Dešťovka v domácnosti
Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
-
- Lokalita: Považská Bystrica
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6000
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Pračky - modely so vstupom na teplú a studenú vodu
Tato tema ma dost zaujma, sam planujem rozvod dazdovej vody ako uzitkovej v domacnosti (splachovanie, pranie) avsak narazil som trochu na problem filtracie. Vedel by si prosim Ta nacrtnut ako to mas riesene ty? Celkovo zachytavanie necistot od dazdovych zvodov az po filtre ake pouzivas? Nejake foto by bolo este cennejsie.Mex píše: ↑stř pro 11, 2024 9:28 pmJá to tak neřeším. Pereme v přefiltrované dešťovce, která je ve venkovní nádrži. Takže v létě má i přes 30°C, v zimě je naopak hodně studená.
Když se mě tuhle naše pračka ptala, co že je to ten vodní kámen, tak jsem jí to ani nebyl schopný vysvětlit. Nechtěla mi věřit, že něco takového opravdu existuje.
Dufam ze to nebude prilis OT, filtracia dazdovej vody je pre spravnu funkcnost pracky nevyhnutna a vlastne to ako tak aj suvisi s temou.
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/2x3,5kW (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 2xXTM-4000-48, VS-120)
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Mám 2 kubíkové IBC nádrže a pak 2 menší po 250 litrech. Teď jsem si koupil ještě 2-kubíkovou nádrž k zakopání, ale zatím jsem ji neosadil a nepoužil.el_salvadore píše: ↑čtv pro 12, 2024 6:01 pmTato tema ma dost zaujma, sam planujem rozvod dazdovej vody ako uzitkovej v domacnosti (splachovanie, pranie) avsak narazil som trochu na problem filtracie. Vedel by si prosim Ta nacrtnut ako to mas riesene ty? Celkovo zachytavanie necistot od dazdovych zvodov az po filtre ake pouzivas?
Do jedné té IBC jde svod ze střechy. Který můžu pustit do ní, nebo tam nasunu kousek rýny a pustím to mimo do záhonu.
Základem je nepustit do nádrže bordel už na vstupu. Filtraci řešit usazováním a následně výstupním filtrem.
Takže na vstupu té nádrže ze střechy mám posazené normální staré drátěné sítko na nudle. Pěkně na to svým průměrem sedne, tak stačí ho tam jenom volně položit.
Dřív jsem ještě používal dodatečný látkový filtr. Původně nohavice ze starého pyžama, dole zašité, takže z toho vznikl takový dlouhý pytel. Později jsem si to samé ušil z nějaké běžné látky. Ale to už prakticky moc nepoužívám, jen občas na jaře, a jedu jen přes to sítko.
Filtraci řeší usazování. Kromě pylu je všechen bordel těžší než voda. Nic velkého tam není, případné listí nebo jehličí odfiltruje to sítko na vstupu. Takže jde jen o prach, který déšť posbíral po cestě jednak ze vzduchu, jednak ze střechy.
Výstup řeším z té druhé nádrže, do které to po usazení přepustím z té první. Neberu vodu ze dna ani z hladiny, ale z prostředka.
Tedy největší část bordelu se usadí na dně v té první nádrži, tu čistím dost často (protáhnu wapkou, akce na 3 minuty). Další menší část pak na dně v té druhé nádrži, tu čistím jen párkrát do roka, když je náhodou prázdná.
Vodu do pračky a na splachování pak řeší maličká domácí vodárna. Koupil jsem použitou v bazaru za necelou tisícovku, tj. cca 40E.
Na sacím koši (opět není na dně ani na hladině, ale saje kousek pod hladinou) mám velmi sofistikovaný filtr.
Mám na něm natažené 2 ponožky. Každou ještě přehnutou a přetažené gumičkou. Takže voda prochází přes minimálně 4 vrstvy látky.
V různých ročních obdobích jsou různé problémy.
Asi nejhorší je to na jaře, i když ne každý rok. To je ve vzduchu spousta pylu, a ten se z vody dostává nejhůř, protože se v nádrži vznáší.
Tak v tomto období nejčastěji řeším ještě to, že když delší dobu neprší a střecha je plná pylu, tak se snažím první vodu napřed pustit mimo nádrž do záhonu a ne do nádrže. Teprve až se opláchne střecha, tak pak to přesměruju do nádrže.
Soused má těsně vedle mého domu vysoké smrky, vyšší než barák. A ty mají průměrně jednou za 4 roky období silného pylu. To je ho fakt hodně. V té době většinou na nějakou dobu raději napouštění úplně vyřadím, pokud teda mám dost vody v zásobě.
V létě už pylu moc není a mělo by to být lepší. Ale v poslední době je kolem mě velký stavební ruch s obrovskými výkopovými pracemi (velká přestavba výstaviště a nemocnice). Tak když bylo dlouho vedro a sucho, tak byla všude spousta prachu a tak i tady jsem často řešil přesměrování napřed do záhonu, aby se ten prach ze střechy napřed umyl. S tím prachem to bylo letos fakt děsné, okna byla úplně žlutá.
V létě a na podzim k tomu ještě přibývá "problém" teplé vody a případných sinic atd. Tohle velice efektivně řeší minimální množství modré skalice. Dávkuju 5g/1m3. V modré skalici je 25% mědi, takže je to cca 1.25g Cu na kubík vody. Měď je biogenní prvek, tj. je součástí lidského organismu. A norma pro pitnou vodu povoluje 1g/1m3. Takže moje voda na praní/splachování/sprchování/zalévání má z toho pohledu skoro parametry pitné vody.
A i v létě je tam voda skoro jak z křišťálové studánky.
Naopak ta teplota je příjemná jednak na praní, kdy pračka na ohřev nespotřebuje prakticky nic.
A je to příjemné i proto, že mám venkovní sprchu, kde se v létě sprchuju několikrát denně a je to v té teplé vodě moc příjemné.
Já se tam ale sprchuju pak i pořád dál (to už jenom jednou denně), až to plynule přejde do otužování. Takže se venku venkovní vodou sprchuju i v zimě, když už občas musím napřed rozmlátit vrstvu ledu na hladině.
Na podzim bývá voda nejčistší a je s ní nejmíň práce.
V zimě přibývá problém mrazu. Pak jednu velkou nádrž odstavím a vyprázdním. Ty 2 malé nastěhuju domů na chodbu ke sklepu. Do velké nádrže (mimo období fakt velkých celodenních mrazů) dál pouštím vodu. Tu pak přetankuju do těch malých nádrží vevnitř.
Na hladině té venkovní nádrže mám 4 plovoucí PETky, zatížené trochou písku jako ochranu před případným protržením.
Sleduju počasí. Když inzerují větší zimu, ale ještě ne fatální, a mám ve venkovní nádrži vodu, tak na noc spouštím topný kabel, který jsem omotal kolem výstupu nádrže (což je nejzranitelnější místo). Ten výstup mám tedy ještě obalený hadrama a tím zaizolovaný.
No a pokud se očekává fakt velký a dlouhodobý mráz, tak s těžkým srdcem vodu z venkovní nádrže vypustím a musím to nějak přežít jen s tou vodou vevnitř. Naštěstí se to v poslední době děje tam maximálně 1-2x za zimu na pár dní.
Mám vodu velmi rád. Jsem bývalý technický potápěč, rád plavu a rád vodu šetřím.
Takže ta starost o nádrže není pro mě práce, ale koníček.
Něco jako taky rádi běháme kolem své FVE, což mnozí civilové občas nechápou.
Moje nádrže i po mnoha letech používání vypadají jako nové. Když u někoho vidím hnusné, zeleně oslizlé nádrže na zahradách, jak je mi z toho smutno. Z těch mých bych neměl problém vodu i pít.
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
O využití dešťové měkčí vody uvažuji od začátku budování naší nové "chytré eko" chaty. Máme zakopanou 6ti kubíkovou nádrž na vodu. Máme dokonce udělány i zdvojené rozvody vody. Asi bych se dokázal nějak poprat i s tou čistotou vody. Ale pořád nevím jak zajistit ten pravidelný přísun té vody. Nějak nám to v létě (a občas nejen v létě) nefunguje
@Mex. Díky za tipy s vodou. Na jaře si s tím asi zkusím ještě trochu pohrat
@Mex. Díky za tipy s vodou. Na jaře si s tím asi zkusím ještě trochu pohrat
Naposledy upravil(a) skybor dne sob pro 14, 2024 1:26 am, celkem upraveno 1 x.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT Epever XTRA4415N, 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, 1x AC Charger WATE 42V/10A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron Atlas 48/1600, APC SmartUPS 5kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Já s tím - s dešťovou vodou zatím pár let bojuji = zatím jsem to do domácnosti nepoužil a používáme jen na zahrádku.
Mám 2 x 1000L IBC kontejner + první záchytnou nádobu 300L na svodu ze střechy.
V záchytné nádobě zůstává listí a pyl a prach a vše ostatní, část však stále prochází a první sýtko se umí v době pylů i úplně ,,zabetonovat".
Přečerpávám čerpadlem v dolní půlce 300L nádoby, ale kus ode dna, obvykle od počátku března do listopadu, ale stále to není na to, abych to pustil i do trubek domů.
Nutné bude asi více vody, v zakopané nádrži + filtrace - nejlépe písková podobná jako u bazénu - která bude čistit přes den, napájená z FV - to je zatím můj plán na další sezóny.
Takhle jsem koupil existující komponenty na IBC kontejnery, které toho poměrně hodně zachytí a jdou čistit a na přívodu i částečně bez tlaku těsní.
https://www.amazon.de/gp/product/B01KZL ... =UTF8&th=1
Nádrže mám na sobě, zvednuté 50cm nad zem - proteká jedna do druhé - spodní sýtko jde tak vyčistit jen když je horní nádrž prázdná - dole výstup ve víčku se 3/4" závitem do trubky - nyní zatím jen pro kohout na zahradu, samospádem.
Kdybych docílil použití pro WC a pračku, byl bych spokojený, ale pokud existuje obecní vodovod, asi to ekonomické moc není, spíš jen ekologické
Mám 2 x 1000L IBC kontejner + první záchytnou nádobu 300L na svodu ze střechy.
V záchytné nádobě zůstává listí a pyl a prach a vše ostatní, část však stále prochází a první sýtko se umí v době pylů i úplně ,,zabetonovat".
Přečerpávám čerpadlem v dolní půlce 300L nádoby, ale kus ode dna, obvykle od počátku března do listopadu, ale stále to není na to, abych to pustil i do trubek domů.
Nutné bude asi více vody, v zakopané nádrži + filtrace - nejlépe písková podobná jako u bazénu - která bude čistit přes den, napájená z FV - to je zatím můj plán na další sezóny.
Takhle jsem koupil existující komponenty na IBC kontejnery, které toho poměrně hodně zachytí a jdou čistit a na přívodu i částečně bez tlaku těsní.
https://www.amazon.de/gp/product/B01KZL ... =UTF8&th=1
Nádrže mám na sobě, zvednuté 50cm nad zem - proteká jedna do druhé - spodní sýtko jde tak vyčistit jen když je horní nádrž prázdná - dole výstup ve víčku se 3/4" závitem do trubky - nyní zatím jen pro kohout na zahradu, samospádem.
Kdybych docílil použití pro WC a pračku, byl bych spokojený, ale pokud existuje obecní vodovod, asi to ekonomické moc není, spíš jen ekologické
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Podle mě je důležité zajistit filtraci už na vstupu. Proto mám sítko ještě před vstupem do nádrže, aby se nějaké listí nebo jiný biologický bordel ve vodě nelouhoval a tak ji nekazil.
A přečerpávání dělám až na pokyn, ne automaticky. Takže to udělám až když se zvířený kal ve vodě usadí.
A velmi pomáhá řízený obtok. Po dlouhodobém suchu nebo za mimořádných okolností (vrcholná pylová sezóna, nějaké šílené výkopové práce v okolí za velkého sucha, písek ze Sahary atd.) pustit vodu na začátku mimo nádrž ven do přírody. Sice přijdu o trochu vody, ale nekontaminuju bordelem zbytečně třeba kubík vody v nádrži.
No a samozřejmě pak udržovat nádrže v čistotě. Pokud chci mít vodu čistou, musím ji skladovat v čistých nádobách. Tak když dojedu nějakou nádrž do dna, tak ji rychle profouknu wapkou.
Výsledkem je, že i po několika letech používání ty nádrže i všechny armatury vypadají prakticky stejně, jako když jsem je kdysi koupil.
-
To nevím jak zajistit. Je to podobné jako u FV - kdy je potřeba ve špičce uložit co nejvíce energie...Mex píše: ↑sob pro 14, 2024 4:36 pm
Podle mě je důležité zajistit filtraci už na vstupu. Proto mám sítko ještě před vstupem do nádrže, aby se nějaké listí nebo jiný biologický bordel ve vodě nelouhoval a tak ji nekazil.
A přečerpávání dělám až na pokyn, ne automaticky. Takže to udělám až když se zvířený kal ve vodě usadí.
Když prší jednou za čas a pořádně, snažíme se naplnit a tak se přepumpuje automaticky jak se naplní 300L.
Pokud je to v ten moment zvýřené, tak to jde do prvního sýtka i s tím...
Ale chápu jak to myslíš, pomaleji a přečištěné a usazené - od prvních nečistot to je asi lepší...
-
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Výkon panelů [Wp]: 12360
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
Dešťovka v domácnosti
Ok
Pouzivam destovku na hajzliky a na prani. Mam zakopanou 5m3 nadrz. V nadrzi je ponorne cerpadlo, ktere je v pytli z geotextilie. Za cerpadlem je jenoduchy sejtko s okem cca 0,3mm? Je cisty. Do nadrze jednou do roka vlezu a celou ji vypustim a vycistim. V lete nekdy voda zatouchala po syrovodiku, zacal jsem vodu provzdusnovat akvaristickym moturkem a je to ok.
Pouzivam destovku na hajzliky a na prani. Mam zakopanou 5m3 nadrz. V nadrzi je ponorne cerpadlo, ktere je v pytli z geotextilie. Za cerpadlem je jenoduchy sejtko s okem cca 0,3mm? Je cisty. Do nadrze jednou do roka vlezu a celou ji vypustim a vycistim. V lete nekdy voda zatouchala po syrovodiku, zacal jsem vodu provzdusnovat akvaristickym moturkem a je to ok.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Epever 4415
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Epever 4415
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
-
- Lokalita: Praha
Re: Dešťovka v domácnosti
Nic proti pánové, ale hadrový "filtr" je řešení někdy z minulého století. Na Bazoši koupený použitý bazénový pískový filtr udělá svoji práci 100x lépe a jednou za čas stačí otočit pákou a propláchnout. Usazeniny na dně nádrže zase řeší plovoucí sací koš.
Ještě bych dodal, že ta voda by měla být filtrována už na vstupu do nádrže, jinak je to spíš "vyhnívací" nádrž, než zásobárna vody na praní.
Ještě bych dodal, že ta voda by měla být filtrována už na vstupu do nádrže, jinak je to spíš "vyhnívací" nádrž, než zásobárna vody na praní.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Ja zberam vodu z cca 200m2 tak, ze postupne zo striech to tecie do jednej 1m3 IBC, odkial to precerpavam na vyssie miesto, kde mam 3x1m3 IBC spojene. Vodu pouzivam na WC v dielni a na polievanie. V dobe kvitnutia vsetkeho tiez najskor necham "umyt" strechy a potom to pustim do nadrze. Ked je velka prietrz, tak samozrejme nie je cas na nejaku sedimentaciu v spodnej nadrzi a vsetko valim cerpadlom hore. Z IBC som flexou odrezal vrchy, mam ich tam len polozene na "pantoch" z drotu. Takze pocas sezony, ked uz je v nich malo vody, tak vycistim spodnu nadrz, pustim do nej vodu z hornych nadrzi, odkryjem veka, odskrutkujem vytoky, vyplachnem wapkou a precerpem zdola vodu naspat nahor. Prat v tom neperiem, mam vrt a katex, dazdovku stiham minat na ten hajzlik a polievanie. Precerpavanie riesi GEYA GRL8.
-
Já mám zakopanou železobetonovou 13m3 nádrž od poláků více než 10let. Stálo to do 50000kč bez dotací a už se to zaplatilo.V domě mám k tomu malou vodárnu. Dříve jsem měl na vstupu do nádrže 10cm molitanovou madraci.To jsem zrušil a mám na výstupu papírový filtr do domu.Tím jak je voda v chladu a ve tmě pod zemí se kazí minimálně. Jednou za rok, když začíná být citit naliju do ní cca 1L chlornanu sodného.Jednu pračku máme na dešťovou vodu k tomu splachování, zahrádka. Největší úspora je na bazénu 45m3, nic jiného než dešťovou vodu v něm nemám.Úspora je odhadem 100m3 za rok.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Hmmm.... Chválím Ten pytel z geošky je velmi dobrý nápad hned na počátku Levný a dostupný řešení, zle pak i častěji měnit i čistit.
