to dracekvo: 1.2TSI je přesně to co nazývám "dýzlovitým turbomotorem" ostatně jako většina benzínových agergátů vW už ode dávna. tady je "opravdickej" benzínovej motor
http://www.mazdaclub.cz/graphics/msgboard/134217/full/12136_vykonove-grafy.png a je tam pěkně vidět, co dělá elektronika a co dokáže ten motor když ho elektronický s****y nedrží za prdel. samozřejmě ty horní dvě charakteristiky jsou pro 2.0...
tady něco z historie,

modrá a zelená křivka je sériovka. Některý kusy chodily i výrazně vejš i bez chiptuningu... A kdo může říct, že z té felicie fakt někdy těch 50kW použil? já jo, a to tak, že skoro pořád... A ani tak to nebralo víc než 8l benzínu. Ale chápu, že dnešní spotřebitel nenajde na stránkách modelu auta ani kolik má motor válců, natož pak takovýhle čmáranice, který mu k ničemu nejsou, a chválí to, jak se motor sbírá odpoda. Prostě když mám nějakou techniku, tak ji používám na maximum. A když to nevydrží, tak to byla špatnýá technika.
Omezovač otáček je porušení prvního zákona robotiky, viz Isaac Asimov. Když dotahuju předjíždění na nějakej kvalt, a motor se blíží omezovači, tak je produktivnější to podržet, než řadit, což trvá nějaký dlouhý desetiny sekundy, kdy to auto zpomaluje, místo aby aspoň nepatrně zrychlovalo. A když zasáhne omezovač otáček, je to podle mě pokus stroje zabít člověka. Když se mě takhle stroj pokusil zabít poprvní, fakt sem se vyděsil.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.