Bude voda z vrtané studny lepší než z relativně hluboké kopané?

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
Miyuki
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Bude voda z vrtané studny lepší než z relativně hluboké kopané?

Nový příspěvek od Miyuki »

Zdravím, vyzná se tu někdo ve studnách?
Máme starou kopanou studnu, voda cca 8m pod povrchem. S tím že je tam trocha bakterií, nějaké ty fosfáty a dost sodíku a podobně. Horní část by chtěla opravit, nebude zrovna moc těsná.
Vody je tam dost a po filtraci, UV dezinfekci a změkčení (voda je příšerně tvrdá) používáme jako užitkovou a přes RO s mineralizací pak i jako pitnou.
A uvažuji, jestli jenom nechat opravit horní část stávající studny a dále jí používat a nebo se dát na vyvrtání nové studny. Jestli by tam byla voda nějak lepší. Podloží je jílovec prakticky hned pod povrchem.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
eman
Systémové napětí: 48V

Re: Bude voda z vrtané studny lepší než z relativně hluboké kopané?

Nový příspěvek od eman »

Vrt je rozhodně lepší už proto, že se dá už v základu utěsnit proti povrchové vodě. To je to co máš v té kopané. Pokud nejsi CHKO nebo daleko od polí, tak v kopané bude vždycky svinstvo. Naši zemědělci se činí a kropí pole chemií od jara do podzimu. Pak se to všechno spláchne do spodních vod.
Taky si spočítej, kolik tě stojí m3 takhle upravé vody. Ony ty náklady nejsou moc vidět a podle toho co píšeš, je dobrá tak max. na zalévání.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Miyuki
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž

Nový příspěvek od Miyuki »

Tak změkčení se pravděpodobně stejně nevyhnu vzhledem k lokalitě a že z vodovodu jde taky minerálka. To že se tam spláchne dešťovka vyřeší filtr a UV lampa.
A pak je samozřejmě otázka, jestli hodně té chemie a pod nebude i v těch větších hloubkách.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
eman
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od eman »

Záleží kde žiješ. V břidlici je často železo a mangan, takže se filtru nevyhneš. My máme právě Fe, takže také filtruju, ale máme tu jako jedinný hluboký vrt a to je jedinná chemie co musím řešit. Všichni okolo mají obrovské problémy s kvalitou a vodu na konzumaci kupují.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
luky

Nový příspěvek od luky »

Je to loterie. Doporučuju v blízkém okolí zjistit, jestli někdo už vrt má. A pokud ano, tak si klidně na vlastní náklady udělat rozbor. Osobně mám 50m díru s železem a manganem.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek