Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte dub 13, 2021 8:37 am
diablo007 píše:Pokud má siton nastavení výkonu tělesa není co řešit elektronika si výkon omezí tak jak ho nastavis
chatař píše:Zdravím všechny. Mám takový dotaz na někoho, kdo to ví. Zajímalo by mě, o kolik procent lze přetížit "mokré" topné těleso v bojleru, aby nehrozilo jeho poškození. Tak třeba mám topné těleso 2400W, když ho po delší dobu zatížím výkonem 2600, nebo 2700W, stane se mu něco? Vyšší napětí předpokládám že až tolik nevadí. Elektrická pevnost je někde jinde, než provozní napětí. Za případnou reakci děkuji. Jiří.
chatař píše:Já vím, že na Sitonu jde omezit výkon, ale je mi to proti srsti. To je úplná fotovoltaická svatokrádež škrtit výkon na měniči.Ano, Siton tam pustí větší napětí,a tím i vyleze výkon. Zajímalo by mě, kde je ta hranice, o kolik můžu překročit výkon tělesa. Já si myslím, že 10% zvýšení výkonu by mohlo těleso tolerovat, však je chlazeno vodou, ale nevím,a výrobci se mi psát nechce. Stejně by mi asi odepsal, aby měl klid, že předepsané napětí musím dodržet.
Vitek píše:Diablo, větší výkon tělesa dosáhneš jedině vyšším napětím. což u 10S 60 čl. panelů máš např 300V pak při zachování ohmova zákona ( zanedbám vyšší rezistivitu díky vyšší teplotě topného drátu )
je
P=UxU/R
při 230V a výkonu 2300W máš 10A proud. resp odpor 23 Ohmů
ted to přijde ….
Trojčlenkou řešíme
P=U x U / R = 300 x 300 / 23 = 3913 W !!!!!!
Mnoho zdaru Vítek
Zpět na Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků