maji pasiv a mam tam vetrak spinany podle teploty.
Zlusil jsem umelou iteligenci a ta me navrhla rozsah 500Hz az 5kHz by melo reprezentovat 20% az 90% vykon.
Je to dost rychle 5kHz
-
Já zkoušel 40A a topilo moc. Kdyby to teplo šlo aspoň nějak využít, hlavně v létě.
Neví někdo, jak se zachová střídač, pokud ho zatížím DC, tj snížením výkonu diodou. U větších výkonů se mu to asi moc líbit nebude. Odborníci mohou vysvětlit co budou dělat spínací tranzistory. Zakázáno v návodu to není, ale nevím o nějakém velkém takovém spotřebiči. Sice to používám, ale jen u malého podlahového topení.
Neví někdo, jak se zachová střídač, pokud ho zatížím DC, tj snížením výkonu diodou. U větších výkonů se mu to asi moc líbit nebude. Odborníci mohou vysvětlit co budou dělat spínací tranzistory. Zakázáno v návodu to není, ale nevím o nějakém velkém takovém spotřebiči. Sice to používám, ale jen u malého podlahového topení.
-
Ještě se zeptám. Jak snáší střídač takový pořádný zkrat na výstupu? Odejde? Protože nějaká selektivita jištění...Včera jsem testoval PC zdroj pro jiné využití. Zdaleka ne plný výkon a prásk, vypadla podružná hlavní pětadvacítka (odešel jeden tranzistor a už se chová normálně, 5V dává).Přitom pojistka-trubičková originál ve zdroji vydržela. A teoreticky pro jištění polovodičů se mají používat pojistky.
Naštěstí jsem byl na jiné fázi, poněvadž deštivo, výkon pár desítek Watů.
Naštěstí jsem byl na jiné fázi, poněvadž deštivo, výkon pár desítek Watů.
-
- Reputace: 126
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 18kWh
Tak takhle nějak si to předdstavuju taky. Řídit fázové SSR (už je na stole) bude Siemens Logo. Nějaký náznak toho algoritmu "detekuje jako pokles napětí baterie z absorpce na float" by nebyl ?vata píše:... Řídím to programem v SDS, který přebytky detekuje jako pokles napětí baterie z absorpce na float a k regulaci dochází tak, aby se napětí drželo těsně pod floatem. SDS makro má pro tento typ řízení vhodné výstupy s mosfety (jak PWM tak stavový pin). Regulační okno jsem nastavila hodně úzké - pár desítek mV, sice mi tak uteče pár W, ale zato se baterie necykluje.
Pro plynulou regulaci je potřeba regulační ssr, pwm výstup a pwm/dc převodník pro buzení relé... Float mám na 13,6, absorpci na 14,00....
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (18 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 22 Odpovědi
- 1098 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Valdano
-
-