Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob led 16, 2021 12:49 pm


Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Další

Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » čtv led 07, 2021 5:27 pm

Ahoj, v jiných vláknech jsem už diskutoval své meditace o (ne)využití samostatného přepínače sítí. Díky moc za všechny reakce, situaci rozumím, zde bych se rád v samostatném vlákně cíleně zeptal jen na jedinou věc:

Stalo se zde někomu, kdo provozuje rychlý přepínač sítí (něco jako https://www.aliexpress.com/item/32957386070.html) mezi DS a FVE (bez synchronizace fáze obou sítí), že by se mu po přepnutí poškodil nějaký běžný domácí spotřebič (pračka, lednička,...)?

Díky.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 809
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marko250 » čtv led 07, 2021 6:23 pm

Poškození nula ,přepínám dva průmyslové stykače LC1D50A bez výpadku spotřebiče všech šest let.Mechanika je hodně hlučná,když je doma klid slyším tu ránu až do prvního patra.Ale nijak jsem to neřešil na desce,což dopředu doporučuji.

Přeply i větší výkony než 5kW,tyhle https://www.se.com/cz/cs/product/LC1D50 ... 230v-50hz/ ,ale bez západek žere přídrž cívky kolem 4W.

Proto dostaly tohle https://www.se.com/cz/cs/product/LAD6K1 ... 50...60hz/

Mezi nima je i mechanické blokování https://www.se.com/cz/cs/product/LAD4CM ... %BE-d65-a/
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2447
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod Dusan61 » čtv led 07, 2021 8:55 pm

marsal64 píše:Ahoj, v jiných vláknech jsem už diskutoval své meditace o (ne)využití samostatného přepínače sítí. Díky moc za všechny reakce, situaci rozumím, zde bych se rád v samostatném vlákně cíleně zeptal jen na jedinou věc:

Stalo se zde někomu, kdo provozuje rychlý přepínač sítí (něco jako https://www.aliexpress.com/item/32957386070.html) mezi DS a FVE (bez synchronizace fáze obou sítí), že by se mu po přepnutí poškodil nějaký běžný domácí spotřebič (pračka, lednička,...)?

Díky.

Ten prepínač používam, no môj najväčší spotrebič je chladnička a odvlhčovač vzduchu.
Prepínanie medzi DS a FVE zatiaľ bez problému.
No pri prepnutí to dá fakt dobrú ranu.
Pre čiastočné stlmenie som lištu namontoval na gumové silentbloky.
20200314_154223.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panel 270 Wp ZV
Panel 3 x paral. 270Wp (JV-J-JZ), Regulátor Epever MPPT-100VDC/40A séria XTRA, Menič Victron Energy Phoenix 1200 VA/12V, Akumulátor Li-ion 18650 96P/4S_16,2V/250Ah
LK3_monitoring
Grafy: Panel 3 x paral. 270Wp https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/1466/ Napätie na blokoch akumul. https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/6971/ Energia v akumul. https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/7294/ Denná výroba_spotreba https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/2285/
DC/DC menič
Uživatelský avatar
Dusan61
 
Příspěvky: 160
Registrován: úte kvě 22, 2018 5:38 am
Bydliště: ZV

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » čtv led 07, 2021 9:41 pm

marko250 píše:Poškození nula ,přepínám dva průmyslové stykače LC1D50A bez výpadku spotřebiče všech šest let

Díky, přijde mi hodně zajímavé, že Číňan udává oficiálně výdrž tisíce přepnutí, tohle přes milion...
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 809
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » čtv led 07, 2021 9:50 pm

marko250 píše:Poškození nula ,přepínám dva průmyslové stykače LC1D50A bez výpadku spotřebiče všech šest let.Mechanika je hodně hlučná,když je doma klid slyším tu ránu až do prvního patra.Ale nijak jsem to neřešil na desce,což dopředu doporučuji.

Přeply i větší výkony než 5kW,tyhle https://www.se.com/cz/cs/product/LC1D50 ... 230v-50hz/ ,ale bez západek žere přídrž cívky kolem 4W.

