Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Ahoj solárníci. Snad tohke téma tu ještě nebylo a nedělám duolikaci. Jedná se mi o to že mám ostrov kde je srdcem Multiplus 48v 5000Va. Chtěl bych na zimu jako zálohu El. Centrálu která by se sama zapla automaticky pri poklesu napětí. Mám LifePo4 takže by to řídilo relátko na multiplusu. Má někdo toto řešení? Jsou centrály které najednou pouze přes signál relatka? Přemýšlel jsem třeba o Honda EU 30is. Má elektrické startování, jen moc nevim jaký mezikus by k tomu byl potřeba zbastlit.
Vím že jsou speciální centrály ale jsem omezen rozpočtem. Vsem moc děkuji za nápady a rady. Je to čistý ostrov bez možnosti napojení na síť.
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
rva
Příspěvky: 3414
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od rva »

Nevím, jestli je u LiFePo4 dobré orientovat se podle napětí, protože to se celkem nemění a vliv na něj má zatížení, aby ti to pak necyklovalo. Lepší je měřit SOC a dle toho zapínat centrálu. Když máš Victron, tak k tomu patří Smart Shunt. Já mám "Axprety" a SOC měřím čínskou krabičkou z toho důvodu, abych věděl, kdy se dají zapnout vytěžovače. Krabička má 2 relátka, jejichž stav se dá nastavit i dle hodnoty SOC.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od ladik »

Ahoj, Victron Cerbo GX ma v sobe zabudovane ovladani centraly jestli je tam i nejake podminecne rizeni to netusim, ale zapinat to pres Cerbo jde dobre.
Ted jsem montoval jeden ostrov EasySolar II 3000 GX, co z neni nic jineho nez konbinace MultiPlus II 3000, Cerbo a MPPT 250/70 a volba centraly tam je take. Centralu mame pripojenou na AC-IN a jede to s menicem perfektne, bohuzel tato nema el. start, ale to majitel ani nechtel.
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Mě by zajímala nějaká co má právě ten El start. Zda to jde udělat plně automaticky.
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
mihlit
Příspěvky: 484
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od mihlit »

Tak cerbo si poradí, umí změřit extra baterku (startovací), měřit palivo v nádrži, teplotu motoru, startovat a chcípat motor. Takže s elektronikou a automatizací problém není. Spíš je problém s tím najít nějakou vhodnou centrálu s AVR, dostatečným výkonem, přitom jen jednofázovou a zároveň, co má automatický start tlačítkem či nějakým kontaktem. I ty, co se běžně inzerují jako elektrický start, tak mají obvykle jen elektrický startér, ale třeba ruční ovládání sytiče, což moc nevyhovuje.
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Tohke by ten sytic vyřešilo
https://dcautogen.com/product/choke-actuator/
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

Jistě plně automaticky to jde, i když Victron GX neumí odhadnout jestli je zrovna Sobota 2:00 ráno a jestli tedy po startu elektrocentrály nebudou stát před dveřmi sousedé, pochodně a vidle.

Já si tedy pro Putinovu zimu také pořídil elektrocentrálu a protože jsem snob, tak hned tu Hondu EU 32i
(https://www.hondastroje.cz/elektrocentr ... la-eu-32i/)
honda.jpg
Ta se sice musí startovat ručně, ale vypínat se může mobilem a hlavně má tak kvalitní výstup, že se nasynchronizuje i starej dobrej Involar Mikroinverter (na AC-Out Victronu). Celé to pak hrabe krásně:
vgx_genset.jpg
Pokud to ovšem máte na Quattru, tak se ještě vyplatí charger assistant, aby se řeklo že ze sítě nabíjet málo (1A), z generatoru co to dá.

Dále je nutné si uvědomit, že elektřina takto vyrobená je to nejdražší co si dokážeme představit - asi 60kč/kWh a to nemluvím o amortizaci generátoru.

Na druhou stranu - až bude Praha černá, tak to bude k nezaplacení. A 60kč/kWh za pohled na pochodně a vidle mi stojí za to.
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
eman
Příspěvky: 758
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od eman »

Proč by měl být blackout, když elektřiny je dost a naopak jí bude ještě víc, protože lidi budou šetřit jak pominutý. Možná se konečně dočkám i šetření u obcí a vypnutí aspoň poloviny veřejného osvětlení, které svítí úplně zbytečně.
jahodovák
Příspěvky: 1891
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od jahodovák »

důvod je stejný,jako zdražování všeho......když je něčeho málo,zdražuje se,prý je toho málo,když moc,tak se po malé chvíli zdražuje též,stačí se dívat kolem sebe...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

To se tu dostavame úplně do jiné diskuze. Já mám možnost jen ostrovu a cena benzínu oproti rozšíření kapacity baterií je sranda. Jedná se mi o pokryti pár dní v roce. Potřebuji to hlavně když tam nejsem a panely zapadnou sněhem a nebo když týden se neukáže sluníčko, aby něco nahodil na 3 hodiny centrálu co nabije baterie.
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
kodl69
Příspěvky: 7344
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od kodl69 »

Autostart... tohles e řešiloo kdysi u aut, ale neřešil se sytič. V zásadě to fungovalo tak, že se zkontrolovaly podmínky (bez kvaltu, ruční brzda ) zkusilo to 3s zastartovat, pak se kontrolovalo, jestli jo (nejjednodušej kontrolka mazání a dobíjení), a když ne, tak znovu, drobek dýl startovat, několik pokusů, pokud se nepovedlo, tak to vyhlásilo error. Tohle naprogramovat s arduinem, i s ovládáním sytiče modelářským servem není žádná atomová věda. Neumělo by to Crebo GX nějak zakompompovat i realtime, kdy bude start disable např od 9:00 do 7:00 ? údajně to cerbo umí i node red, ale v praxi jsem to neviděl...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

kodl69 píše:Autostart... tohles e řešiloo kdysi u aut, ale neřešil se sytič. V zásadě to fungovalo tak, že se zkontrolovaly podmínky (bez kvaltu, ruční brzda ) zkusilo to 3s zastartovat, pak se kontrolovalo, jestli jo (nejjednodušej kontrolka mazání a dobíjení), a když ne, tak znovu, drobek dýl startovat, několik pokusů, pokud se nepovedlo, tak to vyhlásilo error. Tohle naprogramovat s arduinem, i s ovládáním sytiče modelářským servem není žádná atomová věda. Neumělo by to Crebo GX nějak zakompompovat i realtime, kdy bude start disable např od 9:00 do 7:00 ? údajně to cerbo umí i node red, ale v praxi jsem to neviděl...
Moderní elektrocentrály už žádný sytič nemají, resp. je to z hlediska uživatele transparentní (ať si to vyřeší centrála).
U mé Hondy jenom otočím knoflík 0 -> 1 a zatáhnu za lano a už mě nic nezajímá.

U takových těch 3-fázových generátorů co mají klienti je remote-start a tam se to on/off spíná taky jen relátkem, i když něčím inteligentnějším než je GX. Ale pak potřebují extra domeček pro generátor aby je nenavštívily pochodně a vidle. :)
Přílohy
genhaus.jpg
ITC_Power.jpg
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
Dagus
Příspěvky: 1919
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od Dagus »

Cerbo umí samozdřejmě noční režim, který si můžeš konfit a určovat v nastavení generátoru.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Uz jsem mozna nasel reseni
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Vsem moc dekuji za napady.

Nasel jsem centralu/invertor so ma vstup na ATS. Ma tyto piny

1 Battery charge +12V
2 Ground
3 Engine start
4 Engine stop
5 Not connected
6 Engine running
7 Not connected

k tomu bych mohl pripojit Cerbo, pripadne nejake rele na multiplusu (musim se pripojit a podivat pres usb kabel co je za moznosti)

Co myslite, je to vhodna cesta?


Tohle je ta centrala
https://www.stavba-stroje.cz/digitalni- ... i--e-atsr/

Jo a sousedy nemam, jsem na samote u lesa, tak zadne vidle nebudou :-)
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

Dagus píše:Cerbo umí samozdřejmě noční režim, který si můžeš konfit a určovat v nastavení generátoru.
Spíš bych to obecně nazval možností VenusOS - není to exkluzivně vlastnost Cerba.
Těch možností nastavení je tam víc: https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... -stop.html
ale stále to samozřejmě nestačí všude.

Někde platí i polední klid, nedělní klid či klid o svátcích. To už do "Cerba" nenacpete.
Nicméně je samozřejmě možné tam pomoci Modbusu poslat "manual start/stop" nějaké nadřízené jednotky.
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
Uživatelský avatar
PetaJoule
Příspěvky: 477
Registrován: čtv črc 17, 2014 8:58 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3420
Kapacita baterie [kWh]: 22
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Laniakea Supercluster

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od PetaJoule »

petr.truhlar píše: Nasel jsem centralu/invertor so ma vstup na ATS. Ma tyto piny

1 Battery charge +12V
2 Ground
3 Engine start
4 Engine stop
5 Not connected
6 Engine running
7 Not connected

k tomu bych mohl pripojit Cerbo, pripadne nejake rele na multiplusu (musim se pripojit a podivat pres usb kabel co je za moznosti)

Co myslite, je to vhodna cesta?
Jo, to určitě půjde. Nahoře jsem poslal link na možnosti Cerba/VenusOS v tomto ohledu. Dokonce je tam možnost nastavení režimu "Na samotě u lesa".
"Es ist besser, wenn man mehr hat." - Rammstein
CZ: https://divis.petajoule.eu/
DE: https://einstein.petajoule.eu/
EN: https://feynman.petajoule.eu/
mihlit
Příspěvky: 484
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od mihlit »

Ta centrála v odkazu ale zrovna vypadá, že má mechanický sytič na tom kolečku, takže nevypadá až tak vhodně.
Navíc je to invertorová a jak se probíralo před pár dny ve vedlejším vláknu, tak příspěvky

https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 14#p179446 a
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 14#p179502

tak victron nedoporučuje používat invertorové centrály, ale spíš s avr regulací.

Jinak cerbo toho zvládne hodně a když ti vypadá furt málo, tak s "large" firmwarem tam má node-red, kde jde dělat spousta dalších věcí.
petr.truhlar
Příspěvky: 75
Registrován: úte říj 29, 2013 12:28 pm

Re: Elektrocentrála vhodná k multiplus II

Příspěvek od petr.truhlar »

Jeste byc potreboval poradit zapojeni, dival jsem se ze ten mulitpuls ma jedno rele vystup viz obrazek.
Nastaveni jsem nasel priomo na victronu a nemel by tam byt problem. Jen bych ted potreboval poradit (potvrdit jak to zapojit)

Zde je jeste pdf, kde je ke konci i wiring diagram. Jak by to teda bylo prosim zapojene ?
Pujde pouzit to rele na multiplusu? Vsem moc dekuji.
Přílohy
ATS-4-25-Gasoline_EN.pdf
Diagram pro ATS
(2.06 MiB) Staženo 61 x
Foto multiplus
Foto multiplus
10*290Wp POLY, 2*450Wp Mono, 5000VA Victron Multiplus , VT-65, Victron 20/100, 16*190Ah LifePo4

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek