Začalo to tým, že som fotil astronomické fotky a potreboval som zdroj napatia pre NB, LCD a ďalekohľad.
Doma som fotky spracovaval a to je niekoľko hodín a u nás často vypadávala DS, tak som musel poriešiť
zálohu na niekoľko hodín.
Potom keď som už mal menič a veľkú 180 Ah/12 V baterku, tak som kúpil regulátor a panel.
No a potom som kúpil vačší menič, viac panelov a ešte jeden regulátor.
No a keďže som nemal žiadne meranie, tak som kúpil Arduino + Ethernet Shield a začal
progamovať ampérmetre, voltmetre a elektromery.
No a keď to celkom dobre fugovalo, tak som mal šťastie na lacné baterky.
Celkovo je v el. 4 x 255 W Kyocera/IBC Poly, Trojany 4 x 390 Ah, Bannery 4 x 180 Ah,
regulátory 2 x EPsolar 40 A, menič Carclever 3000 W / 12 V.
Ochranu proti prepatiu z blesku mám urobenú tak, že fyzicky odpojím prívod panelov.
Istenie 12 V rozvodov je AC ističmi, istenie 12 V prívodov od bateriek k meniču
je 6 x 63 A gG 80 kA, 2 x 3 x 50 A AC istič, istenie panely - regulator je 40 A DC istič.
Istenie regulator - baterky je na jednom reg. 63 A Mega Victron poistka, na druhom 2 x 25 A AC istic.
Káble na každý zo 6-tich stringov sú 50 mm, dĺžka od 40 do 90 cm.
Mám tam ešte na meranie prúdu Amplocky + Dallas na teplotu + nap. delice na Arduine.
Arduino slúži ako server aj logger na SD kartu, kde sa loguje aktuálny stav FVE.
Ešte tam je na AC strane elmer. s S0 výstupom.
Zatiaľ som vyrobil trošku viac ako 0.5 MWh od 11.11. 2014.
Všetko je v testovacej prevádzke a treba to upratať do krabíc ale to sa porieši neskor.
Je možné kúpiť teraz menič Victron Phoenix C 1600 W / 12 V a potom k nemu paralelne
pripojiť Victron 1600 W / 24 V ?