Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř srp 10, 2022 5:58 am


Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty

Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod unyhhox » úte srp 02, 2022 8:40 am

Zdravím odborníci,

řeším realizaci FV u nás doma a momentálně řeším automatiku přepínání mezi DS a hybridním měničem Revo 5kVA. Mám představu využítí dvou stykačů, které mám doma, a to 4NC a 4NO. Při přivedení signálu z arduina na SSR, které sepne 230V na cívky stykačů se stykače rozepnou/sepnou. Mám obavu z potkání se fází hybrida a DS, tudíž potřebuji o pár ms zpozdit sepnutí u jednoho stykače. Mám doma stykače OEZ RSI-40-40-A230 40A a OEZ RSI-40-04-A230. Výrobce deklaruje sepnutí v rozmezí 10-20ms a rozepnutí 10-15. Je zde tedy minimálně 5ms doba, kdy by oba mohly být sepnuté, což by neskončilo dobře. U těchto stykačů bohužel není možná mechanická blokace (alespoň co vím).

Chci se Vás tedy zeptat, zda je možné provést zpoždění o dejme tomu 7ms nějak jednoduše? například pomocí kondenzátoru s minimální hodnotou? Výrobce uvádí min. proud 50mA z čehož bych mohl vycházet pro výpočet kapacity kondenzátoru a požadované doby vybíjení. Při 50mA a 240V to dělá spotřebu 12W na stykač. je možné tento proud snížit, aby zároveň nebyla ovlivněna funkčnost?

Děkuji za odpověď.
?
unyhhox
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte srp 02, 2022 8:25 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod PetrDubi » úte srp 02, 2022 8:48 am

Tak prostě připoj na Arduino místo jednoho SSR dvě na dva výstupy a zpoždění si udělej přímo v Arduinu ne? Prodávají se i moduly se 2 SSR 2A na jedné destičce a cena je pod stovku, takže tohle bych bral jako nejjednodušší způsob, jak to vyřešit.
V Arduinu potom stačí udělat přepínací sekvenci se zpožděním a máš hotovo ;)
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 2050 Wp JV, 2050 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 342
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod unyhhox » úte srp 02, 2022 8:57 am

PetrDubi píše:Tak prostě připoj na Arduino místo jednoho SSR dvě na dva výstupy a zpoždění si udělej přímo v Arduinu ne? Prodávají se i moduly se 2 SSR 2A na jedné destičce a cena je pod stovku, takže tohle bych bral jako nejjednodušší způsob, jak to vyřešit.
V Arduinu potom stačí udělat přepínací sekvenci se zpožděním a máš hotovo ;)


To je samozřejmě jednodušší varianta, která mě taktéž napadla, ale arduino nemusí být vždy spolehlivé. Může dojít k záseku, zpoždění, zacyklování. Rok s ním měřím teplotu výstupní vody kotle a občas se stane, že se zasekne měřená hodnota, na které jsou závislé spínání čerpadel. Nechci dát arduinu šanci, že sepne oba vstupy zaráz vlivem nějaké výchylky, "glitche". Proto volím NC a NO kontakty, aby po přivedení signálu byl sepnutý jen jeden stykač a je tu jistota.
?
unyhhox
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte srp 02, 2022 8:25 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod PetrDubi » úte srp 02, 2022 10:26 am

Ok, tak co teda použít dva stejné stykače (každý pouze se spínacími kontakty) a jejich cívky ovládat přes relé s přepínacím kontaktem? Potom budeš mít zajištěný určitou časovou prodlevu danou dobou přepnutí kontaktu (můžeš si vybrat relé, které ti nejvíc vyhovuje) a máš i zajištěné, že nemůže jít elektřina do obou cívek současně (ani při poruše). Jenom holt budeš mít trvalý odběr jednoho stykače a v jednom režimu i cívky relé.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 2050 Wp JV, 2050 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 342
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod cipis » úte srp 02, 2022 11:10 am

Chce to ještě blokování přes pomocné kontakty těch stykačů - když přitáhne jeden, tak pomocným kontaktem odpojí přívod do cívky druhého a naopak.
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1024
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod unyhhox » úte srp 02, 2022 11:29 am

PetrDubi píše:Ok, tak co teda použít dva stejné stykače (každý pouze se spínacími kontakty) a jejich cívky ovládat přes relé s přepínacím kontaktem? Potom budeš mít zajištěný určitou časovou prodlevu danou dobou přepnutí kontaktu (můžeš si vybrat relé, které ti nejvíc vyhovuje) a máš i zajištěné, že nemůže jít elektřina do obou cívek současně (ani při poruše). Jenom holt budeš mít trvalý odběr jednoho stykače a v jednom režimu i cívky relé.


Současně potřebuji, aby byla dodržena doba pro UPS, tzn aby byly spotřebiče bez napětí max. 20ms. Tohle je pro mě zásadní, aby se nevypínaly TV, počítače apod. Kdyby mi to bylo jedno, tak zvolím klasické pomocné zpožďovací relé, ale tam je to od 0,1s což už je moc. Potřebuji teda jeden ze stykačů zpozdit max o 10ms, jinak by hrozilo vypínaní spotřebičů během přepínání.

Děkuji za rady.
?
unyhhox
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte srp 02, 2022 8:25 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod Juras66 » úte srp 02, 2022 11:31 am

unyhhox píše:
PetrDubi píše:Tak prostě připoj na Arduino místo jednoho SSR dvě na dva výstupy a zpoždění si udělej přímo v Arduinu ne? Prodávají se i moduly se 2 SSR 2A na jedné destičce a cena je pod stovku, takže tohle bych bral jako nejjednodušší způsob, jak to vyřešit.
V Arduinu potom stačí udělat přepínací sekvenci se zpožděním a máš hotovo ;)


To je samozřejmě jednodušší varianta, která mě taktéž napadla, ale arduino nemusí být vždy spolehlivé. Může dojít k záseku, zpoždění, zacyklování. Rok s ním měřím teplotu výstupní vody kotle a občas se stane, že se zasekne měřená hodnota, na které jsou závislé spínání čerpadel. Nechci dát arduinu šanci, že sepne oba vstupy zaráz vlivem nějaké výchylky, "glitche". Proto volím NC a NO kontakty, aby po přivedení signálu byl sepnutý jen jeden stykač a je tu jistota.


Tento sposob prepinania prevadzkuje uzivatel Sisdale, vid. jeho tema:
viewtopic.php?f=3&t=9119&p=174951&hilit=Sisdale&sid=fa8487194cc51e8c7556e116d8d8adbe#p174951
?
Juras66
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř srp 18, 2021 7:31 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod unyhhox » úte srp 02, 2022 11:39 am

cipis píše:Chce to ještě blokování přes pomocné kontakty těch stykačů - když přitáhne jeden, tak pomocným kontaktem odpojí přívod do cívky druhého a naopak.


Proto jsem zvolil dva stykače, které jdou proti sobě (4NC a 4NO). Na oba se přivede signal, jeden odepne a druhý sepne. Je to tedy taková blokace signálem, ale je tam interval cca 5ms, kdy by oba stykače mohly být sepnuty a tomu musím zamezit. Napadlo mě tedy dát kondenzátor paralelně na napájecí svorky cívky jednoho stykače a než by se tento kondenzátor nabil, tak by stykač byl rozepnuty. Po nabití kondenzátoru by teprve sepnul. Zároveň chci, aby bylo zachováno UPS.
?
unyhhox
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte srp 02, 2022 8:25 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod unyhhox » úte srp 02, 2022 12:43 pm

Juras66 píše:
unyhhox píše:
PetrDubi píše:Tak prostě připoj na Arduino místo jednoho SSR dvě na dva výstupy a zpoždění si udělej přímo v Arduinu ne? Prodávají se i moduly se 2 SSR 2A na jedné destičce a cena je pod stovku, takže tohle bych bral jako nejjednodušší způsob, jak to vyřešit.
V Arduinu potom stačí udělat přepínací sekvenci se zpožděním a máš hotovo ;)


To je samozřejmě jednodušší varianta, která mě taktéž napadla, ale arduino nemusí být vždy spolehlivé. Může dojít k záseku, zpoždění, zacyklování. Rok s ním měřím teplotu výstupní vody kotle a občas se stane, že se zasekne měřená hodnota, na které jsou závislé spínání čerpadel. Nechci dát arduinu šanci, že sepne oba vstupy zaráz vlivem nějaké výchylky, "glitche". Proto volím NC a NO kontakty, aby po přivedení signálu byl sepnutý jen jeden stykač a je tu jistota.


Tento sposob prepinania prevadzkuje uzivatel Sisdale, vid. jeho tema:
viewtopic.php?f=3&t=9119&p=174951&hilit=Sisdale&sid=fa8487194cc51e8c7556e116d8d8adbe#p174951


Děkuji. Ovládá oba stykače zvlášť a vzájemně je elektricky blokuje, což je v pořádku. Pokud budu mít signál jeden, tak toto blokování nevyužiju. Pokud v jeho případě dojde ke svaření kontaktu stykače, tak mu elektronická blokace nepomůže a měnič to pravděpodobně nezvládne. Možná měnič ještě odjistit pojistkami? Shořely by pojistky dříve, než by do odnesly mosfety v meniči?

Možná to udělám tak, že opravdu budu arduinem ovládat každý zvlášť a vzájemně je elektricky blokovat, ale jak vyřešit ochranu proti svaření?
?
unyhhox
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte srp 02, 2022 8:25 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod kodl69 » stř srp 03, 2022 9:05 am

jednoduše, mechanickým blokováním. A sme znova na začátku.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6324
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod fugas » stř srp 03, 2022 9:22 am

Tohle sebou právě nese tolik "co kdyby bez dozoru", že jsem to vyřešil pouhým připojováním sítě k Axpertu v závislosti na nabití baterek a režimem SUB. Na konci sezóny pak vypnu měnič použiju vypínač 1-0-2. Ten jeden výpadek mě nějak nevadí.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod unyhhox » stř srp 03, 2022 10:50 am

fugas píše:Tohle sebou právě nese tolik "co kdyby bez dozoru", že jsem to vyřešil pouhým připojováním sítě k Axpertu v závislosti na nabití baterek a režimem SUB. Na konci sezóny pak vypnu měnič použiju vypínač 1-0-2. Ten jeden výpadek mě nějak nevadí.



Je to asi nejjednodušší možnost, ale axpert má vlastní spotřebu okolo 50W, což odpovídá 1,2kWh energie denně jen na provoz. Máte změřené, jaká je reálná vlastní spotřeba a zda má nějaký safe mód, kdy tolik nežere?
?
unyhhox
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte srp 02, 2022 8:25 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod fugas » stř srp 03, 2022 11:08 am

Během období, kdy je dostatek energie se počítá s maximálním ostrovním provozem. Takže při nastavení SUB je stykačem vstup do Axperta z DS prostě odpojen a měniči nezbývá, než jet na baterky. V případě že se baterky dostanou na napětí, kde je považuji za vybité je síť tím jedním stykačem připojena a Axpert vzhledem ke svému nastavení se k ní připojí. Nabíjení z DS má zakázáno. Jeho vlastní spotřeba je pak něco, co k tomu už patří. Ale to připojení se neděje zdaleka tak často, abych to řešil. Když se baterky nabijou z ::fv:: , vstup DS je zase automaticky odpojen. Stačí k tomu jen měřit napětí baterek a v téhle závislosti ovládat jeden stykač. Když pak přijde období, kdy už je energie málo, tak za měničem použiji nainstalovaný přepínač 1-0-2 a přehodím na DS. Měnič pak jednoduše vypnu. Vylučuje to sice v zimě možnost UPS, ale když bych to potřeboval, udělám to zase ručně. Nebo drahá polovička, která má postup natrénovaný.

EDIT: Ono těch 50W vlastní spotřeby zní nehezky, to je pravda. Ale za 24h je to něco přes 1kWh. Kdyby k tomu došlo od dubna do září 20x, tak mi to nestojí za to si přidělávat starosti.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod unyhhox » stř srp 03, 2022 12:59 pm

fugas píše:Během období, kdy je dostatek energie se počítá s maximálním ostrovním provozem. Takže při nastavení SUB je stykačem vstup do Axperta z DS prostě odpojen a měniči nezbývá, než jet na baterky. V případě že se baterky dostanou na napětí, kde je považuji za vybité je síť tím jedním stykačem připojena a Axpert vzhledem ke svému nastavení se k ní připojí. Nabíjení z DS má zakázáno. Jeho vlastní spotřeba je pak něco, co k tomu už patří. Ale to připojení se neděje zdaleka tak často, abych to řešil. Když se baterky nabijou z ::fv:: , vstup DS je zase automaticky odpojen. Stačí k tomu jen měřit napětí baterek a v téhle závislosti ovládat jeden stykač. Když pak přijde období, kdy už je energie málo, tak za měničem použiji nainstalovaný přepínač 1-0-2 a přehodím na DS. Měnič pak jednoduše vypnu. Vylučuje to sice v zimě možnost UPS, ale když bych to potřeboval, udělám to zase ručně. Nebo drahá polovička, která má postup natrénovaný.

EDIT: Ono těch 50W vlastní spotřeby zní nehezky, to je pravda. Ale za 24h je to něco přes 1kWh. Kdyby k tomu došlo od dubna do září 20x, tak mi to nestojí za to si přidělávat starosti.


Pokud máte dimenzován systém tak, že Vám baterky pokryjí spotřebu na pár dní, kdy je zamračeno, tak je to fajn. My s naší spotřebou bychom potřebovali 30kwh baterek a 10kwp elektrárnu, abychom vydrželi dva zamračené dny. Máte jednoho axperta s výkonem 5kw. Pokud chcete čerpat více, tak musíte přepnout síť manuálně?
?
unyhhox
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte srp 02, 2022 8:25 am

Re: Zpoždění stykače pro přepnutí sítí

Příspěvekod fugas » stř srp 03, 2022 1:16 pm

Chápu. To je individuální. Víc než 2,5 - 3kW se nikdy nebere. Dům je z 80. let. Nikdo tenkrát nepočítal, že bude domácnost nacpána kde čím. Dimenzovalo se na pračku. Takže jistič na každé fázi je 10A. To zavedlo politiku jednoho spotřebiče. Když jsem pak modernizoval rozvaděč v patře, hodnoty jističů jsem zachoval. Jednak jsou ty proudy pro baterky víc než přívětivé a za další nemučím měnič na hranici možností. Bypas v důsledku přetížení jsem nikdy nezažil. Pokud by bylo opravdu dlouho nevlídné počasí, musím zhodnotit, jestli tomu podřídím spotřebu nebo budu brát z DS. Uložit dokážu sotva 10kWh. Pak je nutné určit si priority. Moje švagrová také nechápe, proč u nás není možné nacpat do zásuvek vše co má šňůru a sputit to na max výkon v jednu chvíli. I přes to normálně žijem :D
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1756
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm


Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'