(Zřejmě) odstrašující příklad.
Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
-
- Reputace: 77
- Lokalita: Havlíčkův Brod
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 19845
- Kapacita baterie [kWh]: 66
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
(Zřejmě) odstrašující příklad.
Při večerní procházce u nás v městě jsem si všiml domu, kde jeho majitel natáhl osvětlovací hadice přímo po hromosvode. Hadice dál jak na svody po střeše, ale dokonce i přímo na jímač. Okapy jsou už asi jen maličkost.
Na spodním snímku je detail hadice vedené po svodu hromosvodu.
Představa, že do hromosvodu praští blesk mne naplňuje velmi chmurnou předtuchou, že hadice se v tu chvíli rozsvítí naposledy a za chvíli budou mít hasiči "námětové cvičení".
Jaký na to máte názor?
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
Baterie
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
-
- Reputace: 266
Re: (Zřejmě) odstrašující příklad.
V zime blesk???
Určite to dava dole... Snáď.
Určite to dava dole... Snáď.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Chrudimsko
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3,1kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 35kWh
Nooo, to je moc pekne. Obyvatel domu nebude mit o vyznamu "tech dratu na strese" ani šajnu... Sundavat to nebude, to by bylo moc prace. Muj soused ma taky primo na jimaci tyci AP pro net a televizni antenu. Kdyz jsem se ho ptal a rikal, ze to neni moc dobre, rekl: vydrzelo to tam 30let, semnou to dozije.
Snad to jeho "dozije" nebude pri prvni jarni bource.
P.
PS: rano dodam foto
Snad to jeho "dozije" nebude pri prvni jarni bource.
P.
PS: rano dodam foto
4x IBC 260Wp J + 4x BYD 270Wp V + 3x Canadian 370Wp JZ - 3x MPPT EPSolar 24V/40A, baterie AGM 24V/1400Ah, měnič EP Ipower plus 3kW
- mypower.cz
- R.I.P.
- Reputace: 521
Kdyz do toho praskne blesk, coz se v zime tak nejak nedeje, co se vlastne stane jineho, krom toho, ze ta hadice prestane existovat?
-
- Reputace: 266
Zavedie si po napájacím káble do rozvádzača bleskový prúd.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Chrudimsko
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3,1kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 35kWh
I takhle to může vypadat
4x IBC 260Wp J + 4x BYD 270Wp V + 3x Canadian 370Wp JZ - 3x MPPT EPSolar 24V/40A, baterie AGM 24V/1400Ah, měnič EP Ipower plus 3kW
- NOPARasito
- Reputace: 192
Treba to ma vse "optikou"Pepin píše:I takhle to může vypadat
-
- Reputace: 126
- Lokalita: Praha 6
Instalace na hromosvod byla zakázána z mechanických důvodů, jinak z hlediska ochrany před úderem blesku to bylo OK. Viz třeba množství STA, kde stožár byl nosnou konstrukcí pro hromosvod. Takže je to sice špatně, ale nikoliv z hlediska obav před svedením bleskového výboje, ale z hlediska obav , že takto zatížený bleskosvod může být poničen třeba vichřicí atd. Dnes u nových staveb a rekonstrukcí již platí jiná pravidla.
Nemám rád tenhle stát.
-
- Reputace: 264
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Hele, nebylo. To, že kdysi něco povolovala norma, je jedna věc, že z toho pak byly v lepším případě zničené příjímače, věc druhá. Taky nejde jen o svedení proudu (to je skutečně minimální, protože ve srovnání s hlavním svodem má ten přes anténu výrazně větší odpor), ale i o poškození vstupních obvodů přijímačů napěťovou špičkou atd. No a pak je tam ještě problém s indukcí a ten není uspokojivě vyřešen ani dneska.
- ota
- Reputace: 514
TV antény se dávaly se dávaly na hromosvody v dobách kdy býval jeden jediný program na 1. nebo 2. kanále VHF a na vstupu televize byla elektronka ECC82 které nějaký ten kV na mřížce zas tak moc nevadil.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
- Reputace: 22
Je to samozřejmě nesmysl, ale těch je kolem nás víc.
Každopádně v tomto období výbojů moc nebývá...
Každopádně v tomto období výbojů moc nebývá...
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
-
- Reputace: 0
Po mojích skusenostiach (ako rev technik) s učinnosťou bleskozvodou v stave v akom sa nachádzajú aj nové mi to príde ako heslo hraničiarou: "Neprojdou - kdyš nepujdou". Ani tam sa nič nestane, kým ho netrafi a potom sa uvidí, v sučasnosti veľa krát je to len oblbovak pre poiťovňu. A taky tyčový s 1, 2 zvodmi mi príde skôr ako vnadidlo na blesky.
-
- Reputace: 77
- Lokalita: Havlíčkův Brod
- Výkon panelů [Wp]: 19845
- Kapacita baterie [kWh]: 66
Po obědě mi to nedalo a šel jsem se projít. Zavítal jsem k onomu domu a podařilo se mi nafotit část střechy. Osvětlovací hadice mají přímo na svodech hromosvodu a jedna z hadic je vytažena asi do poloviny slabšího vyššího hromosvodu, který je vedle sloupku s anténami. Umístění slabšího vyššího hromosvodu vedle sloupku s anténami mi přijde zajímavé, zvláště když jsou spolu spojené třemi příčkami.
Co jsem si všiml na panelácích tak bývá slabší hromosvod umístěn přímo na vršku sloupku s anténami a tvoří tak jeho pokračování.
Plné přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS.
Baterie
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Regulátory PCM60X
Baterie
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Regulátory PCM60X
-
- Reputace: 22
Ty KelišováMartin P píše:Dobrý den.
Po obědě mi to nedalo a šel jsem se projít. Zavítal jsem k onomu domu a podařilo se mi nafotit část střechy. Osvětlovací hadice mají přímo na svodech hromosvodu a jedna z hadic je vytažena asi do poloviny slabšího vyššího hromosvodu, který je vedle sloupku s anténami. Umístění slabšího vyššího hromosvodu vedle sloupku s anténami mi přijde zajímavé, zvláště když jsou spolu spojené třemi příčkami.
Co jsem si všiml na panelácích tak bývá slabší hromosvod umístěn přímo na vršku sloupku s anténami a tvoří tak jeho pokračování.
Plné přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
každopádně i kdyby byl bleskosvod správně, je degradovám umístěním "hadice" na oddálený jímač. Ty příčky jsou izolační výložníky...
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
-
- Reputace: 945
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Podle mizerné fotky nejsem schopen žádných závěrů. Kdyby bylo víc fotek z různých stran, dalo by se diskutovat o detailech provedení, ale pokud je jímnač oddálený a stožár propojen s vnitřním systémem pospojování, tak bych základní požadavky považoval za téměř splněné.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.