Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned zář 27, 2020 5:25 pm


Studer informacie

Regulátory Studer
PředchozíDalší

Re: Studer informacie

Příspěvekod brumlaj » pon črc 06, 2020 8:36 pm

Ne. Bude to bráno jako ovlivnění měření spotřeby v odběrném místě+mechanické poškození stanoveného měřidla. S patřičným flastrem.
Pokud na protokolu o výměně elektroměru není žádný stav registru 2.8.0 (dodávka energie do elektrizační soustavy), pak si velmi dobře tento papír schovej. Hlídej jej jako oko v hlavě. A při případné kontrole zatloukat, zatloukat, zatloukat. ("Nerozumím tomu", "nepamatuji si", "nevím", "bez svého právního zástupce Vám neřeknu ani slovo")
Také si hlídej faktury zdali se na nich neobjeví nějaké cifra. Pokud by se objevily nuly, tak okamžitě reklamovat!
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod dumi » pon črc 06, 2020 8:44 pm

Cisla, muly, reklamovat? Co to?

Jinak ja bych nevrtal elektromer ale.plech rozvadece prednim. zitra vytofim.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1853
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod brumlaj » pon črc 06, 2020 8:52 pm

Ano, nuly reklamovat. Trvat na tom, že tam nebude nic jako na protokolu, nebo tam budou pomlčky na znamení že se s tímto nepracuje. Nebo vyjádření distributora, že nuly nejsou stavem měřidla! Právě nuly v roce jednom v příštím roce mohou znamenat osolení za dodávku. Nuly nejsou na displeji ověřitelné, nemají na faktuře tedy co dělat. Ať se k tomu případně vyjádří povolanější právník. Díra v plechu rozvaděče je problém - neoprávněný odběr!
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod tomas » pon črc 06, 2020 9:44 pm

V nových elektroměrových skříních žádný plech ani sklo před elektroměrem není, takže tlačítka na elektroměru jsou přístupná. Teď už ani do takových skříní snad ani 4Q nenamontují. Ale v době kdy to ještě montovali i do takových skříní a data nebyly v OTE a výrobce je musel vykazovat (nalistovat ručně v registru elektroměru) tak jsme ty skříně museli upravit tak, aby byli tlačítka elektroměru přístupné. Vrtali se tedy dírky nebo se odstraňovalo to sklo, upravovali zakrývací plechy a pod... Ale vždy to muselo být tak, aby jiný zásah nebyl možný než jen na ty tlačítka.

A pokud v protokolu o výměně elektroměru není stav dodávky a ani na žádné faktuře, nebo to dokonce elektroměr nezobrazuje, tak nic za dodávku nemohou účtovat. Stačí říct že nevíte o co jde, nerozumíte tomu a že to tam už mohlo být, protože na protokolu o výměně elektroměru to není a nebo jste si správnost vyplnění protokolu nemohl nijak zkontrolovat když to elektroměr nezobrazuje.
Ovšem pokud budete s ČEZkým komandem NTZ stát u mechanického elektroměru který se zrovna točí opačně (jak se již tady stalo), tak to neukecáte pokud se nezjistí že je vadný elektroměr. V tomto mají výhodu ty digitální ;)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2000
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » úte črc 07, 2020 7:24 pm

jak je na tom elektroměr ZE312? Dá se něčím přečíst registry?
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 595
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » stř črc 08, 2020 8:17 am

Je mozne studer nakonfigurovat tak aby pri zopnuti transfer rele (pokles SOC, pretazenie) sa automaticky zakazal invertor {1124} false? Dosiahol by sa tym stav, ze bud sa ide z menica, alebo len z DS, bez pricucavania a teda moznych pretokov.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 641
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod brumlaj » stř črc 08, 2020 9:29 pm

Parametr 1539 - ale musíš mít správně nastavenu logiku RE
edit: aha, asi RE používáš na vypínání TR, takže bys potřeboval invertovaný 1539. Asi jsem plácnul nesmysl. Škoda, že je pouze jeden RE.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod luge » pát črc 24, 2020 11:12 pm

luge píše:Kontrolni otazka.
Zaznamenal niekto z majitelov menica Studer XTM,XTH zapojeneho v hybridnom rezime - privedena DS do menica pretok do siete? Ja som za nieco cez 6 rokov v hybride bez pretoku.

Takze zatial nikdo konkretne nemal problem s pretokom do DS pri pouziti Studer,nikdo realne nebol pokutovany alebo upozorneny a nikomu nebuchalo komando na dvere?Nebo nikdo neuziva smarboost?
luge
 
Příspěvky: 682
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » ned srp 09, 2020 8:29 pm

luge píše:
luge píše:Kontrolni otazka.
Zaznamenal niekto z majitelov menica Studer XTM,XTH zapojeneho v hybridnom rezime - privedena DS do menica pretok do siete? Ja som za nieco cez 6 rokov v hybride bez pretoku.

Takze zatial nikdo konkretne nemal problem s pretokom do DS pri pouziti Studer,nikdo realne nebol pokutovany alebo upozorneny a nikomu nebuchalo komando na dvere?Nebo nikdo neuziva smarboost?


Od října 2016 do ledna 2019 na 4Qelměru nepřibyla ani 1kWh.
V lednu 2019 jsem si hrál s nastavením parapetrů 1522 GRID-FEEDING a natočil 1kWh dodávku do sítě-viz můj kentář z března 2019. To bylo testováním nastavení měniče.
Od toho ledna 2019 do dnes , srpen 2020 zase dodávka do sítě na 4Q je 0kWh.
(už jsem nedělal žádné blbinky -testy s 1522)
Přes zimu jedu pořád přes měnič společně se sítí. Od jara do podzimu pouze přes smartboost přisosávám. :))
Dle mé zkušenosti Studer XTM 4000 do sítě nepustí nic co dokáže 4Q elměr změřit. :yes:
milhaus
 
Příspěvky: 153
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » pon srp 10, 2020 8:48 am

Díky, milhaus, ani nevíš, jak se mi zrovna tato informace hodí. Pokud by to ještě někdo potvrdil, bude to super.

Zrovna jsem zavřel oči (nevím jestli i mozek - zdravím otu) a objednal díky tipu LukášeK (Lukáši, díky moc, dávám to sem opakovaně, protože si myslím, že je škoda, aby to zapadlo: http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=51&t=5722&p=129262&hilit=secondsol#p129262)

Takže nemusím dělat DC coupling, ale tři kousky XTM-4000 48V dám prostě paralelně do jedné fáze, do hybridního zapojení včetně AC DS a kraaaasně to pojede bez přetoků? Tak to už bude snad skoro ráj.
Čistý ostrov bez DS: 10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 523
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » pon srp 10, 2020 9:02 am

Pozeram ze nas je viac co prechadza/prejde z axperta na studer. Ja teraz riesim teoreticku dilemu ci zostat pri jednej faze kde momentalne max prikon moze byt 4,5kW s tym ze rura (2,5kW) je extra priamo na DS. Ak by som presiel na 2 fazy, rozhodil by som umyvacku a pracku na rozne fazy plus k jednej by som pridal aj ruru.
Rozmyslam aj nad tym ze na jednu fazu dat spotrebice ktore by ustali stand by mode menica (pracka, umyvacka) a na druhu dam zvysok domu a ruru. Rura ma LED hodiny a tie sa resetnu po vypadku napajania, inak by to bol super kandidat na stand by mode.
Z DS mam sice 3x25A, ale uz aj 4,5kW je skoro 20A, a najma v zime je bypass bezny.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 641
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod RRR » pát srp 14, 2020 9:18 pm

marsal64 píše:Takže nemusím dělat DC coupling, ale tři kousky XTM-4000 48V dám prostě paralelně do jedné fáze, do hybridního zapojení včetně AC DS a kraaaasně to pojede bez přetoků? Tak to už bude snad skoro ráj.


No, podle tohoto dokumentu to zase takový ráj nebude: https://www.studer-innotec.com/media/document/0/an008-ac-coupling-with-xtender-1.pdf myslím, že u AC couplingu to nedokáže (stejně jako u Victron).
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 183
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » sob srp 15, 2020 6:51 am

RRR píše:
marsal64 píše:Takže nemusím dělat DC coupling, ale tři kousky XTM-4000 48V dám prostě paralelně do jedné fáze, do hybridního zapojení včetně AC DS a kraaaasně to pojede bez přetoků? Tak to už bude snad skoro ráj.


No, podle tohoto dokumentu to zase takový ráj nebude: https://www.studer-innotec.com/media/document/0/an008-ac-coupling-with-xtender-1.pdf myslím, že u AC couplingu to nedokáže (stejně jako u Victron).

K prvej casti - taketo zapojenie asi nikto neskusal, teoreticky by to malo fungovat ale museli by mat pripnute transfer rele aby sa podielali vsetky na dodanom vykone. Nerozumiem vsak dovodu. V com je problem napajat ich zo spolocneho DC rozvodu?
Druha cast - dokument hovori o niecom inom, AC coupling je urceny pre pripojenie on-grid menica na vystup XTM-ka. On-grid menic musi podporovat riadenie vystupneho vykonu, napr. zmenou frekvencie.
AC_coupling_frekv.PNG

Vid. graf zavislosti vystupnej frekvencie od napatia baterie
AC_coupling_f_batvolt.PNG

V tomto pripade ale musi transfer rele byt rozopnute, aby XTM-ko malo moznost toto riadenie robit. Ak by bolo pripnute transfer rele (K1) na DS, riadenie sa nekona, XTM nedokaze zmenit frekvenciu, alebo napatie v DS - pozri schemu XTM!!!
XTm_XTH_schema.PNG

Nevhodnost AC couplingu pre Li-baterie vychadza z toho, ze ak nastane na vystupe prebytok vykonu od on-grid menica, tak XTM-ko tento vykon presmeruje do baterie, nez on-grid zareaguje a znizi vyrobu. No a nabita li-bateria ked je plne nabita by to nemusela absorbovat (hovorime o 50-100A v najhorsom pripade) a BMS by ju odpojilo. To je cely dovod.
Ac_coupling_overpower.PNG

Zdroj - dokumentacia studer.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 641
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod PavelR » sob srp 15, 2020 7:20 am

Co vím já tak u Victronu ( u studeru to bude určitě obdobně protože to snad i jinak nelze) lze AC coupling dělat jak na vstupu tak na výstupu.

Na vstupu je třeba elměr na patu domu podle kterého systém nabíjí (protože střídač nevidí výrobu ongridu a zátěž toto je u victronu ale studer to předpokládám má podobně). Není potřeba a ani není možné řídít výkon frekvenčním šiftem. Prostě to poteče do DS ale tam kde je instalován ongrid tak přetoky do sítě nemohou být problém páč to musí být ofic FVE. Když lehne síť tak ongrid se vypne a hybrid je na baterkách. Toto je právě nevýhoda této topologie. Ale zase stačí jednoduchá kabeláž.

Pokud je ongrid na výstupu a jde to do offgridu je potřeba řídít výkon ongridu buď datově, nebo frekvencí. SMA sunnyboy to podporuje od určité verze FW. Bez této funkce při přebytku výkonu ongrid pravidelně chcípe protože jak začne moc tlačit tak si vyrobí přepětí. Victron to ustojí bez blackoutu ale ty napěťový špičky asi nejsou nic moc.

Má někdo vyzkoušen ten frekvenční šift výkonu u SMA ? Potřebuji to právě na dvou instalacích rozchodit a než bádat rád bych si nechal poradit. Umí to i SMC?

Prostě AC coupling je samej problém a komplikace kam se podíváš. Jenže jak jinak retrofitovat původní ongrid.
PavelR
 
Příspěvky: 2463
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod DanoP » sob srp 15, 2020 7:37 am

Skus pozriet http://www.solar-academy.com/menuis/AC_coupling_with_Xtender231812.pdf strana 12, ale vela tam toho nie je. Je tam vsak zmienovane SMA SunnyBoy1700 a dynamicke testy s 1kW zatazou.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 641
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » sob srp 15, 2020 7:49 am

DanoP píše:K prvej casti - taketo zapojenie asi nikto neskusal, teoreticky by to malo fungovat ale museli by mat pripnute transfer rele aby sa podielali vsetky na dodanom vykone. Nerozumiem vsak dovodu. V com je problem napajat ich zo spolocneho DC rozvodu?

AC coupling jsem opravdu neměl na mysli. Šlo mi o paralelní spojení tří XTM 4000-48, zapojení výstupu tří měničů do jedné fáze, baterie ze společného DC rozvodu, na všechny tři XTM připojeno AC in z DS. Do baterií pak VarioTracky.
Ověřovací dotaz zněl, zda takovéto hybridní připojení (i jednoho kusu, tj. bez ohledu na zamýšlený paralelismus) má či nemá přetoky (milhaus potvrzoval, že nemá). Nevím ovšem, zda byl či nebyl použit SmartBoost - mohl by milhaus prosím toto více komentovat?
Naposledy upravil marsal64 dne sob srp 15, 2020 8:15 am, celkově upraveno 1
Čistý ostrov bez DS: 10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 523
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod netko » sob srp 15, 2020 8:13 am

Nema prietoky
netko
 
Příspěvky: 131
Registrován: pát srp 31, 2012 11:43 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod luge » sob srp 15, 2020 8:16 am

Nema pretoky
luge
 
Příspěvky: 682
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » sob srp 15, 2020 8:16 am

netko píše:Nema prietoky

SmartBoost?
Čistý ostrov bez DS: 10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 523
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod luge » sob srp 15, 2020 8:17 am

marsal64 píše:
DanoP píše:K prvej casti - taketo zapojenie asi nikto neskusal, teoreticky by to malo fungovat ale museli by mat pripnute transfer rele aby sa podielali vsetky na dodanom vykone. Nerozumiem vsak dovodu. V com je problem napajat ich zo spolocneho DC rozvodu?

AC coupling jsem opravdu neměl na mysli. Šlo mi o paralelní spojení tří XTM 4000-48, zapojení výstupu tří měničů do jedné fáze, baterie ze společného DC rozvodu, na všechny tři XTM připojeno AC in z DS. Do baterií pak VarioTracky.
Ověřovací dotaz zněl, zda takovéto hybridní připojení (i jednoho kusu, tj. bez ohledu na zamýšlený paralelismus) má či nemá přetoky (milhaus potvrzoval, že nemá). Nevím ovšem, zda byl či nebyl použit SmartBoost - mohl by milhaus prosím toto více komentovat?

Pri 2x paralel smart boost nema pretoky.
luge
 
Příspěvky: 682
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'