mobilní elektrárna pro lednici

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
Odpovědět
luky
Příspěvky: 838
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am
Reputace: 72

mobilní elektrárna pro lednici

Příspěvek od luky »

Člen rodiny se na mě obrátil s dotazem, jestli by bylo možné sestrojit mobilní elektrárnu pro pohon lednice.
Jedná se o přívěs s izolovanou bednou. http://www.privesy-rudna.cz/privesy-k-z ... ni/lednice Na ní je kompresorové chlazení. Uvnitř i venku je ventilátor, navíc je uvnitř světlo. Celé je to na 230VAC. Funguje to tak, že na převoz se to nachladí a pak se spoléhá na izolaci.

Zároveň to půjčuje na různé akce (slavnosti sečení sena, sraz motorkářů, svatby..), kam se to přiveze, nastartuje se centrála a vejde se tam spousta piva, limonád, masa i dortů. A v létě to vozí na tábor, kde to 4 týdny stojí v křoví a 2-3krát denně nastartuje centrálu. Pro účely tábora by se hodilo mít na místo centrály nějakou mobilní elektrárnu. Panely by se daly na nějakou jednoduchou konstrukci na louku nebo střechu kuchyně, k tomu bednu s baterkou a elektronikou. Dále k lednici by se pokračovalo prodlužovákem na straně 230VAC.

Prosím tedy o pomoc s návrhem sestavy. Chladící agregát má cca 1kW. Za běhu jsem naměřil odběr 3.7A. Multimetrem nezměřím rozběhový proud, ale 2kW centrála to rozeběhne. Budou to obsluhovat "laici", takže si představuju bednu, na které bude zásuvka pro lednici a konektory pro solar. Na tom snad nepůjde nic zkazit.

1) systémové napětí - díky krátkým vzdálenostem by snad stačilo 12V. Může se pak vyvést na nabíjení telefonů a pod.
2) baterie - pro začátek by se mohlo začít s olovem (v autoservisu se vždycky něco najde). Pokud se sestava osvědčí, může se přejít na LiFePO. Lednice musí běžet hlavně přes den, když je teplo a pořád do ní kuchaři chodí. V noci je chladněji a je zavřená, takže když se baterky vybijí a vypne se to, není s tím problém. Tedy baterky musí překlenout rozběhy a pár hodin běhu.
3) měnič - musí umět rozběhnout kompresor chlazení. Tipy vítány, je toho hrozně moc, tak ať mám kde začít se studiem.
4) MPPT regulátor - sám mám v autě Victron. Co řešení all-in-one měnič + MPPT? Axpert?
5) Panely - polykrystaly z bazaru zde na foru. Něco jako 4x250W by mělo stačit? Odhadem budem potřebovat 5kWh denně, v červenci. Asi bych panely nedával na střechu té lednice, protože je cílem to dát někam do stínu. Na ten tábor není problém na 4 týdny vyrobit nějaký stojan ze střešních latí a pak ho zase rozebrat. Pro účely půjčovny by šly dát třeba 2 panely na střechu a bednu na oj.

Nějaké finance na to jsou. Díky půjčování na akce a benzínu na 4 týdny běhu na táborech by se i něco mohlo vrátit.

Obrázek
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: mobilní elektrárna pro lednici

Příspěvek od xmasin »

Něco podobného má kamarád, ale je to vozík na psy a potřeboval napájet mover, nějaké osvětlení a ventilátor. Tak jsem mu sehnal dva flexibilní panely (50Wp každý) a 15A regulátor Victron a je vcelku spokojený, ale má výrazně menší spotřebu a nepotřebuje měnič na 230V. Asi bych to viděl na Axperta, ale těch 5 kWh/den je docela dost, to s polem 1 kWp asi moc nedá. Jestli to jde, nech běžet nachlazenou lednici jeden den na DS s měřičem spotřeby a podle výsledku dimenzovat pole. Vychází mně, že na 5 kWh to bude chtít pole 1,5 - 2 kWp, aby se případně dobila i baterie po slabším dni.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: mobilní elektrárna pro lednici

Příspěvek od diablo007 »

Chtělo by to opravdu vědět jaká je denní spotřeba ale pokud to bude těch 5kwh/d tak bude jen baterie na dva dny stát ke 100t
a i v létě bývá někdy špatně počasí déle a to si myslím že už je nesmysl a centrála vyjde levněji
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 872
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Reputace: 153
Bydliště: Brno-venkov

Re: mobilní elektrárna pro lednici

Příspěvek od beethowen »

Nevím jestli by se to potom chtělo někomu převážet. pokud od toho systému očekáváte 5kwh denně, tak už to nebude nic úplně malého. Navíc to olovo k tomu. Je třeba si to dobře rozmyslet. Pokud ta centrála už k tomu nějaká je, tak bych se asi za každou cenu nesnažil o fotovoltaiku. Navíc pokud u toho budou laici, tak u centrály se toho dá pokazit méně.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: mobilní elektrárna pro lednici

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

mě se nápad dost líbí :D . Ekonomiku tu již zmínili znalejší , co ovšem vidím já je i názorně výchovná stránka věci ::rolleyes:: .
Určitě změřit reálnou denní spotřebu za běžného používání otevírání nejlépe při letní okolní teplotě .
Patřičná bedna vyskládaná vyjetým auto volovem určitě pojme pár kWh , 1kWp ::pv:: vhodně umístěný za letní den zachytí více jak 5kWh . Trošku potíž vidím v měniči - obecně mají malé měniče značné neshody s kompresory lednic :? . Což mne přivádí k otázce jaké je konstrukce ona chladící jednotka ? Obyč kompresor řízený termostatem , nebo s řídící a regulační elektronikou ? Ta by teoreticky mohla umět plynulý rozběh motoru :idea: . 1kW kompresor by byl záhul i pro 16A DS jistič .

Celek by se mi velice líbil , nejen z pohledu tichého nerušivého provozu (nerachotící centrála) , především coby názorné ukázky co a jak dokáže *sun* :yes: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
luky
Příspěvky: 838
Registrován: pon kvě 19, 2014 11:38 am
Reputace: 72

Re: mobilní elektrárna pro lednici

Příspěvek od luky »

Je to prozatím akademická debata, jestli by to stálo za to. A jestli by se pro to našlo využití i ve zbytku roku.

Spotřebu jsme loni zkoušeli měřit, ale výsledek jsem někam založil. Budem to muset zopakovat. Na táboře běžela centrála cca 5h denně x 850W = 4,2 kWh.
Vycházím z následující úvahy: svítí slunce = teplo = hodně chladím, tedy baterky nejsou potřeba na denní spotřebu, ale jen na rozběh a třeba hodinu běhu. Zbytek zařídí výkon soláru. Takže 1kWh v baterkách, tj. zatížení 1C, v Lithiu 18 500Kč. Prozatím by se dalo použít olovo z náklaďáku, který v době tábora stojí (2x150Ah).

Centrála určitě bude přítomna, teď se pořídila jedna nová invertorová, takže v případě horšího počasí není problém centrálu nahodit.

Ta chladící jednotka je velmi jednoduchá - kompresor je spínaný termostatem, žádný plynulý rozběh ani regulace výkonu se nekoná. Že to bude znamenat předimenzovaný měnič je mi jasné.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm
Reputace: 155

Re: mobilní elektrárna pro lednici

Příspěvek od dracekvo »

Je třeba si uvědomit, že 4 panely už mají nějakou plochu.
A to není jen tak tam zbouchat pár dřevěnejch latěk a někam je opřít. To je na pořádné betonové patky v zemi.
Hlavně na dětském táboře. Nebylo by asi moc dobré pokud by tam panel vlítnul při věším poryvu větru někomu do xichtu.
Stejně tak při zápůjčkách na nějaké akce, kde se pohybují lidi.

Bedna s baterkama, regulátorem a měničem taky nebude žádný drobek. Určitě se nevejde na tu pidi oj u toho vozíku.

A systém zapůjčování si nedokážu představit už vůbec. Jen to vysvětlování obsluhy bude trošku krkolomné a to nemluvím o reálné přepravě a uváděním do provozu na místě.

Solár musí makat aby se zaplatil. Při občasném použití na táboře nemá žádný smysl. Za peníze které by tento systém stál si koupíte benzín na několik let provozu.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek