Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte led 26, 2021 3:13 pm


InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Měniče InfiniSolar
PředchozíDalší

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod marsal64 » stř úno 05, 2020 8:34 am

Jen tak mimochodem, lze nožovku vel. 1 s trvale nasazenou žehličkou považovat za "odpojovač" :?: ? A pokud ne, proč bych tam případně nějaké FH1 měl dodávat?
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 822
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod chatař » stř úno 05, 2020 9:42 am

youda píše:Oldwest,

chápu, že díky záruce to nemáš jednoduché a budeš se muset domluvit s firmou, jejíž pracovník samozřejmě nepřizná, že to zmatlal, nepřemýšlel u toho, neotevřel manuál od měniče ani od baterek.

Když vidím, jaké špeky jsme našli v nastavení parametrů a připojení baterie, docela si říkám, jak je asi provedeno připojení panelů, jejich jištění a přepěťová ochrana. Taky v instalaci Eastronu se toho dá dost podělat, například prohodit dodávku a výrobu, nebo nastavit součtovou regulaci místo regulace po fázích. Na tyto dva problémy většinou přijdeš až teprve tehdy, když ti od ČEZu dorazí faktura, která je větší, než jsi měl před instalací FVE. Ano, i takové případy jsme tu na fóru měli.

Zcela samostatnou otázkou k zamyšlení je, jakou váhu má asi záruka od firmy, která ti 15S LFP nabíjela na smrtelných 56V.

Tak držím palce, ať se s nimi dohodneš, povede se to uvést do pořádku a případně dohledat i další možné špeky.



No to teda koukám, to čumím, čeho jsou "profesionálové" z odborné firmy schopni. To se snad víc vyplatí rok v tom ležet a snažit se nastudovat problematiku FVE co nejvíc a pak si to opatrně zbastlit sám, než se spolehnout na realizaci "na klíč". Smutné zjištění...
10S (8 REC 295Wp POLY + 2 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
chatař
 
Příspěvky: 740
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod kadlos » stř úno 05, 2020 10:48 am

marsal64 píše:Jen tak mimochodem, lze nožovku vel. 1 s trvale nasazenou žehličkou považovat za "odpojovač" :?: ? A pokud ne, proč bych tam případně nějaké FH1 měl dodávat?

Připojuji se se stejným dotazem.
kadlos
 
Příspěvky: 27
Registrován: pát úno 08, 2019 4:50 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod youda » stř úno 05, 2020 1:16 pm

Obávám se, že pojistkový spodek namontovaný na zeď, skutečně není plnohodnotným ekvivalentem DC odpínače. A fakt, že je na něm nasazena žehlička nebo rukáv, na tom nic nemění. Taková sestava patří někam do rozvaděče nebo do rozvodny, ale určitě ne do technické místnosti rodinného domu.

Na druhou stranu, takhle to tady má každý druhý, protože spodek stojí stovku, zatímco odpínač dva litry. Takže jestli vám to funguje a nepoučené osoby k tomu nemají přístup, tak bych si s tím hlavu nelámal. Jasně, revizi by to určitě nedostalo, ale to by nedostala skoro žádná z našich samodomo instalací.

Já osobně odpínače používám, v LABáku mám třípólový OEZ FH00, který stojí jen litr a umí 160A pojistky. Tudíž pro jištění 3 x 5kW měniče při 50V AKU úplně stačí.

Výhody použití odpínače pro AKU jsou asi tyto:
  • Ani při největší snaze nelze neopatrností způsobit zkrat nebo si přivodit úraz
  • Jedním trhnutím se odpojí všechny tři invertory (to může současně být i nevýhoda)
  • Mívá to očko na bezpečnostní zámeček proti všetečkům
  • Vypadá to na zdi lépe, než pojistkový spodek
  • Má-li pojistka na sobě indikaci (terčík), lze spálenou pojistku vidět přímo přes průhledný přední kryt. Naopak, průhlednou žehličku jsem ještě neviděl.
  • Některé typy mají signalizační kontakty pro indikaci spálené pojistky, které lze zapojit do vstupů monitoringu
OEZ FH00.PNG


17272-7191333.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » stř úno 05, 2020 4:20 pm

youda píše:Obávám se, že pojistkový spodek namontovaný na zeď, skutečně není plnohodnotným ekvivalentem DC odpínače. A fakt, že je na něm nasazena žehlička nebo rukáv, na tom nic nemění. Taková sestava patří někam do rozvaděče nebo do rozvodny, ale určitě ne do technické místnosti rodinného domu.

