Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát črc 20, 2018 11:57 am


Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod mobilik » čtv čer 28, 2018 8:11 am

Dochadzaju ti argumenty tak zacinas vytahovat ine pre mna nepodstne veci.

Piseme ohladom dodavky vykonu trvalo na max vykon a nie ze ma vyssiu spotrebu, to vie kazdy.
Kiwi vo svojom menici mas boh vie kolko kilowe trafo ktore sa casom prehreje.
V axperte to trafo nieje. Je to inak spravene a lepsie sa chladi velky hlinikovy chladic ako toroidne zaliate trafo.

Nabijanie a meranie je kapitola dalsia ktora sa da poriesit, ale nema suvis s tym co tu rozoberame.
Axpert ma svoje muchy, to vie kazdy, ale da sa pekne nastavit a prevadzkovat k spokojnosti. Napriklad ja axpert pouzivam ako menic a nie aj ako regulator a mna tieto veci nerzohadzuju, pouzivam ho iba ako menic.

Takze neodbocuj od temy a nezavadzaj ludi dalsimy vecamy. Internet je internet a realitu som mal doma a viem ako funguje. Zial dalsi co maju axperty tu nenapisu, lebo sa im nechce asi, ale budu mat podobnu skusenost OHLADOM VYKONU, nie ostatnych veci!
mobilik
 
Příspěvky: 1680
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 147

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod rottenkiwi » čtv čer 28, 2018 8:22 am

No to že má vyššiu spotrebu a nižššiu úč. implikuje, že má vyšší stratový výkon,
ktorý treba pri t. trafo - t. ambient niekde odviesť.
Tak sa pýtam ako je možné pri tom istom vzduchu odviesť lepšie 555
ako 208 W stratového výkonu, pri tom istom prietoku vzduchu trafom ?
Lebo to mi hlava nebere :) Ak toto pochopím, tak sa prestanem pýtať.

Internet ukazuje realitu, neviem či si mal doma 12 kVA Axpertov dokopy
+ Victron + Midnite + PCM. Neviem či si nahral na net vyše 1000 videí,
ako ten Austrálčan, čo to má viac ako 5 rokov doma a robí porovnania.
Takže mňa zaujíma dokaz, nahrané video, vedľa seba 2 meniče a ktorý skor vypne.
Dovtedy to je mlátenie prázdnej slamy a nemá to s realitou nič spoločné
ani s tým, aby som veril, že to tak je. Ociachované meráky + video.

RATED POWER 5000VA / 5000W

INPUT:
Voltage 230 VAC
Frequency Range 50 Hz/60 Hz (Auto sensing)

OUTPUT:
AC Voltage Regulation (Batt. Mode) 230 VAC ± 15%
Surge Power 10 000 VA
Efficiency (Peak) 90%
Transfer Time 10 ms (For Personal Computers)
20 ms (For Home Appliances)
Waveform Pure sine wave

BATTERY:
Battery Voltage 48 VDC
Floating Charge Voltage 54 VDC
Overcharge Protection 66 VDC
Maximum Charge Current 20 A or 30 A

SOLAR CHARGER:
Charging Current 50 A
Maximum PV Array Open Circuit Voltage 90 VDC
Maximum PV array power 2400W
Standby power Consumption 2 W

PHYSICAL:
Dimension, D x W x H (mm) 110 x 300 x 455
Net Weight (kgs) 8.5

OPERATING ENVIRONMENT:
Humidity 5% to 95% Relative Humidity(Non-condensing)
Operating Temperature 0°C - 55°C

Storage Temperature -15°C - 60°C
Naposledy upravil rottenkiwi dne čtv čer 28, 2018 8:31 am, celkově upraveno 1
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum NREL eff. 787 Dreamliner Issue Rado Danilák Online-monitoring
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1512
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 59

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod rimi » čtv čer 28, 2018 8:30 am

Je to tak, mam axpert 4k a obcas pipa a na ukazuje 5+kW, aniz by prepnul.
Takze mozna mam doma menic, ktery by jiny vyrobce prodaval jako 5kW a vypsal podminky, kdy to plati.
rimi
 
Příspěvky: 290
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 5

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod mobilik » čtv čer 28, 2018 8:36 am

kiwi, jednoducho, uz som to pisal, ale stale len svoje pocty a pocty riesis!

Mas jedno velke vymyslim si 5kg trafo horuce vo svojom.
V axperte to trafo nieje, ina topologia inak je to riesene. Tam sa hlavne zohrieva velky hlinikovy chladic. Idu tam ventilatory na plno s velkym prietokom vzduchu cez tunel priamo okolo chladica a ten sa ovela lahsie schladi.
Kdezto transformator ked raz naberie teplotu tak je ho problem schladit a to chladenie nieje take ucinne ako u HF menicov.
Proste to trafo vo victrone je super vec, ale aj slabina ak sa prehreje. Victron by to dal v pohode, ale akonahle sa prehreje trafo tak musi obmedzit vykon a neda sa tak jednoducho shladit ako hlinikovy chladic.
Pocul si uz axperta ked ide na maximalny vykon? Prilozil si ruku a citil si ten prietok vzduchu?
To je cela veda preco vitron obmedzi vykon a netreba k tomu tolko vypoctov. Staci selsky rozum.
Inax axpert uz vyraba aj menice z COS 1. Pridu mi co chvila domov dva....
mobilik
 
Příspěvky: 1680
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 147

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod MareC3k » čtv čer 28, 2018 8:37 am

Tu sa musim zastat Axperta 2,4kW aj ja. Mam ho uz par rokov zapojeny iba na prebytky, kazdy den od rana do vecera tlaci 2,38kW (bojler+cerpadlo), vetraky fucia na plno a nikdy sa neprehrial ani nevypol na pretazenie. V letnych dnoch je teplota prostredia okolo 30C a stale to zvlada bez zavahania a stiha sa chladit. Takze tych svojich 2,4kW na ktore je vyrobeny dokaze dodavat aj trvale bez ujmy.
Pouzivam ho len ako menic, takze nabijanie zo siete, prepinanie, solarne nabijanie atd. neriesim
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 339
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 20

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod kodl69 » čtv čer 28, 2018 8:44 am

Každá topologie měniče má + a -, třeba ty HF měniče jsou náchylný na elektrolytycký kondenzátory v meziobvodu, a taky mají nižší špičkovou přetižitelnost, než LF.
Ale to je nekonečná diskuze, co je lepší. Nejlepší měnič je žádnej měnič.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2464
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 169

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod youda » čtv čer 28, 2018 10:25 am

Co se týče zdejší plamenné diskuse, musím souhlasit s Mobilikem.
Úspornost či účinnost měniče a derating jeho výkonu v závislosti na teplotě jsou dvě věci, které spolu sice souvisí, ale nelze mezi nimi udělat jednoduchou přímou úměru a schovávat se u toho za fyziku.

Některé zařízení je prostě postaveno tak, aby mělo minimální vlastní spotřebu a minimální ztráty, ale zároveň může být více teplotně závislé. Snadno pochopitelným příkladem může být měnič, který nemá žádný ventilátor. Díky absenci ventilátoru bude mít menší spotřebu, zároveň se však dříve přehřeje. Naopak měnič s 200W turboventilátorem bude mít spotřebu jako kráva, bude však schopen dodávat trvale svůj štítkový výkon.

Další věcí pak může být nastavení ochranných obvodů, které u některého zařízení prostě automaticky sníží výkon dříve, než u zařízení jiného výrobce.

---

Rád bych se ale vrátil k původnímu dotazu zakladatele vlákna - máte někdo dobré zkušenosti se silnějšími 1f měniči? Ideálně nějaké značky s historií, jako např. ABB?
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 304
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 33

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod střídač_N » čtv čer 28, 2018 11:00 am

youda píše:Rád bych se ale vrátil k původnímu dotazu zakladatele vlákna - máte někdo dobré zkušenosti se silnějšími 1f měniči?


Otázka je ve své podstatě takto, bez dalších podrobností nezodpověditelná.

Výrobce udává jisté výkony při jisté teplotě okolí a tím i vlastního střídače. S tím je jaksi dobrá vždy počítat. Chtít cokoli jiného je mírně řečeno, mimo.

Mám obavy, že na takové to "domácí žvýkání", krom prověřených značek jiné, technicky i finančně přiměřené náhrady, nebudou. U čínských je třeba dělit stěžejní údaje alespoň dvěma.

Tudíž chci li mít výkon bezpěčně 10kW, pak mi nezbude, pří zohlednění teplot okolí, sestavit při paralelně.

Uvažovat o paralelních Axpertech, mi přijde jako energetická sebevražda.
střídač_N
 
Příspěvky: 256
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 29

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod střídač_N » čtv čer 28, 2018 11:00 am

youda píše:Rád bych se ale vrátil k původnímu dotazu zakladatele vlákna - máte někdo dobré zkušenosti se silnějšími 1f měniči?


Otázka je ve své podstatě takto, bez dalších podrobností nezodpověditelná.

Výrobce udává jisté výkony při jisté teplotě okolí a tím i vlastního střídače. S tím je jaksi dobré vždy počítat. Chtít cokoli jiného je mírně řečeno, mimo.

Mám obavy, že na takové to "domácí žvýkání", krom prověřených značek jiné, technicky i finančně přiměřené náhrady, nebudou. U čínských je třeba dělit stěžejní údaje alespoň dvěma.

Tudíž chci li mít výkon bezpěčně 10kW, pak mi nezbude, pří zohlednění teplot okolí, sestavit při paralelně.

Uvažovat o paralelních Axpertech, mi přijde jako energetická sebevražda.
střídač_N
 
Příspěvky: 256
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 29

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod mobilik » čtv čer 28, 2018 11:06 am

Az taka sebevrazda to nie je...
10kW mat celych 24h zas malokto potrebuje.
Po zbytok casu bude zapnuty jeden 5kW menic. Ak bude treba pripoji sa druhy na tych par hodin denne.
mobilik
 
Příspěvky: 1680
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 147

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod střídač_N » čtv čer 28, 2018 11:24 am

mobilik píše:....pripoji sa druhy ......


Nepřipojí, někdo, nebo něco připojí ten druhý. No až vidím jak se ladí to něco co ten druhý připojí. Zdá se mí, že tudy cesta nevede.
střídač_N
 
Příspěvky: 256
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 29

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod abrams » čtv čer 28, 2018 11:29 am

Zdravím ,

jak již napsali pohotovější členové , u LF měničů je hlavním topným ztrátovým prvkem velké trafo :arrow: velký kus kompaktní hmoty = nemalá akumulace tepla omezena chlazením nevelkým povrchem .
U HF měničů jsou topnými ztrátovými prvky především tranzistory , usměrňovací diody a pak HF transformátory samotné :arrow: chlazení je z podstaty konstrukce podstatně efektivnější díky velké ploše a malé hmotě .

K tématu - nedostačující výkon měniče lze mimo jeho výměny za silnější pořešit třeba přidáním kompenzátoru činného výkonu čili GTI s limiterem :idea: . Což je již vyzkoušený postup , avšak z pohledu jednoduchosti a nenáročnosti poněkud krkolomné .
Osobně preferuji jeden pořádný měnič jež sám dokáže splnit požadavky . Líbil by se mi stavebnicový systém měniče skládajícího se z jednoho řídícího modulu jež by řídil X silových modulů nejlépe kaskádovým řízením dle aktuálního odběru čímž by se reálně omezili ztráty na nevytíženém "železe" :yes: .

Je-li měnič provozován jen a pouze jako měnič , lze zmíněný "5kW" Victron vyměnit třeba za 10kW Power Jacka ;) ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2153
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 226

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod RCZf » čtv čer 28, 2018 12:28 pm

Nezlobte se na me ale tahat vetsi vykony nez 5kW z baterek navic vetsinou z usmudlanych max 48V DC je celkem zvrhlost. Puvodni cestou kterou mam treba doma je pozit prumyslovou UPS s dvoji konverzi a krmit ji do meziobvodu. ( Doma 60kWA verze na 400V DC takze baterky moc netrpi ) Velkou nevyhodou je ale znacna rezije takze spis se budu bavit o znacne uspore penez nez spotrebovane energie - vsechno dokrmuji v NT. Druha cesta.V kempu se snazim nakrmit 4 modrasky ale bohuzel se mi to moc nedari (a to by se mi jeste hodil 5. ) Systemove napeti nataven spodek na 72V DC a nechce se hnout vys. A to jsem jen letos tady pridal 2 palety panelu. Rezije minimalni - vse hned do spotreby .Bojim se ze mi spis dojdou strechy ... :roll:
RCZf
 
Příspěvky: 300
Registrován: stř dub 10, 2013 4:48 pm
Bydliště: Ostrava
Reputation: 8

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod rva » čtv čer 28, 2018 12:39 pm

RCZf píše:Nezlobte se na me ale tahat vetsi vykony nez 5kW z baterek navic vetsinou z usmudlanych max 48V DC je celkem zvrhlost.

Tak ono nejde o to, tahat 5 kW z baterek, ale přes den (kdy panely vyrábí třeba 5 kW) mít zapnuté výkonové spotřebiče, celkem i přes těch 5 kW. V noci samozřejmě tyto spotřebiče neběží.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 823
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 62

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod rottenkiwi » čtv čer 28, 2018 2:19 pm

Lenže on má stály odber viac ako 5 kW celých 24 hod. :)
BTC: 1LWBcqUCX4UiTgzxTmsfyL83KG8DQiq2gd LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Vodík LiFePO charge BMS SEI formation Float IBM Quantum NREL eff. 787 Dreamliner Issue Rado Danilák Online-monitoring
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 1512
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 59

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod youda » čtv čer 28, 2018 4:30 pm

A na to si přišel jak?
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 304
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 33

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod RCZf » čtv čer 28, 2018 4:50 pm

Podobne reseni mame taky u kamarada. Puvodne tam byl pouze axpert. Spotreba tam byla trochu vyssi a nema dostatecne velkou strechu dle nasich predstav , tak se to na muj vkus hodne casto pripojovalo na sit. Tak jsme tam rovnez pripojili za toho axperta modraska a jeho minimalni napeti dali trochu vys. Ma 2 rezimy. 1. je letni - normalne to cykluje a vetsi spotrebice typu boiler (2kW)a pod se ridi napetim a krmi je primarne modrasek cimz odlehcuje axperta. 2.rezim - podzim zima jaro. Axpert jede v rezimu online UPS , baterky relativne nabite a vse co pritece ze strechy sezere opet modrasek ...
RCZf
 
Příspěvky: 300
Registrován: stř dub 10, 2013 4:48 pm
Bydliště: Ostrava
Reputation: 8

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod beethowen » čtv čer 28, 2018 5:35 pm

RCZf píše:Podobne reseni mame taky u kamarada. Puvodne tam byl pouze axpert. Spotreba tam byla trochu vyssi a nema dostatecne velkou strechu dle nasich predstav , tak se to na muj vkus hodne casto pripojovalo na sit. Tak jsme tam rovnez pripojili za toho axperta modraska a jeho minimalni napeti dali trochu vys. Ma 2 rezimy. 1. je letni - normalne to cykluje a vetsi spotrebice typu boiler (2kW)a pod se ridi napetim a krmi je primarne modrasek cimz odlehcuje axperta. 2.rezim - podzim zima jaro. Axpert jede v rezimu online UPS , baterky relativne nabite a vse co pritece ze strechy sezere opet modrasek ...

Předpokládám, že je tam modrásek i s limiterem. Jak se to chová, když se modrásek prudce odlehčí a axpert v té době jede jako měnič, tj. odpojený ze sítě? Nestoupne nějak moc napětí a neshodí Axperta? O této kombinaci právě uvažuju. Potřebuji k Axpertovi další cca 2kw a toto by se mě moc zamlouvalo i s ohledem na zimní provoz.
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-5048MSD, LiFePO4 48V/200Ah, Li-ion 120P14S 300Ah
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 89
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 18

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod vla » čtv čer 28, 2018 6:07 pm

Nechci bejt moc velkej rejpal, ale nebylo by lepší psát co konkrétně je připojeno? Modrásek může být cokoli. Já se zde už nějakou dobu vyskytuji, ale v tomto případě nevím o co jde. Možná je to tím, že používám levnější komponenty a tyhle značkové poněkud neznám. Nicméně problém výkonu měniče snad řeší každý, i mě by se hodilo nějak levně posílit Power Jack, neb s 5ti KW zvládám trvale cca 3kW, někdy 4, záleží asi na napětí baterie, teploty okolí atd. A když padne tak ho musím dojít do sklepa ručně nahodit. Neboli pokud by i mě stačilo někam dát cosi zázračného modrého nebyl bych proti.
vla
 
Příspěvky: 427
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputation: 35

Re: Pomoc, vymena Victron 5Kw za iny, vykonnejsi menic

Příspěvekod RCZf » čtv čer 28, 2018 6:13 pm

Jasne modrasek s limiterem. Axpert s tim problem nema. Kdyz jede v rezimu menic tak se stejne oba menice o vyrobu nejakym zpusobem perou a kdyz dojde k prudkemu odlehceni tak to neni nikdy uplne na nulu. Takze tech par watiku ktere modraskovi na nejakou tu desetinu vteriny utecou bezproblemu vstreba. Jde spis o to, ze kdyz je napeti baterek nizsi tak jsou zrouti energie blokovani a modrasek odpociva ...
RCZf
 
Příspěvky: 300
Registrován: stř dub 10, 2013 4:48 pm
Bydliště: Ostrava
Reputation: 8

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'