Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte led 26, 2021 12:57 am
marsal64 píše:Žádný objev ameriky, ale třeba to někomu pomůže:
- pokud v zimě svítí, kolmější panely na jih jsou OK. Pokud nesvítí, jako dnes, situaci aspoň trochu zachraňují panely naležato, pokud se o zachraňování dá vůbec hovořit. V mém případě jsou panely naležato Stř.V + Stř.Z, "Zahr" 50° na jih v poledne nedává momentálně za inverze vůbec, vůbec nic...
- v hraničních mizerijních podmínkách, jako jsou dneska, je MPPT (Stř.Z) prostě lepší než PWM (Stř.V). A takhle vypadá vývoj od idejí do praxe: mám dva Axperty, jeden z nich funguje už jen jako MPPT regulátor, uvažuji, že ten druhý (momentálně měnič + PWM) budu používat jen jako měnič a pro podobné situace jako dnes koupím ještě jeden MakeSkyBlue...
- Jinak řečeno: můžeš číst, ptát se a přemýšlet předem (a je to třeba!), ale dokud to nezkusíš a neošaháš v praxi, stejně houby víš...
A ten dotaz:
Furt nevím, jestli LifePo4 se dají nebo nedají nabíjet za mrazu. Googlím a brouzdám, je to strašně neurčité ve stylu "raději ne". Ale pokud by měl někdo kvalifikovanou odpověď, budu rád.
marsal64 píše:Na svislé ose jsou Wh za danou hodinu jakžtakž zjistitelnou na ose x.
Já zase musím někdy ověřit kalibraci, ale úplné blbosti by to dávat nemělo.
marsal64 píše:Díky, ano, já jsem díky zjištění, že vnitřní odpory se mi (u sady "martin") relativně dost odlišují, objednal na ně balancery "Manda" a taky (eh, konečně) BMS pro všechny tři sady (btw, šel jsem do https://www.aliexpress.com/item/32975679107.html, tak uvidíme - myslím, že svého času o nich tady uvažoval kodl?). A peněženka opět prázdná a jen čekám, jak dopadnu s DPH/clem. Odnaučil jsem se předpovídat, kdy clo/DPH pro dražší věci přistane a kdy ne...
Vnitřní odpor má asi opravdu smysl měřit při odpojené baterii a ano, vybitější baterie má odpor větší. Jak jsem psal, chtěl bych se znalostí vnitřního odporu nakonec lépe řídit vytěžování.
marsal64 píše:Já už jsem z toho nějaký zblblý. Potřebuji 8S, takže od stejné firmy něco jako https://www.aliexpress.com/item/32796672729.html, ale to je bez bluetooth?!
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků