Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv čer 01, 2023 5:05 pm
martinbor píše:Pánové, mockrát děkuji za váš čas odpovědi.
U mne je právě ten průser, že to uvažuji na chalupu a hlavně v zimě i jako ochrana baterek při poklesu napětí a tudíž jsem uvažoval o vzdáleném, či automatickém startování , což u invertoru je trochu problém...a jezdit cca 200Km tahat šnůru se mi nechce. Zase je milé u invertoru to propojování dvou a více kusů (záloha).
jahodovák píše:Podle mě není potřeba pokud již je k dispozici centrála pořizovat novou,pokud je k dispozici dostatečně velká baterka,tak by měla stačit jen nabíječka a tou tu baterku dobíjet,pokud bude dotatečně výkonná a snese to baterka,nemusi jet centrála stále ale jen do nabití baterky na překonání doby temna a nemusí být ta centrála dimenzovaná na velký výkon,to by měl obstarat měnič s tou baterkou.dá se předpokládat že v takovéto situaci nepoběží moc žravých spotřebičů.
mihlit píše:Ano, s nabíječkou je to nejjednodušší řešení. Navíc snižuje potřebný výkon centrály, protože nemusí v bypass režimu krmit dům a ze zbytku nabíjet, ale může dolévat baterky konstantním proudem. Je pak i jedno, jeslti je to invertorová nebo AVR.
mihlit píše:Jinak mě překvapilo ve starších příspěvcích info o dání přednosti invertorové centrále, protože Victron naopak doporučuje dát přednost AVR před invertorovou
https://www.victronenergy.com/live/multiplus_faq
josse píše:To je vcelku pravda.
Rozdělil bych to na dvě možná řešení.
1. Doporučení výrobců měničů je vzít generátor o výkonu cca 5-10x vyšším než je maximální zatížení způsobené domem+nabíjením baterií. Je jedno jestli studer, Axpert, Victron... Toto řešení je tzv. Přifázování, část výkonu generátoru se rovnou spotřebuje a část uloží.
2. Vzít levné řešení, ale nepřifázovat. Použít externí nabíječku a rovnou nabíjet. To hloupá nabíječka ani frekvenci ani tvar AC nebude řešit. Celý výkon projde nabíječkou, něco se rozstřídá v hlavním měniči, část se uloží do baterií.
Účinnost bude nafty na kWh bude asi lepší u 1. Cena bude lepší u 2. Vybrat si musí každý sám. Já s 2x 4048MS bych rozhodně volil 2.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků