VVÚ Vitova chatrc
- youda
- Reputace: 961
Re: VVÚ Vitova chatrc
Kruciš, když tak koukám na to schéma o 5 stránek výše, napadá mne toto:
Nestalo se jen to, že díky propojce, která je místo AKU nádrže, teď voda nemusí překonávat vzduchovou bublinu, ale zkracuje si cestu právě tou propojkou? Takže místo toho, aby se okruh uzavřel přes radiátory, uzavřel se propojkou.
Nestalo se jen to, že díky propojce, která je místo AKU nádrže, teď voda nemusí překonávat vzduchovou bublinu, ale zkracuje si cestu právě tou propojkou? Takže místo toho, aby se okruh uzavřel přes radiátory, uzavřel se propojkou.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
- kybos
- Reputace: 516
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Vítku, ty nám tedy dáváš zapeklité hádanky. Na fotografii zapojení označíš trubky vedoucí k nádrži a ve schématu zakreslíš akumulační nádrž i zpětnou klapku. Je fakt, že je moje chyba, že nečtu fórum na plný úvazek a že později jsem dohledal, že někde v textu bylo zmíněno, že klapka byla odstraněna a nádrž ještě není (ale mohl tam být třeba jen výměník - záleží na tom, do čeho budeš akumulovat). Vzhledem ke skutečnosti, že kohouty k nádrži byly vyfotografovány v otevřené poloze, nabyl jsem mylného dojmu, že je tam připojený i průchozí výměník. Pokud nejsou prezentovány skutečnosti aktuálně platné, pak diagnostika na dálku příliš nefunguje. Tak až příště budeme zase něco dálkovým způsobem analyzovat, uváděj, prosím, skutečnosti v aktuálním stavu. Řešení pak bude snadnější.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
- Reputace: 309
Ahoj kybosi. Dik za reakce pri troubleshootingu. A ted si sypu popel na hlavu ze jsem to sem vubec daval. Diskuze by neobsahovala priliz mnoho otazek ktere by byly jasne kdyby na obrazku budouci aku nadrze vubec nebyly. Proto jsem se rozhodl ocenit velkym podekovanim Vas vsechny kteri jste se nesnazili me od topenariny odradit a snazili jste se ve me topenarskeho ducha premoct. Diky jeste jednou Kybosi Dumi Pawle DanoP youdo yosse lemro a Pawle a dalsi prispivajici clenove.kybos píše:Vítku, ty nám tedy dáváš zapeklité hádanky. Na fotografii zapojení označíš trubky vedoucí k nádrži a ve schématu zakreslíš akumulační nádrž i zpětnou klapku. Je fakt, že je moje chyba, že nečtu fórum na plný úvazek a že později jsem dohledal, že někde v textu bylo zmíněno, že klapka byla odstraněna a nádrž ještě není (ale mohl tam být třeba jen výměník - záleží na tom, do čeho budeš akumulovat). Vzhledem ke skutečnosti, že kohouty k nádrži byly vyfotografovány v otevřené poloze, nabyl jsem mylného dojmu, že je tam připojený i průchozí výměník. Pokud nejsou prezentovány skutečnosti aktuálně platné, pak diagnostika na dálku příliš nefunguje. Tak až příště budeme zase něco dálkovým způsobem analyzovat, uváděj, prosím, skutečnosti v aktuálním stavu. Řešení pak bude snadnější.
- kybos
- Reputace: 516
- Lokalita: Šternberk
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Vítku jen pro tvou informaci: Nevěděl jsem, jak sofistikovanou akumulaci hodláš používat. Dnes jsou k dispozici různě sofistikovaná řešení akumulačních nádrží například s voskovými kapslemi nebo různé typy stratifikovaných nádrží, kde je vhodné topné a akumulační médium navzájem oddělit. Já například takový typ nádrže používám. Topné médium obíhá ve výměníku, který je umístěn pod nádrží. Druhá strana výměníku je spojena s nádrží a sekundární okruh funguje samotížně. Výhodou oddělení obou médií je například to, že v mém případě je primární topné médium nemrznoucí směsí vody a glykolu a sekundární médium je čistá voda. Kdybych měl mít v celé nádrži nemrznoucí směs, vyšlo by to neůměrně draze, jelikož v primárním okruhu mám jen cca 25l ale v sekundárním je 3500l.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
- lemra79
- Reputace: 80
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Výkon panelů [Wp]: 12360
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
k cemu je dobra nemrznouci smes? Auto bydli venku, tam to chapu....
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
-
Kybosi, já se chystám používat nejběžnější nejjednodušší akumulaci kde budou přebytky ve formě AC pouštěny do topných spirál. každá nádrž obsahuje 6 kW topných těles, je to 500 litrů nádrž ve dvou kusech.kybos píše:Vítku jen pro tvou informaci: Nevěděl jsem, jak sofistikovanou akumulaci hodláš používat. Dnes jsou k dispozici různě sofistikovaná řešení akumulačních nádrží například s voskovými kapslemi nebo různé typy stratifikovaných nádrží, kde je vhodné topné a akumulační médium navzájem oddělit. Já například takový typ nádrže používám. Topné médium obíhá ve výměníku, který je umístěn pod nádrží. Druhá strana výměníku je spojena s nádrží a sekundární okruh funguje samotížně. Výhodou oddělení obou médií je například to, že v mém případě je primární topné médium nemrznoucí směsí vody a glykolu a sekundární médium je čistá voda. Kdybych měl mít v celé nádrži nemrznoucí směs, vyšlo by to neůměrně draze, jelikož v primárním okruhu mám jen cca 25l ale v sekundárním je 3500l.
Z AKU pojede kombinovaně dohřev TUV c OKC200 s výměníkem za podmínky že teplota v AKU je o 10 st teplejší než teplota v bojleru.
Akumulační nádoby ještě nevím zda síriově nebo paralelně, obojí má pro a proti.
Natápět se aku nádrže běžně nebudou. resp možná o víkendu.
Ale hlavně přebytky do nich, a přebytky z topení po natopení interieru tak abych udržel požadovanou teplotu. po vyhasnutí kamen se bude teplota z aku nádrže brát.
To je asi vše co proted do startu debaty vím
-
termicke kolektorylemra79 píše:k cemu je dobra nemrznouci smes? Auto bydli venku, tam to chapu....
- lemra79
- Reputace: 80
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Výkon panelů [Wp]: 12360
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
jo tak ze jde o fototermiku? uz jsem trochu nachcanej.....
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
-
Ano u kybose jde o fototermikulemra79 píše:jo tak ze jde o fototermiku? uz jsem trochu nachcanej.....

- Kobra23
- Reputace: 143
Určitě do série!!!Vitek píše:Akumulační nádoby ještě nevím zda síriově nebo paralelně, obojí má pro a proti.
- NOPARasito
- Reputace: 192
Proc do serie???Kobra23 píše:Určitě do série!!!Vitek píše:Akumulační nádoby ještě nevím zda síriově nebo paralelně, obojí má pro a proti.
Ja bych byl za paralelne a tak to budu letos dopojovat.
- Kobra23
Protože z hlediska stratifikace se topak chová jako jedna vysoká nádrž, Dalším důvodem je hydraulika systému, kdy se vyhneš spoustě problémům, které tě čekají u paralelního zapojení.
-
Právě toto jsem někde na TZB četl, aku nádrže budou připraveny a osazeny ventily pro kombinované zapojení to znamená volba sériového nebo paralelního zapojení. Třeba se na zimu hodí více režim zapojení 2 sériových nádrží a na léto 2 paralelní nádrže. Bylo by perfektní jednoznačně mít možnost volby, tak abych mohl systém sám vyzkoušet a otestovat co do zapojení i praktičnosti. jedině tak potom mohu usoudit která konfigurace je pro co výhodnější.Kobra23 píše:Protože z hlediska stratifikace se topak chová jako jedna vysoká nádrž, Dalším důvodem je hydraulika systému, kdy se vyhneš spoustě problémům, které tě čekají u paralelního zapojení.
-
- Reputace: 157
Bacha u paralelniho zapojeni na vyvazenost tlakove ztraty. Mrkni na Tichelmanovo zapojeni. Jde o to mit stejne dlouhe privody ke vsem nadobam (topnou i zpatecku) od bodu rozdeleni, jinak se ti muze stat, ze se ti jedna bude vyplachovat vic nez druha a zustane ti v ni nevyuzitelna (blbe vyuzitelna) energie.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
-
Právě toto eliminuje seriové zapojení.dumi píše:Bacha u paralelniho zapojeni na vyvazenost tlakove ztraty. Mrkni na Tichelmanovo zapojeni. Jde o to mit stejne dlouhe privody ke vsem nadobam (topnou i zpatecku) od bodu rozdeleni, jinak se ti muze stat, ze se ti jedna bude vyplachovat vic nez druha a zustane ti v ni nevyuzitelna (blbe vyuzitelna) energie.
nicméně měděné trubky teprve budu letovat, aku nádrže musím zakopat 20 cm do podlahy sklepa tak abych mohl použít vývod z vrchlíku aku nádob. Díky
-
Dumi, Ano budu, vždy to má pro a proti
proto píšu že zapojím tak aby přívody byly vždy naprosto přeně mezi nádržema, aby seriové / paralelní zapojení bylo možná jen pár ventily.

- NOPARasito
Jde poresit priskrcenim ventilu. Nebo se mylim???dumi píše:Bacha u paralelniho zapojeni na vyvazenost tlakove ztraty. Mrkni na Tichelmanovo zapojeni. Jde o to mit stejne dlouhe privody ke vsem nadobam (topnou i zpatecku) od bodu rozdeleni, jinak se ti muze stat, ze se ti jedna bude vyplachovat vic nez druha a zustane ti v ni nevyuzitelna (blbe vyuzitelna) energie.
- Kobra23
Dělej jak uznáš za vhodné. Neznám případ, kdy by bylo vhodné zapojení (paralelně). To, že to tak má např. Atmos ve svých schématech, neznamená, že je to správně. Já osobně bych ti doporučil buď sériové zapojení, nebo jen zapojení aby se jedna nádrž dala použít samostatně. Tichelmana u aku neřeš, leda že budeš trvat na paralelním zapojení.
- NOPARasito
Atmos neresim. Kazdej at si to zapoji jak uzna za vhodne. 2 nadrze paralelne se teplotne srovnaji samotizi.Kobra23 píše:Dělej jak uznáš za vhodné. Neznám případ, kdy by bylo vhodné zapojení (paralelně). To, že to tak má např. Atmos ve svých schématech, neznamená, že je to správně. Já osobně bych ti doporučil buď sériové zapojení, nebo jen zapojení aby se jedna nádrž dala použít samostatně. Tichelmana u aku neřeš, leda že budeš trvat na paralelním zapojení.
- Kobra23
A na to jsi přišel jak? Protože pokud není celý systém samotíž, tak se ti to nesrovná.