Na druhou stranu, takhle to tady má každý druhý, protože spodek stojí stovku, zatímco odpínač dva litry. Takže jestli vám to funguje a nepoučené osoby k tomu nemají přístup, tak bych si s tím hlavu nelámal. Jasně, revizi by to určitě nedostalo, ale to by nedostala skoro žádná z našich samodomo instalací.

Já osobně odpínače používám, v LABáku mám třípólový OEZ FH00, který stojí jen litr a umí 160A pojistky. Tudíž pro jištění 3 x 5kW měniče při 50V AKU úplně stačí.

Výhody použití odpínače pro AKU jsou asi tyto:
  • Ani při největší snaze nelze neopatrností způsobit zkrat nebo si přivodit úraz
  • Jedním trhnutím se odpojí všechny tři invertory (to může současně být i nevýhoda)
  • Mívá to očko na bezpečnostní zámeček proti všetečkům
  • Vypadá to na zdi lépe, než pojistkový spodek
  • Má-li pojistka na sobě indikaci (terčík), lze spálenou pojistku vidět přímo přes průhledný přední kryt. Naopak, průhlednou žehličku jsem ještě neviděl.
  • Některé typy mají signalizační kontakty pro indikaci spálené pojistky, které lze zapojit do vstupů monitoringu
OEZ FH00.PNG


17272-7191333.jpg


Včera jsem zaslal email Ekotechnik.cz v tomto znění:

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že nereagujete na mé výzvy, byl jsem nucen konzultovat problém s nezávislým experty na FVE,kde mi zdělili, že zapojení akumulátorových baterií a jejich ochrana neodpovídá technickým požadavkům a normám pro provoz. Jištění baterii pojistkami 50A je nedostatečné a průřez přívodních vodičů k měniči je pro dané zatížení nevyhovující a pro další provoz nebezpečný. Žádám Vás tímto o nápravu a požaduji provést výměnu pojistek a vodičů dle platných norem. V opačném případě byl bych nucen požádat nezávislou firmu k provedení odborné pomoci _revizi celkového díla a veškeré náklady a důsledky v rámci záruky řešit soudní cestou.

Tomu emailu předcházel ještě jeden a to oznámení o problému s nabíjením,jako reklamace _ to už známe. :D

A dnes bleskem odpověděli, že to předají tech.oddělení a v nejbližším termínu mě budou kontaktovat.
No a teď by mě zajímalo, když odejde pojistka, tak jak dlouho bych musel čekat na pražáky_že. :D Ještě dotaz,neměly by být jištěny pojistkami i vodiče od panelů? Podle mne určitě ano, vzhledem k vysokým napětím a proudům které, tam potečou.
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 47
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod zbek » stř úno 05, 2020 4:30 pm

Ty nemáš jištěne panely s vodiči a doplněne svodičem přepětím ? Prosimtě nafot to jak to maš zapojený
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 3x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
zbek
 
Příspěvky: 345
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » stř úno 05, 2020 4:42 pm

zbek píše:Ty nemáš jištěne panely s vodiči a doplněne svodičem přepětím ? Prosimtě nafot to jak to maš zapojený


Bílé husí krky jako chráničky vedení od panelů, která jsou zapojeny v měniči.

P1100066.JPG

P1100067.JPG

P1100068.JPG

P1100069.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 47
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod zbek » stř úno 05, 2020 4:47 pm

Tohle je k plači . Hod sem ještě par fotek z větši dalky a přidej i foto panelu s kabelama . Bile husy krky jsou dobry maximalně do betonu to zkřehne za čas
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 3x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
zbek
 
Příspěvky: 345
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod PavelR » stř úno 05, 2020 5:14 pm

To jsou hovada. Panely pres pojistkove odpojovace, prepetovky. A neze ty prepetovky pripoji na neblizsi zelenozluty a hotovo. To by pripadna proudova spicka proletela zemnicim vodicem soubehem s ostatnimi vodici a je to k nicemu. Uzemneni prepetovej idealne k ekvisvorce pokud je. Nacti si neco o instalaci prepetovek. Kdyz jsem byl na skoleni od salteku tak tam zaznelo ze spatna instalace prepetovky muze stav i zhorsit.

Kdyz jsme u toho divam se ze ten modrej ethernet kabel mas v soubehu se silovkou je aspon stinenej? - bacha na to pokud silovkou proleti nejaka proudova spicka muze se to naindukovat a odpalit porty. Cert vem port nekde v routru ten stoji prd, ale co port ve stridaci. Je tam vymenna karticka? a i kdyby co kdyz se to propali dal do elektroniky...
Me se to loni stalo - pisu z vlastni zkusenosti - drobne prepeti cca 150m od mista uderu blesku. jedno mppt, jeden modem ok. Zbytek fve zachranilo to ze mam vsechny !! kominukacni kabely mezi zarizenima opticky oddeleny, takze prezili.Jen optoizolatory za par korun byly doslova na uhel. Toto resi i pripadny nezadouci toky po komunikacni gnd.

A ten rozvadecek pokud delali oni mel by mit vyrobni stitek, vse by melo mit revizi. V tom rozvadecku vidim velkou prasarnu co ty RSA svorky proboha? nejsou nahodou ty sroubecky pod napetim? Silne pochybuji ze toto splnuje kryti ktere by mely domaci rozvadece mit.

Je to skoda. Mas dobry zelezo a mohla to byt krasna instalace.
Osobne bych to videl stridac, pod nim baterky v nejake skrini (bazar rack???) a vedle velkou skrin kde bude vse pekne zadratovano jak AC tak DC cast a zbude tam i misto pro pripadny uprgrade, pripadny rizeni atp
PavelR
 
Příspěvky: 2577
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod PavelR » stř úno 05, 2020 5:25 pm

jsem se dival na jejich reference. Vetsinou fotky jen panelu a vnitrek bud zadna slava nebo jen kde se to povedlo :)
Pokud si to masti doma amater tak bych nic nerikal ale po odborne firme by měla zustat odborna instalace.
Ze to bylo na dotaci?
Smutne.
PavelR
 
Příspěvky: 2577
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » stř úno 05, 2020 5:30 pm

PavelR píše:jsem se dival na jejich reference. Vetsinou fotky jen panelu a vnitrek bud zadna slava nebo jen kde se to povedlo :)
Pokud si to masti doma amater tak bych nic nerikal ale po odborne firme by měla zustat odborna instalace.
Ze to bylo na dotaci?
Smutne.


JJ_bohužel na dotaci:Těším se až přijedou.
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 47
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » stř úno 05, 2020 5:35 pm

zbek píše:Tohle je k plači . Hod sem ještě par fotek z větši dalky a přidej i foto panelu s kabelama . Bile husy krky jsou dobry maximalně do betonu to zkřehne za čas


Nelze provést záběr z větší dálky pro omezený půdní prostor chalupy, kde je měnič.Z toho malého rozvaděče s jištěním měniče z DS a jištěním zálohy AC,vedou kabely k domovnímu rozvaděči s přepínačem sítí DS a zálohy AC.Potřebuji ale vědět co s tím jištěním panelů.
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 47
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod PavelR » stř úno 05, 2020 5:38 pm

jj takze firma nakoupila HW za levne VO ceny, dali tam instalacni material za cca 2000kc ve VO cenach, odfkali praci aby nemuseli platit lidi. Takze tipuju ty jsi to cely zaplatil i s jejich ziskem a oni jako bonus vyzrali dotaci. To je parada.
Priste kasli na dotace a prijd tady za nami az budes vylepsovat ...

Hlavne at v tom rozvadeci udelaji neco s tema svorkama. To neni moc bezpecny.
PavelR
 
Příspěvky: 2577
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod PavelR » stř úno 05, 2020 5:43 pm

jisteni panelu? nezbytne minumum ...
https://gbc-solino.cz/wp-content/upload ... 151120.pdf
stranka 12 nahore.
Pokud by tam doopravdy davali jistice tak se nenech odrbat. Urcite dvoupolovy (je to IT sit) jistic a pro takova napeti urcite stejnosmerny, dodrzet polaritu !! Jenze to by musel byt jistic ktery umi zhaset takovy napeti.
Na jakym napeti mas stringy na prazdno?
Pise se tam i o ochrane proti prepeti.

Jo a kdyby tam chytraci chteli dat pojistky proc ne ale pozor na vysokonapetove stringy se pouzivaji jine pojistkove odpojovace do 1000V DC a hlavne solarni (drazsi) pojistky ktere umi zhaset DC do 1000V. Aby tam nedaly obycejny pojistky a neskoncilo to nestestim. Ona totiz takova pojistka se prodava klidne ke dvoum stovkam za kus.
Naposledy upravil PavelR dne stř úno 05, 2020 5:49 pm, celkově upraveno 1
PavelR
 
Příspěvky: 2577
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod josse » stř úno 05, 2020 5:44 pm

Dodali revizi? Kontaktovat revizáka, co je pod tím podepsaný jestli to vůbec viděl, jestli to nechce napravit, za to by mohl o paragraf devět přijít... Jestli se s revizí ani nenamáhali, měli by, určitě to bylo součástí smlouvy.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod diablo007 » stř úno 05, 2020 5:58 pm

Uvadis že je to půda takže tam v zimě i mrzne že? Pro baterky likvidační
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3200
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod volente » stř úno 05, 2020 6:00 pm

Masakr, takže ty panely nelze odpojit jinak než rozpojit ty MC4?
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 2380
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » stř úno 05, 2020 6:07 pm

diablo007 píše:Uvadis že je to půda takže tam v zimě i mrzne že? Pro baterky likvidační


Půda je zateplená a teploty nikdy nešly níže než k nule i když venku mrzlo.
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 47
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod youda » stř úno 05, 2020 6:12 pm

oldwest píše:Ještě dotaz,neměly by být jištěny pojistkami i vodiče od panelů? Podle mne určitě ano, vzhledem k vysokým napětím a proudům které, tam potečou.


Ano, měly by.

Pro referenci mrkni na toto schéma, jištění a ochrana PV vstupů je v levé části:
citel.PNG


1)
Solární kabely z panelů se navedou do dvoupólového DC jističe, případě do pojistkového odpínače na válcové pojistky 10x38. Tvůj typ střídače potřebuje na vstupu jištění 20A per vodič, tak jak je napsáno v přeloženém manuálu, který ti sem dával PavelR.

Pozor na to, že střídač InfiniSolar zvládá HV stringy s napětím až 900V DC, na což musí být dimenzován jak DC jistič, tak případný pojistkový odpínač a DC pojistky. Odpínač tehdy, pokud by jistič byl moc drahý. Většina AC věcí je dimenzována do cca 600V, což není dostatečné. Rozhodně tedy nelze pro jištění PV vstupu použít AC jistič za stovku. A to jak kvůli absenci zhášecí komůrky, tak nedostatečnému jmenovitému napětí.

Jako odpínač PV je vhodný například NOARK Ex9FP To P na konci znamená právě určení pro PV-systémy.
189811-elpoos0645208.jpg


2)
Výstup z odpínače/jističe se dále navede do přepěťové ochrany, například DS60VGPV-1000, případně CITEL DS50-PVS1000. Pozor, jeden takový modul na DIN lištu stojí několik tisíc Kč. A každý string musí mít vlastní modul a do něj zaveden plus i mínus.

citel DS.PNG


Tak asi tak...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: InfiniSolar 3P 10kW nevidí baterie - hlásí kód 15

Příspěvekod oldwest » stř úno 05, 2020 6:26 pm

josse píše:Dodali revizi? Kontaktovat revizáka, co je pod tím podepsaný jestli to vůbec viděl, jestli to nechce napravit, za to by mohl o paragraf devět přijít... Jestli se s revizí ani nenamáhali, měli by, určitě to bylo součástí smlouvy.


FVE je plně funkční od připojení k ČEZU od 12/2019 s tím, že ve smlouvě je zmínka o výchozí revizi,kterou musí dodavatel provést. Toto jsem uvedl v první reklamaci, když to přestalo nabíjet. Pochopitelně jí budu požadovat.
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 47
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

PředchozíDalší

Zpět na InfiniSolar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'