Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte čer 06, 2023 4:20 pm
Vitek píše:hele ano stačí.... dobije se zvedne se SOC a to mám teda 1350 Ah ted..
Tak víš co uděláme test. nastavím 2A dobíjení a podívám ted na SOC. teoreticky za 10 hodin dobiju 20Ah, čili na SOC to vidět pujde.
čili ted máme SOC 97,2 a 52,81 Ah vybito. za 10 hodin to sem napíšu a uvidíme. z axperta jde do baterky cca 1,82 až 1,9A dle BMV od Victronu. mám přicucavaní tzn veškerý zátěže se krmí ze sítě přes noc. doložím pak grafem.
V tej kapacitě krátké, ale stačí. Napětí přestalo padat...Vitek píše:Vitek píše:hele ano stačí.... dobije se zvedne se SOC a to mám teda 1350 Ah ted..
Tak víš co uděláme test. nastavím 2A dobíjení a podívám ted na SOC. teoreticky za 10 hodin dobiju 20Ah, čili na SOC to vidět pujde.
čili ted máme SOC 97,2 a 52,81 Ah vybito. za 10 hodin to sem napíšu a uvidíme. z axperta jde do baterky cca 1,82 až 1,9A dle BMV od Victronu. mám přicucavaní tzn veškerý zátěže se krmí ze sítě přes noc. doložím pak grafem.
Ahoj Jose, přikládám 2 grafy :
1. je nabíjení a stav
2. a 3. stav SOC a napětí a proud v průběhu noci
takže zporůměruju 1A co vidim v grafu zdáse dobíjí baterku ( dle BMV) a zdáse že pomalilinku stoupá napětí.
Nazačátku v 22 18 jak sme zde psali sem dobíjel 80A ze sítě to v grafu není videt proto napětí klesalo asi 3 hodky do nejnižšího bodu v grafu.cca 01 :30
no a vzhledem k tom že napětí stoupá tak zdáse proud 1 A je dostatečný na udržení floatu.... to jest asi ted.
ale je třeba zdůraznit, že baterie nejsou plně nabité, to byl taky smysl tohoto testu zjistit jestli 2 A z axperta stačí na udržení olova v režimu standby.
50W tedy stačí. - alespon u mě.
Jak jsi psal s hustotama tak já to nezměřím jestli mi chybí 50Ah z 1350Ah tak to na hustoměru nepoznám, promiň.
doufám že to postačuje. Pokud máš josse nějaký další dotaz pokusím se ho odborněji lépe vypracovat než narychlo všera na mobilu na hajzlu.
Je třeba ale říct, že o olovo se starám... dolití, a ekvalizace bývá takový 1x za 3 měsíce rituál.
přeju všem klidný den !
Vitek píše:Uvidíme za 10 let .. jak na tom budete s life a jestli se vám všem vrátilo vše co jste čekali, přátelé
marsal64 píše:Vitek píše:Uvidíme za 10 let .. jak na tom budete s life a jestli se vám všem vrátilo vše co jste čekali, přátelé
Čekali nečekali - nejhorší je to nečekané, co očekávání životnosti a návratnosti mění, ač děláme, co umíme, aby to tak nebylo.
Včera mi šly LiFePo4 dolů k 3V (a ano, napětí jde u LiFePo ke konci dolů opravdu rychle), pokrčil jsem ale smířeně rameny a jel domů v pevném přesvědčení, že (nový) měnič vypíná při 3V a dnešní den to spraví. Pak jsem sledoval s úžasem, jak napětí jde někam k 2.9V a vyrazil zpět k FVE, abych zjistil, že vypínací napětí Victronu bylo nastaveno jinak než jsem si myslel
.
Tak k sousedovi se šňůrou a dobíjet. Žádné drama, možná jsem procentíčko životnosti baterek opravdu ubral, ale beru, že to k životu patří - sbíráme zkušenosti a až budeme všechno vědět, umřeme. Pro mne osobně ještě další zkušenost, která už byla tady zmiňovaná - LiFePo4 baterky se rozhazují nejen nahoře kolem 3.4, ale i dole kolem 3V.
Tak při vplouvání do vánoční doby - ať je toho nečekaného co ubírá životnosti baterkám nebo i nám co nejméněa když to přijde, ať se s tím pokojně umíme vyrovnat.
JonasPP píše:Je to fakt možne,aby taku dobu bolo hnusne počasie,tak nezvikle na naše podmienky. Ale to počasie je na nerva. Neustale to beha od plusu do minusu a teda udržuje na dome neustale vlhke obvodove mury a teda mam spotrebu v kureni,ako pri -12-15°C. Ešte ani poriadna zima so snehom neprišla a Ja narucal do kotla 13m dreva. Ako nebolo to prvotriedne drevo,prevažne smrekove suchare a presušeny odpad z prestavby,ale aj tak je to priveľa,lebo keď je vonka sucho,mrazivo,priemerne -5,že sa k nule ani cez deň nepribliži a dom postupne vyschne ,tak spotreba rapidne klesne,dokonca je rovnaka,ako keď je vonka priemerne +10°C.
JonasPP píše:Počasie je ozaj divne. V utorok som prišiel do roboty a ako prve,čo ma udrelo do oka,tak chladiaca voda,čo chladi stroj,tak horuca. Ešte to stihalo na odrete ušiska,ale teplota letela hore. Nedalo Mi to,tak som utekal na strechu a toto som ozaj nečakal. Veža mala 11°C,ale aj tak bolo na nej namrznute cez cm hrubo. Po jednom som odstavoval sekcie a okamžite to stopilo.
V tomto pripade trebalo medium chladiť a takto to dopadlo,tak to nechcem vidieť,čo stvara TEČ,ktore to ma opačne.
lubomirz píše:absolutne. Nikdy v zivote som nevidel dohromady tolko hmly ako za posledne sest tyzdnov keby som len polovicku zaratal.
Tfuj.
chatař píše:Prostě rok 2020 byl hnusný, uchcaný,...
chatař píše:lubomirz píše:absolutne. Nikdy v zivote som nevidel dohromady tolko hmly ako za posledne sest tyzdnov keby som len polovicku zaratal.
Tfuj.
Přesně tak, úplná katastrofa. A to celý rok. Pořád lilo. Poznám to podle toho, že za padesát let, co mám chatu nebylo tolik vody ve studni. Pořád plná. To nikdy nebylo, vždy jsme koncem léta a na podzim museli vodou šetřit. Někdy i tak, že jsme vozili ze studánky. Prostě rok 2020 byl hnusný, uchcaný, studený, mlžný a ještě k tomu covidový. Na Chocholouška. Doufám, že už nikdy víc.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků