Náhrada wattrouteru

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Uživatelský avatar
lulu
Příspěvky: 47
Registrován: pon črc 09, 2012 11:09 am
Lokalita: Třebíč, Znojmo

Náhrada wattrouteru

Příspěvek od lulu »

Protože teď wattroutry nejsou chci jej nahradit ssr relém 0-10V. (pro plynulou regulaci 1f spirály bojleru).
Je jedno jestli jej dám před střídač (na DC) nebo až za 1f střídač na AC stranu?

Obrázek
PIKO 10.1 kW
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od PavelR »

Dle toho schematu to nějak nechápu- Jak to má jakože fungovat? Na tom 2R odporu je při 10A ztráta 200W ...
Uživatelský avatar
lulu
Příspěvky: 47
Registrován: pon črc 09, 2012 11:09 am
Lokalita: Třebíč, Znojmo

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od lulu »

PavelR píše:Dle toho schematu to nějak nechápu- Jak to má jakože fungovat? Na tom 2R odporu je při 10A ztráta 200W ...
No 200W je fakt moc. Ty SSR relé jsou na vstupu buď 0-10V, nebo 4-20mA.
Možná by bylo lepší použít SSR relé 4-20mA, ještě vymyslet převod 10A/20mA
Obrázek


Nebo když použiji tento ampermetr 10A/1V, tak zase potřebuji převodník 1V/10V.
Obrázek
Naposledy upravil(a) lulu dne čtv úno 10, 2022 7:01 pm, celkem upraveno 2 x.
PIKO 10.1 kW
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od PavelR »

nepomuze. Takto zapojeny to nikdy nemuze fungovat. Potrebujes neco co ti bude merit cinny vykon na patricnym miste a dle toho ridit to ssr.
Pokud jsem pochopil jak to myslis. Ten vodic kde tece tech 10A je co? kde? pred menicem? na pate domu? a tn bojler je kde?. Namaluj to trošku
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od PavelR »

nemuzes jen tak merit proud a tim neco ridit. WR prave dela to ze meri proud, napeti a pocita cinny vykon dle toho spina ssr tak aby v ramci iteracniho okna elektromeru to vychazelo na 0.
Jaky je ukol tohoto zarizeni vlastne?
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od beethowen »

Pokud není watrouter, lze pořídit greenbono.
Takto to opravdu nelze řešit. Pokud tě něco takového vůbec napadlo, tak bych tu akci asi někomu svěřil.
Uživatelský avatar
lulu
Příspěvky: 47
Registrován: pon črc 09, 2012 11:09 am
Lokalita: Třebíč, Znojmo

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od lulu »

PavelR píše:nepomuze. Takto zapojeny to nikdy nemuze fungovat. Potrebujes neco co ti bude merit cinny vykon na patricnym miste a dle toho ridit to ssr.
Pokud jsem pochopil jak to myslis. Ten vodic kde tece tech 10A je co? kde? pred menicem? na pate domu? a tn bojler je kde?. Namaluj to trošku
Těch cca 0-10A mi teče buď z panelů (DC) nebo z 1f střídače (AC).
Na výstupu SSR je připojen 1f bojler, napětí se na spirále mění od 0-220V
podle toho jaký velký proud (0-20mA) nebo napětí (0-10V) přivedu na vstup SSR.

Problém je že neumím převést
0-10A na 0-20mA
0-10A na 0-10V
0-1V na 0-10V
Uměl bych to přes odpor, ale to je ztráta 200W :(
PIKO 10.1 kW
Uživatelský avatar
lulu
Příspěvky: 47
Registrován: pon črc 09, 2012 11:09 am
Lokalita: Třebíč, Znojmo

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od lulu »

beethowen píše:Pokud není watrouter, lze pořídit greenbono.
Takto to opravdu nelze řešit. Pokud tě něco takového vůbec napadlo, tak bych tu akci asi někomu svěřil.
Podle mně lze, navíc mi to stačí jen v 1f, bohužel 1f watrouter se nedělá.
PIKO 10.1 kW
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od PavelR »

V jakým místě bude zapojeno měření? a kde zátěž?

nebude to fungovat. musi se to měřit až před elmerem fakturačníím, pokud chceš jako využívat přebytky. A hlavně musíš měřit činný výkon. toto by jednak nefuzngovalo a druhak co jalový proudy? na který by to reagovalo taky? A co směr toku výkonu?
Ne toto pusť z hlavy je to nesmysl.
Ne SSR taky neřídí napětí 0-220V. Najdi si co vlastně ssr dělá.
Jde vidět že v tom plaveš nastuduj si něco.
JirkaK
Příspěvky: 116
Registrován: čtv zář 27, 2012 1:38 pm