Zbytek vody mám stabilně s plovákem na tablety, jak vyměním pro bazén, tak hned i pro dešťovku.
Nikdy se mě nekazila ani nepáchla, ale stejně slabý ,,kal" má, čistá jako v bazénu není.
Mám tablety na úplné minimum, ani v bazénu, ani ve vodě na zalévání chlor není cítit, v bazénu vše zahubí UV lampa.
Můj plán je již jednou zmíněná písková filrace pro bazén + UV lampa, to je prostě krásně čisté a průzračné a samozřejmě to chce zakopanou větší nádž, jako mají ostatní... Dva kubíky venku jsou málo na období sucha bez deště.
Malá písková filtace se už ani vyrábět nevyplatí, nejen v bazaru, ale i novou lze sehnat i velmi levně.
Zbytek vody mám stabilně s plovákem na tablety, jak vyměním pro bazén, tak hned i pro dešťovku.
Nikdy se mě nekazila ani nepáchla, ale stejně slabý ,,kal" má, čistá jako v bazénu není.
Mám tablety na úplné minimum, ani v bazénu, ani ve vodě na zalévání chlor není cítit, v bazénu vše zahubí UV lampa.
Můj plán je již jednou zmíněná písková filrace pro bazén + UV lampa, to je prostě krásně čisté a průzračné a samozřejmě to chce zakopanou větší nádž, jako mají ostatní... Dva kubíky venku jsou málo na období sucha bez deště.
Malá písková filtace se už ani vyrábět nevyplatí, nejen v bazaru, ale i novou lze sehnat i velmi levně.
-
Sice to na dešťovou vodu není vhodné, ale ze studny nebo vodovodu super.
Podle rozboru vody jsem měl ve studni pár kolonii koliformních bakterií a tak jsme vodu na pití kupovali nebo převařovali. Před rokem jsem koupil keramický filtr, který dokáže odstranit z vody většinu škodlivých látek včetně bakterií.
Voda z filtru je chuťově výborná. Údržba minimální. Filtr stačí několikrát do roka omýt kartáčkem případně smirkem. Dají se koupit i větší filtrační jednotky. Od ty doby jsem nekoupil balenou vodu.
Třeba
https://a.aliexpress.com/_EJSwIXS
Podle rozboru vody jsem měl ve studni pár kolonii koliformních bakterií a tak jsme vodu na pití kupovali nebo převařovali. Před rokem jsem koupil keramický filtr, který dokáže odstranit z vody většinu škodlivých látek včetně bakterií.
Voda z filtru je chuťově výborná. Údržba minimální. Filtr stačí několikrát do roka omýt kartáčkem případně smirkem. Dají se koupit i větší filtrační jednotky. Od ty doby jsem nekoupil balenou vodu.
Třeba
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
Dešťovku používám pouze na zalévání. Jiné využití mi nedává ekonomický smysl. Filtr do IBC jsem pořídil
https://vi.aliexpress.com/item/1005005675195239.html?
https://vi.aliexpress.com/item/1005005675195239.html?
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
Ekonomicky mě dává smysl a taky jsem to tak udělal, 2 kus vodoměru.
Druhý jsem si pak musel koupit - za 20Eur sám, přišli pouze zaplombovat a zapsat první stav a číslo..
Což jde asi i v Česku.
Na druhém (pro zahradu) je pouze vodné, ale už ne stočné.
Přes druhý vodoměr jde pak zahrada a bazén.
Na otázku úřednice, kam dáme vodu z bazénu jsem odpověděl pohotově, že ji použijeme také na zahradu, protože přiznávám , že mě tím zaskočila.
To stačilo, ačkoliv je jasné, že 15m3 na zahradu na konci sezóny již nedám.
Rozhodně ale poplatek stočné, který je i za plochu střechy není úplně fér, protože ani voda ze střechy se již před vypuštěním zpět do přírody nemusí čistit, když pominu fakt, že ji používáme také ještě na zahradu.
Prostě to tak máme a fertig
I v tomhle případě vodoměry, stejně jako elektroměr, nikdo od počátku neviděl, děláme sami odpočet.
Druhý jsem si pak musel koupit - za 20Eur sám, přišli pouze zaplombovat a zapsat první stav a číslo..
Což jde asi i v Česku.
Na druhém (pro zahradu) je pouze vodné, ale už ne stočné.
Přes druhý vodoměr jde pak zahrada a bazén.
Na otázku úřednice, kam dáme vodu z bazénu jsem odpověděl pohotově, že ji použijeme také na zahradu, protože přiznávám , že mě tím zaskočila.
To stačilo, ačkoliv je jasné, že 15m3 na zahradu na konci sezóny již nedám.
Rozhodně ale poplatek stočné, který je i za plochu střechy není úplně fér, protože ani voda ze střechy se již před vypuštěním zpět do přírody nemusí čistit, když pominu fakt, že ji používáme také ještě na zahradu.
Prostě to tak máme a fertig
I v tomhle případě vodoměry, stejně jako elektroměr, nikdo od počátku neviděl, děláme sami odpočet.
-
Čistokrevný podvod. Ale pokud nevíš nic o chemických procesech, tak to asi funguje jako placebo.Lubik píše: ↑ned pro 15, 2024 3:56 pmSice to na dešťovou vodu není vhodné, ale ze studny nebo vodovodu super.
Třeba
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Já používám dešťovku kromě zalévání zahrady celoročně ke splachování WC a to mi naopak ekonomický smysl dává - pokud není v domácnosti pouze jeden člověk. Na splachování není potřeba super čistá voda a pokud se ta voda nebere hned z nádrže, do které teče voda z okapů, tak je to v pohodě i bez nějakých extra filtrů.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
PetrDubi, takze mas doma urobene nove rozvody pre dazdovu vodu do WC ?
T.z. rozvody potrubia, pripadne cerpadlo, bud hore nadrz alebo dole nadrz so vzdusnikom ?
Predpokladam, ze to mas napojene aj na obecny vodovod, lebo v zime tej dazdovej vody vela nie je, alebo je zamrznuta ...
T.z. rozvody potrubia, pripadne cerpadlo, bud hore nadrz alebo dole nadrz so vzdusnikom ?
Predpokladam, ze to mas napojene aj na obecny vodovod, lebo v zime tej dazdovej vody vela nie je, alebo je zamrznuta ...
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
JozefSK:
Když jsme před cca. 16 roky stavěli dům, tak jsem rovnou udělal na WC přívod vody z místa, kde se počítalo s akumulační nádrží. Původně se sváděla voda do dvou "zakopaných" IBC nádrží, kdy to první jde voda z okapů a teče přes kýbl s hrubou filtrací do IBC a ten je kousek nade dnem propojený s druhým IBC, ze kterého se odebírala přes filtr voda (malá domácí vodárna) a tlačila do rozvodů k WC a do kohoutku na zahradě. Při stavbě dílny se pod podlahu dílny zabetonovala nová nádrž na 3 m3 vody (koupená jako originální nádrž na dešťovku od firmy na plastové nádrže v zimní akci za 11 tisíc i s dopravou). Takže teď se voda z druhé IBC přečerpává v případě potřeby do nové nádrže a z ní se odebírá pomocí vodárny (která se přemístila od IBC nádrží do dílny) a posílá do původních rozvodů. Přečerpávání zajišťuje automaticky jedno staré čerpadlo umístěné vedle vodárny. V nádržích jsou levné ultrazvukové snímače výšky hladiny a pro jistotu plovák, který hlásí minimální a maximální hladinu. U IBC jde při naplnění nádrží další voda do přetoku.
Na podzim se vypne a vypustí větev, která vede ke kohoutku na zahradě a na jaře se zase zapne. Větev k WC se používá celoročně, trubky venku vedou samozřejmě v zemi a jsou ještě izolované. Nikdy nic nezamrzlo ani když když byla vodárna u IBC.