Proto dostaly tohle https://www.se.com/cz/cs/product/LAD6K1 ... 50...60hz/

Mezi nima je i mechanické blokování https://www.se.com/cz/cs/product/LAD4CM ... %BE-d65-a/

Marko, pokud bys měl trochu chuti a času, mohl bys prosím Tě trochu polopaticky vysvětlit neznalcům jako já, jak se tyto tři věcičky dají dohromady? Možná by pomohla třeba jen fotka. Díky!
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 809
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marko250 » čtv led 07, 2021 10:09 pm

Než tisíc slov,blok strčíš mezi ně a západky na ně,ale hloubkově to do normálního rozvaděče nedostaneš,leda rozbruškou díry do víka :mrgreen:

IMG_20171209_182821.jpg
IMG_20171209_182830.jpg
IMG_20210107_220120.jpg
IMG_20210107_220100.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2447
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » čtv led 07, 2021 10:12 pm

Paráda, jasnější, to drátování snad už odhadnu... :shock:
Edit: :eek2:
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 809
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marko250 » čtv led 07, 2021 10:20 pm

marsal64 píše:Paráda, jasnější, to drátování snad už odhadnu... :shock:
Edit: :eek2:

Jestli myslíš to propojení DS -FVE - dům ,tak nahoře na levém přivedeny 3f z DS,nahoře v pravo přiveden měnič a proklemován,dole v levo odchod do domu a v pravo opět přechod z FVE na dům do leva dole.
Co se týká západek a elektrického vzájemného blokování s dvěma časovýma relé,které přivádí na přepnutí 230V na cívky,tak to už sám nevím,leda ti to pak ofotím znova.Každopádně cívku FVE drží napětí z FVE a cívku DS drží z jedné fáze DS.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2447
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod kybos » čtv led 07, 2021 11:05 pm

marsal64 píše:...mezi DS a FVE (bez synchronizace fáze obou sítí), že by se mu po přepnutí poškodil nějaký běžný domácí spotřebič (pračka, lednička,...)?

Díky.

K poškození spotřebičů sice nedochází ale při asynchronním přepnutí napájení například u TČ dochází k výpadku řídicí jednotky a TČ restartuje. Občas i ztratí informace o času - je potřeba jej znovu nastavit, jinak dochází ke zkreslení logovaných dat. Pračka LG při asynchronním přepnutí vyhlásí "Power failure" a čeká minutu na to aby obsluha povolila další běh programu. Po minutě se vypne i když není dokončen prací cyklus a již nelze v rozpracovaném cyklu pokračovat.
Settopbox při asynchronním přepnutí přestane nahrávat zvolený pořad a smaže informace o nahrávaných programech.
Horkovzdušná trouba přestane péci a ztratí informace o čase, který je nutno ručně znovu nastavit.
Mrazák, pokud je v činnosti kompresor a vypadne několik period, tak se zastaví a do protitlaku se už nerozběhne. Vypne jej až tepelná ochrana motoru. To určitě není stav, který bych chtěl pravidelně opakovat a který může mít vliv na životnost zařízení.
Pokud vypadne několik period napájení, restartuje se i router, DHCP přidělí klientům nové adresy, což u některých programů vede k odhlášení klienta většinou v nejméně vhodnou dobu.
Proto jsem zvolil raději střídač se synchronním přepínáním, kde k těmto problémům nedochází.
7,5 kWp poly Renesola JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>49 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2227
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » pát led 08, 2021 6:39 am

marsal64 píše:to drátování snad už odhadnu

Docvaklo mi mezitím, že jistě půjde o starý dobrý kodlův stykačomat se západkou:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... kou#p37436
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 809
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » pát led 08, 2021 6:43 am

kybos píše:
marsal64 píše:...mezi DS a FVE (bez synchronizace fáze obou sítí), že by se mu po přepnutí poškodil nějaký běžný domácí spotřebič (pračka, lednička,...)?

Díky.

K poškození spotřebičů sice nedochází ale při asynchronním přepnutí napájení například u TČ dochází k výpadku řídicí jednotky a TČ restartuje. Občas i ztratí informace o času - je potřeba jej znovu nastavit, jinak dochází ke zkreslení logovaných dat. Pračka LG při asynchronním přepnutí vyhlásí "Power failure" a čeká minutu na to aby obsluha povolila další běh programu. Po minutě se vypne i když není dokončen prací cyklus a již nelze v rozpracovaném cyklu pokračovat.
Settopbox při asynchronním přepnutí přestane nahrávat zvolený pořad a smaže informace o nahrávaných programech.
Horkovzdušná trouba přestane péci a ztratí informace o čase, který je nutno ručně znovu nastavit.
Mrazák, pokud je v činnosti kompresor a vypadne několik period, tak se zastaví a do protitlaku se už nerozběhne. Vypne jej až tepelná ochrana motoru. To určitě není stav, který bych chtěl pravidelně opakovat a který může mít vliv na životnost zařízení.
Pokud vypadne několik period napájení, restartuje se i router, DHCP přidělí klientům nové adresy, což u některých programů vede k odhlášení klienta většinou v nejméně vhodnou dobu.
Proto jsem zvolil raději střídač se synchronním přepínáním, kde k těmto problémům nedochází.

Díky, to zní docela apokalypticky, předpokládám, že hovoříš opravdu z reálných zkušeností?!
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 809
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod tomas » pát led 08, 2021 6:54 am

marko250 píše:Poškození nula ,přepínám dva průmyslové stykače LC1D50A bez výpadku spotřebiče všech šest let.Mechanika je hodně hlučná,když je doma klid slyším tu ránu až do prvního patra.Ale nijak jsem to neřešil na desce,což dopředu doporučuji.

Přeply i větší výkony než 5kW,tyhle https://www.se.com/cz/cs/product/LC1D50 ... 230v-50hz/ ,ale bez západek žere přídrž cívky kolem 4W.

Proto dostaly tohle https://www.se.com/cz/cs/product/LAD6K1 ... 50...60hz/

Mezi nima je i mechanické blokování https://www.se.com/cz/cs/product/LAD4CM ... %BE-d65-a/


Škoda že to nejde udělat i s klasickými stykači do modulárního rozvaděče. Zatím jsem nenarazil na výrobce který by to vyráběl. Pro průmyslové použití je to super, ale do domovního rozvaděče to nevleze, tam se zatím musíme spolehnout na ty Čínské přepínače.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2061
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » pát led 08, 2021 7:06 am

Ještě medituji o té synchronizaci.

Na základě https://en.wikipedia.org/wiki/Synchroni ... ng_current) jsem narazil třeba na:
http://kompaktservis.com/sq-0214-100v.html
https://www.protection.cz/media/files/MSZ-1.pdf

Ale přece to nemůže být tak těžké vyrobit, ne, pokud budu mít přepínání pomocí PLC? Vlastně by mělo stačit něco jednoduchého, co změří rozdílové napětí obou sítí, a přivede přes galvanickou izolaci na vstup PLC. Samozřejmě je třeba zajistit, aby kmitočty obou sítí byly "přiměřeně trochu jiné", což třeba na Studeru zajistil lze, že ano.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 809
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod PavelR » pát led 08, 2021 9:13 am

synchrocheck jako takový řeší frekvenci, velikost napětí a fázový posun napětí.
PavelR
 
Příspěvky: 2575
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod kybos » pát led 08, 2021 9:47 am

marsal64 píše:Díky, to zní docela apokalypticky, předpokládám, že hovoříš opravdu z reálných zkušeností?!

Všechny tyto zkušenosti pocházejí z instalací FVE, které jsem osobně realizoval, nebo na kterých jsem se podílel. Proto jsem finálně ve všech těchto instalacích použil střídače typu UPS se synchronním přepínáním. Bude-li zájem, mohu jmenovat konkrétní typy problematických spotřebičů.
7,5 kWp poly Renesola JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>49 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2227
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marko250 » pát led 08, 2021 12:19 pm

>kybosi a o jaké prodlevě se tady bavíme u toho přepnutí,máme tu ve dvou domácnostech hromadu spotřebičů různého stáří a značek a ani jeden neprotestuje.Přepnutí mám okamžité z cívky na cívku.Jednou jsem cykloval přepnutí díky nevědomému sahání na výstup alarmu na celllogu co to řídí,došlo asi k pěti zmateným přepnutí po sobě s divnými časy a jediné co to vzdala byla jedna LCD televize,která se vypla.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W> na regl Midnite Classic 150<89A>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W> + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310<dává 2480W> na regl MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2447
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod kybos » pát led 08, 2021 1:35 pm

Asynchronní přepínání jsem prováděl přepinačem sítí Tracon SVK1-63 maximální rychlostí. Jsem přesvědčen, že stykačové přepnutí dvěma stykači se západkou musí být pomalejší a v napájení tak vypadne několik period sí'tové frenvence (n x 20ms)
Problematické spotřebiče byly tyto:
Settopbox Hyundai DVBT 220 PVR
Tepelné čerpadlo Neota Mini 8kW
Pračka LG Direct Drive 8kg F1409TDS
Mrazák Liebherr GTS2612
Tepelné čerpadlo jsem se snažil zodolnit proti mikrovýpadkům instalací dvojnásobného počtu filtračních kondenzátorů za vstupním usměrňovacím můstkem. Více se tam z prostorových důvodů nevešlo. Desky vstupního usměňovače invertoru dělají japonci ve firmě Fujitsu univerzální pro více výkonových typů venkovních jednotek a v mé nízkovýkonové (8kW) tak byla osazena jen polovina maximálního počtu filračních elektrolytů. Provedl jsem doosazení na plný počet, který se pravděpodobně používá u nejvýkonnějších modelů. Došlo tak ke snížení četnosti poruch ale nikoli k jejich úplné eliminaci. Bezproblémové přepínání mezi FVE a DS umožnil až synchronní přepinač v UPS typu SP8000SW od firmy Optisolar.
7,5 kWp poly Renesola JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>49 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2227
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod kodl69 » pát led 08, 2021 1:49 pm

Nevěř tomu, že tím mechanickým přepínačem zalomcuješ rychlej, než co dokáže přepnout dvojice stykačů. Předpokládám, že je to skoro stejný hako HAGER SFT a ten jde hodně ztuha, a má snahu se na střední pozici zastavit, za tu dobu jsou stykače dávno přepnutý. Já mám dva stykače, schválně mám přepínání zpomalený na cca 2s (když náhodou přetížení měnič shodí a on nabíhá na softstart)
a krom toho, že se vypne TV se nestane vůbec nic, pračka, myčka, varná deska, trouba, prostě bliknou a pokračují dál, je jim to jedno. Navíc není důvod přepínat víc než jednou týdně...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5202
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod kybos » pát led 08, 2021 2:15 pm

Faktem zůstává, že jsem neprovedl žádné měření časové prodlevy přepinače sítí. Pouze jej odhaduji na cca 100ms. Kdybych ale nastavil prodlevu dvě sekundy došlo by k výpadku TČ se stoprocentní jistotou, jelikož filtrační kondenzátory nemají takovou kapacitu, aby při příkonu 3 kW udžely dvě vteřiny napětí v přijatelných mezích. Řídicí jednotka při poklesu napětí na vstupním filtru detekuje výpadek a spustí algoritmus restartu, který nejdříve nechá odtlakovat systém a potom velmi pozvolna (několik minut) po definované křivce od minima najíždí na plný výkon. Restart tak znamená zhruba dvacetiminutový výpadek topení při standardním nastavení TČ.
Já v tomto období přepínám průměrně čtyřikrát za den (mám dva časové úseky NT). Spínání DS provádím SSR spínaným v nule.
7,5 kWp poly Renesola JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>49 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2227
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod rva » pát led 08, 2021 2:56 pm

Za současné konfigurace máme jeden Axpert v nastavení UTI (teda přednostně jede na síť) a jeden na SBU (tedy jede na baterie). K tomu prvnímu je přiveden nízký tarif (8 h denně) a když naskočí NT, tak se přepne na síť a začne dobíjet baterie. Když NT skončí, tak se přepne na baterii. Protože je to sfázované, tak to spotřebiče nepoznají. A u budoucích spotřebičů hledím na to, aby jim krátkodobé výpadky nevadily (takže pračka pokračuje tam kde skončila, zatímco stará myčka vše zapomene a až přijde její čas, bude nahražene jinou, která si rovněž zapamatuje, kde skončila).
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 450Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1754
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Další

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'