Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned pro 15, 2019 9:43 am


DYI BMS V4

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...

DYI BMS V4

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 28, 2019 11:25 pm

Tak někdo už udělal moc pěknou modulovou BMS, viz video: https://www.youtube.com/watch?v=tl0MAOSMwII
tady je všecko potřebný: https://github.com/stuartpittaway/diyBMSv4
Jediný, co neumím, tak co s tím plaformio ide, máte někdo nějaký zkušenosti? Asi to dokážu nainstalovat, ale kterej soubor kam, a jak to nahrát do ATTINY a do esp8266...
Podle mě to chlapík má softwarově dost dotažený, a aktivně na tom pracuje, samozřejmě destičky na balancer bych si navrhl svoje, k montáži přímo na winstony...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4173
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: DYI BMS V4

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 28, 2019 11:54 pm

asi jsem našel i to, jak naládovat přímo hex: https://github.com/stuartpittaway/diyBMSv4/releases
Tak kdo bude první uživatel?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4173
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: DYI BMS V4

Příspěvekod DanoP » pát lis 29, 2019 7:07 am

Pozeral som, vidim ze na komunikaciu pouziva podobny sposob ako ja. Myslim ze 3 svorkova referencia je stabilnejsia ako 2 svorkova pripojena cez odpor a aj ma mensiu spotrebu. Ako kontroler je pre mna na vyvoj vyhodnejsie pouzit Orange-Pi s linuxom, lebo C# a debugovanie. V pripade potreby, ked kod je OK, tak ho prepisem do C++ a pouzijem SAMD21 procesor - hlavny dovod pre SAMD je ze ho viem debagrovat (normalnym sposobom ako sa patri vratane premmennych a pod).
Teraz najblizsi plan je nahradit balancne odpory menicom dc/dc aby bolo mozne balancovat aj na spodku, co je zaujimave najma teraz v zime.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4
DanoP
 
Příspěvky: 284
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: DYI BMS V4

Příspěvekod dumi » pát lis 29, 2019 2:41 pm

Na kolik vyjde jeden kousek?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1186
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: DYI BMS V4

Příspěvekod kodl69 » pát lis 29, 2019 7:12 pm

řekl bych, že nic moc, šak je tam BOM. zhruba si spočítej: attimy841, TL4040 2.048V - 2x30-40Kč, tranzistor 20kč, optočlen, něco smetí okolo, když moc tak za 30Kč. Výkonovej odpor do 10Kč V podstatě pokud udělám desku ve stylu těch co máš ty (a já taky) tak to odhaduju do 200Kč, ale ručně to neosazuju, to by se muselo někde zadat a ručně zapájet jenom konektory a výkonovej odpor, ta hrst smd odporů je podle mě kontraproduktivní. A když mi pojede tohle, tak můžu zdokonalovat flyback měniče, možná by to dokázal uřídit i ten procesor bez dalšího švába, ale netuším, jak s tím platformio ide narábat...
Pochopil jsi, jak je to myšlený, že máš víc "battery bank" ? to jsou všechny na jednom tom ESP nebo jak to dotyčnej myslel? Ještě bych potřeboval otevřít v Kicadu dokumentaci od řídícího modulu a uložit schéma do PDF, mě se kicad jaksi rozdrbal a nemůžu ho zprovoznit, navíc s ním neumím...
To Dano: ale jestli se nepletu, ta zadáváš adresu modulu při programování, tady vlastně žádná není, ve videu chlapík odpojí jeden článek a spojí komunikaci mimo něj a jede to dál, akorát s míň článkama...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4173
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: DYI BMS V4

Příspěvekod DanoP » sob lis 30, 2019 9:10 am

To Kodl69: adresu som zadaval pri testovani, da sa menit prikazom (to som pouzival) per modul. Mam tam aj automaticke preadresovanie (na prikaz) ale to som nepouzil. Ak jeden modul vyhodim a prepojim komunikacne kabliky ide to dalej akurat kontroler hlasi vypadok komunikacie s tou adresou. Jedina podmienka je ze adresy musia byt jedinence.
Nebolo to zamyslane ako multibank, ak by sa upravila adresacia, bolo by mozne aj to, len je tam stale obmedzenie ze moduly su zapojene do serie a s rastucim mnozstvom uzlov klesa spolahlivost. V tom case som nemal riesenie pre paralelne spojenie s galvanickym oddelenim a nizkou spotrebou (nahanali sme kazdych 100uA) a bezne oddelovace zrali radovo 4 -5 mA)
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4
DanoP
 
Příspěvky: 284
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko


Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Semrush [Bot], zajo a 0 návštevníků

Reputation System ©'