Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát led 27, 2023 5:28 am
youda píše:Oldwest,
chápu, že díky záruce to nemáš jednoduché a budeš se muset domluvit s firmou, jejíž pracovník samozřejmě nepřizná, že to zmatlal, nepřemýšlel u toho, neotevřel manuál od měniče ani od baterek.
Když vidím, jaké špeky jsme našli v nastavení parametrů a připojení baterie, docela si říkám, jak je asi provedeno připojení panelů, jejich jištění a přepěťová ochrana. Taky v instalaci Eastronu se toho dá dost podělat, například prohodit dodávku a výrobu, nebo nastavit součtovou regulaci místo regulace po fázích. Na tyto dva problémy většinou přijdeš až teprve tehdy, když ti od ČEZu dorazí faktura, která je větší, než jsi měl před instalací FVE. Ano, i takové případy jsme tu na fóru měli.
Zcela samostatnou otázkou k zamyšlení je, jakou váhu má asi záruka od firmy, která ti 15S LFP nabíjela na smrtelných 56V.
Tak držím palce, ať se s nimi dohodneš, povede se to uvést do pořádku a případně dohledat i další možné špeky.
marsal64 píše:Jen tak mimochodem, lze nožovku vel. 1 s trvale nasazenou žehličkou považovat za "odpojovač"? A pokud ne, proč bych tam případně nějaké FH1 měl dodávat?
youda píše:Obávám se, že pojistkový spodek namontovaný na zeď, skutečně není plnohodnotným ekvivalentem DC odpínače. A fakt, že je na něm nasazena žehlička nebo rukáv, na tom nic nemění. Taková sestava patří někam do rozvaděče nebo do rozvodny, ale určitě ne do technické místnosti rodinného domu.
Na druhou stranu, takhle to tady má každý druhý, protože spodek stojí stovku, zatímco odpínač dva litry. Takže jestli vám to funguje a nepoučené osoby k tomu nemají přístup, tak bych si s tím hlavu nelámal. Jasně, revizi by to určitě nedostalo, ale to by nedostala skoro žádná z našich samodomo instalací.
Já osobně odpínače používám, v LABáku mám třípólový OEZ FH00, který stojí jen litr a umí 160A pojistky. Tudíž pro jištění 3 x 5kW měniče při 50V AKU úplně stačí.
Výhody použití odpínače pro AKU jsou asi tyto:
- Ani při největší snaze nelze neopatrností způsobit zkrat nebo si přivodit úraz
- Jedním trhnutím se odpojí všechny tři invertory (to může současně být i nevýhoda)
- Mívá to očko na bezpečnostní zámeček proti všetečkům
- Vypadá to na zdi lépe, než pojistkový spodek
- Má-li pojistka na sobě indikaci (terčík), lze spálenou pojistku vidět přímo přes průhledný přední kryt. Naopak, průhlednou žehličku jsem ještě neviděl.
- Některé typy mají signalizační kontakty pro indikaci spálené pojistky, které lze zapojit do vstupů monitoringu
zbek píše:Ty nemáš jištěne panely s vodiči a doplněne svodičem přepětím ? Prosimtě nafot to jak to maš zapojený
PavelR píše:jsem se dival na jejich reference. Vetsinou fotky jen panelu a vnitrek bud zadna slava nebo jen kde se to povedlo
Pokud si to masti doma amater tak bych nic nerikal ale po odborne firme by měla zustat odborna instalace.
Ze to bylo na dotaci?
Smutne.
zbek píše:Tohle je k plači . Hod sem ještě par fotek z větši dalky a přidej i foto panelu s kabelama . Bile husy krky jsou dobry maximalně do betonu to zkřehne za čas
diablo007 píše:Uvadis že je to půda takže tam v zimě i mrzne že? Pro baterky likvidační
oldwest píše:Ještě dotaz,neměly by být jištěny pojistkami i vodiče od panelů? Podle mne určitě ano, vzhledem k vysokým napětím a proudům které, tam potečou.
josse píše:Dodali revizi? Kontaktovat revizáka, co je pod tím podepsaný jestli to vůbec viděl, jestli to nechce napravit, za to by mohl o paragraf devět přijít... Jestli se s revizí ani nenamáhali, měli by, určitě to bylo součástí smlouvy.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků