luky:
1)2) letos jsem cca 8m postipal se stipackou v klasickym provedeni - motor cca 4kw na nem trn nizko nad stolem a plochac jak pises.
Melo to nekolik nevyhod co se me nelibily:
- moc otacek - cca 900 - nebezpecny aspon teda pro me.
- straslive slaby - suk v tvrdym spalku a konec ani reverz nepomuze vzdy motor trpi.
- ta ploutev - velky spalky nepotrebuji maly se me beztak protacely a najizdeli mezi trn a ploutev a diky netuhosti konstrukce se neutrhl motor z patek nebo neohnula hridel. Stipal jsem i maly kulatiny.
Z toho vznikla tato konstrukce:
- otacky na hrideli cca 240 - je to pomalejsi ale dela se me s tim lip
- ma to silu a jen tak na nejakym suku v tvrdym dreve se to nezastavi kroutak je cca 48Nm mel jsem tam dva stupne toho planetu a krasnych skoro 500Nm ale uz to bylo hodne pomaly.
- Hridel je vysoko a bez ploutve - to je zamerne velky spalky 20cm a vys nejvetsi kus co jsem mel cca 40cm se neprotoci. Maly kulatiny cca pod tech 20 cm nestipu nastojato ale nalezato tedy spalek je opren o pravou cast stolu - lip se me to napichuje a pekne se delaji i trisky.
- trn co je na tehle stipacce tak ma z boku velkou diru kterou jde v nejhorsim pakou vytocit ze dreva. Puvodni to nema a kdyz ani reverz nepomohl tak se spalek rozbijel klinem a to musela loziska motoru a hridel rycet blahem
- motor ma pouze 2,2kw a staci
3) delal jsem s tim zatim jen par hodin a kopani neprobehlo, cas ukaze kdyztak dodelam.
4) reverz je. Stykacova kombinace. Klasickej reverzak jsem zavrhl jako nebezpecnou vec - muze to zustat trvale zaply a nema to spot hribek aspon na nohu.
Je to znacne nebezpecnej stroj ... toto kousnout tak to bude mrzet.