FVE na strechu bytovky pre sukromne ucely - rady

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Lukiki
Příspěvky: 2
Registrován: úte dub 28, 2020 3:17 pm

FVE na strechu bytovky pre sukromne ucely - rady

Příspěvek od Lukiki »

Ahojte, som tu novy. A zacal som sa mozno aj z dlhej chvile zaujimat o HFVE. Chcem si jednu postavit, ale potreboval by som par odpovedi, rad a pod.
Jednym z problemov pre mna je,ze byvam v bytovke na najvyssom, stvrtom poschodi, ale mam lahky pristup na strechu, ktora je z vacsej casti rovna plechova (vikiere), ale mam aj cast sikmu, skridlovu, ktora je otocena na juh (odchylka asi 2°, co povazujem asi za nepodstatne). Sklon sikmej strechy je cca 58° (merane telefonom). Takze nejake povolenie si skusim vybait so spravcom, kedze sa jedna o spolocnu strechu, ale s klimatizaciou, zabradlim, vonkajsimi zaluziami problem nebol, susedia su normalni, zatial nemali nic proti.
No a moje otazky:
1.) nad sebou mam sikmu strechu, ktora ma rozmer len 6 x 2.4 m, teda by mi vedla seba voslo len tak tak 6 panelov (uvazujem mainstream nejake 275 Wp), ale problem by nastal pri zapade slnka, a posledny panel by mi zacial tienit komin asi na polovici a asi by to prestalo cele fugovat. Preto sa chcem opytat, ci sa panely mozu montovat aj nalezato po 2 nad seba po 3 ks a ku kominu by som dal nastojaka siedmy, bude to tak fungovat?
2.) menic zatial uvazujem Axpert III 5 kW (mne by stacil aj mensi, ale kvoli 48 V bateriam). Je moc hlucny? Lebo mam ho kam dat, do takej zasteny, ale ta je otvorena a ci ho nebude moc pocut v miestnosti. Napajat to chcem len na jednu fazu. Vie tento menic detekovat, ze su baterie nabite a mal by nejake prebytky, ktore by som vedel niekam posielat? (samozrejme okrem DS :-) ) Napr. by som dokupil do kuchyne nejaky maly zasobnik na vodu s nejakou 0,8 kW spiralou a zeby sa tento zapol len pri prebytku energie.
3.) Urcite uvazujem aj s bateriou a na zaciatok asi jednu LiFePO4 US2000B (preto 5kW Axperta) s tym, ze neskor by som dokupil druhu, alebo coraz viacej ma laka na zaciatok jedna US3000B. Najdem niekde, kolko minut nabita bateria vydrzi realne tahat konstatny odber napr 100,200W a pod? Da sa na menici nastavit napr. to, aby sa bateria mohla vybit napr na max 40%? Ako dlho sa taka bateria nabija pri idealnych podmienkach? Ako sa bude system spravat napr ked v noci zapnem 2,2 kW kanvicu?, potiahne daco s baterie, alebo rovno prepne na DS?
4.) Elektriky doma moc neminame, cca 5-6 kWh denne, s tym, ze vacsina je cez den. Vecer a v noci mam predstavu, zeby mi to tahalo z baterie akvarko (asi 40W), mozno chladnicku – 95W – merana spotreba, plus vsetko, co je stadby rezim tipujem do 30W. Mam aj klimatizaciu s dig.invertorom, ale tu by som logicky zapinal len ked pecie slnko a v lete naozaj riadne pecie na najvyssom poschodi 32 st v byte ako nic :-) ). Klimatizacia ma max namerany prikon 1900 W, ale ten trva prvych cca 10 min, ked sa miestnost ochladi, ptom sa znizi na 300-600W a udrzuje nastavenu teplotu.
5.) Sused uvazuje spolocne so mnou, ze by si aj on dal toto iste, nma presne rovnake parametre strechy ako ja len s tym, ze jemu by spominany komin tienil zase rano. Bolo by mozne spravit to tak, ze dokopy by sme dali 12-14 panelov s tym, zeby zivili 2 menice, jeden by som mal ja a druhy on? Zeby sa delili o energiu z panelov?
6.) Jedine, co ma nezaujima je navratnost, s nijakou nepocitam. :-) Chcem to v podstate pre zabavku, testovanie a pod.
P.T.
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: FVE na strechu bytovky pre sukromne ucely - rady

Příspěvek od P.T. »

Ahoj,
pokud dobře počítám, tak panely kolem 300Wp mají rozmět cca 1,7x1m takže by to vycházelo na nějakých 12ks (2x1,7=2,4m a 6 vedle sebe). Případně na rovnou část konstrukce.

Co se týká zastínění, tak aby 1panel nedegradoval celý string, tak Tigo ( výrobce je https://www.tigoenergy.com/) TS4-O. Je to investice navíc, ale funguje.

A Aexperty a bateriovýmy systémy zkušenost nemám, ale u větsíny měničů je hranice pro vybití baterie aby nedošlo k jeímu nadměrnému opotřebení ( nebo jak to napsat).
Co se týká času, tak to se dá +- zhruba vypočítat ne? W při nějakém U a vyjde nám I a samozřejmě ten čas snížit o nějakou účinnost (není 100%)
Lukiki
Příspěvky: 2
Registrován: úte dub 28, 2020 3:17 pm

Re: FVE na strechu bytovky pre sukromne ucely - rady

Příspěvek od Lukiki »

Len ked to ja prepocitam, tak 2 x 1,7 m mi vychadza 3,4 m a nevoslo by mi to :-) a este mensia uprava, asi neviem merat mobilom, alebo blba apka, tak sklon strechy mam 32 stupnov.
P.T.
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: FVE na strechu bytovky pre sukromne ucely - rady

Příspěvek od P.T. »

Ahoj promin, mas pravdu, počítal jsem blbě... (vlítla mi do toho ještě jiná myšlenka a omyl byl na světě). Tak to je opravdu škoda a blbý rozměr.
Popřemýšlel bych, jestli by se nedalo tedy pár panelů vymyslet jinam.

Bude ti případně 6 panelu stačit pro funkci měniče? Aby jsi měl dostatečné napětí (nevím kolik Aexpert potřebuje... ale Froniusy třeba kolem 200V řádově)

Jinak ty uhloměry kompasy a tak se mi zdá že měřej opravdu podivně někdy.... a je přesnější odhad.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek