Axpert Max 7200
Měniče Axpert
-
Axpert Max 7200
Zdravím.Prosím Vás máte niekto zakupený a zapojený tento menič?Som v štádiu kedy som ho chcel spustit a potreboval by som trošku poradiť.Nabehol mi aj bez zapojenia na elektriku,čisto z fotovoltaických panelov a rád by som ho poriadne nastavil.Zatial nemám baterky k nemu lebo neviem ktoré by boli správnou volbou :pomer cena výkon ... A ked zmyzne sneh z panelov tak by som chcel aktualizovat firmware : Axpert MAX 48V 7200W (ver 90.19 ze dne 12.12.2020) Tato verze zastavuje nechtěnou dodávku energie do sítě při bezbateriovém provozu - 1.část -DSP, lebo nemám baterky a zatial by som chcel aby fungoval bez bateriek.Dakujem za rady
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Axpert Max 7200
Určitě nespouštěj aktualizaci firmware bez baterek. Kdyby to měla být 48V baterka z elektrokola nebo 4 spojený vydechlý autobaterky, tak je to dost energie na to, aby akualizace proběhla kompletně, a ne že to spadne ve chvíli, kdy přejde mráček.
P.S. měnič bez baterek je jako ženská bez prdele...
P.S. měnič bez baterek je jako ženská bez prdele...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Ako dobre že ste dali vedieť...k tomu PS: až taaak.
Takže poprosím o radu nejakej vhodnej baterie pre tento menič.
Takže poprosím o radu nejakej vhodnej baterie pre tento menič.
-
A pretoky budú tak či tak bez batérie....
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
Já tedy tento měnič neznám, ale vidím že má 2 PV vstupy. V rozvaděči mě to připadá, že je jako přívod pouze 1 string, nebo jedno pole (prostě 2 dráty), jedna přepěťovka a potom za odpojovačem je to rozděleno do dvou PV vstupů. Je to tak?
Ty vstupy se budou vzájemně ovlivňovat a "přetahovat" o to PV pole a nebude to fungovat správně.
Jak máš na střeše zapojeny panely?
Co se týče baterky, tak asi nedoporučuju to provozovat bez baterie. Jednak z důvodu pravděpodobných přetoků a jednak z důvodu efektivity využití energie z panelů.
Co se týče typu baterie, záleží na tvých zkušenostech a preferencích. Volil bych asi nějaké LiFePO4. Dají se koupit už za slušné ceny a je to osvědčená technologie pro FVE. Samozřejmostí je kvalitní BMS.
Nicméně při určitých znalostech a prostorových možnostech (hlavně větrání) je výhodné i použití velkého trakčního olova. Musel by ses trochu rozepsat, jak to máš doma a jak to vidíš, atd.
Ty vstupy se budou vzájemně ovlivňovat a "přetahovat" o to PV pole a nebude to fungovat správně.
Jak máš na střeše zapojeny panely?
Co se týče baterky, tak asi nedoporučuju to provozovat bez baterie. Jednak z důvodu pravděpodobných přetoků a jednak z důvodu efektivity využití energie z panelů.
Co se týče typu baterie, záleží na tvých zkušenostech a preferencích. Volil bych asi nějaké LiFePO4. Dají se koupit už za slušné ceny a je to osvědčená technologie pro FVE. Samozřejmostí je kvalitní BMS.
Nicméně při určitých znalostech a prostorových možnostech (hlavně větrání) je výhodné i použití velkého trakčního olova. Musel by ses trochu rozepsat, jak to máš doma a jak to vidíš, atd.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 58#p103484
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ion#p72550
-
- Lokalita: Milovice
- Výkon panelů [Wp]: 22000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Tento měnič mám v provozu cca. půl roku. Mám připojeno na každém PV vstupu 2x9panelů (střecha V+Z), AKU 7x Pylon. S provozem nejsou žádné problémy, jako řídící a monitorovací SW využívám ICC.
Co se týče přetoků, tak JSOU! Mám vypozorováno že záleží na počasí (prudké slunce) a taky na typu a velikosti zátěže (indukční deska). Já využívám Wattrouter, který mě zbyl po předělávce z on-gridu a přebytky posílám do bojleru. Skutečný stav odečítám na certifikovaném elměru, který měří i přetoky a ještě kontroluji na jednom čínském necertifikovaném a výsledek 0 odesláno do sítě. Před zapojením Wattrouteru to dělalo tak 0,02-0,04 kWh za 24 hod. Zkoušel jsem i režim SUB a tam to bylo o řád vyšší.
Co se týče přetoků, tak JSOU! Mám vypozorováno že záleží na počasí (prudké slunce) a taky na typu a velikosti zátěže (indukční deska). Já využívám Wattrouter, který mě zbyl po předělávce z on-gridu a přebytky posílám do bojleru. Skutečný stav odečítám na certifikovaném elměru, který měří i přetoky a ještě kontroluji na jednom čínském necertifikovaném a výsledek 0 odesláno do sítě. Před zapojením Wattrouteru to dělalo tak 0,02-0,04 kWh za 24 hod. Zkoušel jsem i režim SUB a tam to bylo o řád vyšší.
-
Kde ste tie 7200 ky kupovali a za kolko? Nemajú problém ako niektoré 5000 ky keď nemali slnko žrali skoro 1A z DS?
-
Díky za hodnotný příspěvek.taran píše:Tento měnič mám v provozu cca. půl roku. Mám připojeno na každém PV vstupu 2x9panelů (střecha V+Z), AKU 7x Pylon. S provozem nejsou žádné problémy, jako řídící a monitorovací SW využívám ICC.
Dle info zde na shopu by neměl mít MAX nechtěnou dodávku v režimu APL.
Nic o takovém režimu jsem v EN návodu nenašel...
-
- Lokalita: Hlučín
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... Axpert+max
Ženeš se do záhuby,vůbec jej se sítí neprovozuj bez baterek,nejlépe úplně bez sítě.Firmware řeší jen zmenšení přetoků,nikoli žádné .Jinak je rozežraný dost,už po připojení bere 80W jen na baterce.
>taran-jak fungují MPPT vstupy versus baterka/versus spotřeba do domu.Nechápu proč je strop 80A na baterku z panelů,když tam jsou dva vstupy s možností je osadit až 2x4000Wp?Umí ten výkon z panelů komplet poslat aspoň do spotřeby(8kW)?
Ženeš se do záhuby,vůbec jej se sítí neprovozuj bez baterek,nejlépe úplně bez sítě.Firmware řeší jen zmenšení přetoků,nikoli žádné .Jinak je rozežraný dost,už po připojení bere 80W jen na baterce.
>taran-jak fungují MPPT vstupy versus baterka/versus spotřeba do domu.Nechápu proč je strop 80A na baterku z panelů,když tam jsou dva vstupy s možností je osadit až 2x4000Wp?Umí ten výkon z panelů komplet poslat aspoň do spotřeby(8kW)?
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
- Lokalita: Milovice
- Výkon panelů [Wp]: 22000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Měnič jsem kupoval v Česku https://www.fve-mp.cz/. Mají velmi dobrý servis a jsou vcelku vstřícní. Problém odběru z DS bez slunce jsem nějak nezaregistroval. Spíše přemýšlím zda by přes toto zimní období nebylo výhodnější přesměrovat výkon z panelů přímo na ohřev bojleru. Samozřejmě přes nějaké AC udělatko. Mám takový dojem, že co dají v tomto období panely a vezme si měnič na svojí režii tak nula od nuly pojde. Dobít baterky a měnič vypnout a od poloviny listopadu do února ohřívat vodu. Podívám se po nějakém DC přepínači.
-
Koupíš ho v Itálii za 21 900Kč i s poštou,poslali jej celkem rychle. https://www.ebay.com/itm/SP24-Axpert-Ma ... 2749.l2649
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Ale nebral bych ho,zlatý King a nejlepší asi MS,bohužel už není.
-
Chtěl bych se zeptat, jaký je v tom rozdíl?marko250 píše:Ale nebral bych ho,zlatý King a nejlepší asi MS,bohužel už není.
Teda samozřejmě 0ms je fajne, ale zase 20ms mi taky nepřijde tak kritické.
Taky o něm uvažuji kvuli vykonu (bezpecne pokryje sporak) ... . Díky
Naposledy upravil(a) PavlikT dne stř úno 10, 2021 10:13 pm, celkem upraveno 1 x.
-
má 2 PV vstupy
Na streche mam 6 panelov do serie na lavej strane a 6 panelov na pravej strane.Ked sa pozrieme lepsie na fotku zapojenia tak tam mam privedene dve + a dve - na prepetovku.Mam ich pospajane 6kou kablikom ale pri bližšom pohľade je to vidiet.
Prosím Vás tie prutoky mi možu niečo narušit v sieti?Chcem to cez zimu použit na boiler,popripade nejako to prepojit s podlahovkou.
Na kupu meniča z Italie by som si dal pozor.Tie ceny co uvadzaju na ebay nie su konečne lebo dany predajca to preda v tej cene len po urcitých papierovcakach a musi to zostat v Italii,lebo na to maju dotacie ci tak nejak..Takže ma to nakoniec vyšlo podobne ako ked to kupite v CR.
Na streche mam 6 panelov do serie na lavej strane a 6 panelov na pravej strane.Ked sa pozrieme lepsie na fotku zapojenia tak tam mam privedene dve + a dve - na prepetovku.Mam ich pospajane 6kou kablikom ale pri bližšom pohľade je to vidiet.
Prosím Vás tie prutoky mi možu niečo narušit v sieti?Chcem to cez zimu použit na boiler,popripade nejako to prepojit s podlahovkou.
Na kupu meniča z Italie by som si dal pozor.Tie ceny co uvadzaju na ebay nie su konečne lebo dany predajca to preda v tej cene len po urcitých papierovcakach a musi to zostat v Italii,lebo na to maju dotacie ci tak nejak..Takže ma to nakoniec vyšlo podobne ako ked to kupite v CR.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
V zimě přebytky na boiler a podlahovku? bydlíš v jižní itálii nebo kde? Doporučuju jako rekonvalescenci po pádu z jahody na znak zkusit pročíst vlákno počasí za poslední dva měsíce, třeba tohle je pěkný
...dano píše:Vcera uplna tma, teda skor milion odtienov tmavosedej, vyrobene 0.35kWh ! Dnes to bolo podstatne lepsie, aj ked som slnko nevidel, tak solar vyrobil 2.82kWh
Predpoved na buduce dni, nic extra pozitivne
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Pokud dobře vidím, tak jsou ty stringy paralelně a i ty dva MPPT PV vstupy jsou paralelně, což způsobí, že se budou o ten proud z panelů “přetahovat”. Jestli tedy jsou v tomto přístroji ty PV regulátory nezávislé. Nemusí to být velký problém, ale správně to není.pavel23 píše:má 2 PV vstupy
Nevím jak u vás, ale tady v ČR přetoky distributoři moc rádi nevidí. Berou to potom jako nedovolenou dodávku s patřičnými návaznostmi (sankce, atd.).
V nákupu na Ebay asi nevidím problém.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
-
Z toho Ebaye jsem to bral z Itošky a cena byla jak je psáno,vždyť to jinak ani nejde a pokud to bylo jinak ,tak zahájit spor a prachy jsou zpět hned,když nedodrží co píšou.Je to mezinárodní prodej a v rámci EU beze změny.pavel23 píše:má 2 PV vstupy
Přetoky ti naruší leda vztahy se zákonem a distribuční sítí,postihy a konání.
To zapojení panelů je špatně,každou stranu panelů na jeden vstup MPPT samostatně,kdyby to byly fasády o 90°k sobě tak by to takto šlo dát na jeden vstup MPPT,ale střechy se v létě hodně potkávají i V/Z.Takže samostatně 6s na jeden a další 6s na druhý.
-
- Lokalita: Šumperk
je to axpert v rezimu 2 paralelne, nebo nejaky novy model? Jaka je spotreba z baterii na prazdno?
-
Nový 8kW max,80W,80A na baterku z 8kW panelů což je tragické.
-
K: Pokud dobře vidím, tak jsou ty stringy paralelně a i ty dva MPPT PV vstupy jsou paralelně, což způsobí, že se budou o ten proud z panelů “přetahovat”. Jestli tedy jsou v tomto přístroji ty PV regulátory nezávislé. Nemusí to být velký problém, ale správně to není.
Odfotil som to ešte raz a podrobnejsie 1a2 na Pravej strane strechy a 3a4 na lavej.Strechu mam celu na Južnu stranu a pravu a lavu stranu odeluje len Vikýř.
K tomu Ebay:ja som si priamo dohladal toho predajcu : https://www.solarpower24.it/?product=pr ... lt&lang=en a mám znameho v Taliansku co mi to od neho z online obchodu zakupil ale nakoniec musel riesit nejake papiere ze to ostane v IT tak som musel priplatit 100eur aby to mohlo putovat na Slovensko,neviem či som to mohol poriešit inak ale tak to bolo..
Prosím Vás ak to mám zle zapojené poprosím o radu ako to mám zapojiť správen aby to dobre fungovalo popripade nejaky dobrý napad na vylepsenie a odkaz na nejaé cenovo dobre baterie:Bežný rodinný dom ,inteligentá domacnosť ,popripade boiler ...
K tej podlahovke som myslel :Boiler cca 50litrov a obehove čerpadlo s 15wat spotrebou a pár okruhov podlahovky v dome...
Odfotil som to ešte raz a podrobnejsie 1a2 na Pravej strane strechy a 3a4 na lavej.Strechu mam celu na Južnu stranu a pravu a lavu stranu odeluje len Vikýř.
K tomu Ebay:ja som si priamo dohladal toho predajcu : https://www.solarpower24.it/?product=pr ... lt&lang=en a mám znameho v Taliansku co mi to od neho z online obchodu zakupil ale nakoniec musel riesit nejake papiere ze to ostane v IT tak som musel priplatit 100eur aby to mohlo putovat na Slovensko,neviem či som to mohol poriešit inak ale tak to bolo..
Prosím Vás ak to mám zle zapojené poprosím o radu ako to mám zapojiť správen aby to dobre fungovalo popripade nejaky dobrý napad na vylepsenie a odkaz na nejaé cenovo dobre baterie:Bežný rodinný dom ,inteligentá domacnosť ,popripade boiler ...
K tej podlahovke som myslel :Boiler cca 50litrov a obehove čerpadlo s 15wat spotrebou a pár okruhov podlahovky v dome...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 909 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pajavk
-
- 9 Odpovědi