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od JirkaK »

Doporučuju kouknout na to GreenBono, pokud nechceš/nemůžeš použít Wattrouter.
soami
Příspěvky: 545
Registrován: pon lis 08, 2021 9:10 pm
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Bydliště: Posázaví

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od soami »

Ovládání SSR 0-10V se řídí externí regulací. V té se zpracuje aktuální FV výkon, AC příkon. A podle toho je přes převodník PWM/0-10v na výstupu odpovídající napětí pro SSR. Takže to SSR je koncové zařízení a chybí ti k tomu řízení-to odpor určitě není. Pokud programuješ, můžeš si to postavit sám. Pokud ne, pak uváděny WR nebo GB je správná volba.
Uživatelský avatar
lulu
Příspěvky: 47
Registrován: pon črc 09, 2012 11:09 am
Lokalita: Třebíč, Znojmo

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od lulu »

Teď tam na výstupu ze střídače je obyčejné proudové relé PRI-51, které až při 8A sepne bojler.
Chtěl jsem je nahradit relém SSR, ale nenašel jsem vhodný převodník 0-10A na 0-10V.
Jelikož jde o 1f střídač přišlo mi zbytečné jít do wattr.
PIKO 10.1 kW
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od PavelR »

wattrouter když zapojííš měření na patu domu tak dokážeš vytěžovat přebytky - má to smysl i na 1f. Jinak to nech na to PRI-51. Má to nervýhodu že spínáš bojler i když je dům schopen spotřebovat celý výkon. Taže pak máš beztak nákup ze sítě.
Nevím čím bys tomu pomohl kdyby tam bylo ssr.
FRSO
Příspěvky: 2267
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od FRSO »

lulu píše:
beethowen píše:Pokud není watrouter, lze pořídit greenbono.
Takto to opravdu nelze řešit. Pokud tě něco takového vůbec napadlo, tak bych tu akci asi někomu svěřil.
Podle mně lze, navíc mi to stačí jen v 1f, bohužel 1f watrouter se nedělá.
Ten měnič co máš, tak nemá relé na vytěžování jako mají některé typy MPPT Victron smart.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Uživatelský avatar
lulu
Příspěvky: 47
Registrován: pon črc 09, 2012 11:09 am
Lokalita: Třebíč, Znojmo

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od lulu »

Objednal jsem z ali ssr 0-5V (viz. obr.), na jeho vstup připojím Proudový transformátor 10A/5V, na výstup bojler 2kW. A buď to pude nebo nepude :-)
Obrázek
PIKO 10.1 kW
glottis
Příspěvky: 2000
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od glottis »

z toho proudoveho transformatoru poleze stridave napeti. Budes to muset aspon pres diodu usmernit a kondenzator vyfiltrovat. Pokud to dokaze teda dodat proud, co to ssr potrebuje. Coz muzou byt jendotky miliamper. Asi by to fungovalo ale v zasade mi nejni jasny, proc chces spinat bojler kdyz uz ti ten proud nekde tece. To tim chces zvystit jeste odber? :) Jestli tim ssr chces sepnout bojler a ovladat ho proudem do bojleru tak ti to nikdy nenaskoci a pokud tak to zase asi nevypnes :)
Uživatelský avatar
Lubik
Příspěvky: 437
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Lokalita: Praha
Bydliště: Praha

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od Lubik »

Nějak nechápu co lulu potřebuje.
Zkus popsat trochu podrobněji o co se snažíš a případně obrázek jak to chceš zapojit.
Možná by jsi mohl použít nějakou krabičku s měřením proudu
https://geyarelay.aliexpress.com/store/ ... 08610.html
ale je to pouze dvoupolohová regulace.

To co jsi vybral nějak fungovat může, ale záleží jaký je výstupní odpor snímače a vstupní odpor ssr (výstup musí být mnohem menší než vstup jinak ti napětí ze snímače spadne a 5V tam nebude). Kde chceš ten proud měřit?
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Uživatelský avatar
lulu
Příspěvky: 47
Registrován: pon črc 09, 2012 11:09 am
Lokalita: Třebíč, Znojmo

Re: Náhrada wattrouteru

Příspěvek od lulu »

Pro inspiraci jak také lze řešit využití přebytků do bojleru:
Shelly 3EM měří přetoky a Shelly Pro 4PM spíná/vypíná topné těleso keramické 3x500W
regulace_bojleru.jpg
regulace_bojleru.jpg (24.12 KiB) Zobrazeno 722 x
PIKO 10.1 kW

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek