Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
kiksa
Příspěvky: 80
Registrován: ned říj 15, 2017 11:50 am
Lokalita: Benešov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od kiksa »

Zdravím,
pořídil jsem si PIP5048MS a k mému nemilému překvapení nelze nijak jednoduše z MPPT reglu zjistit kolik panely za den vyrobily energie (v kWh) a jejich doplňky watchpower a wifi box to prý také nedokáží. Vím, že mohu pořídit icc monitoring atd, ale rád bych něco úplně jednoduchého, kam bych se večer podíval a viděl bych hodnotu. Epsolary mají např. displej MT50.
Jak vyčítáte data výroby z axpertů - používáte nějaký DC elektroměr nebo wattmetr, který můžete doporučit? Panely budou 2S/3P. Nějak se mi nechce věřit, že mají všichni raspberry... Zajímá mě čistě hodnota ve wattech, ne údaj o SOC, Ah atd. ICC by bylo super, ale mám různé MPPT regly...
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2237
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od fugas »

Na to by mělo stačit tohle:
https://www.aliexpress.com/item/3268140 ... web201603_

Jen by bylo nutné to každý večer podržením tlačítka vymazat, nebo si to psát a mít tam výrobu kompletní.
K Axpertům nějaký šikovný člověk vymyslel program pro tuším Rapsberry, který to vyčítá.Nové Axperty už to umí samy.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
kiksa
Příspěvky: 80
Registrován: ned říj 15, 2017 11:50 am
Lokalita: Benešov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od kiksa »

Díky, to by mohlo stačit. Nějak jsem si neuvědomil, že to mám vlastně jen do 100 V.
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od xmasin »

Já uvažuji o tomhle https://www.aliexpress.com/item/4000532700003.html.
Případně stačí upgrade firmwaru PIPu a pak je možné vyčítat i denní výrobu.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2733
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od kybos »

fugas píše:Na to by mělo stačit tohle:
https://www.aliexpress.com/item/3268140 ... web201603_
S tímto typem mám poměrně špatné zkušenosti. Přesnost je nízká a životnost kratší než dva měsíce. Po tom se už tak špatná přesnost zhoršila o více než 100%, což již nebylo k použití. Dva zakoupené kusy již nefungují.

S tímto typem mám naopak dobrou zkušenost: https://www.aliexpress.com/item/100500 ... web201603_ Měří obdivuhodně přesně, stačí mu bočník 50mV a průběžně zobrazuje i čas do konce nabíjení nebo vybíjení.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od marsal64 »

Dobře, ale něco vyzkoušeného, co by současně umělo třeba Modbus?
Killingman
Příspěvky: 41
Registrován: stř bře 25, 2015 1:57 pm

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od Killingman »

Zdravím, úspěšně jsem použil toto: https://www.aliexpress.com/item/4001255654439.html
Má to BT a jde to prý i nějak spojit s PC či MT, bohužel samozřejmě pouze "online" hodnoty a žádná historie.

Kdyby se někomu chtělo udělat-naprogramovat nějaký hezký vyčítátko do grafů s uložením dat, mám 3 kusy tohoto zařízení zdarma k dispozici na odeslání... Bohužel jsem na nich vybral v menu "load default settings" a měří špatně DC napětí. Určitě to jde nějak zpátky zkalibrovat, ale já jsem na to neměl nervy a po pár dnech bádání radši objednal další 3ks které jsem si už zapojil i rozchodil.

Reálně zapojeno to vypadá takto: Obrázek
Uživatelský avatar
ferdinand
Příspěvky: 50
Registrován: úte dub 19, 2016 10:37 am

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od ferdinand »

Taky je mám. Takto to vypadá ve windows. Mám je asi dva měsíce. Zatím fungují. Byl bych také vděčný za aplikaci na vyčítání. Zatím to vyčítám ručně. Jako informace zda jsou panely v pořádku to zatím funguje.
Přílohy
IMG_20210329_193648.jpg
29.3.2021.jpg
ukázka.jpg
lvagabond
Příspěvky: 2
Registrován: úte kvě 03, 2022 11:38 am

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od lvagabond »

ferdinand píše:Taky je mám. Takto to vypadá ve windows. Mám je asi dva měsíce. Zatím fungují. Byl bych také vděčný za aplikaci na vyčítání. Zatím to vyčítám ručně. Jako informace zda jsou panely v pořádku to zatím funguje.
Dobrý den, včera mi dorazil tento měřák z Ali, bohužel se mi ho nepodařilo sprovoznit ani s telefonem přes BT a aplikací do Windows bohužel nemám, byl by někdo tak ochotný a poslal na mail funkční apku pro android i Windows? Mail: lucky.kliment@gmail.com.
Děkuji za odpověď a ochotu.
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 498
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od stano22 »

https://a.aliexpress.com/_msGdikC

Používam na testy autobaterii, ale pride mi to vhodné aj na solár. Treba záložné napájanie, aby do rána nezabudol. Ja používam plastový box na 8ks AA článkov z ali, funguje to dobre. Samozrejme žiadne sw odčítavanie to nemá.
Uživatelský avatar
dalovak
Příspěvky: 2
Registrován: pon zář 19, 2022 5:50 pm

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od dalovak »

Někdy je nutne te apce vymazat data v mobilu a pak teprve přihlásit k telefonu. Mám něco podobného pro usb se stejnou apkou a jinak to nejde připojit.
skybor
Příspěvky: 860
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 19

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od skybor »

stano22 píše:https://a.aliexpress.com/_msGdikC

Používam na testy autobaterii, ale pride mi to vhodné aj na solár. Treba záložné napájanie, aby do rána nezabudol. Ja používam plastový box na 8ks AA článkov z ali, funguje to dobre. Samozrejme žiadne sw odčítavanie to nemá.
Něco takového jsem koupil v Hadexu. Vypadá to OK, ale potřeboval bych něco, z čeho bych mohl vyčítat (jakkoliv) data, ukládat hodnoty do své oblíbené databáze InfluxDB a pak zobrazovat grafy ;)
skybor
Příspěvky: 860
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 19

Re: Wattmetr/DC elektroměr - zobrazení výroby z panelů

Příspěvek od skybor »

Tak jsem hledal a našel tohle. Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti?

https://aliexpi.com/n5GD
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 2x 12s 156Ah (13,7kWh/44V), NiCd 38s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek