Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob říj 01, 2022 3:28 am


Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Další

Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » pon úno 28, 2022 8:46 pm

Rozhodl jsem se tento příspěvek napsat aby se ostatní poučily z mých chyb, a jako inspiraci že když se chce tak všechno jde.....

První idea byla když brácha od manželky dotáhnul nějaké měniče.... (300W, 600W)

Tak jsem je zkoušel a celkem se mě líbilo že to běží ze staré baterky co mám doma z auta.... a uzrál plán.....

Protože u nás jak fouká hodně větr tak semtam vypadává proud tak jsem to v první chvíli uvažoval jako zálohu aby běželo to nejnutnější hlavně plynový kotel.

Takže jsem začal hledat nějaký měnič kolem 600 až 1000W a protože jsem chtěl čistou sinusovku tak měniče celkem dost stojí....

Až jsem našel tento na hadexu.... Kombinovaný měnič napětí PS1K-1250, DC/AC 12V/800W, regulátor PWM

Takže jsem ho zakoupil, vrazil k němu tu starou baterku pro první pokusy a ono to FUNGOVALO!

Tak co na to připojit.....

1.) Světla - to je OK máme všude ledky takže spotřeba nic moc.....
2.) Ledničku což je taky OK protože je na samostatné zásuvce......
3.) Plynový kotel....

A zde jsem narazil....

Kotel je na okruhu zásuvek pro celé přízemí (kromě kuchyně ty jsou zvlášť) tak jsem tam připojil zásuvky z přízemí.....

Potud vše OK když byl náhodou větší odběr tak se měnič přepnul na bypas a 10A co přes ten měnič může projít z DS je OK jsem si naivně myslel....

A začaly problémy....

Mám lejzrovou tiskárnu ta má normálně celkem malou spotřebu, ale špičkově bere až 1000W no nepouští se často to přežijeme.....

Vysavač..... 700W no taky se nepouští pořád.....

Ale kde jsem narazil tak byla žehlička....... 2300W což je 10A které přes měnič projdou, takže jak se bude žehlit nemůže se nic jiného pustit....

Mezitím jsem koupil 4 panely po 150Wp aby se ta baterka nabíjela a pořídil 12V 200Ah baterku....

No a vše funguje OK ale prostě hlídat aby manželka nežehlila......

Takže to dopadlo že jsem se rozhodl měnič vyměnit.....

Tak a jak dál..... 5kW měnič potřebuje 4 baterky na 12V což je nemám kam dát ...... 3kW potřebuje 2 baterky na 12V které můžu dát na sebe a na to místo se mi vlezou...

Taktéž přes 3kW měnič může protéci z DS 25A což je jistič na jedné fázi u hodin.

A rozhodnuto takže zakoupen měnič Hybridní měnič napětí REVO VM3200-24, 3,2kW/24V

Dnes namontován a odmontován ten starý (který prodávám) vše funguje OK.....

No ještě musím překopat panely - zapojit vždy dva seriově abych docílil správného napětí - to udělám zítra .....

A poučení z toho......
Pokud to nemáte na chatu, ale je to do obydlí kde bydlíte tak začínat minimálně s 3kW měničem.......pokud nevadí že při přetížení budete přes bypas brát z DS.

PS. V plánu mám připojit ohřívač vody - Dražice příkon 2000W bude se zapínat na solár pouze jak nebude odběr - už mám koupené proudové relé, tak stejně bude ve finále zapojená k tomu pračka....

Ve výhledu je později rozšířit panely na 1800Wp co ten měnič zvládne, a výměna baterky až ta olověná doslouží za LiFePo4.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1134
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod sindyk » pon úno 28, 2022 9:13 pm

Pěkně sepsáno, tak už to bývá. Vždy to začíná "něčím malým", nejdřív jsem objednal 2 baterie a 24 V měnič. Baterií už mám 6. Původní rozpočet 75 tis. jsem stejně natáhnul na 100. Měnič jsem naštěstí vybral 3600 W (silnější kombík se na 24 V nedělá), tak se mi ho ještě nepovedlo sestřelit do bypassu. Máme novější spotřebiče, nic nežere víc jak 2 kW, takže se to dá, ale je to na hraně občas.
3040 Wp (8s Elerix 380 Wp) | Axpert MAX 3600 | 7,2 kWh olovo-uhlík (3p2s JPC12-100)
Uživatelský avatar
sindyk
 
Příspěvky: 292
Registrován: pát kvě 21, 2021 11:53 am
Bydliště: Semily

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod antoni_sk » pon úno 28, 2022 10:26 pm

Viacerí sme začínali podobne a mnohé stále apgrejdujeme a rozširujeme ...
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
antoni_sk
 
Příspěvky: 644
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » úte bře 01, 2022 3:45 pm

Jenom fotka jak je to v reálu.....

IMG_20220301_143503.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1134
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Lukinon » úte bře 01, 2022 6:28 pm

Zdravím Soban něco takového mám v plánu i stejný měnič, ale mám strach s přetoku do sítě. Řešíte to nějak? Děkuji
?
Lukinon
 
Příspěvky: 121
Registrován: úte úno 08, 2022 10:31 am

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » úte bře 01, 2022 6:40 pm

Tady žádné přetoky nehrozí, buď přes to prochází DS a nebo je DS odpojená a jede se panely baterka spotřebič.....

Prostě měnič má nějaký výkon a pře to nejede vlak, buď to dodá měnič nebo se to přepne na DS.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1134
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Lukinon » úte bře 01, 2022 7:09 pm

Pořád čtu že tady ty reva a axpert při plně nabité baterce můžou protlačit do sítě. Že jedině xpert king to nedělá. Víte to jistě že k tomu nikdy nedojde? Asi vše špatně chápu. Zatím mám jen 2,2kwp rovnou do bojleru Dražice přes regulátor Bel. To funguje skvěle. Děkuji
?
Lukinon
 
Příspěvky: 121
Registrován: úte úno 08, 2022 10:31 am

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod sindyk » úte bře 01, 2022 7:47 pm

Může a nemůže.
Pokud chci míchat energii z panelů a ze sítě na výstupu a baterie mít jen jako zálohu (nebo jet bez baterií), tak může a jen King a PIP MK/MKX to řeší (ale neumí jet bez baterií).
Já jedu na SBU režim, to umí všechny Axperty a další. Když panely nedávají a baterky se vybijí, přepne se na bypass ze sítě a baterka čeká na východ Slunce. Jakmile se trochu nabije baterka, odpojí se síť a jede se zas výhradně na baterie a panely. To přetoky nedělá.
3040 Wp (8s Elerix 380 Wp) | Axpert MAX 3600 | 7,2 kWh olovo-uhlík (3p2s JPC12-100)
Uživatelský avatar
sindyk
 
Příspěvky: 292
Registrován: pát kvě 21, 2021 11:53 am
Bydliště: Semily

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod eman » úte bře 01, 2022 7:55 pm

Taky mám 2,8kWp do bojleru přes BEL a chtěl bych víc. :D Ale aby King nedělal přetoky, tak prý musí mít baterie a to je další hrst dolarů navíc.
?
eman
 
Příspěvky: 333
Registrován: pát srp 31, 2012 8:20 pm

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod bokser01 » úte bře 01, 2022 8:05 pm

sindyk píše:Může a nemůže.
Pokud chci míchat energii z panelů a ze sítě na výstupu a baterie mít jen jako zálohu (nebo jet bez baterií), tak může a jen King a PIP MK/MKX to řeší (ale neumí jet bez baterií).
Já jedu na SBU režim, to umí všechny Axperty a další. Když panely nedávají a baterky se vybijí, přepne se na bypass ze sítě a baterka čeká na východ Slunce. Jakmile se trochu nabije baterka, odpojí se síť a jede se zas výhradně na baterie a panely. To přetoky nedělá.



Přesně tak jedu já již několik měsíců. Elektroměr od DS mi měří i přetoky a stále nula. Tam to není možné asi... Mám také SBU a buď jede síť měniče a nebo DS nikdy obojí dohromady takže je dle mě vyloučeno aby to teklo ven když to není ani sfázované moje síť a DS síť...
600wp (Jihovýchod 45°), 1600wp (Vychod 5°) 800wp (Jih 45°) stringy 4S4P Baterie 9,6Kwh olovouhlik (4x JPC12-200), MUST 3KW 80A MPPT 24V
?
bokser01
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon úno 07, 2022 2:43 pm

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Lukinon » úte bře 01, 2022 8:08 pm

Sindyk díky to jsem potřeboval vědět. Tady pořád něco čtu oči mě s toho bolí, ale toto se nedozvím. Co umí navíc max proti klasickým axpertum? Přemýšlím jestli axpert nebo Revo. Asi určitě 5kw/48v a trakční olovo. Mám přístup k novým panelům canadian 450wp za 3800kč tak toho chci využít.
Eman jak dlouho jedeš Bel a jaký máš bojler? Já okce 250l se spirálou 2,2kw a ve čtyřech teď úplně ostrovně
?
Lukinon
 
Příspěvky: 121
Registrován: úte úno 08, 2022 10:31 am

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod eman » úte bře 01, 2022 8:15 pm

Mám ho zapojený necelé dva měsíce. Musel jsem kupovat nový bojler (300L NTR/HP) a předělával jsem kvůli němu technickou. Chtěl jsem dvě tělesa. Dolní na FVE jsem koupil zakázkové 3500W a horní mám DS 4500W. Dnes mi FVE nahřála na cca 57°C a do 70°C to dotáhne večer DS. Dražice už nejsou nic moc, ale oceňuju, že ten stojací bojler má minimální ztráty. Ta stará 125L na zeď mi vytápěla technickou. Je nás 5 a puberťáci mají děsnou spotřebu vody. :(
?
eman
 
Příspěvky: 333
Registrován: pát srp 31, 2012 8:20 pm

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod marko250 » úte bře 01, 2022 8:32 pm

Lukinon píše:Sindyk díky to jsem potřeboval vědět. Tady pořád něco čtu oči mě s toho bolí, ale toto se nedozvím. Co umí navíc max proti klasickým axpertum? Přemýšlím jestli axpert nebo Revo. Asi určitě 5kw/48v a trakční olovo. Mám přístup k novým panelům canadian 450wp za 3800kč tak toho chci využít.
Eman jak dlouho jedeš Bel a jaký máš bojler? Já okce 250l se spirálou 2,2kw a ve čtyřech teď úplně ostrovně

Axpert Max umí pouze vysokonapěťové stringy a souběh se sítí ,kdy přeteče.V režimu SBU samozřejmě ne. Max 7200 je tady konkrétně na fóru už rozebrán a já jej nedoporučuji,proč se dočteta tam.Max 8000 už vyřešil problém s proudy aspoň.Revo záleží které,kupoval jsem ty nízkonapěťové 5.5kW,je to klasika za míň peněz,vozí to Hadex z Nizozemí.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a 3x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3177
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » úte bře 01, 2022 8:34 pm

Jinak záleží na měniči jak to bude s přetoky.

Ten můj je buď bypas z DS a nebo jako měnič z baterek a pak je DS odpojená.

Přetoky hrozí u měničů co umí doplňovat výkon z DS.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1134
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Lukinon » úte bře 01, 2022 8:37 pm

Díky dneska jsem se dozvěděl víc než za týden čtení po večerech
?
Lukinon
 
Příspěvky: 121
Registrován: úte úno 08, 2022 10:31 am

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod marko250 » úte bře 01, 2022 9:12 pm

Lukinon píše:Díky dneska jsem se dozvěděl víc než za týden čtení po večerech

Většinou to poznáš ,že umí jet bez baterky.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a 3x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3177
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod sindyk » úte bře 01, 2022 9:44 pm

Lukinon píše:Sindyk díky to jsem potřeboval vědět. Tady pořád něco čtu oči mě s toho bolí, ale toto se nedozvím. Co umí navíc max proti klasickým axpertum? Přemýšlím jestli axpert nebo Revo. Asi určitě 5kw/48v a trakční olovo. Mám přístup k novým panelům canadian 450wp za 3800kč tak toho chci využít.

Já ještě doplním, že MAX byl první model s WiFi místo bluetooth a jinak to byla prostě výkonnější řada - 24 V verze 3,6 kW místo 3 kW a 48 V řada 7,2 kW místo 5 kW. Teď je MAX ještě novější model 8 kW a MPP Solar dokonce vyrábí kopii 11 kW. A všechny 48 V verze mají 2 MPPT regulátory.
3040 Wp (8s Elerix 380 Wp) | Axpert MAX 3600 | 7,2 kWh olovo-uhlík (3p2s JPC12-100)
Uživatelský avatar
sindyk
 
Příspěvky: 292
Registrován: pát kvě 21, 2021 11:53 am
Bydliště: Semily

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » ned bře 06, 2022 12:13 am

Tak rozvaděč překopaný.....

Ohřívač dražice s příkonem 2000W mám zapojen před proudovým relé a to relé hlídá odběr a pokud je větší jak 1000W tak dražice odpojí.

Připojeny zásuvky do koupelny ty jsou zapojeny zase až za druhým proudovým relé s časovým spínačem, kde to mám nastaveno tak že když pračka + ostatní spotřebiče budou brát více jak 3000W tak se zásuvky v koupelně přepnou na 5 minut (dá se nastavit) na DS. Je to vlastně bypass, ale vlastně pouze pro pračku, abych využil solární elektřinu....

Problém je že jsem to nemohl pořádně otestovat - dnes celou dobu zataženo.

PS. na panelech 30V a údajný proud 1 až 2A to píše.... ovšem zjistil jsem že o proudu to kecá, změřením na drátech tam z panelů teklo 0,3A a změřením co teče do baterky tak taky do baterky teklo 0,3A a měnič přepnutý pořád na bypass.....

PS2. Nevíte někdo zda se dá ten údaj o proudu nějak nastavit či upravit aby to nekecalo u měniče REVO VM3200-24 ?
Jinak stabilně zapojené zatím pouze 2 panely (2x150Wp) dočasně přidány další 2 (takže pro pokusy dočasně 4 x 150Wp 2s2p) z toho jeden musím ještě uchytit zatím je položen pouze provizorně na pokusy....
Což se odkládá protože sněží a na zahradě mám 10cm sněhu........
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1134
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » ned bře 20, 2022 4:23 pm

IMG_20220318_145726_upraven.jpg

150wp panely na stěně......

IMG_20220318_145739.jpg


500wp zatím položené provizorně na zahradě, přijdou umístit na trojúhelníky co se dávají na ploché střechy....

Jsou to ale pěkné hovada 2m x 1m ......
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1134
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Jak nepostavit FVE (Zlaté Hory)

Příspěvekod Soban » čtv dub 07, 2022 1:16 pm

Tak jsem dal panely na trojúhelníky a už ty potvory chtěly uletět (jsem měl jeden převrácený) tak už jsou dlaždicemi zatížené doufám že to bude stačit......

Teď to bude chtít udělat pořádky s kabely.......

IMG_20220407_140742.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 1134
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Další

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'