Když jsme před cca. 16 roky stavěli dům, tak jsem rovnou udělal na WC přívod vody z místa, kde se počítalo s akumulační nádrží. Původně se sváděla voda do dvou "zakopaných" IBC nádrží, kdy to první jde voda z okapů a teče přes kýbl s hrubou filtrací do IBC a ten je kousek nade dnem propojený s druhým IBC, ze kterého se odebírala přes filtr voda (malá domácí vodárna) a tlačila do rozvodů k WC a do kohoutku na zahradě. Při stavbě dílny se pod podlahu dílny zabetonovala nová nádrž na 3 m3 vody (koupená jako originální nádrž na dešťovku od firmy na plastové nádrže v zimní akci za 11 tisíc i s dopravou). Takže teď se voda z druhé IBC přečerpává v případě potřeby do nové nádrže a z ní se odebírá pomocí vodárny (která se přemístila od IBC nádrží do dílny) a posílá do původních rozvodů. Přečerpávání zajišťuje automaticky jedno staré čerpadlo umístěné vedle vodárny. V nádržích jsou levné ultrazvukové snímače výšky hladiny a pro jistotu plovák, který hlásí minimální a maximální hladinu. U IBC jde při naplnění nádrží další voda do přetoku.
Na podzim se vypne a vypustí větev, která vede ke kohoutku na zahradě a na jaře se zase zapne. Větev k WC se používá celoročně, trubky venku vedou samozřejmě v zemi a jsou ještě izolované. Nikdy nic nezamrzlo ani když když byla vodárna u IBC.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
-
Rozumiem, pri vystavbe domu ste to uz takto urobili - sikovne.
Rozmyslam, ze keby som to chcel urobit u nas doma, ze to by bolo uz komplikovanejsie, bolo by potrebne co to aj rozburat a nadrz do vnutra by ani nebolo kde dat, takze v zime by nam to tu pod Tatrami aj tak zamrzlo.
Rozmyslam, ze keby som to chcel urobit u nas doma, ze to by bolo uz komplikovanejsie, bolo by potrebne co to aj rozburat a nadrz do vnutra by ani nebolo kde dat, takze v zime by nam to tu pod Tatrami aj tak zamrzlo.
Naposledy upravil(a) JozefSK dne pon pro 16, 2024 11:25 am, celkem upraveno 1 x.
-
Moje řešení:
- původní betonová žumpa (hádám sedmdesátá léta), asi 8m3. vybouraná příčka, zevnitř natřeno směsí cement+penetrace. Ani tak to není nějaký dokonalý, takže pouštět to do pračky nehrozí. Je to pod zemí, takže v létě to nehnije a v zimě to nezamrzá.
- svedený okap jen skrz geiger (tedy občas je potřeba ten bordel unitř vyčistit. "Občas" je u mě asi každé 2 roky. Ale nemám na střeše žádné listí ze stromů.)
- sací koš je asi 20cm nade dnem. Mám před čerpadlem 10" filtr s 100um vložkou, ale nikdy jsem ho nečistil, není co.
- využití: zálivka zahrady, případně mytí čehokoli wapkou (auta, kola...) + splachování WC (mám v kombi WC namontované dva splachovače - na každé straně jeden. Pokud dojde dešťovka, stačí otevřít druhý roháček. Je to takto 100% oddělené od vodovodu a není tam žádná složitost.)
Na to splachování jsem myslel při rekonstrukci záchodu, takže mám k WC dotažené dvě potrubí. Přiznávám, že jsem exot a 99% národa při takových akcích nepřemýšlí dále než do příštího dílu oblíbeného seriálu.
- původní betonová žumpa (hádám sedmdesátá léta), asi 8m3. vybouraná příčka, zevnitř natřeno směsí cement+penetrace. Ani tak to není nějaký dokonalý, takže pouštět to do pračky nehrozí. Je to pod zemí, takže v létě to nehnije a v zimě to nezamrzá.
- svedený okap jen skrz geiger (tedy občas je potřeba ten bordel unitř vyčistit. "Občas" je u mě asi každé 2 roky. Ale nemám na střeše žádné listí ze stromů.)
- sací koš je asi 20cm nade dnem. Mám před čerpadlem 10" filtr s 100um vložkou, ale nikdy jsem ho nečistil, není co.
- využití: zálivka zahrady, případně mytí čehokoli wapkou (auta, kola...) + splachování WC (mám v kombi WC namontované dva splachovače - na každé straně jeden. Pokud dojde dešťovka, stačí otevřít druhý roháček. Je to takto 100% oddělené od vodovodu a není tam žádná složitost.)
Na to splachování jsem myslel při rekonstrukci záchodu, takže mám k WC dotažené dvě potrubí. Přiznávám, že jsem exot a 99% národa při takových akcích nepřemýšlí dále než do příštího dílu oblíbeného seriálu.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7 Odpovědi
- 1200 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od bol-St
-
-